Amerikaanse stijl huis: welke gevelbekleding past het beste?

Een van de eerste dingen dat ons opvalt bij een bezoek aan de Verenigde Staten, is de typische stijl van het grote Amerikaanse huis met grote ramen, veranda’s en garages. De stijl is dan ook compleet anders van wat we in Europa gewend zijn. Dat maakt het dan ook zo bijzonder om te zien. 

Ben je fan van de stijl die Amerikaanse huizen vaak hebben en wil je graag je woning een update in die richting geven? Lees dan dit artikel verder en waan je al snel in de Verenigde Staten. 

Hoe ziet een Amerikaans huis eruit? Verschillende bouwstijlen

Als je denkt aan een Amerikaanse bouwstijl, komt al snel de imposante architectuur naar boven. Ze zijn dan ook grote fan van woningen met voldoende ruimte. Dit zie je terug in het interieur: grote open keukens met kookeiland, inloopkasten en ruime badkamers.

Maar niet enkel de binnenkant is groot. Je ziet de liefde voor ruimte ook aan de buitenkant van de woning. Amerikaanse huizen zijn dan ook vaker vrijstaand dan de woningen in ons land. Dit maakt dat de nadruk van de gevel meer in de breedte ligt dan in de hoogte. 

Door die beschikbare ruimte zullen eerste en tweede verdiepingen vaak minder groot ogen dan de begane grond. Er wordt daarom vaak gebruik gemaakt van andere gevelelementen dan in België. 

De typische details van een Amerikaanse bouwstijl worden verder nog besproken. Hieronder gaan we eerst in op de gevelmaterialen die vaak gebruikt worden.  

Houten landelijke stijl

Een huis in Amerikaanse stijl wordt meestal van hout gemaakt en heeft daarmee vaak een landelijk ontwerp. Er wordt meestal gekozen voor lichtere kleuren, maar ook donkere houtsoorten komen vaak voor. 

Lamellen als gevelbekleding zijn zeer populair, zowel geschilderde als in de natuurlijke kleur. Deze lamellen worden soms enkel op de begane vloer gebruikt met een andere bekleding boven, als een volledige gevel.

Wil je graag een landelijke woning, maar hou je niet van de Amerikaanse stijl? Kies dan voor klassieke landelijke gevelbekleding. Populaire alternatieven zijn moderne gevels of industriële bekleding. Bespreek de opties met ervaren experten.

Waarom kiezen ze voor houten huizen in Amerika?

Beschikbaarheid van hout: de belangrijkste reden voor het gebruik van hout in Amerikaanse woningen is dat de Verenigde Staten over een overvloed aan houtbronnen beschikken. Doordat hout zo toegankelijkheid is ligt de aankoopprijs van hout heel wat lager dan andere materialen.

Gezellige sfeer: een houten woning straalt warmte en gezelligheid uit, waarmee Amerikaanse woningen vaak worden geassocieerd. Het is daarnaast in verschillende kleuren en vormen verkrijgbaar en kan de woning een prachtige uitstraling geven.

Een landelijke Amerikaanse stijl van huis

De Amerikaanse stenen villa

Baksteen is een ander veel gekozen materiaal voor de gevelbekleding. Bij stenen profiteer je namelijk van een hoge duurzaamheid, het is dus een investering voor de lange termijn. Een ander voordeel is de uitstraling. Het materiaal geeft de woning een traditionele uitstraling en is daarmee helemaal van deze tijd.

Een Amerikaanse villa gemaakt van steen

Koop en installeer gevelaccenten in Amerikaanse stijl

Amerikaanse huizen zien er vanaf de buitenkant compleet anders uit dan wat we in België gewend zijn. Er zijn heel wat accenten die je zelf kan aanpassen om de uitstraling van je huis Amerikaanser te maken.

Eerder werden de belangrijkste kenmerken al eens aangehaald. Hieronder zullen we die kenmerken uitgebreid bespreken:

Brede versus hoge gevel

Een huis in Amerikaanse stijl valt te herkennen aan een brede gevel, waar we in België juist de hoogte in bouwen, doen Amerikanen dit in de breedte. Woningen in de traditionele Amerikaanse bouwstijl hebben dus alleen een begane grond. Deze kenmerken zijn dan ook typisch voor Amerikaanse huizen. 

Meer weten over Amerikaanse woningen?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes
arrow Ontvang offertes

Voordeur centraal in de voorgevel

In Belgische woningen is het gebruikelijk dat de voordeur zich aan de linker- of rechterzijde van de voorgevel bevindt. In Amerikaanse woningen bevindt de voordeur zich daarentegen juist centraal in de voorgevel. De centrale plaatsing van de voorgevel zorgt voor symmetrie en is typisch Amerikaans.

Een Amerikaanse woning met de voordeur centraal in de voorgevel

Grote ramen

Amerikaanse woningen zijn altijd gedecoreerd met grote ramen. Deze grote ramen vind je in elke kamer terug en zorgt ervoor dat er veel natuurlijk licht de woning in schijnt. Verder zorgen de ramen voor een prachtig uitzicht van de woning vanaf de buitenkant.

Niet enkel de grootte van de ramen is heel opvallend, maar ook de plaatsing. Zo is het installeren van een kapel met raam boven onder andere de entree van de woning een veelvoorkomend element. Om de juiste sfeer te krijgen met een dakkapel kies je voor een driehoek of halve boog bovenaan en vierkante vormen eronder.

Amerikaanse stijl woning met raam kapellen

De typisch Amerikaanse veranda

Amerikaanse huizen worden gekenmerkt aan een grote en vooral brede veranda. Deze ruimte wordt gebruikt als extra leefruimte en verbindt de buitenwereld met de woning op een elegante manier. 

Er zijn heel wat verschillende veranda’s mogelijk, wat ervoor zorgt dat het steeds mooi te combineren is met je bestaande woning. Het gebruike materiaal is zo goed als altijd hout, met als grote voordeel dat je er heel wat kanten mee uit kan.

Tip: kies je voor een Amerikaanse veranda? Ga dan all-in met een traditionele schommelstoel. 

Maak je woningstijl Amerikaans met enkele makkelijke details

De volledige gevel renoveren is niet altijd een optie, maar gelukkig zijn er ook enkele kleine details om een juiste sfeer te bekomen.

Decoratie gaat bij Amerikaanse woningen naar onze normen vaak ‘over the top‘. Tijdens specifieke dagen als Kerstmis en Halloween is het duidelijk dat de decoratieve invloeden overwaaien. De intentie is steeds een warme en gezellige woning creëren. 

Vaak worden de ‘ranches‘ als typisch Amerikaans gezien. Dit kan je deels nabootsen met metalen geveldecoratie in de vorm van een stier, paard, een ander dier of hoefijzers. Ook houten naamborden en toegangspoorten blijven in de sfeer. 

Speel daarnaast in op het nationalisme van de Amerikanen en investeer in een Amerikaanse vlag. Dit is niet enkel populair in de woning zelf, maar ook aan de voorzijde van de woning. 

Amerikaanse vlag aan huis

Wil je graag advies over verschillende bouwstijlen? Contacteer dan gratis onze experten

Als je na het lezen van dit artikel meer informatie wenst te krijgen over verschillende bouwstijlen, kan het handig zijn om offertes aan te vragen. Hierdoor kan je met een of meerdere vakmensen contact opnemen om alle mogelijkheden met je te bespreken en je eventuele voorbeelden van eerder gebouwde woningen te laten zien. Een vakspecialist heeft veel kennis, meestal vele jaren ervaring en kan je woning in hoge kwaliteit renoveren.

Daarnaast kun je de offertes natuurlijk ook handig gebruiken om alle vakmensen en prijzen met elkaar te vergelijken. Zo kun je er niet enkel voor zorgen dat jouw woning professioneel gerenoveerd wordt, maar dat je hiervoor ook zo min mogelijk betaalt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.