Vliesgevel: wat is het? Prijzen & soorten

Vliesgevels zijn een elegante en thermisch isolerende gevelbekleding. De vliesgevel vormt een glazen laag over het gebouw. In dit artikel leggen we de verschillende soorten vliesgevels uit, wat de mogelijkheden zijn en wat een dergelijke gevel kost. 

Wat is een vliesgevel, gordijngevel of glasgevel precies?

Een vliesgevel is een buitengevel opgetrokken uit lichte materialen. Dat soort gevel wordt gemaakt uit glas en aluminium of hout. De gevel draagt enkel haar eigen gewicht, aangezien het als kader of schil voor het gebouw wordt geplaatst. 

Een vliesgevel noemen ze ook wel een gordijn- of glasgevel. De individuele verdiepingen van het gebouw zijn zo niet zichtbaar. Tegelijk is het gebouw goed geïsoleerd en water- en winddicht gemaakt. Toch blijft een vliesgevel luchtdoorlatend. 

En er zijn nog andere voordelen aan vliesgevels. Dergelijke gevel laat veel daglicht door. Door het gebruik van lichte materialen bespaart het daarnaast kosten. 

Ten slotte kan je bij dat systeem ook je creativiteit de vrije loop laten. Er zijn immers veel opties qua materialen en afwerking, waardoor je de gevel helemaal kan aanpassen aan je persoonlijke smaak.

Hoewel het zeer populair is bij de bouw van kantoorgebouwen voor de strakke en metaalachtige look, is het ook een populaire gevelbekleding voor moderne privéwoningen. Metalen gevelbekleding met gedeeltelijke vliesgevel is heel populair hier.

Vliesgevels gezien vanbinnen

Wat kost een vliesgevelsysteem per m2?

Er is geen vaste prijs voor vliesgevelsystemen. De prijs hangt enorm af van verschillende factoren. Een eerste factor is de oppervlakte van je gevel. Ook het materiaal waarvoor je kiest, de kleur of tint en de techniek kunnen een impact hebben op de prijs. 

Daarnaast heeft elke firma of aannemer een eigen prijslijst. Daarom is het een goed idee om meerdere offertes aan te vragen voor jouw project. Zo vind je de specialist die het beste bij jou past op maat van je budget. 

Op zoek naar een specialist?
Ontvang gratis offertes en vergelijk

Welke verschillende soorten vliesgevels zijn er?

Gevel ten opzichte van de dragende constructie

Er zijn twee soorten vliesgevels, namelijk een zuivere en een onzuivere vliesgevel. Het verschil tussen beiden ligt in hoe ze aan de hoofdconstructie van het eigenlijke gebouw worden gehecht. Elk van deze heeft overigens ook nog verschillende varianten. 

Zuivere vliesgevel

Een zuivere vliesgevel staat geheel los van de hoofdconstructie, doordat het geen binnenspouwblad heeft. De vliesgevel staat volledig rond het gebouw. Het vormt dus een glazen schil, zonder echt gehecht te zijn aan het gebouw waar het rond staat. 

Onzuivere vliesgevel

Bij de constructie van de onzuivere vliesgevel is dat anders. Daar is er wel een binnenspouwblad aanwezig. De gevel is dus eerder een schil voor het gebouw

Er zijn twee verschillende opties bij de constructie van de onzuivere vliesgevels. Je kunt opteren voor een koude vliesgevel en een warme vliesgevel. 

Een koude onzuivere vliesgevel heeft een open luchtspouw. De isolatie ligt er tegen de beglazing.

Een warme constructie van de onzuivere vliesgevel daarentegen heeft een gesloten luchtspouw. De isolatie ligt er tegen het binnenblad.

Gedeeltelijk glazen gevel

Beglazingstechnieken

Een tweede onderscheid kan worden gemaakt binnen de beglazingstechnieken. 

Semi-structurele gordijngevel

Een eerste manier is door gebruik te maken van een semi-structurele gordijngevel. Hierbij wordt gehard glas aan de boven- en onderkant ingeklemd. Tegelijk worden de verticale zijden aan elkaar bevestigd met een kitverbinding. 

U-glas

U-glas is perfect voor wie een vliesgevel wil dat licht doorlaat, zonder dat er inkijk is in de woning. Het glas is doorschijnend, maar niet doorzichtig. Hierdoor is er veel lichtinval, maar de privacy blijft bewaard. Daarnaast zijn er nog voordelen aan u-glas. Zo is het zeer sterk en kan het warmtewerend of zonnewerend worden gemaakt door een laagje metaaloxide toe te voegen. 

Benieuwd wat de opties zijn voor jouw gevel?
Contacteer gratis en vrijblijvend experten voor advies op maat
arrow Ontvang offertes

Puntbevestigd systeem

Als je wil gaan voor een modern en strak uitzicht, dan is een puntbevestigd systeem een goed idee. Daar wordt glazen platen aan elkaar vastgemaakt door middel van stalen beugels. De constructie kan op zichzelf staan en er is geen raamkozijn aanwezig. 

Vliesgevels: van binnenuit gezien

Materiaal van de profielen

Zoals eerder gezegd, kan een vliesgevel bestaan uit hout of metaal. 

Meest voorkomende: aluminium of staal

Aluminium en stalen profielen zijn zeer populair voor vliesgevels. Aluminium en stalen profielen komen het meeste voor. En dat hoeft niet enkel grijs te zijn. Zo zijn er ongeveer 400 kleuren mogelijk. De kleurlaag wordt aangebracht door ofwel te anodiseren of te moffelen. Bij het anodiseren wordt een harde oxidelaag aangebracht. Hierbij blijft het metaalachtig uitzicht wel nog zichtbaar. Bij moffelen wordt een gekleurd poeder aangebracht en in het metaal gebakken. 

Constructie uit hout

Een houten onderconstructie is ook mogelijk, net als een gedeeltelijke houten gevel of houtcomposiet met gedeelte vliesgevel. Het is energie-efficiënt en zorgt dat er tijd wordt gewonnen bij de fabricage en montage van de vliesgevels. Het is trouwens ook mogelijk om in de constructie hout en metaal te combineren. Wat je kiest, is helemaal afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.

Benieuwd welke gevelmaterialen er nog bestaan?

Vliesgevels zijn een relatief nieuw opkomende materiaal. De (half-)doorzichtige bekleding is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig bestaan er nog heel wat alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan vezelcement, kunststof of natuurstenen (waaronder handvormstenen, leistenen en keramische gevelbekleding)

Interesse in een vliesgevel voor je gebouw? Ontvang hier gratis advies

De installatie van een vliesgevel is een grote klus, waarvoor je goede vakmensen nodig hebt. Die kunnen je helpen om jouw visie waar te maken. Om de juiste professionals te vinden, kunt u hier offertes aanvragen en vergelijken. Zo vind je de perfecte specialist in jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.