Groene gevels: de voordelen van een verticale tuin [+ aandachtspunten]

Wat groene gevels zijn, spreekt eigenlijk voor zich. Het zijn gevels bekleed door “groen”, door planten. Ze ogen mooi en fris, en brengen ook heel wat (ecologische) voordelen met zich mee. Lees in dit artikel meer over de voordelen en aandachtspunten van groene gevels.

Waarom is een groene gevel een goed idee voor elke woning?

Zorgt voor een natuurlijke isolatie

Een groene gevel zorgt voor een aangename binnentemperatuur tijdens de zomer en een warmere binnentemperatuur tijdens de winter. Het zonlicht wordt tegengehouden door de beplanting en houdt de warmte tijdens de winter binnen door de isolatielaag. Je kan gemiddeld tot 200 euro jaarlijks besparen op je energierekening

Een groene gevel vangt daarnaast ook omgevingsgeluiden op en dempt ze. Dit zorgt voor extra rust, zeker in drukke straten van grote steden. De mate van akoestische isolatie hangt af van het soort plant en de dikte van de begroeiing. 

groene gevelbekleding woning in straatbeeld

Beschermt de gevel tegen weersinvloeden

Groene gevels functioneren ook als zonwering. Begroeiing op de gevel zorgt ervoor dat het UV-licht de gevel minder goed bereikt en daarom ook minder aantast. Daarnaast zorgt een groene gevel voor minder vochtinslag, waardoor de kans op scheuren minder groot wordt. De levensduur van je gevel wordt verlengd door een groene gevel. 

Planten verbeteren de luchtkwaliteit rondom en in je woning

De groene gevel bestrijdt ook de opwarming van de aarde. De planten zuiveren de lucht door de CO2 te absorberen en laten gezuiverd zuurstof los. Dat is niet alleen een voordeel voor het klimaat, maar jij geniet ook van die zuivere lucht. 

Wat kost een groene gevel gemiddeld?

De kosten van groene gevelbekleding hangt van meerdere factoren af zoals de omvang van het project, de soorten planten en het gekozen systeem. Je zal tussen 20 en 170 euro per vierkante meter betalen voor groene gevelbekleding.

Een grondgebonden groen gevelsysteem zal minder kosten dan een verticale tuin. De exacte prijs hangt hier ook af van de soorten planten die gebruikt worden en de arbeidskosten. Zeer complexe groene gevels kunnen tot 1.000 euro per vierkante meter kosten.

Als je graag een exacte prijs had, kan je bij verschillende specialisten een voorstel op maat aanvragen. Ze bieden vrijblijvend advies en ook een oplossing op maat gemaakt voor jouw situatie. 

Ontvang je graag offertes?
Vraag hier een prijs op maat van je project aan

Verschillende soorten groengevels

Er bestaan heel wat soorten groene gevels gaande van eenvoudige systemen tot zeer complexe structuren.

Groene gevel kunnen niet op elke soort gevelbekleding geïnstalleerd worden. De beste opties zijn gevelstenen, crepi gevelbekleding, spuitkurk, gekaleide gevels, gecementeerde muren, panelen (zoals rockpanel, hpl of sandwichpanelen) en metaal (zoals cortenstaal en aluminium).

Grondgebonden groene gevel

Bij een grondgebonden gevel zijn de planten rechtstreeks in volle grond geworteld. Het voordeel van dit systeem is dat het een goedkope en duurzame oplossing is. Het nadeel is echter dat het jaren duurt tot je de groene gevel kan zien en van de voordelen kan genieten. De planten hebben tijd nodig om de volledige gevel te begroeien. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen directe en indirecte begroeiing. 

Optie 1: De klimplant kan groeien zonder hulp

De planten hebben geen klimsteun nodig en groeien zelfstandig langs de gevel met hun hechtorganen. Je hebt keuze uit ruim aanbod van zelfhechtende planten, zoals hechters, slingerplanten of rankplanten. Blauwe regen en klimop worden vaak gebruikt. 

Blauwe regen als klimplant op gevel

Optie 2: Installeer een systeem om plant omhoog te leiden

De planten hebben een klimsteun nodig om omhoog te groeien. Vaak is dat een houten constructie of een staaldraadrastersysteem. Deze soort gevel wordt vaak gebruikt als een natuurlijke zonwering en in dat geval is een bladverliezende soort ideaal. Dan heb je in de zomer genoeg zonwering en in de winter genoeg lichtinval. Een goed voorbeeld hier is de druif.

Druivelaar heeft klimhulp nodig

Niet-grondgebonden groene gevel

De planten zijn niet in de grond geworteld, maar in een bovengronds groeimedium dat aan de gevel bevestigd is. Ze hebben geen doorwortelbare ruimte nodig langs de gevel en zijn uitgerust met een automatisch irrigatiesysteem. Het voordeel bij deze soort gevel is dat je direct resultaat ziet. Deze systemen zijn echter niet de meest goedkoopste of de stevigste. Ze worden best enkel gebruikt wanneer een grondgebonden groene gevel geen optie is.

De meest voorkomende systemen zijn: 

  • Metalen bakken die boven elkaar zijn gemonteerd met een overloopsysteem
  • Metalen bakken die gemonteerd zijn tegen een metaalframe
  • Prefab groeiplaten die bekleed zijn met vliezen waarin plantzakjes gemaakt zijn 
  • Hangende systemen

Alternatief: groene gevel vanbinnen

Als de optie voor een groene buitengevel niet op tafel ligt, dan kan je ook een groene binnenwand maken. 

Het kan zijn dat je huidige gevelbekleding niet geschikt is voor planten. Voorbeelden van niet geschikte soorten gevelbekleding zijn open gevelbekleding en beschadigde wildverband bakstenen gevelbekleding of steenstrips.

Groene gevel binnen

Wat voor effect hebben groene muren op de omgeving?

Veel ecologische voordelen

Groene gevels verhogen de leefbaarheid in de stad. Ze verlagen de temperatuur tijdens de zomer, verminderen fijn stof, CO2 en zorgen voor minder overstromingen.

Maak je woning nog milieuvriendelijker en kies naast planten ook nog voor zonnepanelen op gevel of dak.

Goed voor biodiversiteit

Een groene gevel trekt allerlei insecten aan, zoals vlinders en bijen, en houdt ze ook buiten, zoals spinnen. Hebben de insecten buiten plaats om te wonen? Dan hebben ze geen noodzaak om binnen te komen.

De groene gevel creëert een microbiotoop en draagt zo bij aan de biodiversiteit.

Kies voor bloemen en planten waar bijen blij van worden

Bloemen zijn niet alleen mooi, ze ruiken ook vaak erg lekker en trekken bijen en vlinders aan. Kies voor de juisten soort beplanting en maak daarmee een gastvrije omgeving voor de belangrijke bestuivers.
Help zo mee aan het behoud van de essentiële insectenpopulaties.

Eigen welzijn en mensen rondom je

Meer groen in de stad heeft voordelen voor de natuur en voor het welzijn van mensen. Een gezondere omgeving zorgt voor een betere gezondheid en een groene gevel fleurt het straatbeeld ook op. 

Overtuigd van de meerwaarde van groene gevels?
Vraag dan hier gratis offertes en advies aan
arrow Ontvang gratis offertes en advies

Aandachtspunten bij aanleggen groene gevelsystemen

De staat van de gevel

De onderliggende gevelbekleding moet in goede staat verkeren voordat je een groene gevel kan aanleggen. Je pakt dus best barsten, kapotte voegen, vochtproblemen etc. eerst aan. Impregneer je gevel voor extra bescherming.

Is de oriëntatie gunstig voor de gekozen planten?

Schijnt er veel zonlicht op de gevel of ligt de gevel vooral in de schaduw overdag? De geveloriëntatie is belangrijk voor het samenstellen van de groene gevel.

Kunnen de planten schade toebrengen aan gevel en dak?

Er wordt vaak gevreesd voor schade aan de gevel door de groene gevelbekleding, maar dit valt volledig te voorkomen. Niet-grondgebonden gevels en planten die aan een klimmuur vasthangen, kunnen geen directe schade toebrengen aan de gevel. Dit kan echter wel zo zijn met vasthechtende planten, als de gevel al beschadigingen had. Het is daarom zeer belangrijk om de gevel na te kijken voordat je begint met de aanleg van een groene gevel. 

Groene gevels vragen onderhoud

Een groene gevel is ecologisch voordelig, maar daartegenover staat dat het wat aandacht en onderhoud vraagt.

De ene klimplant vraagt wat meer aandacht dan het andere type. Kies een onderhoudsvriendelijke plant als je niet veel tijd hebt om te tuinieren. 

Hoe zorg je dat de gevel niet te dik toe groeit?

Onderhoud van de groene gevel is nodig om de planten gezond te houden en zodat ze niet te zwaar doorwegen aan de gevel.
Vraag steeds advies aan een expert uit je buurt.

Niet grondgebonden gevelplanten

Interesse in een groene gevel? Contacteer gratis onze ervaren gevelspecialisten voor info op maat

Ben je overtuigd van een groene gevel? Wacht dan niet langer en contacteer via onderstaande form gevelspecialisten voor jouw project! Vraag gratis advies en offertes aan en vergelijk prijzen. Zo vind je de oplossing op maat voor jouw idee en ben je zeker van de scherpste prijs voor de beste service.

Gevelspecialisten brengen door hun ervaring en vakkennis heel wat voordelen met zich mee. Ze kunnen elke situatie tot in detail inschatten en een project op maat opmaken voor elke situatie. Zo ben jij verzekerd dat jouw investering de moeite loont.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.