Home Welke verbouwpremies zijn er in Vlaanderen?

Welke verbouwpremies zijn er in Vlaanderen?

Plan je renovatiewerken voor je woning? Dan is het interessant te bekijken welke verbouwpremies er beschikbaar zijn in Vlaanderen. De tegemoetkomingen van de Vlaamse overheid en andere instanties zullen de kosten van jouw werken aanzienlijk verminderen. Je inlezen over de premies en hun voorwaarden is daarmee enkel een voordeel. 

Wat zijn de beschikbare premies voor renovatie?

Er zijn heel wat verschillende premies waar je aanspraak kan op maken in 2024. Allemaal werden ze ontworpen om renovatieprojecten te ondersteunen en energiebesparende werken aan te moedigen.

Premie drukt de kosten van gevelrenovatie en andere werken

Mijn VerbouwPremie

De belangrijkste, meest uitgebreide premie is Mijn Verbouwpremie, aangeboden door de Vlaamse overheid. Je kan voornamelijk aanspraak maken op deze premie als je een energiebesparende investering maakte, maar ook andere renovatiewerken kunnen in aanmerking komen.

Welke werken precies kunnen rekenen op de premie, hoe je een aanvraag indient en hoeveel je kan terugkrijgen bespreken we later.

Benieuwd hoeveel Mijn Verbouwpremie voor jou is?
Contacteer ervaringsdeskundigen en ontdek hoeveel je terugkrijgt
arrow Krijg gratis en vrijblijvend advies.

EPC-labelpremie

De tweede grootste premie is de EPC-labelpremie. Die premie kan je enkel aanvragen bij energiebesparende renovaties. 

Vanaf het moment dat je een EPC-label aanvraagt, krijg je 5 jaar de tijd om de woning grondig te verbeteren. Afhankelijk van het eind EPC-label nadat de renovatieperiode verstreken is, wordt de premie bepaald

Vlaamse aanpassingspremie

Om aan de noden van het ouder worden tegemoet te komen, kwam de Vlaamse overheid met een aanpassingspremie. Alle werken die de woning toegankelijker maken voor (inwonende) 65-plussers kunnen op de premie rekenen.

Aangepaste badkamer voor 65-plussers betaalbaar dankzij premie

De Collectieve Renovatiebegeleidingspremie 

Deze burenpremie wil huiseigenaren stimuleren om samen met ten minste 9 andere eigenaren energiebesparende investeringen aan het huis te maken. De uitvoering van de werken wordt begeleid door een BENOvatiecoach, die maximaal 600 euro per woning zal ontvangen. 

Door samen te werken met een projectbegeleider en je buren wordt het renoveren van je woning eenvoudiger, efficiënter en niet onbelangrijk: goedkoper. Je krijgt deskundige begeleiding bij het aanvragen van de premie en de administratie wordt verlicht.

Vind snel een betrouwbare BENOvatiecoach
Bespaar nu op renovatiewerken en later op energiekosten
arrow Ontvang offertes

Sloop- en heropbouwpremie

De premie is uitsluitend voor particulieren die hun oude woning slopen en een nieuwe woning bouwen. Het is een vaste premie van 10.000 euro per project, enkel beschikbaar wanneer een verlaagd btw-tarief niet van toepassing is.

Een btw-verlaging van 21% naar 6% is de meest gangbare tegemoetkoming bij particulieren, gezien je hier kans op maakt wanneer de nieuwe woning je enige woning is en je er 5 jaar zal wonen. 

Sloopwerken en heropbouw kunnen rekenen op premie van de Vlaamse overheid

Hoe weet je voor welke premie je in aanmerking komt?

De overheid bracht een handige tool uit om te zien welke premies er bestaan voor jouw werken. Daarnaast zal je moeten kijken naar je inkomenscategorie om te zien of, en hoeveel premie je kan krijgen. 

Benieuwd welke premies er zijn?
Omze vakspecialisten helpen je graag op weg

Premiezoeker van de Vlaamse overheid: Hoe werkt het?

Deze handige online tool van de Vlaamse overheid geeft snel en eenvoudig weer welke premies er zijn voor jouw werken. Vul alle benodigde gegevens in, zoals je woonplaats, je situatie en de bouwwerken. Dit is al voldoende om een schematisch overzicht te krijgen van de beschikbare premies. 

Gebruik de online tool en ontdek welke premies er beschikbaar zijn voor jou

In welke inkomenscategorie val ik?

Om dit te weten moet je kijken naar het gezamenlijk belastbaar inkomen. Er zijn 3 categorieën: laagste inkomens, middelste inkomens en hoogste inkomens. 

 AlleenstaandeKoppel/ alleenstaande + 1 ten lasteextra persoon ten laste
Laagste minder dan of gelijk aan 40.860 euro minder dan of gelijk aan 57.190 euro + 4.170 euro
Middelstevan 40.861 tot 51.990 euro van 57.191 tot 74.280 euro+ 4.170 euro
Hoogstevanaf 51.991 eurovanaf 74.281 euro+ 4.170 euro
Deze grenzen worden jaarlijks aangepast.

De premiebedragen worden voor Mijn VerbouwPremie en bij EPC-labelpremie (vanaf 2025) berekend op de categorie waarin je valt

Kan je er even niet meer aan uit?
Onze ervaren expertengeven je gratis advies op maat van je situatie
arrow Ontvang offertes

Mijn VerbouwPremie: welke werken komen in aanmerking?

Mijn VerbouwPremie is bedoeld voor renovaties en energiebesparende investeringen in en rond de woning. Momenteel zijn er 9 investeringen die mogelijks op een Mijn VerbouwPremie kunnen rekenen:

  • Dakisolatie en/of renovatie: dak of zoldervloer 
  • Buitenmuurisolatie en/of renovatie: spouw, binnenzijde buitenmuur of buitenmuurisolatie 
  • Vloerisolatie en/of renovatie: vloer of kelderplafond

Je kan enkel aanspraak maken op de 3 bovengenoemde premies voor een renovatie wanneer het element al voldoende geïsoleerd werd voor de renovatiewerken

  • Werken aan ramen en deuren

De bovenstaande premies zijn enkel beschikbaar wanneer het te isoleren element zich in een direct of indirect verwarmde ruimte bevindt. 

  • Binnenrenovatie
  • Werken aan elektriciteit en sanitair

Daarnaast zijn er ook nog 3 soorten premies voor hernieuwbare energieproductie

  • Warmtepomp: geothermische, lucht/lucht en (hybride) lucht/water-warmtepompen
  • Warmtepompboiler
  • Zonneboiler 

De voorwaarden

De premie kan aangevraagd worden voor elke bestaande woning, appartement of niet-woongebouw.  Een nieuwe woning kan enkel aanspraak maken op de premie als het gaat over een herbestemming van een bestaand gebouw.

Een tweede voorwaarde is de leeftijd van de woning. Het gebouw moet minstens 15 jaar oud zijn, behalve wanneer er een premie gevraagd wordt in de categorie van de hernieuwbare energieproductie. 

Niet-woongebouwen kunnen enkel een premie vragen wanneer er geïnvesteerd werd in isolatie of hernieuwbare energie. Daarnaast komen enkel (woon en niet-woon)gebouwen die direct verwarmd worden in aanmerking. Een verplaatsbare verwarming telt daar niet voor.

Een laatste voorwaarde is de inkomenscategorie waar je in valt. De meeste werken kunnen enkel op een premie rekenen wanneer je in de laagste of middelste categorie valt. Sommige werken, zoals plaatsen van hoogrendementsbeglazing, isoleren met eventuele asbestverwijdering en energetische renovatie kan ook op een premie rekenen in de hoogste inkomenscategorie.

Welke voorwaarden passen bij jouw project?
Contacteer experten en geniet van de hoogste tegemoetkomingen
arrow Ontvang offertes

Hoe kan je de premie aanvragen?

De premie aanvragen is eenvoudig te doen via Mijn VerbouwLoket, na het beëindigen van de werken. Je kan facturen indienen tot 2 jaar na het voltooien van de werken. Zijn de werken langer dan 2 jaar geleden, dan zal je geen tegemoetkoming meer krijgen.

Verzamel alle benodigde documenten, start een nieuwe aanvraag bij het online loket en stuur alle gevraagde gegevens en documenten op.

EPC-labelpremie: wat zijn de voorwaarden?

Om de EPC-labelpremie te kunnen aanvragen moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moet je woning bijvoorbeeld in Vlaanderen gelegen zijn en aangesloten zijn op het elektriciteitsnet van voor 2006

Het eerste EPC-label moet aangevraagd worden voor de werken van start gaan, het nieuwe EPC-label binnen de 5 jaar, maar na alle werken. Daarna krijg je nog maximaal 1 jaar om alles in te dienen. 

Bereken de EPC-labelpremie en geniet van hoge terugbetalingen

Welke werken komen in aanmerking en hoeveel bedraagt de premie?

De premie is enkel bedoeld voor het energiezuinig renoveren van een woning met een slechte energieprestatie. Dat wil zeggen isolatiewerken, hoogrendementsbeglazing of de installatie van toestellen voor hernieuwbare energie.  

Hoeveel de premie bedraagt is afhankelijk van het nieuwe EPC-label dat na de werken bereikt werd. We geven het in onderstaande tabel schematisch weer.  

 Maximale premie bij eindlabel AMaximale premie bij eindlabel BMaximale premie bij eindlabel C
Woning met start EPC-label E of F5.000 euro3.750 euro2.500 euro
Appartement met start EPC-label D, E of F3.750 euro2.500 euro/

Vanaf 1 januari 2025 zal niet enkel het behaalde label na een energetische renovatie, maar ook je inkomstencategorie (zoals bepaald bij Mijn VerbouwPremie) mee in berekening genomen worden. Daarnaast zal er vanaf dan ook gekeken worden om er voldaan is aan de opgestelde ventilatie-eisen. 

Aanvraagprocedure 

De aanvraagprocedure verloopt hier niet via de Vlaamse overheid, maar wel via netbeheerder Fluvius. De aanvraag kan gestart worden zodra je een voor EPC-label laat opmaken. Bij het indienen van het nieuwe EPC-label na uitvoering van de werken zal het onderzoek starten. Hier zal de uitbetaling op volgen.

Vanaf 2025, samen met de nieuwe premieberekening, zal je de aanvraag in het online loket van Mijn VerbouwPremie moeten starten. 

Volg de aanvraagprocedure correct en geniet al snel van hoge terugbetalingen

Ook interessant om te weten

Zijn er subsidies om woningen te renoveren?

+
Voor een energetische renovatie is een subsidie beschikbaar in de vorm van een renovatiekrediet met rentesubsidie. Dit wil zeggen dat (een deel) van de rente terugbetaald zal worden na uitvoering van de werken. Renoveer je tot de hoogste energiezuinigheid? Dan zou het kunnen dat je zelf meer dan enkel je rente terugkrijgt. 
Extra zal er een verminderde onroerende voorheffing zijn voor energiezuinige woningen in Vlaanderen. Dit belastingvoordeel is een stimulans om te kiezen voor energiebesparende maatregelen. 

Bestaan de renovatiepremie en energiepremie nog?

+
De renovatiepremies worden nu allemaal gebundeld onder Mijn VerbouwPremie. Een energiepremie is er niet meer

Welke premies bestaan er voor isolatiewerken?

+
Voor isolatiewerken zijn er heel wat premies beschikbaar. De Mijn VerbouwPremie, maar ook de EPC-labelpremie dient om isolatiewerken aan te moedigen en biedt heel wat financiële voordelen. 

Contacteer onze experten en ontdek welke premies je kan aanvragen in 2024

Benieuwd op welke premies jij kans maakt bij je geplande werken? Vul dan ons offerteformulier in en kom in contact met onze ervaringsdeskundigen. Krijg advies op maat, loop geen enkele premie mis en renoveer je woning tegen de beste prijs. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In welk type gebouw gaat u renoveren?
2*. Welk ruimtes, kamers of onderdelen wenst u te laten renoveren?
3*. Welk type werken moet de aannemer uitvoeren?
4*. Wat is uw geschatte budget voor de renovatiewerken?
5*. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
6. Projectomschrijving
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.