Gerecupereerde gevelstenen zijn stenen die eerder de gevel van een woning waren en nu een tweede leven krijgen. De recuperatie van de gevelsteen is vanwege hun authentieke uitstraling en lagere kosten populair bij heel wat huishoudens. Hoe gaat de recuperatie in zijn werk en wat zijn de kosten? In dit artikel bespreken we alles wat je erover moet weten.
Inhoud
Waarom kiezen voor recuperatie van gevelstenen?
Als je op zoek bent naar een buitenmuurbekleding met een lange levensduur en een lagere prijs, dan zijn gerecupereerde gevelstenen zeker het overwegen waard. Deze stenen bieden namelijk precies de gewenste duurzaamheid en zijn ook nog eens voordeliger in aanschaf.
Authentieke look creëren
Wil je graag de gevel vernieuwen, zonder je muur het zicht van een nieuwe bekleding te geven? Door gerecupereerde gevelstenen te gebruiken, krijgt je huis een gezellige en authentieke uitstraling. De stenen brengen vanwege hun stijl en leeftijd een stukje geschiedenis in huis, maar zijn tegelijkertijd ook duurzaam. Je behoudt dus een echte, tijdloze uitstraling, terwijl het materiaal ook nog eens lang meegaat en goed bestand is tegen slijtage.
Hoe kiezen tussen de oude Beerse steen, klampsteen of paepesteen?
Verschillende regio’s hadden een eigen type baksteen.
Zo komt de klampsteen uit de Rupelstreek waar ze in klampovens werden gebakken. Er zijn drie kleuren beschikbaar: rode, geschakeerde en grijze stenen. Ze hebben een harde uitstraling en zijn voornamelijk interessant voor een landelijke woning of een woning in fermettestijl.
Ook de paepesteen komt uit de Rupelstreek, maar is vaak wat meer oranje dan de klampsteen. Het is een karaktervolle steen, geschikt voor elke woningstijl. De oude Beerse steen wordt vooral gebruikt in de pastorijstijl.
Waar kan je gerecupereerde gevelstenen vinden?
Je kunt gerecupereerde gevelstenen vinden bij gespecialiseerde bouwmaterialenleveranciers, sloopbedrijven en zelfs online platforms voor bouwmaterialen. Het is verstandig om lokale leveranciers te raadplegen, omdat ze mogelijk een assortiment hebben dat past bij de stijl en het karakter van jouw regio. Zoek gewoon naar een betrouwbare bron en ontdek de schatten die wachten om nieuw leven in jouw huis te brengen.
Een buitenmuur verven is een populaire manier om je gevel van een nieuw uitzicht te voorzien. Maar dit wil je liefst niet bij je recuperatiestenen. Merk je toch nog verfresten op? Dan kan je de verf verwijderen met behulp van onze tips.
Lever je eigen oude stenen in en ontvang een vergoeding
Het is zonde om oude stenen weg te gooien. Je kunt ze namelijk inleveren en daarvoor een vergoeding ontvangen. Zo geef je de stenen een tweede leven en profiteer je van een vergoeding voor het terugbrengen ervan. Het inleveren van de stenen doe je bij een sloopbedrijf. De specialisten controleren vervolgens de staat en kwaliteit van de stenen. Op basis van deze twee factoren wordt de vergoeding bepaald.
Gebruikte bakstenen krijg je wanneer je een oude bakstenen gevel laat renoveren, of wanneer een blinde gevel na jaren toch gebruikt zal worden door een buur.
Wat kost een oude gevelsteen per stuk?
Recuperatie gevelstenen zijn verkrijgbaar voor uiteenlopende prijzen. Je vindt ze al voor 50 cent per stuk, maar de prijs kan snel oplopen tot 1,40 euro per steen. De stenen kunnen echter ook per pallet of per vierkante meter verkocht worden. Hoe groter het aantal stenen is, des te meer volumekorting je kunt krijgen.
De prijs van recuperatie gevelstenen is van meerdere factoren zoals de kwaliteit, de zeldzaamheid en de locatie afhankelijk en kan daardoor enigszins verschillen.
Daarnaast is er ook nog de prijs van het metselen. Je kan, indien je voldoende ervaring hebt, zelf metselen om de prijs lager te houden. Heb je geen ervaring? Dan kan je offertes vergelijken om een metselaar te vinden voor jouw budget. Want metsel je een gevel zelf en maak je fouten, dan zal je al snel te maken krijgen met een vochtige gevel, moet je vaker mos verwijderen en zal je al snel opnieuw een gevelrenovatie nodig hebben.
Prijs vergelijking met nieuwe gevelstenen
Over het algemeen zijn recuperatie gevelstenen goedkoper dan nieuwe gevelstenen, maar hoe groot is dat verschil nu eigenlijk? In het onderstaande tabel lees je de richtprijzen per soort.
Type steen | Richtprijzen per m² |
Handvormsteen | Tussen 20 en 90 euro |
Vorm baksteen | Tussen 30 en 172 euro |
Gesmoorde baksteen | Tussen 32 en 65 euro |
Strengpers baksteen | Tussen 20 en 95 euro |
Standaard oude bakstenen | Tussen 15 en 20 euro |
Liever nieuwe stenen met een oude look?
Stenen met een oude look zijn nieuwe stenen die eruitzien alsof ze lang geleden gemaakt werden. Ze bootsen de uitstraling van oude stenen na, terwijl ze gloednieuw zijn. De bakstenen worden door middel van verouderingstechnieken of speciale verftechnieken geproduceerd, waardoor de stenen een oude en antieke uitstraling krijgen. Dit type steen is erg populair als gevelbekleding voor woningen. Plaats daarnaast een gevelplint om een extra authentieke uitstraling te krijgen.
Tip: creëer een oude stijl met de juiste buitenmuurdecoratie, verf de gevel of kies voor gevelplanten. Hoewel klimop een alom bekende klimplant is, kies je beter voor een ander type. Klimop verwijderen is niet makkelijk en kan de gevel snel beschadigen.
Werk samen met ervaringsdeskundigen en wees zeker van kwalitatieve recuperatiestenen
Meer weten over de mogelijkheden om je gevel te bekleden? Vul dan onderstaand offerteformulier vrijblijvend in. Door het aanvragen van offertes contacteer je gratis meerdere gevelspecialisten die alle mogelijke opties voor het bekleden van de gevel met je bespreken. Vergelijk tot 5 gevelbekleders en vind een offerte op maat van je budget.