Gevelverf verwijderen: hoe haal je verf makkelijk van een buitenmuur?

Wil je graag je gevel een update geven, dan is de gevel van een nieuwe kleur voorzien een interessant idee. Bracht je ooit eerder verf of aan, dan zal je de oude gevelverf moeten verwijderen voor je verder kan. Daarnaast zijn er nog andere redenen waarom verf van een gevel verwijderen nodig kan zijn. Ontdek stap voor stap hoe je eenvoudig verf van jouw buitenmuur haalt en waar je op moet letten.

Hoe verwijder je oude verf van een muur: stappenplan

Volg het stappenplan hieronder om jouw gevelverf te verwijderen.

Stap 1: Voorbereiding

Een goede voorbereiding is een belangrijke eerste stap om verder tijd te besparen. Dek de omgeving nauwkeurig af zodat je andere oppervlakken beschermt. Zorg dat je daarnaast een stelling ter beschikking hebt, zodat je gemakkelijk overal aankan.

Naast de muur beschermen, ga je ook jezelf beschermen. Zeker wanneer je werkt met chemische producten draag je best een veiligheidsbril en werkhandschoenen.

Is je muur afgeschermd en heb je veiligheidskledij? Dan begint de voorbereiding van het geschilderde oppervlak. Meng een beetje water en detergent en gebruik een borstel om de muur af te wassen. Let op dat de muur weer droog is voordat je aan de werken begint.

Stap 2: Kies een manier om verf te verwijderen

Nu kies je een methode om verf van de muur te halen. Er bestaan verschillende methodes om gevelverf te verwijderen. Sommige zijn radicaal, anderen zijn iets zachter.

Je houdt er best wel rekening mee dat sommige producten schade kunnen veroorzaken aan de gevel. Daarnaast is het best de werken niet bij vriestemperaturen te doen. Chemische producten zullen in de bakstenen dringen en bevriezen. Wanneer ze daarna uitzetten beschadigen ze de bakstenen.

Elke manier is effectief in het verwijderen van verf, maar niet elke methode past even goed bij jouw gevel. Het is daarom altijd een goed idee om een specialist in te schakelen. Zij beschikken over expertise en garanderen het gewenste resultaat.

Vermijd blijvende schade aan je gevel
Schakel een expert in voor het veilig verwijderen van gevelverf
arrow Vergelijk offertes en bespaar

Verfoplossende producten

In veel winkels kan je verschillende verfverwijderende producten vinden. Je kan kiezen uit allerlei waterachtige producten, gels, pasta’s en nog beter, milieuvriendelijke alternatieven

Gebruik de aanwijzingen op de verpakking zodat je weet welke dosis je ongeveer nodig hebt. Voor je aan de echte werken begint test je het product best eens uit op een onopvallende plaats. Geeft het geen vlekken? Breng dan de rest van het product met een plamuurmes op de muur aan. Gebruik dan een vod om het gelijkmatig over de verflaag uit te wrijven.

De meeste gels en pasta vereisen dat je hierna met behulp van een lap stof de verf van de muur haalt.

Blijven er nog verfresten op de muur achter? Dan kan je ze met een zachte borstel weghalen. Zodra je klaar bent spoel je de muur af met koud water.

Stalen borstel en water

Deze methode is beter geschikt voor kleine oppervlaktes met een verflaag of verfspatten. Hier gebruik je een stalen borstel met water. De borstel moet steeds nat blijven wanneer je tegen de muur schuurt. Hou daarom altijd een emmer water bij de hand om de borstel in te dompelen. Wanneer je over de muur wrijft doe je dat best zachtjes om krassen te voorkomen.

Vref verwijderen met stalen borstel

Reinigen met stoom onder hoge druk

Een hogedrukreiniger met een vuilfrees is een zeer effectieve methode om gevelverf te verwijderen.

Let op: deze methode zorgt voor een kleurverschil in jouw gevel, na een bepaalde periode zie je het wel minder.

Als je oude poreuze bakstenen hebt dan gebruik je best geen hoge druk. De reiniger kan de voegen losmaken en de stenen in de gevel beschadigen.

Zorg bij het reinigen met een hogedrukreiniger voor een maximale afstand van 1 meter tot de muur. Zo ben je zeker van een sterke straal te hebben. 

gevelverf verwijderen

Gevel zandstralen

Deze methode is vrij milieuvriendelijk, maar het is best wel agressief voor de gevel. Hier worden zandkristallen gemengd met water. Dit mengsel worden dan onder hoge druk tegen de muur gespoten. Na deze methode moet je de gevel zeker nabehandelen.

Op zoek naar de juiste methode?
Ontvang gratis advies op maat van je gevel

Stap 3: Nabehandeling van de muur

Nu de gevel schoon en droog is, is het de bedoeling de gevel van een degelijke bescherming te voorzien.

Maak de gevel vochtwerend

Je kan de gevel vochtwerend maken door de buitenste laag te impregneren. Zo voorkom je vochtophoping, kleurverlies en hardnekkige mos- en algengroei. Zo krijg je geen problemen met een vochtige buitengevel en moet je minder vaak mos verwijderen.

Optioneel: herschilder de gevel

Stel dat je jouw gevel opnieuw wilt verven dan kan dat ook. De gevel staat in principe nu gereed voor een nieuwe verflaag. Zorg voor een goede voorbereiding en gebruik verf van kwaliteit.

Stap 4: breng oude verfresten en ander afval naar het containerpark

Nu alles gedaan is, heb je waarschijnlijk wat afval en oude verfresten liggen. In deze situatie denk je best aan het milieu en breng dat allemaal naar de container park.

Extra voordeel van de expert: ook de opruimwerken achteraf neemt een professional voor zijn rekening. Je bespaart er dus heel wat tijd meer

Ontvang gratis advies en offertes op maat
Laat de werken over aan een professional en vermijd een bezoek aan het containerpark
arrow Ontvang offertes

Hoe voorkom je dat je nieuwe verf snel lelijk wordt?

Voorkomen dat verf snel lelijk wordt kan je pas als je weet waarom dit voorvalt. En verf kan door veel verschillende oorzaken lelijk worden.

  • Je kan bijvoorbeeld per ongeluk verfsoorten combineren die niet compatibel zijn. Dat zal al snel zorgen voor het afpellen van de verflaag.
  • De ondergrond kan ook een oorzaak zijn. Is die niet sterk genoeg om de verf op te laten hechten, dan zal de verf opnieuw afpellen.
  • De verflaag kan er slecht uitzien na een slechte voorbereiding. Werd de muur niet goed gereinigd, dan kunnen de restjes ervoor zorgen dat de verf er snel lelijk uitziet.
  • Als je de muur verft en het regent voordat de verf droog is, dan zit je ook met een lelijke verflaag. Informeer je daar goed over de droogtijd van de verf en bekijk de weersvoorspellingen.

Neem de juiste maatregelen om problemen te vermijden. Zo kan je lang genieten van een mooie verflaag op je gevel

Aandachtspunten bij het verwijderen van verf

Voordat je gevelverf gaat verwijderen is het belangrijk rekening te houden met enkele aandachtspunten. Als je onvoorbereid te werk gaat kan dit voor extra kosten zorgen.

Verwijderen gevelverf met water

Inspecteer de geverfde muur eerst

Bekijk eerst de huidige staat van jouw gevel. Hoe is de hechting van de verflaag er aan toe? Door dit te observeren weet je al deels of de verwijdering eenvoudig of ingewikkeld zal zijn.

Bedenk wat het onderliggende materiaal van de gevelbekleding is. Stenen muren zijn bijvoorbeeld heel wat makkelijker te bewerken dan de folie van een tijdelijke blinde gevel.

Daarnaast let je best op de staat van de bakstenen en de voegen. Als je een hogedrukreiniger gebruikt kan die de gevel beschadigen, zeker als de bakstenen en voegen in een slechte staat verkeren. 

Moet je enkele bakstenen vervangen? Dan kies je bij het metselen van een oude gevel vaak beter voor recuperatiestenen in plaats van nieuwe bakstenen.

Heeft je gevel planten of andere decoratie? Verwijder deze dan eerst. De meeste decoratie, zoals een gevelplint, is makkelijk weg te halen. Klimop verwijderen vereist daarentegen wat meer werk.

Hoeveel zal het je ongeveer kosten?

Voordat je aan jouw project begint kan het interessant zijn om de kosten in te schatten. Hieronder krijg je een overzicht van de verschillende methodes en hun gemiddelde prijzen per vierkante meter.

Methodes verf verwijderenGemiddelde prijs per m2
Met stoom verf verwijderen € 8
Chemisch verf verwijderen € 16
Ecologisch verf verwijderen € 15
Zandstralen € 12

Kosten besparen kan je best doormiddel van het vergelijken van offertes. Kan je daarnaast enkele werken combineren, zoals een dak en gevelrenovatie? Dan zullen aannemers vaak betere prijzen aanbieden.

Benieuwd wat verf verwijderen kost in jouw situatie?
Vergelijk gratis offertes en vind een prijs op maat van je budget
arrow Ontvang offertes

Alternatieve oplossing: herschilderen zonder vorige verflaag te verwijderen

Er zijn bepaalde situaties waar je de muur kan herschilderen zonder de vorige verflaag weg te halen. Dit kan enkel wanneer de vorige verflaag in perfecte staat is. Na het ontvetten van de muur kan je deze probleemloos overschilderen.

Hiervoor schakel je best een specialist in. Hij of zij heeft de nodige expertise om te bepalen of je over de eerste verflaag kan schilderen.

Wil je graag een nieuwe gevel, maar hou je niet het uitzicht dat verf biedt? Kies van voor alternatieve buitenmuurbekleding zoals crepi, kaleien of cementeren.

Buitengevel herschilderen zonder oude verf te verwijderen

Bespaar tijd en kosten: vergelijk offertes van specialisten uit je buurt

Als je een snel en professioneel resultaat wilt hebben dan kies je best voor het inschakelen van een specialist. Zij hebben de nodige expertise en materialen om jouw project snel tot een goed einde te brengen. 

Vul het offerteformulier vrijblijvend in en raadpleeg zo meerdere specialisten. Vergelijk hun prijzen gratis en maak de beste keuze qua prijs en kwaliteit.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.