Home Badkamer plaatsen prijs: kostprijs nieuwe badkamer en renovatie

Badkamer plaatsen prijs: kostprijs nieuwe badkamer en renovatie

Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een badkamer plaatsen is de prijs. Wat een badkamer precies zal kosten is moeilijk zo te benoemen. Er zijn heel wat kostenbepalende factoren. We bespreken in dit artikel al deze factoren en geven je enkele besparingstips mee. 

De gemiddelde prijs van een nieuwe badkamer

Een volledig nieuwe badkamer installeren heeft een startprijs van zo’n 3.000 euro Afhankelijk van de gewenste luxe en de grootte kan een nieuwe badkamer tot 25.000 euro kosten.

Mensen zoeken meer dan ooit naar comfort en gezelligheid in huis. Een goed ingerichte badkamer kan de ruimte makkelijk omtoveren tot de favoriete kamer van heel het gezin. De werken hoeven niet altijd duur te zijn.

 Hieronder geven we een kort overzicht van de richtprijzen:

Grootte en soort badkamerGemiddelde kosten
Kleine basis badkamer2.750 – 5.000 euro
Kleine standaard badkamer5.000 – 7.500 euro
Kleine luxe badkamer> 7.500 euro 
Middelgrote basis badkamer3.500 – 6.000 euro
Middelgrote standaard badkamer6.000 – 12.500 euro
Middelgrote luxe badkamer> 12.500 euro 
Grote basis badkamer5.000 – 10.000
Grote standaard badkamer10.000 – 15.000
Grote luxe badkamer15.000 – 25.000 euro
De richtprijzen zijn louter indicatief: de badkamerrenovatie kan dus zowel goedkoper als duurder uitvallen.
Warme badkamer met veel hout en planten

Hoeveel kost de renovatie van een oude badkamer?

Een badkamer renoveren is vaak een heel stuk goedkoper dan een nieuwe badkamer plaatsen. De prijs is natuurlijk volledig afhankelijk van de werken die je laat uitvoeren, maar een simpele renovatie kan je al laten uitvoeren voor een startprijs tussen 600 en 2.000 euro

Voor dit budget zal de badkamer heel erg basis gerenoveerd worden. Wil je een wat uitgebreidere renovatie? Dan ligt de gemiddelde renovatiekost tussen 3.000 en 6.000 euro.

Wil je jouw oude badkamer een uitgebreide renovatie geven tot luxe badkamer? Dan mag je een startprijs van 8.000 euro verwachten. 

Benieuwd welke opties je hebt met jouw budget?
Vergelijk gratis prijsoffertes en geniet snel van de perfecte badkamer op maat
arrow Vergelijk prijzen

Belangrijkste prijsbepalende factoren

Zoals je waarschijnlijk al las liggen de kosten van een nieuwe of gerenoveerde badkamer heel erg uit elkaar. 

Maar wat zijn de belangrijkste factoren die de prijs bepalen bij het renoveren of plaatsen van een badkamer? We geven de grootste kosten weer:

Oppervlakte

Wij deelden prijzen voor badkamers op in 3 groepen. Kleine badkamers, middelgrote en grote. Kleine badkamers zijn er met een oppervlakte tot 6 m², middelgrote tussen 6 en 9m² en grote badkamers zijn groter dan 9m². Het is niet vreemd dat een grotere badkamer meer geld kost dan een kleinere.  Hoe groter je badkamer, hoe meer muur en vloeroppervlakte er is, hoe langer waterleidingen zullen zijn en hoe meer ruimte je kan opvullen. 

Kleine badkamer versus grote badkamer verschil in prijs

Badkamermeubels en sanitair 

Veruit het duurste gedeelte van de badkamer zijn de meubels die je erin laat plaatsen. Er zijn hier veel variaties in te vinden. We geven ze hieronder weer in een tabel:

Meubel/sanitairRichtprijzen
Bad150 – 15.000 euro
Douche100 – 5.000 euro
Toilet200 – 1.000 euro
Kraanwerk100 – 700 euro
Badkamermeubel100 – 1.500 euro

Het is moeilijk om een richtprijs te geven van het sanitair zoals het bad. Een simpel, basis bad kan je soms al vinden voor zo’n 100 à 150 euro. Maar kies je voor een vrijstaand bad of een bad met speciale effecten, dan kan de prijs oplopen tot 15.000 euro of meer.

Ook prijzen van een douche verschillen sterk. Wil je een simpele douchecabine? Die kan je al vinden voor zo’n 200 euro. Grote inloopdouches met een regendouchekop kan al snel richting de 5.000 euro gaan. 

Niet enkel welke sanitaire investeringen je doet, maar ook hoeveel bepaalt de prijs. Kies je voor een dubbele wastafel een douche en een ligbad? Dan kan je ook een hogere totale kostprijs verwachten. Daarnaast hebben ook de kwaliteit en het merk van het sanitair een invloed op de prijs. 

Ontvang gratis advies van onze specialisten & blijf binnen je budget
Contacteer meerdere specialisten en werk samen een plan uit op maat van je situatie
arrow Ontvang offertes

Vloer en muurtegels

Door het enorm grote aanbod aan tegels kan je er vinden voor 10 tot 160 euro per vierkante meter. Muurtegels kosten gemiddeld net wat minder dan wandtegels. 

Badkamers zijn de vochtigste ruimtes in een woning. Het is daarom belangrijk de muur en vloer vochtwerend te bekleden. Vaak wordt gekozen voor tegels. Dit is wat duurder dan een muur schilderen, maar bespaart je ook problemen in de toekomst.

Welke materialen je kiest spelen ook een belangrijke rol. Zo kosten natuurstenen tegels meestal meer dan keramische tegels. We zetten beide soorten in een tabel:

Soort keramische tegelGemiddelde prijs per vierkante meter
Faience: aardewerk bedekt met glazuurlaag10 – 45 euro
Gres: volkeramisch15 – 65 euro
Cementtegel60 – 85 euro
Monocuisson: alternatief op cementtegel20 – 60 euro
Soort natuursteentegelGemiddelde prijs per vierkante meter
Leisteen 25 – 160 euro
Hardsteen30 – 130 euro
Graniet50 – 100 euro
Marmer50 – 130 euro
Let op: de prijzen zijn gemiddelden. Afhankelijk van de badkamer installateur, het merk en de oppervlakte kan de prijs verschillen. Vergelijk offertes om makkelijk kosten te besparen.
Tegels kiezen om te installeren in de badkamer

Kosten installateur

Niet enkel meubels en bekleding bepalen de prijs van een nieuwe badkamer. De montagekost neemt ook een groot deel in beslag en mag daarom niet vergeten worden.

De prijs wordt ongeveer als volgende opgebouwd: 55% materiaalkosten, 35% arbeidskosten en 10% opruimkosten.

Besparen op materiaalkosten is moeilijk nadat je eenmaal een keuze gemaakt hebt van sanitair en badkamermeubel. Maar op arbeidskosten besparen kan heel goed. Via ons offerteformulier contacteer je vrijblijvend tot 5 badkamer installateurs in je buurt.

Met het kiezen van een badkamer installateur in je buurt bespaar je op verplaatskosten. Dit heeft veel invloed op de prijs zeker als de specialist meerdere keren naar je woning komt.

Vind een installateur op maat van je budget
Contacteer gratis en vrijblijvend meerdere specialisten in je buurt
arrow Ontvang offertes

Bijkomende investeringen

Hiermee bedoelen we onder andere de waterleiding, verlichting en ventilatie in een badkamer.

  • Leidingwerken kosten al snel tussen 500 en 1.000 euro.

Of je nu een nieuwe badkamer laat installeren of een oude renoveren, het is steeds interessant de bestaande waterleiding te laten controleren. Zo kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan. Plaats je een nieuwe badkamer waar er eerder geen was of verplaats je sanitair? Dan zal er aan nieuwe leidingen gedacht moeten worden. 

  • Raamroosters kan je vinden vanaf 75 euro. Een mechanisch ventilatiesysteem kan al snel 5.000 euro kosten.

Ventilatie is een onvermijdelijke investering van elke badkamer. Goede verluchting voorkomt schimmel en slechte geuren. Heb je ramen, dan kan je hier een ventilatierooster laten inbouwen. Zonder ramen kan je kiezen voor een simpele badkamerventilator voor natuurlijke ventilatie of een duurder mechanisch ventilatiesysteem. Hou je het liever goedkoop, zet dan je ramen voldoende open. 

  • Verlichting vind je al voor een paar euro, maar ook enkele honderden euro’s voor verlichting is niet uitzonderlijk.

De laatste onmisbare investering in een badkamer is verlichting. Hier kan je alle kanten mee uit. Bedenk waar je de verlichting voor gebruikt: sfeerverlichting tijdens een relaxerend bad? Verlichting om je gezichtsverzorging perfect uit te kunnen voeren? Er bestaan lampen voor elke situatie.

Al deze keuzes zullen een grote invloed hebben op de prijs van het plaatsen van je badkamer. 

Speciale verlichting in badkamer

Wat kost een nieuwe badkamer inclusief installeren?

Om een badkamer te laten installeren hou je best rekening met een gemiddelde investering van 4.000 tot 6.000 euro. Die installatiekost van een badkamer omvat de werkuren en de bouwmaterialen die de installateur gebruikt. 

Een badkamer laten installeren is niet goedkoop. Dat komt omdat het ook heel wat werk is. Zelfs de meest eenvoudige badkamerrenovatie vraagt deskundigheid. Je werkt in een kamer waar water en elektriciteit samenkomen. Het is dan ook belangrijk dat je geen fouten maakt.

Plaatsen van badkamer door specialist

Plaatsen douchecabine en andere meubels

gemiddeld rekent een specialist tussen 45 en 80 euro per uur. Wat de prijs van een badkamer plaatsen exact is hangt af van het aantal werkuren dat de installateur nodig heeft en van de kostprijs per uur. 

Een complete badkamer laten intalleren kan enkele dagen duren. Het kan daarom interessant zijn een prijs voor het volledige project af te spreken en niet per uur te rekenen. 

Contacteer specialisten uit je buurt
Vind een specialist op maat van je budget

Vloer laten leggen en betegelen

Net als bij het plaatsen van de badkamer, zal de vloer en wanden betegelen een prijs per uur hebben. Reken hier op 40 tot 65 euro per uur. Dit omvat de arbeid en de materialen om de tegels te plaatsen. De tegels kan je apart aankopen of in samenspraak met de badkamer installateur. 

Vergelijk de prijs voor het plaatsen van badkamertegels

Kosten besparen op badkamerrenovatie

Om te kunnen besparen op de kosten van je (nieuwe) badkamer is het belangrijk eerst een duidelijk plan op te stellen met een bijhorend budget. Bekijk wat haalbaar is in jouw situatie en met jouw budget. Het kan interessant zijn inspiratie online op te doen of te bespreken met een expert.

Onze specialisten helpen je heel wat kosten besparen
Vind een professional in je buurt en bespaar extra op verplaatsingskosten
arrow Ontvang offertes

Hergebruik oude tegels en andere elementen

Dat een badkamer een dure investering kan zijn is eerder al duidelijk geworden. Alle optie om kosten te besparen kunnen daarom interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan het hergebruiken van intacte materialen zoals tegels en sanitair

Een goed onderhouden keramieken vloer kan tot 50 jaar meegaan, natuursteen zelf honderd jaar. Deze tegels uitbreken en vervangen na enkele jaren is daarom zonde. Materialen hergebruiken geeft een interessant uitzicht, geeft karakter en is beter voor het milieu. 

Een bad, douche, toilet en lavabo van goede kwaliteit gaan makkelijk 20 jaar mee. Ook hier is eerder vervangen vaak zonde. 

Niet enkel het herbruiken van oude materialen bespaart kosten, ook het houden van de oude indeling helpt. Een nieuwe badkamer installeren op exact dezelfde plaats als de oude zorgt voor een besparing van 800 euro ten opzichte van een nieuwe indeling. 

Premies bij verbouwing

De Vlaamse overheid biedt 3 tegemoetkomingen wanneer het gaat over het installeren van een badkamer.

Als eerste kwamen ze met Mijn VerbouwPremie voor elektriciteit en sanitair. Dit omvat heel wat werken in je badkamer waaronder:

  • Vernieuwen sanitaire leidingen en afvoeren
  • Plaatsen sanitair: douche, ligbad, toilet, wastafel met kraan
  • Plaatsen of vervangen douchedeur
  • Afbraakwerk oude badkamer

Ben je zelf 65 of woont er een familielid (tot de tweede graad) in je woning die deze leeftijd bereikte? Dan kan je aanspraak maken op de Vlaamse aanpassingspremie

Vernieuw je de badkamer in een woning die ouder is dan 10 jaar en schakel je een badkamerinstallateur in? Dan rekent de overheid een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% op de werken en de arbeidskosten.

Hoewel de prijs om een badkamer te laten plaatsen hoger ligt dan het zelf plaatsen, kan je heel wat kosten besparen dankzij al de tegemoetkomingen.

Bespaar op kosten dankzij tegemoetkomingen

Breek de oude badkamer (deels) zelf uit

Om een badkamer te laten afbreken en afvoeren naar een containerpark mag je je aan een prijs van 500 à 600 euro verwachten. Doe je dit beide zelf, dan bespaar je al direct een grote kost. 

Laat je enkel de badkamer afbreken, maar voer je het afgebroken materiaal wel zelf af? Dan spaar je 300 à 350 euro uit.

Hond helpt mee badkamer afbreken om kosten te besparen

Vergelijk prijzen van meerdere specialisten

Bij het plaatsen van een nieuwe badkamer is de installatie ervan een erg grote kost. De arbeidskosten van verschillende specialisten vergelijken is daarom een van de beste oplossingen om kosten te besparen. Bij een ruim project kan je tussen de verschillende offertes al snel verschillen van honderden euro’s zien.  

Benieuwd wat je badkamer renoveren kost? Ontvang offertes en advies op maat van je budget

Contacteer via onderstaand offerteformulier tot 5 ervaren badkamerinstallateurs in je buurt. Je ontvangt vrijblijvend advies op maat van je situatie en krijgt exacte prijsoffertes. Deze kan je kostenloos én zonder verplichtingen met elkaar vergelijken. Vind zo een professional die je badkamer zal plaatsen voor een prijs die past binnen jouw budget en situatie. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.