Plan je renovatiewerken voor je woning? Dan is het interessant te bekijken welke verbouwpremies er beschikbaar zijn in Vlaanderen. De tegemoetkomingen van de Vlaamse overheid en andere instanties zullen de kosten van jouw werken aanzienlijk verminderen. Je inlezen over de premies en hun voorwaarden is daarmee enkel een voordeel.
Inhoud
Wat zijn de beschikbare premies voor renovatie?
Er zijn heel wat verschillende premies waar je aanspraak kan op maken in 2024. Allemaal werden ze ontworpen om renovatieprojecten te ondersteunen en energiebesparende werken aan te moedigen.
Mijn VerbouwPremie
De belangrijkste, meest uitgebreide premie is Mijn Verbouwpremie, aangeboden door de Vlaamse overheid. Je kan voornamelijk aanspraak maken op deze premie als je een energiebesparende investering maakte, maar ook andere renovatiewerken kunnen in aanmerking komen.
Welke werken precies kunnen rekenen op de premie, hoe je een aanvraag indient en hoeveel je kan terugkrijgen bespreken we later.
EPC-labelpremie
De tweede grootste premie is de EPC-labelpremie. Die premie kan je enkel aanvragen bij energiebesparende renovaties.
Vanaf het moment dat je een EPC-label aanvraagt, krijg je 5 jaar de tijd om de woning grondig te verbeteren. Afhankelijk van het eind EPC-label nadat de renovatieperiode verstreken is, wordt de premie bepaald.
Vlaamse aanpassingspremie
Om aan de noden van het ouder worden tegemoet te komen, kwam de Vlaamse overheid met een aanpassingspremie. Alle werken die de woning toegankelijker maken voor (inwonende) 65-plussers kunnen op de premie rekenen.
De Collectieve Renovatiebegeleidingspremie
Deze burenpremie wil huiseigenaren stimuleren om samen met ten minste 9 andere eigenaren energiebesparende investeringen aan het huis te maken. De uitvoering van de werken wordt begeleid door een BENOvatiecoach, die maximaal 600 euro per woning zal ontvangen.
Door samen te werken met een projectbegeleider en je buren wordt het renoveren van je woning eenvoudiger, efficiënter en niet onbelangrijk: goedkoper. Je krijgt deskundige begeleiding bij het aanvragen van de premie en de administratie wordt verlicht.
Sloop- en heropbouwpremie
De premie is uitsluitend voor particulieren die hun oude woning slopen en een nieuwe woning bouwen. Het is een vaste premie van 10.000 euro per project, enkel beschikbaar wanneer een verlaagd btw-tarief niet van toepassing is.
Een btw-verlaging van 21% naar 6% is de meest gangbare tegemoetkoming bij particulieren, gezien je hier kans op maakt wanneer de nieuwe woning je enige woning is en je er 5 jaar zal wonen.
Hoe weet je voor welke premie je in aanmerking komt?
De overheid bracht een handige tool uit om te zien welke premies er bestaan voor jouw werken. Daarnaast zal je moeten kijken naar je inkomenscategorie om te zien of, en hoeveel premie je kan krijgen.
Premiezoeker van de Vlaamse overheid: Hoe werkt het?
Deze handige online tool van de Vlaamse overheid geeft snel en eenvoudig weer welke premies er zijn voor jouw werken. Vul alle benodigde gegevens in, zoals je woonplaats, je situatie en de bouwwerken. Dit is al voldoende om een schematisch overzicht te krijgen van de beschikbare premies.
In welke inkomenscategorie val ik?
Om dit te weten moet je kijken naar het gezamenlijk belastbaar inkomen. Er zijn 3 categorieën: laagste inkomens, middelste inkomens en hoogste inkomens.
Alleenstaande | Koppel/ alleenstaande + 1 ten laste | extra persoon ten laste | |
Laagste | minder dan of gelijk aan 40.860 euro | minder dan of gelijk aan 57.190 euro | + 4.170 euro |
Middelste | van 40.861 tot 51.990 euro | van 57.191 tot 74.280 euro | + 4.170 euro |
Hoogste | vanaf 51.991 euro | vanaf 74.281 euro | + 4.170 euro |
De premiebedragen worden voor Mijn VerbouwPremie en bij EPC-labelpremie (vanaf 2025) berekend op de categorie waarin je valt.
Mijn VerbouwPremie: welke werken komen in aanmerking?
Mijn VerbouwPremie is bedoeld voor renovaties en energiebesparende investeringen in en rond de woning. Momenteel zijn er 9 investeringen die mogelijks op een Mijn VerbouwPremie kunnen rekenen:
- Dakisolatie en/of renovatie: dak of zoldervloer
- Buitenmuurisolatie en/of renovatie: spouw, binnenzijde buitenmuur of buitenmuurisolatie
- Vloerisolatie en/of renovatie: vloer of kelderplafond
Je kan enkel aanspraak maken op de 3 bovengenoemde premies voor een renovatie wanneer het element al voldoende geïsoleerd werd voor de renovatiewerken.
- Werken aan ramen en deuren
De bovenstaande premies zijn enkel beschikbaar wanneer het te isoleren element zich in een direct of indirect verwarmde ruimte bevindt.
- Binnenrenovatie
- Werken aan elektriciteit en sanitair
Daarnaast zijn er ook nog 3 soorten premies voor hernieuwbare energieproductie
- Warmtepomp: geothermische, lucht/lucht en (hybride) lucht/water-warmtepompen
- Warmtepompboiler
- Zonneboiler
De voorwaarden
De premie kan aangevraagd worden voor elke bestaande woning, appartement of niet-woongebouw. Een nieuwe woning kan enkel aanspraak maken op de premie als het gaat over een herbestemming van een bestaand gebouw.
Een tweede voorwaarde is de leeftijd van de woning. Het gebouw moet minstens 15 jaar oud zijn, behalve wanneer er een premie gevraagd wordt in de categorie van de hernieuwbare energieproductie.
Niet-woongebouwen kunnen enkel een premie vragen wanneer er geïnvesteerd werd in isolatie of hernieuwbare energie. Daarnaast komen enkel (woon en niet-woon)gebouwen die direct verwarmd worden in aanmerking. Een verplaatsbare verwarming telt daar niet voor.
Een laatste voorwaarde is de inkomenscategorie waar je in valt. De meeste werken kunnen enkel op een premie rekenen wanneer je in de laagste of middelste categorie valt. Sommige werken, zoals plaatsen van hoogrendementsbeglazing, isoleren met eventuele asbestverwijdering en energetische renovatie kan ook op een premie rekenen in de hoogste inkomenscategorie.
Hoe kan je de premie aanvragen?
De premie aanvragen is eenvoudig te doen via Mijn VerbouwLoket, na het beëindigen van de werken. Je kan facturen indienen tot 2 jaar na het voltooien van de werken. Zijn de werken langer dan 2 jaar geleden, dan zal je geen tegemoetkoming meer krijgen.
Verzamel alle benodigde documenten, start een nieuwe aanvraag bij het online loket en stuur alle gevraagde gegevens en documenten op.
EPC-labelpremie: wat zijn de voorwaarden?
Om de EPC-labelpremie te kunnen aanvragen moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moet je woning bijvoorbeeld in Vlaanderen gelegen zijn en aangesloten zijn op het elektriciteitsnet van voor 2006.
Het eerste EPC-label moet aangevraagd worden voor de werken van start gaan, het nieuwe EPC-label binnen de 5 jaar, maar na alle werken. Daarna krijg je nog maximaal 1 jaar om alles in te dienen.
Welke werken komen in aanmerking en hoeveel bedraagt de premie?
De premie is enkel bedoeld voor het energiezuinig renoveren van een woning met een slechte energieprestatie. Dat wil zeggen isolatiewerken, hoogrendementsbeglazing of de installatie van toestellen voor hernieuwbare energie.
Hoeveel de premie bedraagt is afhankelijk van het nieuwe EPC-label dat na de werken bereikt werd. We geven het in onderstaande tabel schematisch weer.
Maximale premie bij eindlabel A | Maximale premie bij eindlabel B | Maximale premie bij eindlabel C | |
Woning met start EPC-label E of F | 5.000 euro | 3.750 euro | 2.500 euro |
Appartement met start EPC-label D, E of F | 3.750 euro | 2.500 euro | / |
Vanaf 1 januari 2025 zal niet enkel het behaalde label na een energetische renovatie, maar ook je inkomstencategorie (zoals bepaald bij Mijn VerbouwPremie) mee in berekening genomen worden. Daarnaast zal er vanaf dan ook gekeken worden om er voldaan is aan de opgestelde ventilatie-eisen.
Aanvraagprocedure
De aanvraagprocedure verloopt hier niet via de Vlaamse overheid, maar wel via netbeheerder Fluvius. De aanvraag kan gestart worden zodra je een voor EPC-label laat opmaken. Bij het indienen van het nieuwe EPC-label na uitvoering van de werken zal het onderzoek starten. Hier zal de uitbetaling op volgen.
Vanaf 2025, samen met de nieuwe premieberekening, zal je de aanvraag in het online loket van Mijn VerbouwPremie moeten starten.
Ook interessant om te weten
Zijn er subsidies om woningen te renoveren?
Extra zal er een verminderde onroerende voorheffing zijn voor energiezuinige woningen in Vlaanderen. Dit belastingvoordeel is een stimulans om te kiezen voor energiebesparende maatregelen.
Bestaan de renovatiepremie en energiepremie nog?
Welke premies bestaan er voor isolatiewerken?
Contacteer onze experten en ontdek welke premies je kan aanvragen in 2024
Benieuwd op welke premies jij kans maakt bij je geplande werken? Vul dan ons offerteformulier in en kom in contact met onze ervaringsdeskundigen. Krijg advies op maat, loop geen enkele premie mis en renoveer je woning tegen de beste prijs.