Home Gevelrenovatie: Alle mogelijkheden en bijhorende prijzen Gevel voegwerken: wat is het belang ervan? Welke soorten voegen zijn er?

Gevel voegwerken: wat is het belang ervan? Welke soorten voegen zijn er?

Benieuwd naar de geheimen achter gevel voegwerken? Dit artikel dompelt je onder in de wereld van voegwerken en legt uit waarom ze van belang zijn voor de uitstraling en de structuur van je gebouw. Van een esthetisch doel tot het voorkomen van vochtproblemen, je leert alles over het belang van voegwerken voor jouw gevel. Daarnaast duiken we dieper in de verschillende soorten voegen die beschikbaar zijn, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw renovatieproject.

Waarom is het voegen van een gevel zo belangrijk?

Het voegen van een muur lijkt op het leggen van een puzzel, waarbij cement, zand en water fungeren als lijm om alles op zijn plek te houden. Het is een belangrijke stap die de muur stevig maakt en beschermt tegen vocht en instabiliteit. Net zoals een goed uitgevoerde taak lang kan meegaan, kan het voegwerk van een muur ook wel 30 tot 50 jaar goed blijven, maar soms kan het weer ervoor zorgen dat het wat eerder moet worden gerepareerd.

Voegen van de gevel bijwerken

Kies je tijdens renovatie best voor voegen herstellen of vervangen?

Bij het opknappen van een muur moet je kiezen: wil je alleen kapotte voegen repareren of allemaal vervangen? Als de problemen klein zijn, is het genoeg om alleen de slechte voegen aan te pakken. Maar als er grote problemen zijn, moet je misschien alle voegen weghalen en nieuwe plaatsen. Deze keuze beïnvloedt hoe de muur eruitziet en hoe stevig hij is.

Ontdek de beste optie voor jouw gevel
Contacteer ervaren specialisten en ontvang advies op maat van je situatie en budget
arrow Ontvang offertes

Hoe herken je slecht voegwerk?

Om te ontdekken of de voegwerken van je muren aan een opknapbeurt toe zijn, kun je een kleine test uitvoeren. Neem een schroevendraaier of een ander stevig voorwerp en krab voorzichtig door de voeg. Als je zand ziet wegkomen of als er stukjes voegwerk loslaten, is het tijd om een expert in te schakelen. Deze kleine tekens kunnen eigenlijk grote problemen veroorzaken, zoals vochtproblemen, schimmelvorming en beschadiging door vorst. Daarom is het superbelangrijk om het voegwerk regelmatig te checken en indien nodig te repareren. Zo houd je niet alleen je gevel mooi, maar ook stevig en gezond.

Barst in voeg van rode bakstenen gevel

Wat kost een muur laten voegen per m2? [Gemiddelde prijs]

Denk je eraan om voegwerken uit te voeren en wil je weten hoeveel het kost om de voegen te vernieuwen? Het prijskaartje kan verschillen, maar meestal ligt het ergens tussen 10 en 100 euro per vierkante meter. Deze prijs hangt af van dingen zoals het soort voegwerk dat je wilt en hoe slecht je muur er op dit moment uitziet.

Je kan de prijs laag houden door enkele voorbereidende werken zelf uit te voeren. Zorg dat je ons klusadvies goed doorneemt voor je hieraan begint. Doe je iets fout, dan zal de prijs eerder nog hoger worden dan dalen.

Wil je precies weten hoeveel het voor jou gaat kosten? Dan is het slim om gevelrenovatiebedrijven te bellen voor een prijsopgave op maat. Zo krijg je een goed idee van wat je kunt verwachten.

Prijs van voegen en andere gevelwerken vergelijken

Er zijn heel wat gevelwerken die je kan uitvoeren om je gevelbekleding te laten heropleven. Waar een nieuwe soort gevelbekleding installeren het duurste is, hoort het reinigen van de gevel bij de goedkoopste opties.
Naast voegen kan je ook andere herstellingen uitvoeren om de prijs te drukken. Zo kan je vermijden dat je in andere gevelmaterialen moet investeren en krijg je toch een nieuw uitzicht.

Moet je niet enkel de muur laten voegen, maar hebben ook de gevelstenen vernieuwing nodig? Dan kan je van deze situatie gebruikmaken om buitenmuurisolatie te laten installeren.

Hoewel deze onderneming heel wat meer zal kosten dan enkel voegen, zal je na verloop van tijd geld besparen met de werken. Isolatie zorgt voor een lager energieverbruik en na enkele jaren heb je de investering terugverdient.

Daarnaast kan je bij het installeren van isolatie kans maken op enkele premies van de Vlaamse overheid. Bespreek met je specialist welke dit zijn.

Vergelijk offertes en vind een specialist die past bij jouw situatie
Contacteer gratis gevelexperten uit je buurt
arrow Ontvang offertes

Welke soort voegen bestaan er voor de gevel?

Als je je gevel een facelift wilt geven, is het begrijpen van de diverse voegtechnieken essentieel. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten voegwerk die je zou kunnen overwegen:

Geborstelde of gekamde voeg

Bij een geborstelde of gekamde voeg wordt de voegspecie na het aanbrengen zorgvuldig bewerkt met een borstel of kam, waardoor een gestructureerd patroon ontstaat. Dit patroon kan variëren van fijne lijnen tot diepere groeven, afhankelijk van hoe mooi je het wilt hebben en hoe handig de vakman is.

Geborstelde voeg: gevelwerken

Platvolle voegen

De platvolle voeg staat bekend om zijn strakke en naadloze afwerking. Bij deze techniek wordt de voegspecie gelijk met de gevelstenen gelegd, waardoor er geen uitstekende cementresten zijn en de voeglijnen mooi samenvloeien met het metselwerk. Dit resulteert in een uniform en eigentijds uiterlijk dat perfect is voor moderne architectuur en minimalistische ontwerpen.

Platvolle voegen lopen gelijk met de muur

Verdiepte voeg

Bij een verdiepte voeg wordt de voegspecie tussen de stenen dieper aangebracht dan normaal. Dit zorgt niet alleen voor een gaaf schaduweffect, maar heeft ook handige voordelen. Door die diepere voeg kan het water na een regenbui sneller van de muur aflopen. Dat betekent minder kans op vochtproblemen en dat je muur langer meegaat. Dus behalve dat het er cool uitziet, is een verdiepte voeg ook nog eens slim voor de gezondheid van je gevel.

bakstenen muur met diepe voegen

Snijvoeg of gesneden voeg

Bij een snijvoeg wordt de voegspecie met precisie uitgesneden met een voegspijker. Het resultaat? Een strak en netjes uiterlijk waarbij de voegen perfect samenvloeien met het metselwerk. Het is een nauwkeurig werkje dat veel vakmanschap vereist, maar het resultaat mag er zijn. De voeg ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook functioneel indrukwekkend.

Holle voeg

Bij een holle voeg wordt de nieuwe voegspecie aangebracht tussen de gevelstenen met een holle structuur. Met deze speciale vulling sluiten de bakstenen mooi op elkaar aan en worden ook eventuele kieren of scheuren in de gevel goed opgevuld. Zo ziet de muur er niet alleen goed uit, maar wordt hij ook sterker.

Wel type voeg past het beste bij de stijl van je woning?
Contacteer vrijblijvend experten en ontvang gratis advies op maat
arrow Ontvang offertes

Schaduwvoeg

Wanneer je de voeg dieper aanbrengt, creëer je een spel van licht en schaduw dat de gevel een dynamische en interessante uitstraling geeft, vooral bij bepaalde lichtomstandigheden. De techniek voegt visuele diepte toe aan de gevel en kan de bouwkundige kenmerken van het gebouw benadrukken.

Schaduwvoeg

Teruggehouden voeg

Bij een teruggehouden voeg wordt de voegspecie tussen de gevelstenen iets teruggehouden, waardoor een vlakker en strakker uiterlijk ontstaat. Deze techniek creëert een uniforme en gestroomlijnde uitstraling die perfect is voor moderne architectuur en minimalistische ontwerpen.

Knipvoeg

Bij de knipvoeg techniek wordt de voegspecie heel precies uitgekapt met een smalle beitel of speciale hakhamer. Het eindresultaat? Een voeg met rechte lijnen en scherpe hoeken die de gevel een bijzondere uitstraling geven, vol karakter en echtheid. Dit wordt vaak gedaan bij traditionele of oudere gebouwen om hun originele stijl te behouden.

Knipvoeg

Specifieke methoden om de gevel te voegen

Papvoeg gevel

Papvoegen is een ambachtelijke methode voor het renoveren van het voegwerk waarbij een mengsel van cement, zand, kalk en water wordt gebruikt om voegen tussen stenen af te werken. Het resultaat is een stevige en dichte voeg met een opvallend gladde textuur. Deze techniek wordt vaak toegepast bij historische restauraties en moderne architectuur vanwege zijn esthetische en duurzame eigenschappen.

Elastische voegen

In de wereld van gevelrenovatie zijn elastische voegen een opkomende ster. Deze voegverbindingen zijn speciaal ontworpen om flexibel te zijn, waardoor ze kunnen uitzetten en samentrekken in reactie op veranderingen in temperatuur, bewegingen van de constructie en andere externe invloeden. Dit maakt ze ideaal voor gebieden waar traditionele voegmaterialen vaak barsten of scheuren vertonen. Met hun flexibiliteit en duurzaamheid zijn elastische voegen een slimme keuze voor elk bouw- of renovatieproject.

Elastische voegwerken gevel

Contacteer een voegspecialist en ontdek de beste optie voor jouw gevel

Op zoek naar een goede oplossing voor voegwerken? Vergeet niet om offertes te vergelijken en een voegspecialist te raadplegen! Waarom is dit zo belangrijk? Het kan je niet alleen geld besparen, maar het is ook de sleutel tot een prachtig eindresultaat. Door de verschillende opties te bekijken, krijg je niet alleen de beste deal, maar ook waardevol advies van experts. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.