Gevelverlichting is iets wat we vaak terugzien bij grote luxe villa’s. De reden hiervoor is dat de verlichting, naast zijn functionele nut, de woning een magistrale uitstraling geeft. In dit artikel bespreken we alle opties en mogelijkheden om van jouw “simpele” woning een eyecatcher van de straat te maken. Omdat je dit vaak gemakkelijk zelf kunt doen, zullen we je voorzien van een stappenplan om de verlichting zelf te installeren.
Inhoud
Waarom kies je voor gevelverlichting?
Er zijn verschillende redenen om gevelverlichting te installeren. Terwijl de een het kiest vanwege functionaliteit, kan de ander het gebruiken om de veiligheid te verhogen. Daarnaast zijn veel mensen zich bewust van het esthetische effect en kiezen daarom voor gevelverlichting.
Functionele verlichting
De eerste reden om verlichting te installeren is om de functionaliteit van de woning te verhogen. De verlichting kan gebruikt worden om onder meer de volgende zaken te verlichten:
- Het huisnummer
- Het naambordje
- Het sleutelgat en deur
- Het pad om de woning heen
Verlichting die met een sensor wordt bediend, zal alleen gaan branden wanneer er iemand bij de sensor in de buurt is. Door de efficiëntie van een sensor kan er op energiekosten worden bespaard.
Taakverlichting
Een onderdeel van functionele verlichting is taakverlichting. Hier dienen de lampen ter ondersteuning bij het uitvoeren van specifieke taken. De verlichting richt zich specifiek op een bepaalde plek om het gemak van uitvoering te verhogen. Zoals het verlichten van de garage bij het inparkeren van de auto.
Veiligheidsverlichting
Daarnaast is verlichting ook vaak ontworpen om de veiligheid van een bepaalde plaats te vergroten. Deze verlichting zie je vaak in versierde tuinen met hekjes terugkomen om de kans op ongelukken te verkleinen.
Een woning die van buitenaf goed verlicht is, laat mensen vaak ook veiliger voelen. Dit komt doordat je een beter overzicht hebt van wat er rondom de woning gebeurt. Inbrekers staan immers ook niet te wachten om in de “spotlights” te staan.
Decoratieve verlichting
Hoewel verlichting handig, installeer je het niet enkel voor een specifieke functie. Verlichting kan ook gewoon geplaatst worden om de woning van buitenaf een betere uitstraling te geven of bepaalde decoratieve gevelelementen aan de woning te benadrukken. Combineer je verlichting met gevelplanten en bloemen, dan kan je de mooiste taferelen creëren.
Tips om de juiste gevelverlichting te kiezen
Kies de juiste lampen
Niet enkel de verlichting zelf, maar ook de lamp kan belangrijk zijn om de juiste sfeer te creëren. Wat voor de een de perfecte lamp is, hoeft dat voor de ander niet te zijn.
Energiezuinige LED-lampen
Voor gevelverlichting kies je best energiezuinige lampen. Het is interessant om ledverlichting te plaatsen om in energiekosten te besparen.
Lichtkleur afhankelijk van de functie
Bij het kiezen van de juiste lampen is het belangrijk om te weten wat je precies wilt bereiken. Als je bijvoorbeeld de woning een uitnodigende uitstraling wilt geven, is het logisch om te kiezen voor een warme kleur.
Als je liever een industriële look wilt nabootsen, is de keuze voor wit licht passender. Wit licht staat er ook om bekend dat het de concentratie verhoogt. Dit kan vooral handig zijn bij bedrijven of werkplaatsen.
Neem verlichting die bij jouw stijl past
Weet wat voor uitstraling je wilt creëren. Kies het juiste type verlichting, de juiste uitstraling van de verlichting zelf en de kleur ervan. Zorg ervoor dat dit goed past bij de stijl van de woning.
Landelijke gevelverlichting
Heb je een landelijke woning, dan kies je best verlichting die in hetzelfde plaatje past. Landelijke verlichting heeft een rustieke uitstraling en is vaak verkrijgbaar als lantaarns, wandlampen of hangende lampen. Dit type verlichting wordt vaak van ijzer gemaakt en is beschikbaar in verschillende lichtkleuren. De verlichting staat erom bekend dat het de woning een uitnodigende uitstraling geeft.
Zorg dat de lampen stof- en waterdicht zijn
Op de IP-classificatie van lampen kun je zien in hoeverre de lamp tegen water en stof beschermd is. Hoe hoger de IP-classificatie is, des te beter de lampen hiertegen opgewassen zijn.
Om er zeker van te zijn dat je investeert in de juiste lampen, vraag je best advies aan ervaren gevelspecialisten. Zo krijg je achteraf geen problemen.
Installeer je gevelverlichting zelf met dit stappenplan
Hier volgt een praktisch stappenplan om gevelverlichting zelf te plaatsen:
Stap 1: Locatie kiezen
Bepaal waar de verlichting geplaatst zal worden. Dit doe je best afhankelijk van de functie van de verlichting.
Heb je een garage? Dan zou een goede plaats boven het rolluik kunnen zijn of aan de zijkanten van het luik, om de auto in het donker probleemloos te kunnen parkeren. Bij de buitenmuren van de woning zou je dit tussen de ramen kunnen doen op een hoogte van ongeveer 2 tot 2,5 meter. In het geval van een pad dat naar de tuin leidt, zou je dit op de breedte van het pad kunnen doen.
Stap 2: Schakel stroom uit
Nadat je weet waar je de verlichting wilt plaatsen kan het echte werk beginnen. Om zeker te zijn dat je veilig kan werken is het belangrijk eerst de stroom uit te schakelen om ongelukken te voorkomen.
Stap 3: Boorgaten markeren
Ben je zeker dat je veilig kan werken? Bereid dan de werkplaats voor en markeer met een potlood de plekken waar je gaat boren, zodat je geen fouten maakt en de verlichting op gelijke hoogtes plaatst.
Stap 4: Boren en armaturen monteren
Boor de gemarkeerde gaten en steek de armaturen erin. Controleer dan of ze op gelijke hoogte hangen. Als dit het geval is, kan je ze met schroeven of bevestigingsmiddelen stevig vastzetten.
Stap 5: Bedrading aansluiten
Nadat de verlichting omhooghangt kan je het aansluiten. Volg onderstaande tips om zeker niets te vergeten:
- Strip de bedrading
- Sluit de bedrading aan op de verlichting
- Isoleer de verbindingen
- Schakel de stroom in om de verlichting te testen
Stap 7: Bedrading wegwerken
Zodra je zeker bent dat de verlichting werkt kan de afwerking beginnen. Verberg de bedrading van de verlichting met kabelgoten, buizen of achter gevelpanelen.
Alternatieve opties om gevel te verlichten
Inbouw grondspot
Een inbouw grondspot is verlichting die in de grond wordt b. De lichten kunnen zo geïnstalleerd worden dat ze de gevel verlichten. Je ziet ze vaak terugkomen in tuinen, terrassen en oprijlanen.
Opbouw grondspot
Een opbouw grondspot lijkt op een inbouw grondspot, maar verschilt doordat ze op de grond worden geplaatst in plaats van ingebouwd. Ook deze verlichting komt vaak voor in tuinen en op opritten.
Spot in plafond van afdak
Verlichting kan ook in het plafond geïntegreerd worden. De spot schijnt recht naar beneden en richt zich daarmee specifiek op een plek in de ruimte of op de gevel. Spotverlichting is erg populair omdat het een strakke uitstraling heeft en de omgeving goed verlicht.
Advies nodig van een ervaringsdeskundige? Contacteer ze gratis en vrijblijvend
Als je na het lezen van dit artikel meer wilt weten over gevelverlichting, kan het handig zijn om offertes aan te vragen. Hierdoor kunnen vakmensen contact met je opnemen en alle mogelijkheden met je bespreken. Een specialist beschikt over veel kennis en ervaring en kan de klus met hoge professionaliteit uitvoeren. Je kan de offertes gebruiken om de prijzen van vakmensen met elkaar te vergelijken, zodat je een goede match kunt vinden die de klus tegen een passende prijs kan uitvoeren.