Het papvoegen van een gevel is een speciale voegmethode voor je gevel. Voor velen is de term onbekend, wat het interessant maakt om daar verandering in te brengen. In dit artikel lees je alles over papvoegen en andere methodes die er sterk op lijken. Zo weet je na het lezen van het artikel perfect of het past bij je woning.
Inhoud
Wat houdt papvoegen of chipperen precies in?
Papvoegen of chipperen zijn voor velen onbekende termen. Wat er nu precies bedoeld wordt met deze techniek, is het volgende: Het opvullen van tegels of metselwerk met voegen, die bestaan uit een soort mortel of speciale pap. De pap is een samenstelling van kalk, water en cement. Dat plaatst men op de voegen om een egaal resultaat te realiseren.
Papvoegen worden meestal gebruikt bij het herstellen en renoveren van oudere architectuur, maar komen steeds vaker voor bij moderne gebouwen. Dit is te wijten aan de duurzaamheid en esthetische schoonheid die het met zich meebrengt.
Papvoegen wordt vaak gebruikt bij het herstellen van een oude gevel. De enige voorwaarde is hier dat de voegen nog in goede staat zijn. Is dit niet zo? Dan laat je best eerst de oude voegen herstellen alvorens je aan de slag gaat met papvoegsel om problemen in de toekomst te vermijden.
Gesluierd voegen
Gesluierd voegen is een voegmethode waarbij er een paplaagje achterblijft bovenop de tegeloppervlaktes. Dit gebeurt na het aanbrengen en uitharden van de voegmortel.
Ondanks de aanleidingen variëren, hebben zowel gesluierde voegen als papvoegen vergelijkbare gevolgen wat betreft het uiterlijk van voegen. Om die reden worden beide varianten vaak bestempeld als “gesluierde voegen”. Beide bieden ze een troebele aanblik.
Geschakeerd bureren
Het werken volgens een geschakeerde methode staat bekend als geschakeerd bureren. In de praktijk verschilt dit weinig van het klassieke papvoegen. Door de schakering van kleuren tussen de gevelstenen en de mortel, resulteert dit in een authentiek en strak effect. Echter, behaal je dit resultaat evengoed bij de bevestiging van gevelstenen met een wisselende absorptiekracht. Zo worden de robuustere stenen beter gedekt dan wanneer we het hebben over gladde stenen. Hierdoor bekom je een geschakeerde unieke uitstraling.
Dekkend chipperen
Een derde en laatste alternatief is het dekkend chipperwerk. Deze robuustere methode is zeer vergelijkbaar met cementeerwerk. Hierbij worden zowel de gevelstenen als de voegen bijna volledig afgedekt. Deze werkwijze wordt vaak gekozen bij gevelrenovaties, waar verschillende soorten gevelstenen toch mooi als één geheel samenkomen. Het wordt ook toegepast bij nieuwbouwprojecten, waarbij het hoogwaardige uitzicht opvalt.
Hoe begin je aan het papvoegen van een gevel?
Voordat je begint met de chippermortel, is het raadzaam om een aantal proefstalen te installeren. Elke gevelsteen reageert doorgaans anders en levert een ander eindresultaat op.
Verder is het van cruciaal belang dat alle gevelvlakken goed uitgedroogd zijn. Hiermee zorg je ervoor dat de kans op eventuele kleurverschillen en vlekvorming nihil is. Het is daarom verstandig om deze methode te verrichten tijdens drogere, warmere periode. De zomerperiode is de meest aangewezen periode voor dit soort werkzaamheden. Ook hou je er het best rekening mee dat je dit soort klussen het best uitvoert wanneer het gebouw al water- en winddicht is.
Stappenplan gevelbekleding
Stap 1
Zodra het bedekken van alle werkgebieden voltooid is en alle gevels goed bereikbaar zijn door de aanwezigheid van steigers, dek je alle fragiele elementen zoals ramen, daken, dakranden, ruiten etc. goed af.
Indien nodig kun je de gevels beschermen tegen verschillende klimatologische omstandigheden, zoals het plaatsen van steigerdoeken om te beschermen tegen harde wind en gevelbescherming tegen fel zonlicht.
Stap 2
Om de poreusheid van de ondergrond te bevorderen, alsook de aanhechting te verbeteren, voeg je allereerst een primer toe. Deze speciale primer wordt ook ingezet als toevoegsel in aanmaakwater ter voorbereiding van de chippermortel en functioneer als een soort mortelverbeteraar.
Dit zorgt ervoor dat de mortel een elastisch karakter krijgt, wat resulteert in een betere aanhechting.
Stap 3
Als je eenmaal de primer zorgvuldig hebt aangebracht, begin je met het voegen van de gevelvlakken en chipper je ze met de zogeheten “chipper”. Beide klussen gebeuren doorgaans tegelijkertijd in één sessie.
Een alternatief is om te beginnen met het voegen van de gevel. Het grote voordeel hiervan is je de grote gevelvlakken daarna in slechts één dag kunt chipperen. Hierdoor neemt de kans op uitgesproken aftekeningen aanzienlijk af. Toch valt dit risico nooit volledig uit te sluiten.
Stap 4
Afhankelijk van de beoogde afwerking, breng je aan en bewerk je de chippermortel met een plakspaan, blokborstel, spons, of zelfs met handschoenen. Mits je een gladder resultaat wenst, waarbij de gevel minder gevoelig is voor klimatologische invloeden, kunnen de gevels daarna ook regelmatig worden beschermd met behulp van een luchtdoorlatende hydrofuge. Een pluspunt van deze techniek is dat dit de gevels extra bescherming biedt tegen vuil en vocht.
Samenstelling van het voegmiddel
Voegmiddel is niets anders dan een melange, bestaand uit cement, kalk, zand en water. Men mengt deze elementen tot een gepaste samenstelling om aan te brengen op de voegen tussen de stenen. De ratio van deze elementen verschillen, afhankelijk van de gewenste densiteit, kleur en textuur van het voegmiddel.
Anders dan de basiselementen voegt men ook nog andere ingrediënten toe aan het papvoegsel. Denk bijvoorbeeld aan het bijvoegen van kleurpigmenten, om te zorgen voor een voegkleur dat naadloos aansluit bij de rest van de woning. Verder kunnen er andere toevoegbare elementen ingezet worden om de duurzaamheid, hechting of waterafstotende karakteristieken van het papvoegsel te bevorderen.
Is papvoegen vooral populair bij oude of moderne gebouwen?
Het papvoegen van een gevel is een methode die al jaren geleden werd toegepast. Je ziet dit terugkomen bij historische panden en gebouwen. Hierdoor behouden ouderwetse gebouwen hun authentieke uitstraling.
Vandaag de dag is papvoegen nog altijd razend populair. Sterker nog, het komt steeds vaker voor bij stedelijke regio’s en grote moderne panden, zoals woningcomplexen, appartementen, overheidsgebouwen en kantoren.
Wil je voor een strakke gevel gaan? Dan kies je best voor een andere soort voeg.
Papvoegen of kaleien?
Wanneer je overweegt of je de muren het best kan kaleien of papvoegen, zijn er enkele zaken om te overwegen. Zo creëer je met papvoegen een klassieke uitstraling, terwijl kaleien juist zorgt voor een landelijke afwerking. De voordelen van kaleien zijn dat het betere weerstand biedt tegen verschillende klimatologische omstandigheden en doorgaans minder onderhoud vereist dan papvoegen.
Houd er wel rekening mee dat de prijzen van kaleien hoger liggen dan die voor papvoegen. Dit komt door de arbeidsintensiteit en de materialen die ervoor nodig zijn.
Vergelijk gratis offertes en vind een prijs op maat van jouw budget
Door het aanvragen van gratis en geheel vrijblijvende offertes, vind je altijd een geschikte specialist op maat van jouw budget en situatie. Zaken die je hierin terugvindt zijn onder meer hoeveel ervaringen de erkende specialisten met zich mee brengen, en welke tarieven ze hanteren voor hun diensten.
Is je situatie vrij complex en kom je liever persoonlijk in contact met een voegwerker alvorens je een beslissing neemt? Zeer begrijpelijk. In dat geval heb je de mogelijkheid om met een beoogde voegwerker in contact te komen. Gezamenlijk bespreek je jouw situatie om tot een gewenste oplossing te komen.