Ceder gevelbekleding: hoe ziet het eruit? Prijs en onderhoudstips

Gevelbekleding van ceder is vandaag de dag razend populair in België. Maar wat maakt ceder nu zo populair? In dit artikel bespreken we hoe deze houtsoort er nu precies uitziet en tegen welke je prijs je ervan kunt genieten. Ook gaan we dieper in op het onderhoud om een duurzaam resultaat te waarborgen.

Hoe ziet cederhout eruit?

Ceder is een houtsoort met een stijlvolle uitstraling en is afkomstig van diverse cederbomen. Een van de meest kenmerkende eigenschappen van cederhout is ongetwijfeld zijn kleur. Wanneer het hout nog vers is, beschikt het over een roodachtige of lichtbruine tint. Naarmate de tijd vordert, kan het cederhout verkleuren naar egaal grijs. Wil je toch liever de initiële kleur behouden, dan kan je het cederhout behandelen met een speciale coating.

Cederhout beschikt over een uniek textuur. In tegenstelling tot veel houtsoorten, heeft cederhout een glad oppervlak. Het is dan ook een uiterst geschikt gevelmateriaal voor zowel landelijke als moderne woningen.

ceder gevelbekleding woning

Warme kleur van de red western cedar

Zoals reeds besproken, zijn er verschillende soorten cederbomen. In België is de red western cedar onbetwist een favoriet, wat niet zo gek is als je kijkt naar de uitstraling en kwaliteit dat het biedt. Zo staat red western cedar bekend als een houtsoort met een elegante warme, rode kleur. Daarnaast biedt het ook nog een aantal andere voordelen op gebied van duurzaamheid, en kun je het door zijn veelzijdigheid prima combineren met verschillende afwerkingsstijlen.

Tot slot kun je red western cedar prima gebruiken als gevelbekleding voor zowel je woning, schuur als garage.

Hoe duurzaam is red ceder?

Red western cedar beschikt over duurzaamheidsklasse II. Dit betekent dat de houten gevelbekleding erg lang meegaat en goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast is het ook goed bestand tegen insecten en beestjes, wat op zijn beurt een lange levensduur mogelijk maakt.

Mogelijke uitvoeringen van de houten bekleding

Cederhout is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en stijlen. Denk hierbij aan de volgende mogelijkheden:

horizontale ceder sidings gevel

Ceder planchetten horizontaal of verticaal

Planchetten van cederhout zijn nog altijd razend populair als het aankomt op de bekleding van je gevel. Hierbij kun je ervoor kiezen om ze te laten zagen in rechte planken, maar evengoed om ze af te laten werken in een geprofileerde vorm.

Verder bepaal je helemaal zelf wat de diktes en breedtes van de planchetten zijn en of je de planchetten horizontaal of verticaal laat plaatsen. Kortom, de juiste manier van afwerking hangt puur en alleen af van jouw persoonlijke voorkeur.

Op zoek naar een ervaren gevelspecialist?
Vraag gratis offertes aan en kom in contact met professionals

Geschaafde latten plaatsen

Een andere interessante manier om je gevel te bekleden is met geschaafde latten. Dit zijn smalle houten latten die beschikken over een zeer glad en egaal textuur. Naast dat je ze kunt gebruiken als gevelbekleding, kun je de geschaafde latten ook prima inzetten voor het bekleden van terrasoverkappingen, pergola’s en schuttingen om een samenhangend geheel te creëren.

Blokprofiel

Hou je niet echt van langwerpige patronen, dan kun je kiezen voor een ceder blokprofiel. Hierbij worden de cederplanken op maat gesneden in een blokvorm. Dit gebeurt allemaal in de fabriek en kan, afhankelijk van je wensen, beschikken over verscheidene afmetingen.

Wat kost cederhout per m2?

Over het algemeen kun je uitgaan van een prijs dat varieert tussen 50 en 150 euro per vierkante meter. Het best win je informatie bij een professional voordat je aan de klus begint. Ze kunnen naast alle afwerkingsopties, ook financieel advies bieden, zodat je zo goedkoop mogelijk uit de verf komt.

Wil je graag een houten gevel, maar is cederhout buiten je budget? Vergelijk dan prijsoffertes van andere houtsoorten zoals eik, padoek, bamboe, gebrand hout of kies voor houtlook.

Er zijn verschillende soorten cederhout die in prijs kunnen verschillen. Factoren als de manier van afwerking, de oppervlakte van je gevel en natuurlijk de kwaliteit van het hout spelen een hoofdrol bij de prijsbepaling.

ceder voorgevel woning

Waarom kiezen voor ceder gevelbekleding?

Cederhout kent veel voordelen die cruciaal zijn voor een mooie en duurzame gevel. Denk hierbij aan de volgende elementen:

  • Natuurlijke uitstraling
  • Lange levensduur
  • Natuurlijke geur
  • Bestand tegen diverse weersomstandigheden
  • Veelzijdigheid

Of je nu kiest voor een traditioneel of modern exterieur, met ceder als gevelbekleding is het allemaal mogelijk.

Gecharmeerd door de uitstraling van ceder?
Vergelijk prijsoffertes en geniet van een ceder gevel op maat van je budget
arrow Ontvang offertes

Hoelang gaat hout van red ceder mee? Tips voor goed onderhoud

Hoelang de houtsoort precies meegaat, is afhankelijk van verschillende factoren. De volgende elementen staan centraal bij de duurzaamheid van ceder als gevelbekleding:

  • De hoogte van de kwaliteit van het cederhout
  • De wijze waarop de gevel wordt afgewerkt
  • Het onderhouden van de gevel
  • De weersomstandigheden waar de gevel mee te maken krijgt

Echter, bij een fatsoenlijke afwerking en goed onderhoud, kun je er vanuit gaan dat je ceder gevelbekleding zo’n 20 à 30 jaar meegaat.

cederbekleding begane grond woning

Contacteer ervaren gevelbekleders uit jouw buurt en ontvang offertes

Door de gratis en geheel vrijblijvende offertes aan te vragen, vind je de ideale gevelspecialist voor jouw specifieke situatie. Ontdek welke erkende professionals beschikbaar zijn in jouw regio, de tarieven die zij hanteren en wanneer ze beschikbaar zijn.

Ben je gecharmeerd van de unieke eigenschappen van ceder als gevelbekleding, maar zit je nog met enkele vragen? Ook dan is er een oplossing. De specialisten staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en kijken gezamenlijk met je mee naar de ideale oplossing. Zo betaal je geen cent te veel en profiteer je van een voortreffelijk afgewerkte gevel.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.