Home Prijs airco inclusief montage: welke kosten brengt een airco met zich mee? 

Prijs airco inclusief montage: welke kosten brengt een airco met zich mee? 

De behoefte om woningen af te koelen neemt de laatste jaren toe. Om aan die behoefte te voldoen investeren steeds meer mensen in airconditioning. We bespreken in dit artikel de gemiddelde prijs van een airco inclusief de montage. Zo kan je de beste keuze maken op maat van je woning en je budget. 

Hoeveel kost een airco inclusief installatie in huis? 

De kostprijs van een airconditioner inclusief het monteren ervan zal sterk verschillen, afhankelijk van het type airco dat je wil plaatsen. De gemiddelde prijs ligt daarom redelijk breed. Reken op een kostenpost van 1.500 euro tot 6.000 euro.

De installatiekost alleen schommelt tussen 400 en 700 euro, opnieuw deels afhankelijk van het type airco.Door offertes te vergelijken vind je een installateur die past binnen jouw budget. 

Wat zijn de belangrijkste kostenbepalende elementen van een airco?

De belangrijkste factor is, zoals eerder vermeld, het type airco. Omdat dit zo een grote impact heeft op de kost bespreken we dit wat verder uitgebreider.

Daarnaast heb je het aantal binnenunits, het koelvermogen, het merk van de airco, het energielabel en niet te vergeten, de installatiekost.

Benieuwd wat een airco op maat van jouw situatie kost?
Vergelijk gratis offertes en vind een airco op maat van elk budget
arrow Ontvang offertes

Wat kost een vaste airco met en zonder buitenunit?

Het is door al de verschillen moeilijk om een prijs te plakken op de vaste airco. Om je toch een idee te geven, kan je je best verwachten aan een prijs van minstens 1.200. Die prijs kan makkelijk oplopen tot 4.000 euro en meer

Er zijn twee groepen airco’s: de vaste en de mobiele airco’s. Het is waarschijnlijk niet verrassend dat de vaste, geïnstalleerde airco’s net wat duurder zijn. 

Binnen de vaste airco’s zien we opnieuw drie groepen. De airco zonder buitenunit, airco’s met 1 binnenunit of met meerdere binnenunits. De eerste groep zijn het goedkoopste waarna de prijs oploopt, samen met het aantal binnenunits.

Vaste airco zorgt voor aangenaam binnenklimaat met laagste verbruik

Monoblock airco zonder buitenunit

De goedkoopste groep vaste airco’s noemen we monoblocks. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat dit toestel uit één enkele blok, een binnenunit.

Voor een monoblock betaal je gemiddeld 1.200 tot 3.000 euro per stuk, inclusief installatie, exclusief btw. Voor zo’n 700 euro kan je al snel een toestel vinden. Maar om zeker te zijn van een goede prijs-kwaliteit, goed energielabel en vlotte installatie schakel je best een expert in. 

Niet enkel de aankoopprijs maakt dit type zo goedkoop, ook de niet-invasieve installatie biedt een prijsvoordeel. Blijkt het installeren toch net wat ingewikkelder dan gedacht, dan lost de installateur dit snel op. 

Contacteer gratis aircospecialisten uit je buurt
Ontdek welke airco het best past binnen jouw situatie en budget
arrow Ontvang offertes

Prijzen single split airco’s plaatsen met buitenunit

Nét wat duurder dan een vast toestel zonder buitenunit is een airco met wel een buitenunit. De gemiddelde startprijs ligt wat hoger, maar de prijzen zijn vergelijkbaar met die van de monoblock. Hier zit de aankoopprijs tussen 1.500 en 3.000 euro inclusief installatie, maar zonder btw. 

Een single slip airco en een monoblock verschillen niet zo heel erg van prijs, maar kijk je bij eenzelfde fabrikant, dan betaal je voor de airco met buitenunit over het algemeen een wat hogere prijs.  

Bekijk je dit toestel en het toestel zonder buitenunit na verloop van tijd, dan zullen de kosten helemaal omgedraaid zijn. Monoblocks verbruiken heel wat meer energie dan een single split airco en zijn in de meeste gevallen de interessantste keuze. 

Buitenunit vaste airco: prijs inclusief montage ligt iets hoger

Kostprijs multisplit installeren met 2 of meer binnenunits

Het duurste systeem zijn de airco’s met meerdere binnenunits. De gemiddelde kost van een multisplit ligt zo’n 1.000 euro hoger dan bij de vorige toestellen. Dat wil zeggen dat een multisplit airco met twee binnenunits gemiddeld tussen 2.500 en 4.000 euro zal kosten. De prijs van de airco is inclusief montage, maar exclusief btw. Elke extra binnenunit die je toevoegt aan je multisplit installatie drijft de prijs met 800 à 1.000 euro omhoog.

Vergelijk gratis offertes op maat
Bespaar heel wat kosten op multisplit airco’s

Wat kost een mobiele airco in huis?

Naast vast geïnstalleerde systemen zijn er ook verplaatsbare modellen: mobiele airco’s. Het lijkt misschien vreemd, maar ook bij de mobiele airconditioners heb je een systeem zonder of met buitenunit. 

Het systeem zonder buitenunit, de verplaatsbare airco die iedereen kent, kan je al vinden voor 200 à 250 euro. Verwacht voor deze prijs geen zuinig toestel met veel koelefficiëntie. Maar wil je enkel af en toe je slaapkamer van 15 m² koelen? Dan is dit model ideaal.

Wil je een zuinigere mobiele airco met een sterker koelvermogen? Dan betaal je een hogere prijs, maar met een gemiddelde tot 1.000 euro blijft het bij de goedkoopste op de markt. 

Het tweede type zijn mobiele airco’s met een buitenunit. Die mobiele split airco is wat duurder dan de mobiele monoblock, maar heeft vaak ook een groter vermogen om te koelen en geeft minder geluidsoverlast.  

Bespreek met een specialist of een mobiele split airco de investering waard is. Vaak blijkt een vaste airco toch de beste optie. 

Mobiele airco kan verplaatst worden tussen ruimtes: prijs is lager dan airco die montage nodig heeft

Hoeveel kost een airco gemiddeld in verbruik?

Gemiddeld zien we dat een airco zo’n 125 euro per jaar kost aan energie in Vlaanderen. Hieronder leggen we uit waar we dit cijfer haalden. 

Naast de aankoop van de airco en prijs van montage is ook het jaarlijkse verbruik een belangrijke kost. Om dit te kunnen berekenen heb je drie waarden nodig: het verbruik van je airco, de prijs van stroom en het aantal uren dat je de airco gebruikt.

Het verbruik van je airco hangt af van het type en de kwaliteit. Start je de airco net op om een kamer te koelen? Dan gebruikt die gemiddeld 2 to 5 kWh. Is de kamer op temperatuur? Dan gebruikt de airco gemiddeld 0,75 kWh om dit te onderhouden. Daarom stellen we het gemiddelde verbruik van een airco op 1,3 kWh.

De prijs van stroom is was rechtlijniger. In 2024 is de gemiddelde energieprijs zo’n 0,27 cent per kWh in Vlaanderen. 

Hoe vaak je een airco gebruikt is erg persoonlijk. Op warme dagen staat een airco al snel 8 uur aan. In 2023 waren er 44 dagen met een temperatuur boven 25 °C. We nemen dit daarom als richtlijn. Zo komen we aan 352 uren per jaar

De berekening zelf is eenvoudig: 1,3 kWh x 0,27 cent x 352 uren = 123,5 € per jaar. 

Belangrijk om op te merken: een mobiele airco verbruikt al snel 1 tot 1,5 kWh om een kamer op temperatuur te houden. Het verbruik zal daarom hoger liggen dan bij een vaste airco. 

Energiezuinige woning dankzij toestellen met laag energieverbruik

Tips om te besparen op verbruikskosten

Verbruikskosten kunnen al snel oplopen en een hele hap uit je budget nemen. Enkele tips om je energieverbruik te laten dalen zijn daarom altijd welkom. 

Naast de logische ‘houd je ramen en deuren gesloten‘ en ‘zet de temperatuur niet te koud‘ geven we je hieronder nog wat bijkomende tips. 

Contacteer ervaringsdeskundigen en ontvang gratis advies
Ontdek hoe je kan besparen op aankoop, installatie én verbruikskosten
arrow Ontvang offertes

Maak je eigen stroom: hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een airco?

Om het energieverbruik volledig te kunnen dekken worden twee gemiddelde zonnepanelen aangeraden voor een airconditioner. 

Zonnepanelen blijven een interessante investering wil je besparen op energiekosten. Zelfs nu de Vlaamse overheid geen premies meer biedt, blijft het een rendabele keuze. 

Bekijk je je totale energiegebruik, dan neemt de airconditioner maar een heel klein stukje in beslag. 

Een zonnepaneel met een gemiddeld vermogen van 370 Wattpiek levert 0,86 kWh per dag op. Die gemiddelde opbrengst is inclusief de donkere winterdagen gerekend. Tijdens zonnige dagen, wanneer je de airco dan ook gebruikt, brengt het paneel heel wat meer op. 

Combineer zonnepanelen met een airco voor een milieuvriendelijkere woning

Gebruik je airconditioning ook als verwarming

Heb je interesse in het plaatsen van een airconditioner om de woning te kunnen koelen? Denk dan eens na over een systeem dat je woning op koude dagen kan verwarmen. Het grootste verschil is dat er een omkeerbare werking in het systeem zit. 

De totaalprijs van airco’s met lucht-luchtwarmtepompen aankopen en installeren is niet veel hoger dan bij systemen zonder warmtepomp, maar de impact is wel erg groot. Verwarmen met een warmtepomp is veel zuiniger dan met klassieke systemen. De terugverdientijd van dit type airco is daarom korter. 

Geniet van lagere energiekosten in de zomer én de winter
Contacteer gratis experten en ontdek de opties voor jouw woning
arrow Ontvang offertes

Kies de juiste airco op maat van de ruimte

zoals we eerder bespraken verbruikt een airco om de ruimte op de juiste temperatuur te krijgen in eerste instantie tot wel 6 keer zo veel energie als nodig is om een temperatuur te onderhouden.

Investeer je in een airco die eigenlijk niet sterk genoeg is voor de oppervlakte? Dan zal die de ruimte nooit op de juiste temperatuur krijgen en steeds veel te hard moeten werken.

Kies je daarentegen een grote airco voor een kleinere ruimte? Dan is de aankoopprijs duurder dan nodig. 

Zorg voor regelmatig onderhoud

Zoals bij alle toestellen zorgt ook een regelmatig onderhoud van de airco voor een hoger rendement en een lagere energiekost. Jaarlijks nazicht door een ervaren technicus geeft meerdere voordelen:

  • Problemen zullen snel opgemerkt en goedkoper opgelost worden
  • Probleemloze airco’s zijn zuiniger en milieuvriendelijker
  • De airco zal langer leven en de terugverdientijd makkelijk overleven
  • De verspreide binnenlucht zal gezonder zijn dan bij een slecht onderhouden airco

Sluit een onderhoudscontract af bij een specialist uit je buurt en bespaar kosten. Vaste contracten kosten al snel enkele tientallen euro’s minder dan losse afspraken.

Onderhoud zorgt voor een lagere prijs van energiekosten voor de airco

Contacteer experten, vergelijk offertes en bespaar honderden euro’s

Er zijn heel wat verschillende soorten airco’s op de markt, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Om er zeker van te zijn dat je de juiste airco, op maat van jouw situatie en budget aankoopt, is het inschakelen van een vakspecialist aangeraden. 

Vul vrijblijvend het onderstaande offerteformulier in. Je ontvangt gratis advies op maat van je specifieke situatie van professionele installateurs uit je buurt. Daarnaast kan je vrijblijvend exacte prijzen vergelijken. Vind zo de perfecte airco die past binnen jouw budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. In hoeveel ruimtes wilt u een airco laten installeren?
2*. Heeft u een voorkeur van airco model?
3*. Welke type airco wenst u?
4. Wanneer wilt u de airco laten installeren?
5*. Omschrijf uw airco opdracht
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.