Natuursteen gevel: prijs & verschillende uitvoeringen

Natuursteen wordt al zo lang we ons kunnen herinneren gebruikt om huizen te bouwen. Maar er is veel veranderd in hoe we het materiaal in onze gevels verwerken. Ga je massief metselen met grote natuurstenen blokken of ben je op zoek naar een iets verfijndere methode? Tegenwoordig kan het allemaal met een natuursteen gevel. Ontdek in dit artikel alles over de gevelbekleding en de bijhorende prijzen. 

Wat is de prijs van natuursteen als gevelbekleding?

De prijs van een natuurstenen gevel ligt gemiddeld tussen €150 tot €250 per vierkante meter. De exacte kosten van de werken zijn natuurlijk afhankelijk van de soort bekleding die je kiest. De goedkoopste optie is natuursteenstrips. Die steenstrips kan je al kopen voor 150 à 200 euro per vierkante meter, exclusief btw, met plaatsingskost inbegrepen. Natuursteen gevelplaten en gemetselde natuurstenen komen ongeveer op hetzelfde uit met prijzen tussen 150 en 250 euro, exclusief btw, inclusief plaatsing. Ten slotte kan je ook kiezen voor natuursteen gevelplinten voor een gemiddelde prijs van om en bij 40 euro per lopende meter. 

Uitvoering natuursteen gevelPrijs(/m²)
(excl. btw, incl plaatsingskosten)
Natuursteenstrips€ 150 à € 200
Natuursteen gevelplaten€ 150 à € 250
Gemetselde natuurstenen€ 165 à € 250
Natuursteen gevelplinten€ 40/lopende meter

Wat kost natuursteen met isolatie?

Is je woning toe aan wat extra isolatie? Dat kan! Voor een gemiddelde meerprijs van zo’n 50 euro per vierkante meter kan je de mogelijke uitvoeringen van natuursteen gevelbekleding met extra isolatie krijgen.

Uitvoering natuursteen gevelPrijs(/m²) met isolatie (excl. btw & incl. plaatsingskosten)
Natuursteenstrips€ 200 à € 250
Natuursteen gevelplaten€ 200 à € 280
Gemetselde natuurstenen€ 200 à € 300
Natuursteen gevelplinten(Isolatie niet mogelijk)
Ontvang je graag persoonlijk advies op maat?
Vul het offerteformulier vrijblijvend in en ontdek wat een natuurstenen gevel kost
arrow Ontvang offertes

In welke uitvoeringen kan je natuursteen vinden?

Welke gevelsteen je kiest is sterk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, de stijl van je woning en de omgeving waar die staat. Kies je voor een gevel uit natuursteen, dan heb je een aantal opties om natuursteen tot jouw gevel om te toveren. 

Als gevelsteen metselen

De oudste techniek is je natuursteen metselen. Het proces is identiek aan het metselen van een bakstenen gevel maar nu werk je doorgaans met grotere blokken. Je moet ook niet per se in horizontale lagen werken. Je kan met natuurstenen ‘organische’ patronen te ontwikkelen in je gevel. Het metselwerk moet manueel gebeuren en is daarom de duurste methode. Maar je gevels hebben dan wel een uniek patroon en een artisanale look.

Een unieke stenen gevel kan je ook krijgen met bakstenen, kies je bijvoorbeeld voor handgevormde stenen of speciale patronen.

oude Engelse woning met natuurstenen gevels van zandsteen en romantische planten

Gevelplaten van natuursteen

Als je sneller resultaat wil dan bij metselen, dan kan je kiezen voor gevelplaten. Die zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Je kan kiezen voor grote massieve of kleine fijne platen. De gevelplaten moeten wel allemaal dezelfde grootte hebben. Ze worden in gelijke vormen gezaagd en in een raster tegen de gevel geplaatst.

moderne villa met hout en natuurstenen gevelplaten

Steenstrips van natuursteen

Een alternatieve en goedkopere methode voor metselen of gevelplaten is het gebruik van steenstrips. Daarbij worden smalle strookjes natuursteen op een paneel gelijmd. Vaak hebben de stukken een verschillende dikte waardoor de panelen een reliëf krijgen. De strips zijn gemakkelijk aan je gevels te bevestigen en door hun trapsgewijze vorm zijn de randen van de panelen onzichtbaar. Steenstrips zijn niet alleen bijzonder populair omdat ze zo gemakkelijk en goedkoop zijn, maar ook omdat het resultaat er heel vloeiend en verzorgd uit ziet. Bovendien heb je heel wat creatieve vrijheid met de dikte van de strookjes natuursteen en het patroon waarmee ze op de panelen bevestigd worden. 

gevelwerker plaatst steenstrips van natuursteen met mortel op een buitenmuur

Natuursteen gevelplinten

Je ervoor kiezen om de onderkant van je gevels te bekleden met natuursteen, dan heb je een gevelplint. Zo’n plint is niet enkel esthetisch, maar ook bijzonder nuttig om het meest kwetsbare deel van je gevel te beschermen tegen vocht en modder. Natuursteen is namelijk zeer weerbestendig. Kies wel zeker voor een steen die niet te poreus is. Leisteen is bijvoorbeeld geen goede optie; Belgische hardsteen is dan weer ideaal voor een gevelplint.

modern donkergrijs huis met gevelplinten uit natuursteen

Hoe kan het uitzicht van de natuursteen zich aanpassen? 

Natuursteen is uiteraard maar een parapluterm. Er zijn verschillende types natuursteen en elke soort heeft eigen interessante voordelen en esthetisch aspect. 

Verschillende kleuren

De meeste natuurstenen hebben een donker- tot lichtgrijze kleur, maar ook andere kleuren behoren tot de opties. Marmer kan je bijvoorbeeld in het wit met zwart krijgen maar door variërende minerale samenstelling kan je marmer ook in het rood verkrijgen. Dit gaat op voor zowat alle types natuursteen.

Op zoek naar een gevelspecialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

Soorten natuursteen

Er zijn oneindig veel soorten natuursteen. Volgende drie zijn enkele belangrijke vertegenwoordigers in de bouw: graniet, marmer en leisteen. Ze zijn dus slechts een greep uit het aanbod.

Gevel bekleden met graniet

Graniet is ideaal voor een natuurstenen gevel. De steen is hard genoeg en niet poreus. Je vindt het graniet bijkomend in verschillende soorten: gespikkelde, gevlamde, rood etc. Er is weinig onderhoud aan graniet en door zijn hardheid is de steen gemakkelijk te reinigen. Graniet is een van de duurste natuurstenen. 

Marmer gevelbekleding

Marmer is een klassieke gevelbekleding die al eeuwenlang wordt gebruikt. Het geeft je woning een elegante, indrukwekkende uitstraling. Marmer is minder hard en slijtagebestendig dan graniet en moet dus vaker gereinigd worden (zeker in een stedelijke omgeving).

zuilen van een appartementsgebouw met beige marmeren gevelplaten

Leisteen

Leien gevelbekleding is veel goedkoper dan marmer of graniet, maar de steen is ook minder stevig en hard. Er komen veel sneller krassen op je gevel, maar bij goed onderhoud kan je erge beschadiging voorkomen. Leisteen heeft een ruwe look en komt voor in verschillende (aardetint) kleuren.  

donkergrijze moderne woning met gevel van leistenen

Afwerkingstechniek verandert de look

De afwerking van je natuursteen gevel is bepalend voor de uitstraling van je woning. Nadat je voor een uitvoeringsmethode en een steensoort hebt gekozen, is het tijd om te beslissen welke afwerkingstechniek het beste bij jouw gevel past. En er zijn heel wat opties:

 1. Schuren: Je geeft de steen een matte uitstraling geven door het te schuren tot effen oppervlak met fijne cirkelvormige streepjes.
 2. Zoeten: Na het schuren werk je de cirkelvormige groefjes weg zodat er een zijdeglans ontstaat.
 3. Polijsten: Je maakt het steenoppervlak vlak en glad met hoogglans waarbij de structuur van de steen goed zichtbaar is.
 4. Ijsbloem: De steen heeft een oppervlak met het ijsbloem-effect
 5. Oude frijnslag: Je brengt manueel of mechanisch groeven aan in het oppervlak.
 6. Frijnen: Je maakt in het oppervlak manueel of mechanisch fijne, evenwijdige groefjes van 1mm à 2mm diep. Die groefjes kunnen een verlengend of verbredend effect creëren afhankelijk van hun richting.
 7. Borstelen: Je polijst de steen, maar minder intensief zodat er minder glans is. 
 8. Boucharderen: Je hamert puntjes in een vierkant patroon in het steenoppervlak. 
 9. Gezaagd: Door natuursteen te zagen na de ontginning blijft er een specifieke zaagsnede achter. Die is afhankelijk van het zaagblad (bv. cirkelzaag, raamzaag…)
 10. Zandstralen: Je verstuift zand onder hoge druk op de steen waardoor je een ruw effect krijgt.
 11. Gevlamd: Je kan een steen vlammen om de gespikkelde structuur (bv. bij graniet) minder zichtbaar te maken of om de kleur te egaliseren. 
werker polijst marmer

Hoe worden natuurstenen op de gevel bevestigd?

Er zijn drie opties op je natuursteen aan de gevel te bevestigen. Die zijn afhankelijk van de uitvoering die je hebt gekozen. Steenstrips kan je bijvoorbeeld niet metselen en metselwerk moet je uiteraard niet meer mechanisch bevestigen. 

Optie 1: Mechanische bevestiging

Grote, zware gevelplaten worden mechanisch verankerd met roestvrijstalen pennen en ankers. De platen worden los van elkaar bevestigd aan een houten of aluminium onderstructuur. Daardoor kan je elke gevelplaat apart vervangen. Voor een goede ventilatie wordt er altijd een luchtspouw gelaten tussen de muren van je woning en de platen. Mechanische verankering vraagt expertise en een vakkundige montage. Schakel daarom best een specialist in. 

Contacteer experten uit je buurt
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat

Optie 2: Stenen verlijmen

Voor de bevestiging van lichtere gevelbekleding, zoals steenstrips en kleine gevelplaten wordt lijm of hechtmortel gebruikt. Dat is sneller dan de mechanische bevestiging én het verbreedt je gevel niet zoals bij de mechanische verankering. 

Mortel is niet waterdicht en daarom kan er vocht in je muren trekken. Zorg daarom voor een goede waterkering. Bovendien moet je ook opletten dat je de juiste lijm gebruikt voor de natuursteen die je hebt gekozen. Schakel zeker een expert in om je hierbij te helpen.

Let wel op want boven de 8m mag je niet meer lijmen. Daarom is mechanische bevestiging aangeraden bij hogere bouwprojecten. 

werken lijmt stukken beige natuursteen op een gevel met hechtingsmfortel

Optie 3: Natuurstenen metselen

De laatste optie is om je natuurstenen gevel te metselen. Daarmee krijg je een zeer sterke muur. Maar je kan wel geen kapotte steen vervangen. Bovendien is metselen slecht voor de ventilatie van de gevel. Metselen is minder voordelig dan mechanische verankering of verlijming, maar het geeft je woning wel een warme uitstraling

Benieuwd welke andere materialen er bestaan als gevelbekleding? Contacteer gevelexperten en ontdek of een houten, vezelcement, metalen of kunststof gevel beter past bij jouw noden. Wil je een erg typerende gevel, dan kan de specialist meer info geven over vliesgevels, composiet of zelfs keramische gevels.

Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan op jouw maat

Wil je graag de afgewerkte en unieke uitstraling van een natuurstenen gevel? Dan zijn er heel wat opties die je kan bekijken. Vraag hier vrijblijvende offertes aan om persoonlijk advies te krijgen voor jouw specifieke wensen. Experten kunnen je meer gespecialiseerde informatie over de keuze van je steen, de uitvoering, de afwerking enzovoort. Vergelijk zeker meerdere offertes, zodat je kan kiezen voor wat het dichtste aansluit bij jouw wensen en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.