Home Gevelrenovatie: Alle mogelijkheden en bijhorende prijzen Klusadvies gevel: ontdek alles wat je wilt weten over het zelf upgraden van je gevel

Klusadvies gevel: ontdek alles wat je wilt weten over het zelf upgraden van je gevel

Nood aan klusadvies voor je gevel? Ontdek op welke verschillende manier jij je woning allemaal kan upgraden. In samenwerking met een gevelspecialist, of gewoon met je eigen klus skills.

Wat kan je zelf doen om je gevel een upgrade te geven?

Je gevel laten stralen? Dat hoeft niet altijd veel geld te kosten. Door enkele kleine upgrades zelf uit te voeren, maak je al snel een heus verschil. Lees het artikel verder en ontdek welke gevelwerken je zelf kan uitvoeren, welke soorten gevelbekleding je kan plaatsen en welke gevelmaterialen de beste keuze voor jou zijn.

Al kan je grote gevel- (en dak)renovatiewerken ook door een professional laten uitvoeren, dan heb nog meer mogelijkheden en ben je verzekerd van een stralende gevel.

Klusadvies nodig voor je gevel? Ontdek wat je zelf kan doen

Zorg voor een persoonlijke stijl met de juiste gevelbekleding

Voor je begint met klussen, doe je Pinterest best eens open. Hier vind je talloze voorbeelden van verschillende stijlen gevels. Van een country vibe tot een Scandinavische look.

Je buitenmuurbekleding licht al een tipje van de sluier op, over het interieur dat binnenin schuilt.

Voorbeelden van deze soorten looks zijn:

Moderne gevelbekleding: Deze stijl oogt strak en is tijdloos. Je kan hier gebruik maken van steenstrips, houten bekleding, metalen bekleden of zelfs pvc bekleding. Er is een ruim assortiment beschikbaar.

Moderne gemengde gevelbekleding

Landelijke gevelbekleding: Deze uitstraling bekom je door te werken met hout of accenten hout. De warme feeling in combinatie met de natuurlijke look, creëert een landelijk gevoel.

Houten afwerking om landelijke woning te krijgen

Duurzame gevelbekleding: Is duurzaamheid de drijfveer achter jouw keuzes? Kies dan ook voor een duurzame gevel. Door te werken met vezelcement bekleding: heb je minder nood aan onderhoud, beter bestand tegen weersomstandigheden en zal langer meegaan.

Moderne gevelbekleding als klusidee voor de gevel

Een stijl is natuurlijk heel persoonlijk. Er is geen ‘one size fits all’. Pluis goed uit wat je mooi vindt, en welke stijl je op wil gaan. Hoe gecompliceerder je stijlkeuze, hoe moeilijker je dit natuurlijk zelf zal kunnen doen. Er staan altijd tal van professionals voor je klaar, om je een handje te helpen bij de make-over van je gevel.

Benieuwd wat een gevelrenovatie je zou kosten?
Ontvang gratis offertes op maat van elk budget
arrow Ontvang offertes

Grondige schoonmaak doet wonderen: hoe reinig je een buitenmuur?

Een make-over doe je niet altijd door gevelbekleding aan te kopen. Soms is het ook nét iets makkelijker. Heb je al eens gedacht aan een grondige reiniging van je gevel? Het is zoals het opblinken van een diamant. Daarnaast bescherm je je woning ook tegen vuil en schimmels, waardoor je de levensduur verlengt. 

Is het slim om zelf je gevel zelf te reinigen?

Let op bij het zelf reinigen van je gevel dat je geen schade toebrengt. Ben je niet zeker wat je kan gebruiken? Dan is het aangeraden een specialist in te schakelen. Zij weten precies welke middelen ze wel en niet kunnen gebruiken.

Je gevel schilderen

Je gevel schilderen dat doe je met onderstaand stappenplan. Om je resultaat zo goed als mogelijk te krijgen, is het belangrijk dat je de juiste materialen aankoopt. Zoals gevelverf of muurverf, de juiste borstels.

Klusadvies om je gevel te schilderen? Het kan in alle kleuren

Hoe moet je je gevel schilderen? Met dit klusadvies is het een makkie!

  1. Tijd voor een grove poetsbeurt. Dek je planten en de omgeving wel goed af. Wacht dan een week zodat de muur echt goed droog is.
  2. Plak alle randjes en kanten waar geen verf mag komen af. Gebruik hiervoor een goede verftape die uv-bestendig is.
  3. Nu ben je klaar om te verven! Roer de verf grondig en giet een deel over in een verfemmer. 
  4. Start met het beschilderen van de boorden van de muur met een kleinere kwast. Vervolgens kan je het grote oppervlak met een gevelrol verven. 
  5. Eens de verf droog is kan je je afwerkingslaag aanbrengen.
  6. Voor het finale resultaat, haal je de schilderstape nog weg.

Heb je graag wat hulp bij het schilderen van jouw gevel? Dan kan je altijd een specialist contacteren uit jouw buurt. Of je kan een offerte aanvragen, zo heb je meteen een idee wat het je zal kosten. 

Niet zeker welke verf geschikt is voor jouw gevel?
Vul snel het formulier in en kom in contact met ervaren gevelschilders
arrow Ontvang advies en offertes

Heb je vergunningen nodig voor het schilderen van je gevel?

Heb je een vergunning nodig voor het schilderen van je gevel? Dit is geen eenzijdig antwoord. Iedere regio heeft hier andere regels en wetten over.

In het algemeen is het veelvoorkomend dat je de voor de voorzijde (naar de straatkant) wel een vergunning nodig hebt. Omdat je dan het straatbeeld verandert. Voor je zij- en achtergevels, heb je dit niet nodig.

Ga steeds na welke werken je mag uitvoeren aan jouw voorgevel. Best neem je hiervoor contact op met een ervaren gevelwerker die actief is in jouw buurt.

Kan je verf makkelijk van een gevel verwijderen?

Verf van je gevel verwijderen is een moeilijkere klus. Niet iedere optie is even geschikt en je hebt wel wat kennis nodig om de juiste methode uit te kiezen. De 3 meest gebruikte manieren zijn:

  1. Met een hogedrukreiniger
  2. Door chemische producten te gebruiken
  3. Aan de slag gaan met water en een staalborstel

Weet je even niet hoe hier aan te beginnen? Een specialist in het verwijderen van verf op je gevel kan je hierbij helpen. Je hoeft zelf geen materialen aan te kopen, en je vermijdt schade aan je gevel.

verf verwijderen op houten gevel met staalborstel

Wat zijn populaire gevelelementen?

Het klusadvies aan je gevel gaat niet enkel over bekleding. Je kan je gevel ook upgraden door enkele accessoires of extra’s toe te voegen. Denk maar aan verlichting en beplanting.

Installeer sfeervolle gevelverlichting

Je gevel in de verf zetten, zonder verf? Dat doe je met verlichting. Je legt dynamische accenten die de aandacht naar je gevel trekken. Houd goed rekening met de stijl van je woning en hoeveel licht je juist wil creëren. Een overmaat aan verlichting, is een duurdere rekening aan het eind van de maand en misschien ook niet mooi.

Bovendien kan je verlichting makkelijk zelf installeren. Je hebt ook de optie om verlichting met een sensor te installeren. Opnieuw vind je hier online allerlei stappenplannen voor. Voor meer persoonlijk advies kan je je informeren bij je lokale bouwwinkel of bij onze ervaren gevelspecialisten.

Verlichting op witte gevel

Ga voor een groene gevel: kies voor gevelplanten

Een groene tint zorgt voor dat vleugje natuur in je gevel. Gevelplanten zijn dan ook niet voor niets een populaire trend. Ook dit en andere geveldecoratie toevoegen is een makkelijke klus die je zelf kan uitvoeren. 

Een van de meest populaire gevelplanten, klimop, is ondanks het vele voorkomen geen goede keuze. Klimop verwijderen is namelijk niet zo eenvoudig als je zou denken. Vochtvasthoudende planten zouden daarnaast ook voor meer mosvorming kunnen zorgen. Maar verwijder je mos tijdig, dan kan dit geen kwaad.

Begin met het kiezen van de bevestigingsmethode van de planten op je gevel. Je kan werken met een metalen frame, klimplanten, houten constructies, enzovoort. Je kan advies vragen over welke planten je het best uitkiest om je gevel aan te kleden, aan een natuurexpert of een gevelspecialist die hier ervaring in heeft.

Naast verlichting en planten zijn ook gevelplinten een populair en nuttig gevelelement.

Groene gevelbekleding in straatbeeld

Kan je problemen aan de gevel zelf oplossen?

Problemen aan je gevel? Dan is klusadvies alleen helaas niet voldoende. Maak foto’s van de schade, en laat je bijstaan door een expert.

Schade aan je gevel is niet goed voor de levensduur van je woning en pak je best zo snel mogelijk aan. Ontdek hier hoe.

Hoe scheuren in de buitenmuur herstellen?

Een scheur in je buitenmuur herstellen, doe je nog makkelijk zelf. Dit doe je met mortel of silicone. Silicone is een interessante oplossing, omdat deze flexibel is. Al wordt mortel vaker gebruikt. Koop zeker een set aan met alle benodigde materialen. Zo kan je de schade nauwkeurig en correct herstellen.

Repareer de beschadigde voegen zo snel mogelijk.
Controleer regelmatig op schade, zo ben je er zeker van dat je nooit een professional nodig hebt om deze klus uit te voeren. Wacht je te lang met de nodige voegwerken, dan wordt de schade groter en zal je een expert nodig hebben om het te repareren.

Zware schade aan je gevelbekleding?

Wanneer de gevelbekleding te zwaar beschadigd is, wordt het moeilijk dit zelf op te lossen. Om er zeker van te zijn dat je geen problemen krijg in je woning, bijvoorbeeld door een te vochtige buitenmuur, laat je best de oude bekleding vervangen. Je kan wel bepaalde delen van je buitenmuur zelf metselen. Metsel je delen opnieuw, dan maak je best gebruik van recuperatiestenen. Zo is er niet te veel kleurverschil met de nog intacte gevel.

Tip: combineer het vervangen van gevelbekleding met isolatiewerken

Heb je nog geen goede buitengevelisolatie? Dan is dit het moment. Laat de oude gevelbekleding verwijderen, plaats isolatie en breng nieuwe bekleding aan.
Laat je deze werken uitvoeren door een erkende gevelspecialist? Dan maak je kans op een premie van de Vlaamse overheid.
Ook op een blinde gevel kan isolatie interessant zijn. Gezien dit vaak tijdelijk is, kan dit eventueel zelf geïnstalleerd worden.

Ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat van je gevel make-over

Wil je graag wat uitgebreider klusadvies voor je gevel? Of ben je op zoek naar hulp van een expert voor jouw gevel upgrade? Vul dan zeker onderstaand formulier in.

Je kan hier ook tot wel 5 gratis offertes aanvragen. Zo krijg je meteen een idee van de kosten van jouw gevel make-over. Veel klusplezier!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.