Keramische gevelbekleding: voordelen, kostprijs en installatie

Keramische gevelbekleding is een originele en duurzame manier om jouw gevel aan te kleden. In dit artikel leggen we uit wat de voordelen zijn van keramische gevelbekleding, wat de kostprijs is en wat jouw opties zijn bij het installeren van keramische geveltegels. 

De gemiddelde prijs van keramische gevelbekleding

De kostprijs van keramische gevelbekleding hangt af van veel factoren. De gemiddelde prijs voor keramische gevelbekleding ligt momenteel op 90 euro per vierkante meter. Daarbij komen nog de montagekosten, die gemiddeld 50 euro kosten. 

Die prijzen kunnen nog veranderen. Niet alle tegels en bevestigingsmiddelen zijn immers uniform. De gebruikte isolatie en bevestigingsmiddelen kunnen een impact hebben op de prijs

keramische gevelbekleding in wit en bruin

Hoeveel kost keramische gevelbekleding plaatsen met isolatie?

Als je kiest om isolatie te plaatsen samen met de keramische platen, dan zullen de kosten ook stijgen. Je zal naast de tegels ook gevelisolatie installeren, waardoor je woning warmte meer vasthoudt. De prijzen voor de isolatie gaan van 20 tot 250 euro per vierkante meter

De bevestigingsmethode is een prijsbepalende factor. Keramische tegels plaatsen met een bepaalde draagstructuur, kan de kosten ook doen oplopen. Het materiaal waaruit die draagstructuur wordt gebouwd, speelt immers een rol. Een houten constructie is bijvoorbeeld goedkoper dan een aluminium structuur. Ook de montagekosten kunnen verschillen. Die zijn afhankelijk van de gevelbekleder die je kiest. Besparen kan je hier al snel wanneer je offertes vergelijkt.

Keramische gevel met isolatie?
Vraag vrijblijvend offertes

Is keramische gevelbekleding een interessante keuze?

De voordelen van keramische geveltegels

Keramische geveltegels zijn een goede keuze als gevelbekleding voor meerdere redenen. Ten eerste is deze moderne look perfect als je op zoek bent naar iets uniek, zeker wanneer je kiest voor een handvormsteen. Doordat de tegels nog niet breed worden gebruikt in woningprojecten, is het mogelijk om origineel te zijn. 

Eerder spraken we over de goede isolatiemogelijkheid van de tegels. Je kunt de tegels installeren samen met verschillende isolatiemethoden. Zo blijft de temperatuur binnen jouw woning stabiel, wat voldoende warmtecomfort biedt in de winter- en zomermaanden. Ook zorgt dergelijke gevelbekleding voor een goede afdichting. 

Een ander grote voordeel om te kiezen voor keramische tegels zijn de vele uitvoeringsmogelijkheden. Zowel qua tegels, als qua plaatsing en bevestiging zijn er wat opties.

Ten slotte zijn keramische geveltegels gemaakt van sterk materiaal. Hierdoor zijn ze zeer duurzaam. Ook hun uitzicht blijft jarenlang behouden, want de tegels behouden hun kleur en vorm.

 Daarnaast is er weinig onderhoud aan de tegels, wat voor velen een groot voordeel is. 

zandkleurige keramische plaat als gevel

Vereisen ze veel onderhoud?

Zoals eerder aangegeven vraagt een gevel bekleed met keramische geveltegels niet veel onderhoud. De keramische gevel is gemaakt uit duurzaam materiaal. Daardoor is het zeer bestendig tegen vuil als gevolg van weersinvloeden.

Als je gevel na enige tijd toch nood heeft aan een schoonmaakbeurt, kan je de oppervlakte van de panelen gemakkelijk schoonmaken met water. Er is dus geen speciaal onderhoud nodig.

Overtuigd van de voordelen van keramische gevels?
Ontvang gratis offertes van aannemers uit de buurt
arrow Ontvang offertes

Waar moet je op letten bij het plaatsen van keramische tegels?

Er zijn verschillende uitvoeringen waarin de nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Je kan kiezen tussen vlakke, gepotdekselde of gemetselde plaatsing.  

Dus een eerste manier is om de keramische platen vlak te plaatsen. De gevelbekleder plaatst daarbij de tegels mooi naast elkaar, zonder overlap.

Wanneer je echter kiest om de tegels gepotdekseld te plaatsen, is er een beetje overlap. Dat komt doordat de specialist de tegels deels over elkaar plaatst. De tegels hebben immers nokken waarmee ze aan de draagconstructie worden bevestigd.

Ten slotte kan je de keramische tegels zo aaneengesloten plaatsen, dat ze een gemetseld uiterlijk geven. Je krijgt dus een gemetseld uitziende gevel, maar dan met de voordelen van keramische tegels. 

Een volledige gevel met enkel keramische tegels kan voor sommige gevels te veel gewicht met zich meebrengen. In dit geval is het interessant te werken met een gemengde gevel. Keramische tegels passen perfect bij houten, vezelcementen, kunststof of metalen gevelbekleding, maar ook bij speciale soorten zoals vliesgevels, natuurstenen of leien gevels.
Wil je veel gewicht verminderen? Kies dan voor kunststof gevelbekleding met een keramische look of ga voor de alternatieve geglazuurde gevelsteen.

Niet alle plaatsingsmethoden zijn echter evenwaardig. Afhankelijk van jouw woning en hoe je de tegels plaatst, kunnen er scheuren ontstaan in een geschroefde gevel. De oorzaak daarvan is de grote druk die er op de gevel komt.

selectie van keramische gevelplaten in diverse kleuren

Is een keramische tegel sterk genoeg om als gevelbekleding te dienen?

Keramische tegels worden al in verschillende projecten gebruikt om gevels te bekleden. De keramische tegels is immers gemaakt van sterk materiaal, dat tegen een stootje kan. Ook wordt het niet aangetast door slecht weer. 

Zoek je een specialist en wil je persoonlijk advies?
Vul dan het offerteformulier gratis en vrijblijvend in
arrow Ontvang offertes

Wat is de beste manier om keramische tegels op de gevel te bevestigen?

Naast de verschillen in plaatsing, is er ook een verschil in technieken om de tegels te bevestigen. Er zijn drie opties: zichtbare bevestiging, semi-onzichtbare bevestiging en onzichtbare bevestiging. 

Zichtbare bevestiging

Als geveltegels worden geplaatst met een zichtbare bevestiging, dan zijn de bevestigingsmiddelen duidelijk zichtbaar. Die bevestigingmiddelen zijn de haken en clips waarmee het systeem is bevestigd. Als ze zichtbaar zijn, en dus niet verborgen, is er nog een voordeel. De panelen kunnen immers gemakkelijk worden vervangen in geval van schade. 

Zichtbare bevestiging van keramische tegels

Semi-onzichtbare bevestiging

Ook bij de semi-onzichtbare bevestiging worden de keramische tegels vastgezet met dezelfde producten. Ze zijn dus zichtbaar, maar in tegenstelling tot de zichtbare bevestiging, zijn de clips en haken niet opvallend.

Semi-onzichtbare bevestiging

Onzichtbare bevestiging

Een onzichtbare bevestiging wordt ook wel een blind systeem genoemd. In tegenstelling tot de voorgaande bevestigingsmethoden, zijn de bevestigingsmiddelen hier helemaal niet zichtbaar. Je kunt hiervoor opteren om het aanzicht van jouw gevel uniform en strak te maken. 

Om een onzichtbare bevestiging te krijgen, gebruikt de professional bij een blind systeem verticale dragers, nokken, draagprofielen of plaathaken. Onzichtbare verlijming is een andere veelvoorkomende optie. Hierbij worden de panelen rechtstreeks op de dragers gelijmd.

Hoewel een blind systeem er mooi uitziet, is er een nadeel aan. Wanneer een van de gevelpanelen wordt beschadigd, is het moeilijker om het te vervangen, aangezien het moeilijker is om aan de bevestigingsmiddelen te geraken.

Onzichtbare bevestiging van keramische gevelbekleding

Contacteer experten uit je buurt en vergelijk prijzen voor keramische gevelbekleding op maat

Keramische geveltegels plaats je natuurlijk niet zomaar. Je schakelt best de hulp in van een professional. Vakmensen hebben immers de capaciteiten en de technieken om jouw project tot een goed einde te brengen. 

Om de aannemer te vinden die het beste bij jouw project past, is het belangrijk om offertes te vergelijken. Er kan immers een verschil zitten in regio of prijs. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.