Benieuwd hoe je zelf muren kunt injecteren tegen vocht? Of hoeveel dit zal kosten? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen en lees je alles over de benodigde materialen, stappenplan en kosten. Leer het verschil tussen injecteren en impregneren en ontdek wanneer je welke techniek gebruikt.
Inhoud
Kan je de muur zelf beschermen tegen opstijgend vocht?
Ja, je kunt zelf maatregelen nemen om opstijgend vocht te bestrijden. Het injecteren van muren met een vochtwerend middel is, mits je een gevorderde klusser bent, een effectieve doe-het-zelfmethode. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen, welke materialen je nodig hebt, en wat de kosten zijn.
Welke materialen en producten heb je nodig?
Voordat je start met het boren van gaten in je muren, is het essentieel om de juiste materialen te verzamelen. Hieronder vind je een overzicht van het benodigde materiaal.
Gereedschap
- Boormachine: Kies een krachtige boormachine om in de muren te boren met een geschikte boorkop van 14 mm tot 20 mm diameter.
- Stofzuiger: Verwijder stof en puin na het boren van de gaten en houdt de boorgaten stofvrij.
Materialen
- Vochtwerend injectieproduct: Kies een product dat geschikt is voor de specifieke vochtproblematiek in jouw muur.
- Injectiebuisjes: Deze buisjes worden gebruikt om het vochtwerende product in de gaten te injecteren.
- Trechters of kwalitatief gereedschap: Afhankelijk van de viscositeit van het product, kan je een trechter of speciaal injectiegereedschap gebruiken om het product in de buisjes te gieten.
- Mortel: Gebruik mortel om de gaten na injectie af te sluiten.
- Beschermfolie: Bedek de werkplek met plasticfolie om de vloer en andere objecten te beschermen tegen vuil en spatten.
Stappenplan muur zelf injecteren
Opstijgend vocht zelf te lijf gaan? Muren injecteren is een efficiënte methode. Maar hoe pak je dat aan? Volg de volgende stappen:
Stap 1: Voorbereidingen
Leg eerst en vooral folie op de grond. Dit voorkomt dat morsend vochtwerend middel je vloer of andere oppervlakken beschadigt.
Ieder type injectiemiddel heeft zijn eigen specificaties. Lees de instructies op de verpakking of handleiding van de fabrikant aandachtig door om te bepalen hoeveel boorgaten je nodig hebt, waar je ze moet boren en hoe diep ze moeten zijn.
Stap 2: Teken boorgaten langs 1 zijde en boor ze uit
Gebruik potlood en meetlint om de boorgaten volgens de instructies te markeren. Maak gaten met een hoek van 10 tot 30 graden, tot maximaal 2/3 van de muurdikte. Gebruik gaten van 14 mm tot 20 mm met 10 tot 15 cm tussenruimte. Zuig als laatste de boorgaten schoon met een stofzuiger.
Stap 3: Injecteer de vochtwerende gel
Volg de instructies op de verpakking van het vochtwerende middel en vul de buisjes met het mengsel via een trechter. Bevestig een injectiebuisje op elk gat en injecteer het mengsel totdat het uit de gaten stroomt. Wacht dan totdat het vochtwerende middel volledig is opgenomen door de muur.
Stap 4: Sluit de gaten en werk de muur opnieuw af
Haal de injectiebuisjes uit de gaten, vul de gaten op met mortel en laat ze drogen. Schilder, behang of betegel de muur tot slot naar wens.
Extra tips:
- Werk in een goed geventileerde ruimte. Open ramen of gebruik een ventilator om de dampen van het vochtwerende middel af te voeren.
- Draag altijd handschoenen, een veiligheidsbril en een stofmasker. Dit beschermt je tegen contact met chemicaliën en stofdeeltjes.
- Dek af wat niet vuil mag worden. Bedek meubels en andere voorwerpen in de buurt van de werkplek met plasticfolie of doeken.
- Zorg voor voldoende licht. Gebruik een lamp of werklamp om de werkplek goed te verlichten.
Wat kost het om een muur je laten injecteren?
Laat je je muren injecteren door een professional? Dan betaal je ongeveer 20% meer dan wanneer je het zelf doet. Dit prijsverschil is te overzien, want je betaalt slechts 6% btw op de arbeidskosten en materialen als je woning ouder is dan 10 jaar. Vergelijk je daarnaast offertes, dan kan je heel wat kosten besparen.
De gemiddelde richtprijs is ongeveer 100 euro per lopende meter, inclusief btw. Deze prijs kan variëren afhankelijk van het aantal muren dat behandeld moet worden en de dikte van de muren.
TIP: De kosten kunnen verschillen per specialist. Wil je gericht prijzen, adviezen en werkwijzen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan.
Wat is het verschil tussen de muur injecteren en impregneren?
Er zijn verschillende methodes om dit vochtproblemen aan te pakken, maar de keuze tussen je muur impregneren en injecteren hangt af van de oorzaak van het vochtprobleem:
Injecteren:
- Toepassing: Opstijgend vocht (vocht dat vanuit de ondergrond in de muren trekt).
- Werkwijze: Een waterdichte laag wordt in één steenlaag van de binnenmuur geïnjecteerd.
- Effect: Voorkomt dat vocht vanuit de grond verder omhoog trekt, stopt vochtproblemen en herstelt de integriteit van de muur.
Impregneren:
Net als bij een muur injecteren is ook zelf hydrofoberen mogelijk.
- Toepassing: Doorslaand vocht (regenwater dat via de gevel binnensijpelt).
- Werkwijze: Een transparant impregneermiddel wordt op de buitenmuur aangebracht.
- Effect: Creëert een waterafstotende laag die vochtindringing tegenhoudt.
Wat zijn mogelijke oorzaken van vochtige muren? + behandeling
Vochtplekken op je muren kan dus verschillende oorzaken en vervelende gevolgen hebben. We bespreken hier de meest voorkomende oorzaken van vochtige muren en de beste oplossingen om ze aan te pakken.
Opstijgend vocht
Bij opstijgend vocht trekt grondwater via de muren omhoog. Dit komt vaak voor in oudere woningen zonder waterkering. Mogelijke gevolgen hiervan zijn rot, schimmelvorming, loskomend behang, aangetast binnenklimaat. De oplossing? Muren injecteren met een waterdichte laag.
Doorslaand vocht
Doorslaand vocht duidt op een lekkage of beschadiging in de gevel dat vocht laat binnensluipen. Dit kan leiden tot vochtplekken op de muren, schimmelvorming, schade aan behang en binnenmuren. In dit geval zal je de gevel moeten herstellen en impregneren met een waterafstotende laag.
Condensatie
Condensatie komt voor bij gebrekkige ventilatie in een vochtige ruimte, zoals de badkamer. Daardoor kan vocht condenseren op koude muren, wat schimmelvorming en dus een ongezond binnenklimaat met zich meebrengt. Dit kan verholpen worden door de ventilatie te verbeteren door roosters te plaatsen en te ventileren na douchen of koken.
Is opstijgend vocht verzekerd?
Opstijgend vocht is een veelvoorkomend vochtprobleem dat ontstaat door een ontbrekende, beschadigde of onderbroken waterkering. Deze waterdichte laag wordt normaal tijdens de bouw geplaatst om te voorkomen dat muren water opnemen.
Als opstijgend vocht optreedt, beschouwt de verzekering dit meestal als achterstallig onderhoud en vergoedt het niet. Een uitzondering is als het vocht ontstaat door overstroming of hevige regenval. In dat geval dekt de verplichte waarborg voor natuurrampen in je brandverzekering de kosten.
Contacteer gratis een expert en ontdek hoe je jouw vochtproblemen snel kan oplossen
Kamp je met vochtproblemen in huis? Een professional kan zo snel mogelijk de oorzaak van je vochtproblemen vinden en oplossen, wat je tijd en geld bespaart. Hun expertise zorgt voor een correcte uitvoering, waardoor toekomstige problemen worden voorkomen.
Vraag raad, vul onderstaand offerteformulier in en vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van verschillende vakmensen. Zo krijg je inzicht in de kosten en aanpakken, en kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding kiezen. Investeer in een professionele vochtbestrijder met voldoende kennis van zaken voor een gegarandeerd juiste diagnose.