Home Vochtbestrijding

Vochtbestrijding

[toc] Een vochtprobleem in huis? Dit heeft niet alleen gevolgen op uw woning maar ook op uw gezondheid. De oorzaken van vocht zijn uiteenlopend. Belangrijk is vooraf een grondige vochtanalyse te laten uitvoeren voor de juiste oplossing. De prijs van uw vochtbestrijding zal zodoende afhankelijk zijn van de techniek die gebruikt zal worden. Op verbouw-prijzen vindt u hierover een volledig overzicht terug.

Vochtbestrijding: Prijs en methodes

vochtbestrijding
 • Prijs muren injecteren: Heeft u last van opstijgend vocht, dan wordt meestal de optie genomen om de muren te injecteren. Deze prijs begint gewoonlijk vanaf € 100 maar kan hoger oplopen afhankelijk van de hardnekkigheid van het vochtprobleem.
 • Prijs muren impregneren: Sijpelt er na een felle regen vocht door uw woning? Tegen dit vochtprobleem is het impregneren van de buitenmuren een efficiënte oplossing. Met een gemiddelde prijs van € 8 à € 12 per m² is uw probleem van de baan.
 • Prijs muren onderkappen: Doordat breekwerken uitgevoerd moeten worden, wordt deze techniek wordt meestal verkozen bij grondige renovaties. De prijs voor deze methode bedraagt gewoonlijk € 100 à € 150 per lopende meter.
 • Prijs kelderdichting: Vocht in kelder? Gewoonlijk is dit te wijten aan opstijgend grondwater. Kelderdichting kan uw redding zijn, maar hou wel rekening met het kostenplaatje dat zich tussen de € 4.000 en € 10.000 bevindt.

Vochtproblemen in huis

Vochtproblemen in huis zijn vervelend en kunnen voor schade zorgen wat betreft uw gezondheid en aan uw huis. Het is belangrijk om uw woning goed door te luchten en de verwarming niet lager dan 15 graden te zetten. Zo kan het vocht wat zich in uw woning bevindt makkelijker verdampen en zijn weg naar buiten vinden. Door goede isolatie van ramen en muren kan vocht makkelijker buiten blijven. Uw woning is sneller opgewarmd en vocht krijgt minder de kans om binnen te dringen. Een ventilatiesysteem in huis kan ook helpen bij het verminderen van vochtproblemen. Door tijdens het koken en het gebruik van de badkamer de ventilatie aan te zetten vermindert u de kans op vochtproblemen in huis. Lees hier ook meer over het behandelen van vochtproblemen in huis

Soorten vochtproblemen

Optrekkend vocht

De oorzaken van vochtproblemen kunnen verschillen. Wanneer u last heeft van optrekkend vocht dan komt het vocht uw woning binnen via de fundering, spouwmuren of de kruipruimte onder de woning. Het vocht kruipt als het ware omhoog via de muren en komt zo uw huis binnen. Doordat de muren en het metselwerk van het huis een zuigende werking hebben kan het vocht naar boven worden gezogen waardoor het zich als het ware optrekt. Optrekkend vocht wordt vaak veroorzaakt door een te hoge waterstand van het grondwater. Naast opstijgend vocht zijn er nog een aantal andere oorzaken die vochtproblemen of vochtige muren kunnen doen ontstaan. Opstijgend vocht zal schade aanrichten aan uw plaasterwerk. Aangezien het vocht stijgt is de voornaamste schade aan de onderkant van uw muur te vinden. Opstijgend vocht kan schade aanrichten tot ongeveer 1,5 meter hoogte. Andere symptonen van opstijgend vocht zijn?

Symptonen opstijgend vocht

 • Schimmelvorming en zwammen in de hoek bij de vloer
 • Afbladderen van behang
 • Zoutophopingen of kringen
 • Muffe geur
 • Afbrokkelen van plaaster
Schimmelvorming aan de onderkant van de muur wordt vaak veroorzaakt door opstijgend vocht Denkt u last te hebben van opstijgend vocht? Vraag gratis advies van experts: Gratis vochtdiagnose

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt in verhouding tot optrekkend vocht niet uit de grond maar van buitenaf. Doorslaand vocht kan worden veroorzaakt door regen in combinatie met wind. Regent het vaak tegen de muren van de woning aan dan kunnen deze muren verzadigt raken en zal het vocht zijn weg naar binnen vinden door de muren. Dit kan uiteindelijk voor schimmel zorgen in de spouwmuren en in de woning zelf. Om doorslaand vocht te bestrijden kunt u er in eerste instantie voor zorgen dat de muren in goede staat verkeren. Repareer gebreken aan de muren of laat deze repareren om te voorkomen dat water via deze weg naar binnen kan komen. Daarnaast kunt u de buitenmuren impregneren met impregneermiddel. Impregneermiddel zorgt voor een laag op de muur die waterafstotend werkt en vocht buiten uw woning houdt.

Ventilatieprobleem en condensatievocht

Wanneer uw huis onvoldoende geventileerd wordt kan dit vochtproblemen veroorzaken. U kuist, laat de was drogen, neemt een bad of kookt water in uw woning. Telkens verspreidt u damp in de lucht. Wanneer u niet goed ventileert zal dit vochtproblemen veroorzaken. De oplossing voor dit probleem is gelukkig simpel: zet af en toe het venster open. Vocht en schimmel boven aan het plafond is vaak het gevolg van een gebrek aan ventilatie

Hoe herken ik een ventilatieprobleem?

 • Schimmel en vochtplekken boven aan het plafond
 • Vochtproblemen rond de ramen
 • Vooral in vochtige ruimtes (badkamer, keuken, washok en slaapkamer)

Lekkage

Als u last heeft van vochtproblemen die worden veroorzaakt door een lekkage dan zult u dit gauw herkennen. Lekkage kan grote gevolgen hebben voor uw woning en als er een flinke lekkage is kunnen de kosten voor opsporing en reparatie behoorlijk oplopen. Lekkage is vaak zichtbaar en kan verschillende oorzaken hebben. De leidingen in uw woning kunnen kapot zijn of er kunnen gebreken aan het dak zijn. Controleer daarom regelmatig of de dakpannen nog goed op het dak liggen en of er geen gebreken aan het dak zijn ontstaan na een flinke storm. Het kan ook mogelijk zijn dat de badkamer niet goed is aangelegd of dat uw vaatwasser of wasmachine defect is. Een badkamer moet altijd goed afgewerkt zijn inclusief kitranden bij wasbakken, baden en douchecabines om te voorkomen dat vocht via kieren voor lekkage zorgt. Een lek in de waterleiding, riolering of het dak kan ook een oorzaak van vochtproblemen zijn. Hebt u vooral problemen onder het dak? Dan doet u er goed aan eerst een dakwerker te contacteren. Vraag hier vrijblijvend advies van dakwerkers in uw regio. Een lek in de waterleiding kan ook de oorzaak zijn. Hou uw waterverbruik in het oog en contacteer een loodgieter indien dit het probleem zou zijn. Gratis vochtdiagnose aanvragen

Bouwvocht

Een nieuw gebouwde woning beschikt over ongeveer 3.000 liter water. Het duurt dus wel even voor alles is uitgedroogd. Daarom mag je eigenlijk niet schilderen of behangen in een nieuwbouwwoning, of toch niet het eerste jaar. Stel de oplossing van uw vochtprobleem in elk geval niet uit. Vocht en schimmel zijn zeer slecht voor uw gezondheid en de stabiliteit van uw woning.

Hoe herken ik vochtproblemen?

Vochtproblemen zijn te herkennen aan meerdere zaken. Als er een muffe en bedompte geur in de woning of in een bepaalde ruimte in uw huis hangt dan is de kans groot dat u last heeft van vochtproblemen. Wanneer de was in uw huis minder snel droogt is het ook goed om na te gaan of u last heeft van vochtproblemen. Duidelijker herkenbare kenmerken van vochtproblemen zijn loslaten behang, afbrokkelend stucwerk en zichtbare vochtplekken op de muren. Als er schimmel of algen op de muren groeien dan is er zeker sprake van vochtproblemen in huis. Heeft u vaak last van condens op de ramen en heeft u een hoog energieverbruik? Vochtproblemen kunnen ook hiervan de oorzaak zijn. Het is belangrijk om goed de vochtproblemen goed te herkennen. hoe vochtproblemen oplossen

Vochtprobleem oplossen?

Vind via onderstaand formulier vochtspecialisten in jouw regio voor oplossingen op maat. [bob_form id=10]