Home Gevelrenovatie: Alle mogelijkheden en bijhorende prijzen Soorten gevelbekleding: Op welke manier kan je de gevel bekleden?

Soorten gevelbekleding: Op welke manier kan je de gevel bekleden?

Er bestaan heel wat verschillende soorten gevelbekleding in allerlei materialen en uitvoeringen. Vaak wordt er waarde gehecht aan een karaktervolle gevel, het is dan ook het uithangbord van jouw woning. Het is belangrijk dat de gevel er goed uitziet en tegelijk de woning isoleert en beschermt tegen weersinvloeden. Lees in dit artikel meer over de verschillende soorten gevelbekleding. 

Soort gevelbekleding deels afhankelijk van het materiaal

Er zijn heel wat verschillende materialen geschikt om de gevel te bekleden. Je kan de meeste gevelmaterialen op verschillende manieren aanbrengen. Bijvoorbeeld onder de vorm van pleisterwerken, als gevelplaten of iets helemaal anders. Ontdek hier de meest voorkomende soorten gevelbekleding.

Aanbrengen van crepi: kunstharspleister of minerale pleister

Een van de meest gekozen methodes om de gevel te bekleden, is met crepi. Het kunstpleister heeft heel wat positieve eigenschappen die de gevel opfleuren, versterken en weerbaar maken tegen heel wat verschillende weersomstandigheden. Crepi is beschikbaar in verschillende kleuren en vlakke of ruwe structuren.

Je hebt de keuze uit twee soorten crepi: kunstharspleister en minerale pleister. Kunstharspleister wordt vooral gebruikt bij nieuwbouwwoningen en is gemaakt op basis van siliconen. Het voorziet een waterdichte laag die zeer goed bestand is tegen krassen, scheuren of andere beschadigingen. Minerale pleister is echter beter voor het milieu. Het kan dikker worden aangebracht, zodat alle beschadigingen en oneffenheden in de gevel gedekt worden. Minerale pleister droogt ook snel uit, dus je gevel is in no-time beschermd!

Crepi zal dus het uitzicht van de gevel volledig vernieuwen, maar in combinatie met gevelisolatie kan dit de energiefactuur laten dalen. Dan worden er isolatiepanelen geplaatst voordat de gevel wordt bepleisterd. Dankzij crepi en isolatie zal de gevel dus beschermd zijn tegen weer, wind, regen en wordt het wooncomfort verhoogd. 

De prijs voor een crepi gevel ligt tussen 40 en 80 euro per vierkante meter zonder isolatie. Met isolatie ligt de prijs tussen 100 en 140 euro per vierkante meter.

Populaire soort gevelbekleding: crepi gevel met blauwe afwerking

Steen: gevelsteen of natuursteen

Gevelstenen blijven een klassieker onder de gevelbekleding. Gevelstenen zijn zeer sterk, vormvast en duurzaam. Bovendien heb je ondertussen meer keuze dan de typische rode steen, want er bestaat tegenwoordig een grote waaier van kleuren en structuren. De prijs voor gevelstenen begint vanaf 90 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing en exclusief isolatie en btw.

Steenstrips

Steenstrips worden alsmaar populairder, omdat het de gevel het uitzicht geeft van nieuwe bakstenen zonder dat je het metselwerk moet renoveren. Ze worden vooral gebruikt voor bekleding binnenshuis, maar ze kunnen even goed gebruikt worden voor de buitengevel. Steenstrips zijn dunne stroken uit baksteen of kunststof die op de gevel geplakt kunnen worden. Ze isoleren de gevel en hebben het uitzicht van echte stenen. Het aanbrengen van steenstrips ligt tussen 150 en 200 euro per vierkante meter.

Benieuwd wat je opties zijn?
Contacteer gratis gevelexperten

Wildverband met gevelsteen

Bij een wildverband worden er bakstenen met verschillende lengtes gebruikt, zodat de voegen niet boven en/of onder elkaar vallen. Dit soort metselen wordt aangeraden bij gevelstenen die een lage maatvastheid hebben.

De gevel kan nog extra karakter krijgen afhankelijk van het type voegen die je kiest.

Let wel op: afmetingen die kleiner zijn dan een vierde van een baksteen mogen niet gebruikt worden. 

Verschillende soorten gevelbekleding: stenen gevels bij elkaar

Houten gevelbekleding

Hout kan op veel manieren gebruikt worden om de gevel op te knappen. Houten gevelbekleding is populair, omdat het een warme en natuurlijke uitstraling geeft aan de gevel. Hout geeft een rustieke uitstraling aan de woning en beschermt de woning ook tegen regen en vocht. 

Thermohout en hardhout zijn duurzame houtsoorten die zeer vochtbestendig zijn. Het nadeel van houten gevelbekleding is dat er wat onderhoud bij komt kijken. Als je dit echter geen last vindt, kan je de buitengevel laten afwerken met hout. De juiste keuze uit verschillende houtsoorten is ook belangrijk voor een mooie vergrijzing en lange levensduur. 

De prijs hangt vanzelfsprekend af van de verschillende houtsoorten, maar voor houtengevelbekleding betaal je gemiddeld 100 à 150 euro per vierkante meter.

Thermowood: milieuvriendelijk hout

Thermowood wordt gemaakt van Europees naaldbomenhout en door het verhittingsproces wordt het hout ongevoelig voor vocht, schimmels en andere invloeden. Het hout wordt steeds populairder door alle voordelen die het biedt. Het is goedkoop, ecologisch verantwoord en duurzaam. 

Thermowood voor gevelbekleding is populair door zijn voordelen. Het hout is zeer vochtbestendig, heeft een warme kleur en isoleert goed. Het hout is ook te verkrijgen in verschillende kleuren en profileringen, waardoor elke gevel een unieke look krijgt.

Houten gevelbekleding van alleenstaande woning

Pvc/ kunststof

Het gaat hier bijna altijd over gevelbekleding in pvc met kunststof schuim. Je bent volledig vrij om te bepalen hoe de panelen eruit zullen zien. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een houtmotief. Er zijn heel wat mogelijkheden qua kleuren, omdat er additieven worden toegevoegd aan pvc. Daarnaast kan de gevelbekleding volledig naar eigen smaak afgewerkt worden door verschillende afwerkingsaccessoires. 

De voordelen van kunststof zijn de eigenschappen van het materiaal en de prijs. Kunststof weegt niet veel, is duurzaam en sterk en vraagt niet veel onderhoud. De prijs van gevelbekleding in kunststof ligt tussen 75 en 125 euro per vierkante meter. Daarnaast is pvc zelfdovend en brandt het niet eenvoudig. 

HPL gevelbekleding 

High pressure laminate is opgebouwd uit meerdere lagen die samengeperst of gelamineerd worden. Zo krijg je een harde, vormvaste en zeer dichte plaat. Het is daarom een ideaal materiaal voor gevelbekleding, omdat het de gevel beschermt tegen alle soorten weersomstandigheden. 

Heeft jouw gevelbekleding dringend een make-over nodig?
Contacteer experten en vergelijk gratis offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Gecementeerde gevel, gevelpanelen of – platen

Cementplaten

Vezelcement wordt vaak gebruikt voor gevelplaten, omdat het een stevig en vochtwerend materiaal is. De bevestiging van cement gevelbekleding hangt af van de fabrikant en ontwerper, maar er bestaan 3 mogelijkheden. 

De eerste mogelijkheid is een zichtbare bevestiging, waarbij de cementplaten worden vastgeschroefd op regelmatige tussenafstanden. De tweede mogelijkheid is een blinde bevestiging, waarbij er aluminium plaathaken gebruikt worden. De laatste mogelijkheid is de verlijmde bevestiging, waarbij er gebruik wordt gemaakt van een hoogwaardige polymeerkit. 

De gevel cementeren

Je kan de gevel cementeren met cementpleister. Qua uitvoering lijkt het veel op de gevelbekleding met crepi, maar het cement heeft meer voordelen. De gevel is meer solide, vochtwerend en kan nog in kleur naar keuze geschilderd worden. De prijs voor het cementeren van je gevel ligt tussen 30 en 40 euro per vierkante meter. 

Gevel cementeren over oude stenen gevel

Spuitkurk

Spuitkurk wordt vermengd met verf en in 2 à 3 lagen gespoten op de gevel. Door de dikte, heeft de spuitkurk isolerende waarde, al kan het geen isolatieplaten vervangen. Daarnaast is spuitkurk ook geluiddempend. Je kan spuitkurk aanbrengen op gevelstenen en op een cementlaag.

De prijs varieert van 55 tot 160 euro per vierkante meter. Dat maakt spuitkurk wel duurder dan crepi. 

Op zoek naar een nieuwe gevelbekleding?
Vraag dan hier gratis advies en offertes aan bij specialisten!
arrow Ontvang gratis advies en offertes

Speciale soorten gevelbekleding

Zonnepanelen als gevelbekleding

Gevelzonnepanelen bestaan in drie verschillende uitvoeringen. Eerst heb je zonnepanelen die verticaal tegen de gevel gehangen worden. Dit is niet aan te raden in België door het lage rendement.

Je kan er ook voor kiezen de panelen niet verticaal tegen de gevel te hangen, maar met een montagedriehoek. Er is weinig verschil met de montage van zonnepanelen op je dak, maar je hebt wel een stedenbouwkundige vergunning nodig om zonnepanelen te monteren aan je gevel. 

Zonnepanelen aan gevel monteren met montagedriehoek

Gevelzonnepanelen combineren twee werkingen: gevelbekleding en zonnepanelen. Deze gevelbekleding bestaat dus uit zonnepanelen die zonlicht opvangen dat op de gevel valt. Ze kunnen toegepast worden op de dichte delen van de gevel. Deze panelen komen voor in alle formaten en kleuren, waardoor het verschil met een andere gevelbekleding amper op te merken valt. 

Groene gevel

Je kan met klimplanten een groene gevel maken. Je let hierbij best op de plaats waar je de plant wil zetten, omdat veel planten toch zo’n 6 uur zonlicht moeten hebben om te groeien. Zorg dan dat de klimplant toegang heeft tot de volle grond zodat ze aan voldoende eten en drinken geraken. Kies vervolgens een passende klimhulp uit voor de plant en versterk die klimhulp naarmate de klimplant groter en zwaarder wordt. Bind de klimplant ten slotte aan de klimhulp met flexibel materiaal. 

Groene gevel maken met planten

Geventileerde gevel

De geventileerde gevel heeft een spleet tussen de isolatielaag en de gevelbekleding. De spleet is open langs de boven- onderkant van de gevelbekleding en heeft kleine open voegen. Dit creëert een ventilatie achter de gevelbekleding. 

De gevel beschermt nog steeds de isolatie en het gebouw zelf tegen weersinvloeden en creëert tegelijk een gezond binnenklimaat. 

Open gevelbekleding

Bij een open gevelbekleding wordt er een houten gevel geplaatst met een open lattenstructuur, dus met een voeg tussen de latten. Bij een houten gevelbekleding met een gesloten structuur, wordt de latten aan elkaar gehecht.

Het verschil met gesloten gevelbekleding is dat er geen ruimte tussen de latten wordt gelaten.

Open gevelbekleding ziet er moderner en strakker uit, maar de plaatsing neemt meer tijd en budget in beslag. Er is onder de bekleding een zwarte doek of plaat nodig als bescherming tegen UV en als bevestigingsondergrond. 

Hulp nodig met je wegwijs maken in alle soorten gevelbekleding?
Ontdek welk type het beste past bij jouw situatie en budget
arrow Ontvang offertes

Wat is de best isolerende gevelbekleding?

Het voordeel van crepi en steenstrips is dat je dit materiaal rechtstreeks kan aanbrengen op het isolatiemateriaal, waardoor ze een goede isolatiewaarde hebben. Hout en pvc zijn ook goed isolerende materialen. 

Is isolerende gevelbekleding genoeg om een woning te isoleren?

Enkel gevelbekleding volstaat niet om de woning goed te isoleren. Plaats daarom direct gevelisolatie voordat je aan de gevelbekleding begint. 

Bespaar op je renovatiekosten

Gevelisolatie is niet enkel voordelig om je energiefactuur naar beneden te krijgen. Het kan ook tijdens renovaties geld uitsparen. Een groot deel van de installatie en aankoopprijs van gevelbekleding en de isolatiematerialen worden terugbetaald met behulp van buitenmuurrenovatiepremies van de overheid.
N.B. Je maakt enkel kans op de premie wanneer de werken door een erkende gevelprofessional uitgevoerd worden.

Duurzame manier om gevel te bekleden: welke soort gaat het langste mee?

De ene verwerking van een materiaal gaat al langer mee dan de andere. Kunststof staat het meest bekend voor zijn duurzaamheid, maar alle materialen gaan lang mee. De combinatie met andere factoren, zoals prijs of onderhoud, bepaalt mee hoe duurzaam de gevelbekleding is. 

Verleng de levensduur met goed onderhoud

Natuurlijke materialen vragen meer onderhoud dan kunststof. Zo heeft hout om de zoveel tijd een behandeling nodig tegen rotting of vergrijzing. Leien stenen moeten regelmatig behandeld worden tegen de groei van mos en algen. Metaal en pvc zijn materialen die geen onderhoud nodig hebben, dus zeer weinig inspanning vragen.

Speciale en toch onderhoudsvriendelijk keuzes zijn bijvoorbeeld rockpanel, sandwichpanelen of cortenstaal gevelbekleding.

De gevel reinigen is een werkje dat je makkelijk zelf kan uitvoeren. Lees ons klusadvies en ontdek wat je zelf kan en wanneer je best toch experten inschakelt.

Gevel regelmatig onderhouden zorgt voor een langere levensduur

Hydrofuge als bescherming tegen vocht

Bij het hydrofoberen van de gevel wordt een product aangebracht dat de muur beschermt tegen weersinvloeden. De gevel wordt waterafstotend en is beter beschermd tegen heel wat weersinvloeden. Algen, schimmels en mossen zullen ook minder snel terugkomen. Daarnaast bevat een hydrofuge middel vaak een brandwerend middel. 

Bij opstijgend vocht breng je dit middel best niet aan, want het vocht zal op die manier gevangen zitten. De gevel moet ook in goede staat verkeren, want het middel bemoeilijkt latere herstelwerken

Op zoek naar advies over gevelbekleding?
Vraag hier gratis advies aan en kom in contact met specialisten.

Goedkope soorten gevelbekleding

Crepi en spuitkurk zijn de goedkoopste materialen voor gevelbekleding in aankoop en plaatsing. Daarna volgt kunststof. Hout en gevelplaten zitten in dezelfde prijsklasse en leien gevelbekleding is het duurste materiaal qua aankoop en plaatsing. 

Wat is het goedkoopste alternatief van gevelrenovatie?

In de meeste situaties is het niet nodig om de gevel volledig te voorzien van een nieuwe bekleding. Vaak volstaat een reiniging of het schilderen om een nieuwe look te geven aan de gevel of om de gevel op te frissen.  

Schilder of kalei je gevel 

De gevel schilderen verschilt niet veel met gewone schilderwerken. Acrylverf is dampdoorlatend en waterafstotend, houdt uv-stralen tegen en is een kleurvaste verf. 

Bij het kaleien van de gevel wordt er een kalklaag aangebracht met een kwast. Het kaleien van de gevel werkt ook de oneffenheden in de gevel weg. Dit type verf vermijdt ook vochtproblemen en verzekert de goede staat voor 5 à 10 jaar. 

Een goede reiniging kan wonderen doen

Als je gevel geen beschadigingen vertoont, is een reiniging ook een optie. Er bestaan meerdere mogelijkheden om te reinigen, afhankelijk van de mate van vervuiling. Zo kan je de gevel zandstralen, nevelstralen of stoom reinigen. De prijzen verschillen naargelang de aanpak, maar de prijs valt over het algemeen tussen 5 en 20 euro per vierkante meter. 

Een gevel reinigen kan al voldoende zijn om de gevelbekleding weer mooi te maken

Vraag gratis offertes aan, vergelijk de prijzen en bespaar

Ben je overtuigd van een bepaalde gevelbekleding? Vul dan onderstaande form in en kom in contact met verschillende specialisten! Vraag gratis advies en offertes aan en vergelijk hun prijzen. Op die manier vind je de beste oplossing voor jouw situatie

Door hun ervaring en vakkennis slagen gevelspecialisten er altijd in om tot de beste oplossing voor jouw situatie te bekomen. Ze kunnen voor elke specifieke situatie advies op maat geven, waardoor ze verzekeren dat jouw investering zichzelf zal terugbetalen. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.