Home Gevelrenovatie: Alle mogelijkheden en bijhorende prijzen Soorten gevelbekleding: Op welke manier kan je de gevel bekleden? Wildverband gevelsteen: breng karakter in je gevel [metseltips & alternatieven]

Wildverband gevelsteen: breng karakter in je gevel [metseltips & alternatieven]

Dit artikel geeft info over wildverband gevelsteen en verkent de creatieve mogelijkheden die het biedt voor het ontwerpen van karaktervolle gevels. Ontdek wat wildverband precies inhoudt, waarom het een populaire keuze is en hoe je het kunt gebruiken om je huis een unieke uitstraling te geven. 

Wildverband gevelsteen: wat wil dit eigenlijk zeggen?

Bij een wildverband gaat het er, zoals de naam al doet vermoeden, een beetje wild aan toe. Hier worden koppen en strekken van bakstenen door elkaar gemengd, zonder een vast patroon. 

Het effect van het wildverband is dat het de metselaar een grotere vrijheid geeft, wat leidt tot creatieve mogelijkheden. Je kan de bakstenen op een willekeurige manier plaatsen, wat vooral handig is bij stenen die getrommeld zijn en daardoor wat ongelijk van vorm zijn.

Maar zoals bij alles, zijn er ook hier wat regeltjes. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer dan twee koppen naast elkaar plaatsen, en moeten de voegen netjes stoppen bij de volgende laag. 

Wildverband gevelstenen

Waarom wildverband gebruiken?

Wildverband gevelsteen biedt een unieke uitstraling die niet kan worden bereikt met traditionele metselverbanden. Door koppen en strekken van bakstenen op een onvoorspelbare manier te combineren, ontstaat een levendig en karaktervol gevelbeeld.

Bovendien geeft het werken met wildverband gevelstenen de metselaar de mogelijkheid om zijn creativiteit de vrije loop te laten. De willekeurige plaatsing van bakstenen biedt flexibiliteit en kan helpen om onregelmatigheden in de stenen te verbergen. En dat vooral bij getrommelde bakstenen.

Wildverband is dus een knipoog naar het ambachtelijke verleden, maar ook een hedendaagse keuze.

Wat is een metselverband?

Een metselverband is simpelweg de manier waarop de gevelstenen worden gestapeld. En dat kan een wereld van verschil maken voor het uiterlijk van je huis.

Met verschillende verbanden krijg je telkens een uniek motief, waardoor je de kans krijgt om jouw huis echt een persoonlijke touch te geven. Sommige verbanden creëren opvallende lijnen in het metselwerk, waardoor interessante optische effecten ontstaan die jouw huis extra karakter geven.

Ontvang je graag advies op maat van je situatie?
Contacteer dan gratis en vrijblijvend onze experten
arrow Ontvang offertes

Hoe een wildverband metselen? Regels & afmetingen

Bij het metselen van een wildverband is het belangrijk om enkele regels en afmetingen in acht te nemen voor een mooi resultaat. Zo is het gebruik van klezoren, oftewel een kwart van een hele baksteen, essentieel. Verder gebruik je een opeenvolging van strekken (▃) en koppen (■). Let erop dat je geen stenen gebruikt die kleiner zijn dan een kwart van de totale baksteenlengte.

Een van de belangrijkste regels bij het metselen van een wildverband gevelsteen is om niet onbewust toch in een soort continuïteit te metselen. Het is net de bedoeling om onvoorspelbaar en speels patroon te creëren, dus wees vrij in het plaatsen van de stenen en vermijd herhalende structuren.

Hoeveel stenen per m2 metselwerk?

Het aantal stenen per vierkante meter metselwerk varieert afhankelijk van de afmetingen van de stenen en de voegdikte. De hoeveelheid stenen die nodig is voor een vierkante meter metselwerk kan verschillen op basis van de grootte van de gebruikte stenen en de dikte van de voegen.

Het is daarom belangrijk om zowel de afmetingen van de stenen als de gewenste voegdikte in overweging te nemen bij het berekenen van het benodigde aantal stenen per vierkante meter.

Wildverband gevelsteen bekleding

Kan je wildverband gevelsteen lijmen?

Hoewel het mogelijk is om standaard formaat stenen te lijmen, zijn er enkele overwegingen waar je rekening mee moet houden. Bij de keuze voor bepaalde metselverbanden, zoals een halfsteens verband (wat dit precies is, vind je wat verder in het artikel), kan het patroon van het metselwerk niet perfect worden behouden bij lijmwerk met een voeg van 4-5 mm. Om dit te compenseren, moeten de eerste stenen van elke laag mogelijk worden ingekort, wat extra werk met zich meebrengt.

Daarom kiezen veel aannemers ervoor om wildverband te gebruiken bij het lijmen van gevelstenen. Bij dit verband hoeft de aannemer geen rekening te houden met het verticaal uitlijnen van het gekozen metselwerkpatroon. Dit maakt het proces eenvoudiger. Daarnaast kan je kiezen voor goedkopere steenstrips of hpl-platen, sandwichpanelen of rockpanels met steenlook. Hierbij kan je kiezen voor een open of geventileerde gevel voor een beter binnenklimaat.

De prijs van gevelstenen metselen versus lijmen ligt kort bij elkaar. Lijmen duurt langer en zal daarom gemiddeld 10% duurder zijn. Maar bij metselen moeten nog voegwerken aangerekend worden. Hierdoor liggen de kosten weer korter bij elkaar.

Als je meer wilt weten over het gebruik van wildverband bij het lijmen van gevelstenen, neem dan gerust contact met op met onze experts voor deskundig advies.

Bakstenen lijmen op gevel

Welke andere soort verbanden zijn er voor gevelstenen?

Wil je je gevel een unieke uitstraling geven? Dan zijn er verschillende metselverbanden om uit te kiezen. Elk verband heeft zijn eigen kenmerken en esthetiek, waardoor je de perfecte stijl voor jouw project kunt kiezen.

Benieuwd welk verband het beste past bij de stijl van je woning?
Ontvang gratis advies van ervaren metselaars uit je buurt
arrow Ontvang offertes

Halfsteenverband

Het halfsteensverband is een traditioneel metselverband waarbij volledige stenen in lagen boven elkaar worden geplaatst. Zo verspringen ze telkens halverwege ten opzichte van de steen eronder of erboven. Hierdoor ontstaat een patroon waarbij de stootvoegen om de twee lagen op dezelfde lijn liggen.

Dit resulteert in een uniforme en gelijkmatige uitstraling die vaak wordt gewaardeerd vanwege zijn symmetrie en stabiliteit. Dit verband wordt regelmatig gekozen voor zowel moderne als traditionele bouwprojecten vanwege zijn esthetische en structurele kwaliteiten.

Tip: bakstenen zijn een populaire gevelbekleding. Reinig en behandel ze tijdig met hydrofuge en geniet jaren van je gevel.

Vlaams verband

Het Vlaams verband, een klassieker, draait om de afwisseling van een strek gevolgd door een kop. Elke laag volgt dit patroon, maar verschuift telkens een driekwart steen ten opzichte van de vorige laag. Tussen de koppen vind je een klezoor die de harmonie in het geheel bewaart.

Hoewel de constructie op het eerste gezicht simpel lijkt, kan het Vlaams verband verrassend complexe structuren opleveren. Het heeft iets weg van het kettingverband, maar oogt minder stijfjes en biedt meer speelsheid in het ontwerp.

Kruisverband

Het kruisverband is een van de oudste en meest vertrouwde metselverbanden in de architectuur. Bij dit verband worden lagen volledige bakstenen (strekken) afgewisseld met koppen (de kop van de baksteen). Dit klassieke verband wordt vaak gebruikt vanwege zijn bewezen stabiliteit en robuuste uitstraling, waardoor het een populaire keuze is voor zowel moderne als traditionele gebouwen.

Combineer deze klassieke look met gevelplanten en krijg een prachtige groene gevel. Of met zonnepanelen voor een ecologische gevel
Wil je het wat minder druk laten overkomen? Dan kan je enkele delen van de gevel in een effen kleur bekleden met behulp van crepi, cement, spuitkurk of gekaleide stenen. Liever stevige gevelplaten om de bakstenen mee af te wisselen? Kies van voor houten of metalen platen zoals het unieke cortenstaal.

Bakstenen in kruisverband

Meer informatie over gevelstenen in wildverband? Contacteer gratis gevelexperten uit je buurt

Als je overweegt om gevelstenen in wildverband te gebruiken, is het raadzaam om een professional in te schakelen. Verschillende gevelexperts staan klaar om je te begeleiden bij elke stap van het proces. Van het kiezen van de juiste stenen tot het bepalen van het optimale legpatroon, ze bieden deskundig advies om jouw project tot een succes te maken.

Bovendien loont het de moeite om offertes te vergelijken. Door meerdere prijsoffertes aan te vragen, kun je niet alleen de kosten optimaliseren, maar ook de kwaliteit en service vergelijken. Neem vandaag nog contact met ons op voor gratis advies en ontvang offertes van gerenommeerde leveranciers bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.