Voegen kleuren: kun je dit zomaar doen? + kleurentips

Het renoveren van de gevel beperkt zich niet enkel tot de gevelstenen. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om de voegen te kleuren. Gekleurde voegen kunnen je woning makkelijk de eyecatcher van de straat maken. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het kleuren van voegen.

Kun je de voegen van je woning zomaar een kleur geven?

Jazeker! Voegmortel is in alle denkbare kleuren verkrijgbaar. Je kunt kleur op maat laten bestellen of ervoor kiezen om de standaard voegmortel met cementkleurstof van de gewenste kleur te mengen. Bij het mengen van de cementkleurstof heb je de mogelijkheid om met de kleur te spelen. Zo kun je de tint van een kleur versterken door het veel cementkleurstof te geven, of het juist te verlichten. Ook kun je meerdere kleuren met elkaar combineren en de gevel voorzien van een unieke kleurenmix.

Wel is het belangrijk dat je de kleuren aanpast op de bouwstijl van de woning en het uiterlijk van de gevelstenen. Met dit in gedachten kan het daarom wellicht handig zijn om hulp van een ervaren specialist in te schakelen.

Tip: ben je van plan de bakstenen muur te schilderen? Dan kan je de voegen meekleuren of kiezen voor een helemaal andere kleur en daarmee een mooi contract creëren.
Gelijkaardig kan je kiezen om de voegen en stenen te kaleien. Dit maakt van de gevel een samenhangend geheel.

Blauwe geglazuurde tegels met donkere voegen

Vergunning nodig?

Als je de voegen van een gekochte woning wilt renoveren, hoef je daar meestal geen bouwvergunning voor te hebben. Dit komt doordat de woning in dit geval jouw bezit is en omdat de meeste gevelrenovaties slechts minimale aanpassingen zijn. Als je de gevel renoveert waarbij het uiterlijk totaal veranderd wordt, kan het zijn dat je wel een vergunning nodig zal hebben.

Werk met ervaren specialisten en slaap op je twee oren
Contacteer experten uit je buurt en ontdek wat de opties zijn in jouw situatie
arrow Ontvang offertes

Hoe kun je voegen verven?

Er zijn verschillende manieren om voegen te kleuren. Je kunt de voegen namelijk kleuren met verf of mortel mengen met kleurstoffen. In de onderstaande tekst bespreken we het nader:

Voegenverf

Je kunt de buitenzijde van de voegen door middel van een speciaal voegenverf kleuren. Het is belangrijk dat je dit echt enkel met voegverf doet. De meeste voegen hebben namelijk een ruw oppervlak dat makkelijk vocht en verf absorbeert. Als je ongeschikte verf voor de voegen gebruikt is er dus een grote kans dat andere verf niet goed blijft hechten, en je dus met verloop van tijd weer opnieuw kunt beginnen met verven.

Tip: bij het aanbrengen van voegenverf dien je zorgvuldig te werk te gaan. Zorg dat je over de juiste producten beschikt en dat je de juiste gereedschap voor de klus gebruikt.

Mortel kleuren

Een mortel kleuren houdt in dat je kleurstoffen aan de voegmortel toevoegt, voordat je het op de gevel aanbrengt. Het voordeel van deze methode is dat het duurzamer is dan voegenverf. Dit komt doordat de kleurstoffen door de mortel gemengd worden en ervoor zorgen dat het dus volledig de kleur van de kleurstoffen overneemt. Wees je er wel van bewust dat dit enkel gedaan kan worden wanneer de hele gevel vernieuwd wordt.

Op zoek naar een professionele gevelspecialist?
Contacteer gratis specialisten uit je buurt en ontvang offertes
arrow Ontvang offertes

Waarom kiezen voor een speciale kleur voegmiddel?

Wist je dat voegen zo’n 15 tot 25% van de geveloppervlakte uitmaken? Het is dus niet zo gek dat mensen zoveel tijd en moeite in strakke voegen steken.

Om donkere gevelbekleding lichter te maken

Als je donkere gevelbekleding lichter wilt laten lijken dan is het belangrijk om voor de juiste kleur voeg te kiezen. Zo kan het worden aangeraden om voor lichte kleuren te kiezen die contrast toevoegen.  

Donkere bakstenen met lichte voegen

Kleurentips voor gevelbekleding

Het kiezen van de juiste kleur van de voegen is voor de meeste huishoudens een hele uitdaging. Om je uit de problemen te helpen, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  • Bekijk bestaande gevels om inspiratie op te doen
  • Maak gebruik van een kleurenwaaier
  • Kijk naar de kleur van je eigen gevel
  • Kijk naar de architectonische bouwstijl van je woning
  • Vraag een vakspecialist voor advies bij het kiezen van de juiste kleur
Op zoek naar een gevelspecialist?
Ontvang gratis & vrijblijvend advies op maat

Welke kleur voeg bij beige, taupe en houtlook tegels of stenen?

Beige tegels: lichtbeige of lichte grijze voegen passen goed bij beige tegels. Het geeft de gevel een zachte uitstraling.

Taupe tegels: donker- of middengrijze voegen gaan feilloos met taupe tegels samen. Het geeft de gevel een harmonieuze uitstraling.

Houtlook tegels: beige, bruine of grijze voegen passen goed bij houtlook tegels. Het versterkt namelijk de natuurlijke uitstraling van hout.

Welke kleur voeg bij lichtgrijze tegels of stenen?

Witte voegen geven gevels met lichtgrijze gevelstenen een strakke uitstraling. Als je meer een subtiele look wilt nabootsen, dan kun je het beste voor lichtgrijze voegen kiezen. Ook kun je kiezen voor een sterk contrast, door voor zwarte voegen te kiezen. Wees je er wel van bewust dat donkere voegen meer de aandacht op zich neigen te trekken en de tegels dus minder op laten vallen.

Grijze gevelstenen met witte voegen.

Welke kleur voeg bij een donkere gevel?

Bij donkere gevels kun je kiezen om voor donkere voegen te gaan. Hierdoor geef je de woning een tijdloze uitstraling en laat je het metselwerk echt een geheel lijken. Ook kun je ervoor kiezen om voor lichte voegen te gaan. Het sterke contrast laat dan de gevelstenen meer opvallen.

Donkere gevelstenen en mortel

Welke kleur voeg bij een oranje of rode gevelsteen?

Bij de traditionele roodoranje kleurige gevelstenen kun je het beste kiezen voor beige of lichtgrijze voegen. Die kleuren geven de gevel een modern contrast. En zeker wanneer je voor doorgestreken voegen kiest.

Rode gevelstenen met grijze voegen

Interesse om je voegen te kleuren? Laat je adviseren door een vakspecialist

Als je na het lezen van dit artikel meer wilt weten over voegen, dan is het aangeraden om contact op te nemen met gevelexperten. Dit kan je snel doen door het invullen van ons vrijblijvende offerteformulier. Hierdoor kunnen verschillende aannemersbedrijven in contact met je treden om alle mogelijkheden te bespreken.

Ook kun je de offertes gebruiken om verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Zo kun je de juiste vakspecialist in jouw regio vinden tegen de beste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.