Landelijke gevel: kies voor de juiste materialen [tips & trics]

Steeds meer mensen kiezen voor een landelijke gevel, wat helemaal geen rare keuze is. Het is nota bene de ideale manier om je woning te onderscheiden van de moderne woningen van tegenwoordig. In dit artikel ontdek je alles wat je wil weten over het landelijk afwerken van je eigen woning.

Wat kan je verstaan onder een landelijke gevel?

Een landelijke stijl wordt vaak geassocieerd met het platteland, zo ook bij gevels. Dit is te wijten aan de authentieke troefjes die landelijk onderscheidt van modern. Dit wil echter niet zeggen dat deze klassieke uitstraling vandaag niet meer aantrekkelijk is. Sterker nog, het is een chique manier geworden om je woning te onderscheiden van moderne woningen.

Een van de grootste kenmerken van landelijke gevels, is dat er juist niet met strakke lijnen wordt gewerkt. Ook zijn landelijke woning eigenlijk altijd wel voorzien van een schuin dak. Dit terwijl je bij moderne woningen vaker een plat dak ziet. Door de juiste elementen met elkaar te combineren creëer je een tijdloze uitstraling.

Landelijke houten gevel

Materiaal

Er zijn meerdere materialen en afwerkingsmogelijkheden beschikbaar om je gevel landelijk af te werken. Denk bijvoorbeeld aan een gevelafwerking met zacht- of hardhout. Houd je meer van een stenen karakter, dan kun je het evengoed met baksteen of natuursteen afwerken.

Benieuwd welke materialen best passen bij je landelijke woning?
Contacteer deskundigen en ontvang advies op maat van je situatie
arrow Ontvang offertes

Oude gevelsteen zorgt al snel voor landelijk uitziend huis

De natuurlijke uitstraling van oude gevelstenen brengt een rustiek karakter met zich mee. Het zijn dus letterlijk en figuurlijk de ideale bouwstenen voor een klassieke landelijke gevel. Waar er bij moderne woningen veelal met kunstmatige elementen wordt gewerkt, is een landelijk exterieur gekenmerkt door zijn echtheid en ouderwetse structuur.

Natuurstenen woning: landelijke sfeer

Alternatief: kies voor een lichte kleur crepi

Ook door te opteren voor crepi is het prima mogelijk om een landelijk karakter te bekomen. Hierbij gaat het echter wel over de lichte kleuren crepi. Deze zijn namelijk eenvoudig te combineren met landelijke elementen, waardoor je, ondanks crepi niet de meest landelijke uitstraling biedt, tóch een mooie landelijke gevel creëert. 

Combineer een met crepi afgewerkte gevel met houten raamkozijnen en houten raamdeurtjes voor een traditionele uitstraling. Of voorzie het dak van een schoorsteen. Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om je woning te ‘verlandelijken’ door een lichte crepi te combineren met de juiste decoraties. 

Er bestaan heel wat alternatieve typerende gevelbekledingen. Werk je graag met hout, dan kan een Amerikaans huis iets voor jou zijn. Wil je graag een strakke woning, maar hou je van een aparte stijl? Dan kan je eens kijken naar metalen industriële gevelbekleding.

Vergelijk vrijblijvend prijsoffertes
Ontvang offertes op maat van elk budget

Combineer met hout en andere natuurlijke materialen

Zoals reeds besproken kun je ook door meerdere elementen te combineren, een landelijke uitstraling bekomen. Een interessante combinatie is een samenspel van hout met andere natuurlijke materialen. Kies voor bijvoorbeeld voor eikenhout gecombineerd met baksteen. Zo voorkom je dat je woning er eentonig uitziet en geniet je van een knusse, landelijk uitstraling.

Moderne landelijke woning hout en steen combinatie

Ideeën om een landelijke stijl makkelijk te realiseren

Dat je door een combinatie van de juiste materialen en decoraties een landelijk exterieur verkrijgt, is zover wel duidelijk. Gelukkig hoeft het ook helemaal niet ingewikkeld te zijn om dit voor elkaar te krijgen. De volgende elementen spelen een hoofdrol bij landelijke woningen:

Tip 1: Leg accenten op ramen en deuren

Wil je een landelijke uitstraling voor je woning, dan spelen je ramen en deuren een onbetwiste hoofdrol. Des te beter je deze afwerkt, des te landelijker je woning er uit ziet. Dit doe je door te kiezen voor houten raamkozijnen. Het is ten zeerste afgeraden om je raamkozijnen te voorzien van kunstmatige elementen. Hiermee ziet je woning er namelijk eerder modern uit dan landelijk.

Je gevel voorzien van een landelijk karakter?
Wacht niet langer: vraag gratis offertes aan

Werk af met luikjes 

Naast dat het verstandig is om het raamkozijn met hout af te werken, zijn er nog meer mogelijkheden om een landelijk karakter te garanderen. Denk hierbij aan ruitverdeling, oftewel, het opdelen van 1 raam in 4 raampjes. Je gebruikt hiervoor het best óók houten roeden die de verdelingen van het grote raam naar kleine ruitjes mogelijk maakt.

Wat de deur betreft, kun je wederom het best hout gebruiken. Laat ook hierin de ruitverdeling terugkomen om een echte landelijke uitstraling mogelijk te maken.

Landelijk venster met luikjes

Tip 2: Plaats gevelankers

Het bevestigen van zogeheten gevelankers is een authentieke manier om een extra landelijk karakter te creëren. Vroeger werden deze echter puur en alleen gemonteerd om houten latten van een gebouw met elkaar te verbinden. Vandaag, dienen ze puur en alleen voor hun esthetische eigenschappen. Je vindt ze in alle kleuren, soorten en maten, waarmee je je woning een finishing touch geeft. Ook kun je ervoor kiezen om je woning te voorzien van gevelankers die je huisnummer indiceren.

ouderwetse gevelanker

Tip 3: zorg voor een passende garagepoort en oprit

Ook wat betreft de garagepoort en je oprit is er veel mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een grote houten garagepoort, die naadloos aansluit bij een authentieke bakstenen gevel.

Nu we het toch over steen hebben, kun je je oprit prima voorzien van klinkers. Gebruik deze kleine vierkante bakstenen als oprit naar je garagepoort om letterlijk en figuurlijk een weg te creëren naar een landelijke woning.

Op zoek naar een gevelspecialist uit je buurt?
Vraag gratis en geheel vrijblijvende offertes aan
arrow Ontvang offertes

Tip 4: Combineer met ruwe dakpannen (en een schoorsteen)

Tot slot kun je het dak op een landelijke manier afwerken. Dit doe je door middel van het bevestigen van landelijke dankpannen. Hierbij verschilt elke individuele dakpan aanzienlijk van kleur, maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Het hangt namelijk ook af van de wijze waarop je de rest van de woning hebt afgewerkt. 

Daarnaast kun je een vakspecialist inhuren voor de installatie van een bakstenen schoorsteen op het dak. Je woning is dan van top tot teen landelijk en stijlvol.

Hoe ziet een modern landelijke gevel er uit?

Een moderne landelijke gevel is afgewerkt van hout en/of steen, beschikt over verdeelde ruitjes, een houten garagepoort, een oprit van klinkers, ruwe dakpannen en een schoorsteen. Het enige verschil tussen ouderwetse en moderne landelijke gevels, is dat moderne gevels wél beschikken over strakke lijnen in de afwerking.

Moderne landelijke woning

Een landelijke gevel aan jouw woning? Contacteer experten uit je buurt voor gratis advies

Door de gratis en geheel vrijblijvende offertes aan te vragen kom je gemakkelijk in contact met erkende gevelwerkers. Ook heb je de mogelijkheid om doorslaggevende aspecten te vergelijken. Zo lees je hoeveel ervaring de gevelspecialisten hebben, welke tarieven ze hanteren en natuurlijk per wanneer ze beschikbaar zijn.

Kom je graag eerst te weten hoe je je woning het best omtovert tot een landelijke eyecatcher? Dat is begrijpelijk. In dat geval kun je contact opnemen met je beoogde gevelspecialist. Gezamenlijk doorlopen jullie de mogelijkheden om tot de ideale oplossing te komen, voor jouw specifieke situatie en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.