Recuperatie gevelsteen: hoe kan je stenen voor de gevel recupereren?

Gerecupereerde gevelstenen zijn stenen die eerder de gevel van een woning waren en nu een tweede leven krijgen. De recuperatie van de gevelsteen is vanwege hun authentieke uitstraling en lagere kosten populair bij heel wat huishoudens. Hoe gaat de recuperatie in zijn werk en wat zijn de kosten? In dit artikel bespreken we alles wat je erover moet weten.

Waarom kiezen voor recuperatie van gevelstenen?

Als je op zoek bent naar een buitenmuurbekleding met een lange levensduur en een lagere prijs, dan zijn gerecupereerde gevelstenen zeker het overwegen waard. Deze stenen bieden namelijk precies de gewenste duurzaamheid en zijn ook nog eens voordeliger in aanschaf.

Authentieke look creëren

Wil je graag de gevel vernieuwen, zonder je muur het zicht van een nieuwe bekleding te geven? Door gerecupereerde gevelstenen te gebruiken, krijgt je huis een gezellige en authentieke uitstraling. De stenen brengen vanwege hun stijl en leeftijd een stukje geschiedenis in huis, maar zijn tegelijkertijd ook duurzaam. Je behoudt dus een echte, tijdloze uitstraling, terwijl het materiaal ook nog eens lang meegaat en goed bestand is tegen slijtage.

Vind geschikte gevelbekleding op maat van je woning
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan experten uit je buurt
arrow Ontvang offertes

Hoe kiezen tussen de oude Beerse steen, klampsteen of paepesteen?

Verschillende regio’s hadden een eigen type baksteen.

Zo komt de klampsteen uit de Rupelstreek waar ze in klampovens werden gebakken. Er zijn drie kleuren beschikbaar: rode, geschakeerde en grijze stenen. Ze hebben een harde uitstraling en zijn voornamelijk interessant voor een landelijke woning of een woning in fermettestijl.

Ook de paepesteen komt uit de Rupelstreek, maar is vaak wat meer oranje dan de klampsteen. Het is een karaktervolle steen, geschikt voor elke woningstijl. De oude Beerse steen wordt vooral gebruikt in de pastorijstijl.

Waar kan je gerecupereerde gevelstenen vinden?

Je kunt gerecupereerde gevelstenen vinden bij gespecialiseerde bouwmaterialenleveranciers, sloopbedrijven en zelfs online platforms voor bouwmaterialen. Het is verstandig om lokale leveranciers te raadplegen, omdat ze mogelijk een assortiment hebben dat past bij de stijl en het karakter van jouw regio. Zoek gewoon naar een betrouwbare bron en ontdek de schatten die wachten om nieuw leven in jouw huis te brengen.

Een buitenmuur verven is een populaire manier om je gevel van een nieuw uitzicht te voorzien. Maar dit wil je liefst niet bij je recuperatiestenen. Merk je toch nog verfresten op? Dan kan je de verf verwijderen met behulp van onze tips.

Lever je eigen oude stenen in en ontvang een vergoeding

Het is zonde om oude stenen weg te gooien. Je kunt ze namelijk inleveren en daarvoor een vergoeding ontvangen. Zo geef je de stenen een tweede leven en profiteer je van een vergoeding voor het terugbrengen ervan. Het inleveren van de stenen doe je bij een sloopbedrijf. De specialisten controleren vervolgens de staat en kwaliteit van de stenen. Op basis van deze twee factoren wordt de vergoeding bepaald.

Gebruikte bakstenen krijg je wanneer je een oude bakstenen gevel laat renoveren, of wanneer een blinde gevel na jaren toch gebruikt zal worden door een buur.

Recuperatie gevelsteen maakt authentieke gevel

Wat kost een oude gevelsteen per stuk?

Recuperatie gevelstenen zijn verkrijgbaar voor uiteenlopende prijzen. Je vindt ze al voor 50 cent per stuk, maar de prijs kan snel oplopen tot 1,40 euro per steen. De stenen kunnen echter ook per pallet of per vierkante meter verkocht worden. Hoe groter het aantal stenen is, des te meer volumekorting je kunt krijgen. 

De prijs van recuperatie gevelstenen is van meerdere factoren zoals de kwaliteit, de zeldzaamheid en de locatie afhankelijk en kan daardoor enigszins verschillen. 

Daarnaast is er ook nog de prijs van het metselen. Je kan, indien je voldoende ervaring hebt, zelf metselen om de prijs lager te houden. Heb je geen ervaring? Dan kan je offertes vergelijken om een metselaar te vinden voor jouw budget. Want metsel je een gevel zelf en maak je fouten, dan zal je al snel te maken krijgen met een vochtige gevel, moet je vaker mos verwijderen en zal je al snel opnieuw een gevelrenovatie nodig hebben.

Op zoek naar een gevelspecialist?
Vul het formulier in en vind specialisten bij jou in de buurt

Prijs vergelijking met nieuwe gevelstenen

Over het algemeen zijn recuperatie gevelstenen goedkoper dan nieuwe gevelstenen, maar hoe groot is dat verschil nu eigenlijk? In het onderstaande tabel lees je de richtprijzen per soort.

Type steenRichtprijzen per m²
HandvormsteenTussen 20 en 90 euro
Vorm baksteenTussen 30 en 172 euro
Gesmoorde baksteenTussen 32 en 65 euro
Strengpers baksteenTussen 20 en 95 euro
Standaard oude bakstenenTussen 15 en 20 euro

Liever nieuwe stenen met een oude look?

Stenen met een oude look zijn nieuwe stenen die eruitzien alsof ze lang geleden gemaakt werden. Ze bootsen de uitstraling van oude stenen na, terwijl ze gloednieuw zijn. De bakstenen worden door middel van verouderingstechnieken of speciale verftechnieken geproduceerd, waardoor de stenen een oude en antieke uitstraling krijgen. Dit type steen is erg populair als gevelbekleding voor woningen. Plaats daarnaast een gevelplint om een extra authentieke uitstraling te krijgen.

Tip: creëer een oude stijl met de juiste buitenmuurdecoratie, verf de gevel of kies voor gevelplanten. Hoewel klimop een alom bekende klimplant is, kies je beter voor een ander type. Klimop verwijderen is niet makkelijk en kan de gevel snel beschadigen.

Werk samen met ervaringsdeskundigen en wees zeker van kwalitatieve recuperatiestenen

Meer weten over de mogelijkheden om je gevel te bekleden? Vul dan onderstaand offerteformulier vrijblijvend in. Door het aanvragen van offertes contacteer je gratis meerdere gevelspecialisten die alle mogelijke opties voor het bekleden van de gevel met je bespreken. Vergelijk tot 5 gevelbekleders en vind een offerte op maat van je budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.