Home Elektriciteit Elektriciteit vernieuwen: prijs en premies

Elektriciteit vernieuwen: prijs en premies

Koop je of woon je in een oudere woning, dan kan het nodig zijn om de elektriciteit te vernieuwen. De meest drastische methode is het volledig vernieuwen van elektrische installatie. Dit is best wel een klus en vergt expertise.

Werd de elektriciteit in je woning afgekeurd? Dan ben je wettelijk verplicht die binnen de anderhalf jaar te vervangen. Gebeurt dat niet en er loopt iets fout, dan ben je niet meer verzekerd. Speel daarom op veilig en laat op tijd je elektriciteit vernieuwen. Zorg er wel voor dat je wat geld opzij hebt staan. De prijs voor het vernieuwen van de elektriciteit is niet zo mals…


Wanneer je elektriciteit volledig vernieuwen?

Ga je je oudere woning van voor 1981 verkopen, dan ben je verplicht om bij verkoop een attest te overleggen dat je elektrische installatie is goedgekeurd. Bij oudere woningen waar de elektriciteit nog nooit is vernieuwd, kan het voorkomen dat de elektrische installatie wordt afgekeurd en dus niet meer veilig is. Je krijgt dan de verplichting opgelegd om je elektrische installatie te vernieuwen.

Ook als je je woning niet verkoopt, is het vernieuwen van je elektriciteit altijd een goede en veilige keuze. Je woning wordt hierdoor veiliger en je geniet zelf van alle voordelen van een elektrische installatie. Daarnaast weet je ook zeker dat je met een nieuwe elektrische installatie goed gedekt bent via de brandverzekering.

Wat is de prijs om je elektriciteit te laten vernieuwen?

Elektriciteitswerk Richtprijs
Verzwaring elektrische installatie €1.000 à €1.500
Vervanging zekeringskast €750 à €1.000
Vervanging oude installatie €5.000 à €10.000
Vernieuwing schakelaars Prijs op maat

Het vernieuwen van de elektriciteit kan je makkelijk € 10.000 kosten. Voor die prijs worden er nieuwe kabels getrokken, schakelaars geplaatst en de elektriciteitskast vernieuwd. Vind je die prijs toch wat te hoog? Dan kan je die proberen drukken door zelf het doe-het-zelfgerief in handen te nemen.

  • Slijpwerk
  • Stopcontacten plaatsen
  • Leidingen leggen
  • Muren uitkappen

Je kan de prijs die je uitgeeft aan het vernieuwen van de elektriciteit snel terugverdienen. Dat kan door bijvoorbeeld domotica te plaatsen. Met behulp van een dergelijke automatisering kan je namelijk zelf vanop je smartphone je energieverbruik regelen. Het aanbrengen van domotica is niet goedkoop. Denk dus goed na over de keuze die je maakt.

Kan ik de premies krijgen voor het vernieuwen van de elektriciteit?

Ja! Wie zijn elektriciteit laat vernieuwen maakt kans om in aanmerking te komen voor de volgende premies van de Vlaamse overheid:

   1. Vlaamse renovatiepremie
   2. Vlaamse verbeteringspremie
   3. Verlaagd BTW-tarief

Is uw woning minstens dertig jaar oud en laat u de elektriciteit vernieuwen? Dan komt u misschien in aanmerking voor de renovatiepremie. Met die premie kan u 20 tot 30% op de factuurprijs besparen. Let op: je kan de renovatiepremie maar 1 keer om de tien jaar aanvragen.

Woningen die ouder zijn dan 25 jaar kunnen vervolgens beroep doen op de verbeteringspremie. Voor het vernieuwen van de elektriciteit kan je via deze premie € 750 terugkrijgen. De originele factuurprijs moet in dat geval wel minstens dubbel zo hoog liggen.

Tot slot kan je ook nog eens genieten van een verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van de gewoonlijke 21% indien de woning ouder is dan 10 jaar. Houd daarbij rekening dat de materialen die je zelf koopt, niet aan dat tarief kunnen aangekocht worden. Alles moet dus via een aannemer aangekocht worden.

elektriciteit vernieuwen prijs

Hoe word je elektrische installatie vernieuwd?

Een elektrische installatie kan op verschillende manieren vernieuwd worden. Je kunt alles vernieuwen, dus de complete bedrading inclusief schakelaars, stopcontacten en zekeringkast, maar ook enkel de verouderde onderdelen. Het spreek voor zich dat met elektriciteit volledig vernieuwen de prijs duurder is dan bepaalde onderdelen vernieuwen.

Elektrische installatie verzwaren

Tegenwoordig gebruiken we veel meer elektrische apparatuur en dit vergt veel van een elektrische installatie. Oudere elektrische installaties kunnen dit vaak niet aan, helemaal als je zware apparatuur gebruikt. Daarom kan het verstandig zijn om de elektrische installatie te verzwaren. Vaak wordt hiervoor de verdeelkast vervangen en worden er extra groepen toegevoegd.

👉 De gemiddelde kosten voor het verzwaren van je elektrische installatie zal ongeveer € 1.000,- tot € 1.500,- zijn.

Zekeringskast vervangen

De zekeringkast is het centrum van de elektrische installatie. Mede door het gebruik van zwaardere en meer elektrische apparatuur, zijn oude zekeringkasten niet meer berekend op het huidige verbruik. Om je zekeringkast aan te laten sluiten aan de huidige eisen, moet de zekeringkast vervangen worden. Dit is helemaal het geval als je zekeringkast nog voorzien is van de klassieke smeltzekeringen. Dit wordt dan vervangen door een installatieautomaat die automatisch het circuit onderbreek wanneer er teveel stroom binnenkomt.

👉 Het vervangen van een zekeringkast kost gemiddelde tussen de € 750,- en € 1.000,-.

Oude installatie vervangen

De volledige oude installatie vervangen is de meest drastische vernieuwing van je elektrische installatie. Hierbij wordt de zekeringkast vervangen en eventueel verzwaard, de oude elektrische bedrading wordt geheel vernieuwd, alsmede alle oude stopcontacten en schakelaars. Na vervanging heb je een volledige nieuwe elektrische installatie die aan alle eisen van deze tijd voldoet.

👉 De elektriciteit volledig vernieuwen prijs ligt tussen de € 5.000-, en € 10.000,-.

Vernieuwing van schakelaars en stopcontacten

Je kunt wel je gehele elektrische installatie vernieuwen, uiteindelijk zijn het de schakelaars en stopcontacten waar je daadwerkelijk mee in aanraking komt. In oudere woningen hangen vaak nog zeer oude schakelaars en stopcontacten die niet meer goed werken of soms niet goed in de muur zitten. Dit kan gevaarlijk zijn en zelfs kortsluiting veroorzaken. Het is dan geen overbodige luxe om al je schakelaars en stopcontacten te vernieuwen.

Daarbij kun je ook direct stopcontacten verleggen naar een wat meer functionele plek of bepaalde onderdelen automatiseren door op een schakelaar aan te sluiten, zoals de zonnewering of bepaalde verlichting. Met de huidige modellen stopcontacten en schakelaars zorg je er ook nog eens voor dat ze naadloos met je interieur matchen.

Kan ik zelf mijn elektriciteit vernieuwen?

Het is niet verstandig om zelf je elektriciteit te vernieuwen als je zelf geen verstand van elektrische installaties hebt. Ben je wel handig, dan kun je gedeeltelijk zelf wat doen. Zo kun je bijvoorbeeld in overleg met de elektricien voorbereidende werkzaamheden uitvoeren. Er zijn ook elektriciteit vernieuwen doe het zelf kits beschikbaar.

Hiermee is het mogelijk om zelf geheel of gedeeltelijke de elektrische installatie te vernieuwen. Wel is enige kennis van zaken wel nodig, dus schakel ook een elektricien in als je er niet uitkomt. Wil je toch echt zelf de elektriciteit vernieuwen, dan is een training volgen nog een optie. Met een basistraining kun je zelf al heel veel.

Dit kost uiteraard wel wat tijd en is handig als het vernieuwen van elektriciteit op een later tijdstip uitgevoerd kan worden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welke type elektriciteitswerken zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.