Zandstralen van gevels: Wat is het? Wat kost het?

Zandstralen van gevels is een agressieve reinigingsmethode om hardnekkig vuil of graffiti te kunnen verwijderen. De instellingen van een zandstraaltoestel kan per situatie sterk verschillen en het vraagt daarom veel kennis en de juiste techniek om schade te vermijden. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het zandstralen van gevels en alternatieven waarmee je de gevel schoon kunt krijgen.

Wat houdt zandstralen precies in?

Zandstralen is een agressieve methode om vuil van tegels of gevels te verwijderen. Het toestel werkt door zand met zodanige kracht tegen de muur te blazen dat het hardnekkig vuil zoals roest, verf of graffiti van de muur blaast. Het resultaat is een gevel die er weer zo goed als nieuw uitziet.

Wanneer reinig je een gevel met zandstralen?

Wil je de gevel zandstralen? Kijk dan de twee belangrijkste voorwaarden goed na.

  • De hardnekkigheid van het vuil dat op de gevel zit
  • Het materiaal waarvan de gevel gemaakt is
Gevelspecialist nodig?
Vul het formulier in en krijg gratis en vrijblijvend offertes toegestuurd

Bij hardnekkig vervuilde gevels

Zoals eerder uitgelegd, is het reinigen met zandstralen vanwege de grote kracht een redelijk agressieve reinigingstechniek. Het risico op beschadiging aan de buitenmuur is daarom bij deze reinigingsmethode wat groter. Kies enkel voor de methode wanneer het vuil zo hardnekkig is dat het met een mildere reinigingsmethode niet verwijderd kan worden.

Een gevelspecialist in een hoogwerker die een woning aan het zandstralen is

Bij gevels met harde gevelbekleding en stevige voegen

Naast de hardnekkigheid van het vuil is ook het type gevelbekleding waarop het vuil zit erg belangrijk. Een houten gevel is bijvoorbeeld minder slijtvast dan een gevel van steen of zink en kan beschadigd raken door het reinigen met zandstralen. Het is dus heel belangrijk om de reinigingsmethode alleen toe te passen op hard materiaal, zoals sterke steensoorten.

Als je ervoor kiest om een slijtvaste buitenmuur te zandstralen, is het van groot belang dat de gevel geen beschadigingen heeft. Het geblaas van zandstralen kan namelijk de schade vergroten. Zorg er dus goed voor dat de gevel in goede staat is voordat je met de klus begint. Als erop voorhand al schade is, is het nodig dit eerst te repareren voordat je met het reinigen begint.

Prijs muren zandstralen per m2: hoe duur is het?

Het is belangrijk om te begrijpen dat de kosten voor het reinigen van de gevel met zandstralen afhankelijk zijn van meerdere factoren en daardoor enigszins kunnen verschillen in prijs. Hieronder hebben we de factoren voor je op een rijtje gezet:

  • De hardnekkigheid van het vuil
  • De omvang van de klus
  • De complexiteit en bereikbaarheid van de gevel
  • Eventueel ander benodigde apparatuur die voor de klus nodig is
  • De arbeidskosten
  • Overige extra kosten

De kosten voor deze klus zullen meestal ergens tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter (incl. btw) liggen.

Vergelijk gratis offertes en vind een prijs op maat
Ontvang offertes op maat van je situatie en budget
arrow Ontvang offertes

Waarmee kan je de gevel stralen?

Naast zandstralen zijn er heel wat alternatieven om de gevel te reinigen. Zo is luchtgommen bijvoorbeeld beduidend minder agressief dan zandstralen. Maar het populairste alternatief om de gevel te reinigen is via nevelstralen.

Nevelstralen als zachter alternatief kiezen

Nevelstralen is een mildere methode om vuil van de gevel te verwijderen en kan daarom worden toegepast op verschillende soorten en oude gevelbekleding. Deze reinigingsmethode bestaat uit een fijne nevel van water dat gemengd wordt met lucht en een mild reinigingsmiddel. Ondanks de lagere druk is het reinigingsmiddel sterk genoeg om hardnekkig vuil zoals graffiti of roest van de buitenmuur te verwijderen en beschadiging te voorkomen.

Op zoek naar een volledig ander type reiniging?

1. Chemische reiniging is een milde vorm van gevelreiniging die gebruikt wordt om hardnekkig vuil zoals roest of organisch materiaal te verwijderen.
2. Stoomreinigen: Stoom wordt onder hoge temperatuur en druk op de gevel aangebracht. Dit zorgt dat vuil en bacteriën loskomen en van de gevel kunnen worden verwijderd. Er is hiervoor geen chemisch middel nodig.
3. Droogijsstralen is een reinigingsmethode waarbij het hardnekkige vuil wordt verwijderd door de vaste vorm van koolstofdioxide die onder hoge druk op het oppervlak worden gespoten.

Tip: Vermijd het risico op het inademen van chemische middelen of het verbranden van de huid door beschermende kleding, een mondmasker en een veiligheidsbril te dragen.

Gevel grondig reinigen

Kan je een gevel zelf zandstralen?

Het reinigen van de gevel met zandstralen staat bekend als een complexe klus die veel kennis vereist. We raden je daarom sterk aan om de klus aan een specialist over te laten. Die beschikt over de beste technologie, veel kennis en de juiste techniek.

Bij het zelf reinigen van de gevel is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten welk formaat en hardheid van de korrels je moet gebruiken. Zand met een kleine korrelgrootte wordt gebruikt voor het zandstralen van gevels omdat het het vuil kan verwijderen zonder schade aan te richten.

Zand in de vorm van grote korrels wordt daarentegen gebruikt bij het reinigen van hardere oppervlakken. Het blazen van grote korrels moet echter zorgvuldig gebeuren, omdat het een hogere agressiviteit heeft en daardoor schade aan de muur kan veroorzaken als het toestel niet op de juiste manier wordt gebruikt.

De grootte van de korrels voor zandstralen wordt dus bepaald afhankelijk van het oppervlak en de hardnekkigheid van het vuil, en kan bij correct gebruik prachtige resultaten opleveren.

Ben je op zoek naar een professionele gevelspecialist?
Vul het formulier in en vind gevelspecialisten bij jou in de buurt!
arrow Ontvang offertes

Wat zijn de nadelen van zelf zandstralen?

Een van de nadelen van zelf zandstralen is dat je het toestel moet kopen of huren. Aangezien deze toestellen erg prijzig zijn, kan het best een grote hap uit de portemonnee zijn.

Gezien het feit dat harde gevels meestal onderhoudsarm zijn en dus niet vaak gereinigd hoeven te worden, zorgt dat het toestel zich niet snel terugbetaalt. Denk dus goed na of je echt een zandstraalmachine nodig hebt voordat je besluit om het toestel aan te schaffen.

Een ander nadeel is dat je speciale beschermende kleding nodig hebt voor de klus. De agressieve reinigingsmethode kan voor grote ongelukken zorgen wanneer je niet goed beschermd bent. Met het oog op beide nadelen kun je het beste een vakman de klus laten doen.

Een gevelwerker dan de buitenmuur van de woning aan het zandstralen is

Doe beroep op een lokale gevelreiniger: contacteer ze hier vrijblijvend

Als je na het lezen van dit artikel behoefte hebt aan extra informatie over het reinigen van gevels, kan het worden aangeraden om offertes aan te vragen. Ontdek alle mogelijkheden voor het reinigen van jouw gevel en ontvang gratis een nauwkeurige indicatie van de prijs.

Uiteraard kun je de offertes ook gebruiken om al deze prijzen vrijblijvend naast elkaar te leggen en een goede specialist te vinden die de klus voor je kan klaren tegen een passende prijs op maat van je budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.