Zinken gevelbekleding: wat is het precies? Wat kost het?

Het bekleden van de gevel is tegenwoordig in veel verschillende materialen mogelijk. Een populair materiaal dat je meer en meer ziet verschijnen in het straatbeeld, is zinken gevelbekleding. Die bekleding kan de woning een moderne en strakke uitstraling geven en is daarmee helemaal van deze tijd. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over zinken gevelbekleding.

Wat is zinken gevelbekleding [en de voordelen]?

Een zinken gevelbekleding kan bestaan uit zinken panelen of zinken platen om aan de gevel te bevestigen.

Zink kent veel voordelen en is daarom erg populair als gevelbekleding. Hieronder hebben we de grootste voordelen voor je op een rijtje gezet:

Sterk en duurzaam

Zinken gevelbekleding staat bekend om zijn hoge slijtvastheid en heeft daardoor een langere levensduur dan de meeste andere materialen. Het is bestand tegen alle weersomstandigheden en behoudt voor lange tijd zijn goede uitstraling. Dit maakt zink dan ook goed geschikt als gevelbekleding voor Belgische woningen.

Zwart zinken bekleding

Veel ontwerpmogelijkheden

Zink vind je in alle kleuren en vormen en kan je feilloos met heel wat andere materialen of kleuren combineren.

Let op bij het combineren met andere metalen. Bij contact met ijzer en koper zal er corrosie ontstaan. De combinatie met aluminium gevelbekleding geeft geen problemen. Vraag steeds gericht advies aan gevelbekleders met voldoende vakkennis.

Interesse is het populaire zink als gevelbekleding?
Ontdek welke ontwerpen mogelijk zijn voor jouw woning
arrow gratis advies op maat

Onderhoudsvriendelijk

Een zinken gevelbekleding is onderhoudsarm. Voor huishoudens die altijd druk of onderweg zijn, is het onderhoudsgemak van dit materiaal dan ook een groot voordeel.

Zink is brandwerend

Zink heeft eigenschappen die de woning beschermen in geval van brand.

Wat zijn de nadelen van zink?

Naast de vele voordelen zijn er ook een aantal nadelen van zink. Hieronder bespreken we ze:

Hoog energieverbruik tijdens productieproces

Zink heeft een slechte impact op het milieu. Dit komt doordat het zware metaal steeds moet ontgint worden wat een hoog energieverbruik vraagt. Het overgrote deel van zink wordt tegenwoordig gelukkig wel gerecycled en hergebruikt.

Wil je zeker zijn dat je gevel milieuvriendelijk is? Dan kan het, met oog op een duurzamere samenleving interessant zijn om voor een steeds milieuvriendelijk alternatief te kiezen zoals zinklook.

Gedeeltelijk zinken gevelbekleding

Zinklook als milieuvriendelijk alternatief 

Zinklook is een optie die vaak gebruikt wordt bij het bekleden van daken of gevels. Het heeft zijn naam te danken aan het feit dat het de uitstraling van zink perfect nabootst. Het is een veelgebruikt alternatief voor zink omdat het op milieuvriendelijke wijze geproduceerd wordt. Verder profiteer je bij zinklook van de volgende voordelen:

  • Het is voordeliger dan zinken gevelbekleding
  • De montage is sneller dan bij zinken gevelbekleding
  • Het is lichter van gewicht dan zinken gevelbekleding
  • Het is makkelijker te vormen dan zinken gevelbekleding
  • Het is volledig recyclebaar

Gemiddelde prijs van zinken bekleding kopen

Je kan zinken gevelbekleding vinden voor een prijs tussen 85 euro tot 150 euro per vierkante meter. De kosten zullen uiteraard nog oplopen omdat de gevelbekleding nog geplaatst moet worden. De prijs voor het plaatsen van zinken gevelbekleding hangt van meerdere factoren af en kan per specialist verschillen.

Gemiddeld zullen de kosten inclusief plaatsing tussen 135 en 195 euro per vierkante meter zitten. Het valt daarom sterk aan te raden om eerst een aantal offertes met elkaar te vergelijken. Zo vind je makkelijk een goede gevelspecialist die de klus in hoge professionaliteit voor je uit kan voeren voor een prijs op maat van je budget.

Ontvang offertes op maat van je gevel en budget
Vergelijk offertes vrijblijvend en bespaar tot wel 40%
arrow Ontvang offertes

Verschillende uitvoeringen mogelijk met zinken gevelbekleding

Het mooie van zinken gevelbekleding is dat het verkrijgbaar is in talloze uitvoeringen.

Uitzicht afhankelijk van hoe je de bekleding laat aanbrengen

Elke uitvoering geeft de woning een ander uiterlijk. Hieronder bespreken we enkele uitvoeringen die van de woning een echte eyecatcher in de straat kunnen maken:

Losanges

Losanges bestaan uit kleine plaatdelen met gelijke vormen die in elkaar haken. De mozaïekachtige structuur kan niet alleen verticale vlakken, maar ook hellende en zelfs licht gebogen vlakken bekleden, waardoor de gevel een schubachtig karakter krijgt. De plaatdelen worden via zogenoemde klangen onzichtbaar aan elkaar vastgezet, van beneden naar boven. De zinken gevelbekleding wordt op een houten constructie gemonteerd om voldoende ventilatie te creëren.

Losanges gevelbekleding

Staande naad

Bij een staande naad worden de randen van de panelen samengevouwen, waardoor er verticale naden tussen de panelen ontstaan. Die optie wordt vaak gekozen vanwege de mooie uitstraling. Zinken gevelbekleding heeft overlappende randen, waardoor het materiaal probleemloos kan uitzetten en krimpen. Vanwege zijn veelzijdigheid is het een uitstekende optie voor het bekleden van woninggevels.

Spreekt een zinken gevel je aan?
Ontvang gratis offertes op maat van je budget

Wat is mogelijk voor de kleur en andere afwerkingen van zink?

Zink is verkrijgbaar in talloze kleuren, waardoor je veel mogelijkheden hebt bij het bekleden van de gevel. De meest toegepaste kleuren zijn natuurlijke tinten, omdat deze de woning een moderne uitstraling geven.

Het is zeker mogelijk om op basis van jouw smaak voor iets heel anders te kiezen. Zink bestaat in alle mogelijke kleuren en beperkt zich dus niet tot een standaard aantal kleuren.

Je kan zink combineren bij het bekleden van de gevel door andere materiaalsoorten te gebruiken. Wanneer verschillende materialen op de juiste manier met zink worden gecombineerd, kan de woning voorzien worden van niet alleen een moderne maar ook een unieke uitstraling.

Tip: Als je wenst materialen te combineren of juist voor een unieke kleur te kiezen, kan het worden aangeraden om dit eerst met een vakdeskundige te bespreken. Met hun jarenlange ervaring en veel kennis, kunnen ze alle mogelijkheden, voordelen en nadelen met je overlopen.

Een woningen met een zinken dakkapel

Interesse om zinken gevelbekleding te plaatsen? Ontvang gratis offertes en vergelijk prijzen

Als je na het lezen van dit artikel meer wilt weten over materialen om de gevel mee te bekleden, dan kan het handig zijn om offertes aan te vragen. Hierdoor kunnen vakmensen direct contact met je opnemen en alle mogelijkheden doorlopen. Daarnaast kun je de offertes ook gebruiken om vakmensen met elkaar te vergelijken en zo de beste prijs te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.