Steeds meer mensen hechten belang aan de goede isolatie en ventilatie van hun woning. Voor hun gevelconstructie kiezen ze daarom vaak voor een geventileerde gevel. De constructie is energiebesparend en milieuvriendelijk en hanteert een efficiënt systeem dat geschikt is voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.
Inhoud
Wat zijn geventileerde gevels?
Bij geventileerde gevels staat de gevelbekleding van je woning los van de buitenmuren waardoor er zich een luchtkamer (of luchtspouw) vormt. Die luchtkamer zorgt voor een optimale luchtcirculatie en ventilatie van je muren en voorkomt dat er vocht of water binnendringt. Een geventileerde gevelconstructie bestaat uit een draagmuur, een isolatielaag, een draagstructuur, een luchtruimte en als laatste de gevelbekleding.
Een geventileerde gevel is niet hetzelfde als een open gevel. Die term wordt gebruikt bij de installatiemethode van de materialen zelf.
De buitenmuur van je woning noemt men de draagmuur omdat die de last van de hele gevelconstructie moet houden.
Laat de draagkracht van je draagmuur zeker berekenen door een professional voor je begint met de werken. De muur moet niet enkel sterk genoeg, maar ook wind- en waterdicht zijn.
Op de draagmuur plaats je meestal een isolatielaag. Die kan zo dik zijn als je wilt. Het is voordelig om de isolatie aan de buitenkant van je muren te zetten omdat je zo geen kostbare binnenruimte verliest en omdat de isolatiewerken de inwoners niet hinderen. Bij grote koude- en warmteverschillen hebben de isolatieplaten bovendien meer ruimte om uit te zetten of in te krimpen.
Bovenop de isolatielaag zit de draagstructuur: een constructie van houten latten of aluminium profielen die de gevelbekleding verbindt met de draagmuur door middel van gevelmontageschroeven. De draagstructuur houdt alle onderdelen van de geventileerde gevel samen.
Tussen de draagmuur en de gevelbekleding bevindt zich de luchtkamer of ventilatieruimte. Die is ongeveer 2 tot 3 cm breed en heeft openingen boven- en onderaan. Die zijn cruciaal voor een goede luchtcirculatie. Een geblokkeerde opening kan ervoor zorgen dat de lucht in de spouwruimte blijft hangen en dat er vochtophopingen ontstaan die in je muren trekken. De opening onderaan sluit je best af met een geperforeerd rooster om indringende knaagdieren tegen te gaan. De opening bovenaan bedek je met een kroonlijstplaat tegen insijpelend water.
De gevelbekleding is de buitenste laag van je gevel die blootgesteld wordt aan het weer. Gevelplaten kan je in alle mogelijke materialen verkrijgen, zoals sandwichpanelen, rockpanel, hpl, cortenstaal of gevelstenen. Let wel op dat de materialen duurzaam zijn, zodat ze extremere weersomstandigheden (bijvoorbeeld hevige regenval en hagel) kunnen doorstaan.
Naast afgewerkte gevelplaten kan je ook werken met platen en hier afwerking over aanbrengen. Hier kan je kiezen voor crepi, spuitkurk, cement of kaleien, maar ook nieuwe bekleding zoals steenstrips of bakstenen en speciale afwerkingen zoals steen in wildverband, zonnepanelen of groene gevels..
De vele voordelen van een geventileerde gevel
De geventileerde gevel is een van de meest gekozen gevelsystemen omdat het heel wat voordelen heeft. We zetten ze voor jou hier even op een rijtje.
Bescherming tegen weersinvloeden
De gevelbekleding van een geventileerde gevel is als een regenjas. Het beschermt je woning tegen overvloedige regenval omdat het als een afvoersysteem werkt. De luchtkamer is een barrière tussen de gevel en de muur en voorkomt dat er vocht in je muren kan trekken. Combineer het met hydrofuge voor een extra bescherming.
Brandveilig
Met een draagstructuur van aluminium en een niet-brandbare gevelbekleding (zoals natuursteen) is je gevel zo goed als brandveilig. Bovendien zorgt de luchtkamer ervoor dat je draagmuur zelf veel minder snel vuur zal vatten.
Perfect combineerbaar met energiebesparende isolatie
Isoleren aan de buitenkant van je woning is zeer voordelig in combinatie met een geventileerde gevel. De isolatieplaten kunnen perfect in de constructie worden ingebouwd, zowel bij nieuwbouwprojecten als bij renovatiewerken.
Goede akoestische isolatie
De luchtkamer werkt samen met de isolatieplaten als een natuurlijke geluidsisolatie voor je woning. De luchtlaag houdt lawaai van buitenaf tegen en beperkt eventuele geluidsoverlast van je buren.
Natuurlijke ventilatie: goed tegen condens
De ventilatieruimte in je gevel zorgt voor een constante luchtcirculatie die werkt volgens het “schoorsteeneffect”. Dat effect is een natuurlijk fenomeen waarbij warme lucht in een luchtruimte stijgt en vervangen wordt door nieuwe frissere lucht. Koude lucht, in tegenstelling, blijft hangen in de luchtruimte waardoor die langzaam opwarmt. Door de constante luchtverversing zal er geen condens op je muren slaan.
Gezond binnenklimaat en aangenaam in winter en zomer
Het “schoorsteeneffect” van de ventilatieruimte bewaart ook de constante temperatuur in je woning. Te warme lucht stijgt op, terwijl te koude lucht opwarmt en een soort isolatielaag vormt. Daarom is er geen oververhitting in de zomer of afkoeling in de winter. Met andere woorden, de luchtkamer beperkt grote temperatuurverschillen in je woning en is zeer voordelig voor je energiefactuur.
Makkelijk te installeren
De werken van een geventileerde gevel zijn relatief gemakkelijk omdat de structuur aan de buitenkant van je buitenmuur bevestigd wordt. Daarom moeten er geen werken binnen in je woning gebeuren. Bovendien kan de gevelbekleding gemakkelijk vervangen worden. Wil je de look van je woning veranderen van landelijk naar meer industrieel? Dan kan je een houten gevel zonder problemen laten vervangen door metalen platen.
Wat is het beste materiaal als ventilerende gevelbekleding?
Je kan allerlei materialen kiezen voor de gevelbekleding van van je geventileerde gevel. Zo vind je gevelplaten van vezelcement, HPL, kunststof of PVC, composiet, hout, keramiek en metaal. Keuze genoeg. Het materiaal dat je kiest is voornamelijk afhankelijk van de look die je wilt bekomen en de prijs die je ervoor wilt betalen. Kunststof heeft vaak een klassieke look, terwijl keramiek en hout landelijk en rustiek zijn. Metaal heeft dan weer een heel industriële uitstraling, maar kan ook heel modern zijn.
Vergelijk je best zoveel mogelijk offertes bij verschillende vakmensen. Zo ben je er zeker van dat je krijgt wat je wilt én voor de beste prijs.
Kiezen voor een geventileerde gevel bij renovatie?
Bij de renovatie van je woning is het gemakkelijk en voordelig om je oude gevels te laten vervangen door geventileerde gevels. Eerst wordt de oude gevelbekleding verwijderd, zodat de draagmuur vrijkomt. Vervolgens wordt die draagmuur schoongemaakt en eventueel hersteld. De draagmuur moet in goede staat zijn, omdat dit de constructie van de geventileerde gevel gaat dragen.
De renovatiewerken zullen de EPC-waarde van je woning doen stijgen. Heb je een geventileerde gevel laten zetten en wil je je woning verkopen? Vraag dan zeker een EPC-attest aan.
Blijf binnen je perceelgrenzen!
Let er steeds op dat je gevel niet over de perceelgrenzen gaat. Een geventileerde gevel is namelijk breder dan een traditionele. Bij plaatstekort kan de isolatie toch aan de binnenkant van je woning gezet worden.
Wat is de goedkoopste optie voor een ventilerende gevelrenovatie?
De prijs van een ventilerende gevelrenovatie hangt af van de materialen en de systemen die je kiest. Ten eerste kan de draagstructuur van je geventileerde gevel hout of metaal zijn. Houten latten zijn gemakkelijker te installeren, maar je moet ze wel bewerken. Een uv-bestendige EPDM-strook beschermt de latten tegen vochtindringing. Aluminium profielen vragen meer expertise voor hun installatie, maar ze zijn wel waterdicht en brandveilig.
Ten tweede kan je kiezen tussen een zichtbare of onzichtbare bevestiging van je gevelbekleding. Bij die eerste worden gevelplaten met schroeven of nagels aan de draagstructuur bevestigd. Dat is de gemakkelijkste en goedkoopste manier. Bij die tweede optie, de onzichtbare bevestiging, worden de platen aan de structuur vastgemaakt met aluminium plaathaken of stoeltjesprofielen of met heel sterke lijm. Op die manier zie je aan de buitenkant van je woning geen sporen van de bevestiging. Dat is verzorgder, maar ook duurder dan de zichtbare bevestiging.
Ten derde is er een groot prijsverschil tussen de materialen voor de gevelbekleding zelf. Zo kunnen pvc en metaal beide een moderne uitstraling hebben, maar komt die eerste veel goedkoper uit. Bovendien is pvc net zo duurzaam en onderhoudsvriendelijk als metaal. Let wel op, gevelplaten kan je enkel plaatsen op een geventileerde gevel. Het is niet mogelijk om die rechtstreeks op je draagmuur te bevestigen. Je kan hier kiezen tussen een gesloten of een open plaatsing van gevelbekleding.
Duur, maar duurzaam
Een geventileerde gevel plaatsen blijft een relatief prijzige onderneming. Maar in vergelijking met schilderen of bezetten is het een heel duurzame en onderhoudsvriendelijke gevelbekleding. Eens de gevelplaten geplaatst zijn, vragen ze geen extra werkzaamheden en extra kosten. Bovendien kunnen de materialen (bijvoorbeeld natuursteen) zeer lang meegaan.
Vul het offerteformulier in en ontvang vrijblijvende offertes op maat van jouw gevel
Ben je benieuwd naar hoe een geventileerde gevel voor jouw renovatie- of nieuwbouwproject er zou uitzien? Vraag advies op maat onze experten. Zij kunnen je persoonlijke informatie geven over kostprijzen, materiaalkeuzes enzovoort. Vergelijk zeker offertes van meerdere vakmensen voor het advies dat het beste bij jouw wensen en budget past.