Ben je van plan je gevel te vernieuwen en ben je benieuwd naar moderne en doeltreffende renovatiemethoden? Verken dan de mogelijkheden van spuitkurk voor de gevel. We duiken dieper in de kosten en bieden belangrijke inzichten voor wie overweegt spuitkurk te gebruiken bij gevelrenovatie. Of het nu gaat om toepassingsmethoden, voordelen of kostenoverwegingen, dit artikel voorziet je van alle benodigde informatie om weloverwogen keuzes te maken voor je renovatieproject met spuitkurk.
Inhoud
Wat is spuitkurk?
Spuitkurk is een gevelbekleding gebruikt voor decoratie. Het is gemaakt uit kurkgranulaat en acrylhars. Je brengt het rechtstreeks op de gevel, meestal in twee lagen door middel van spuiten. Spuitkurk is beschikbaar in verschillende korrelgroottes en kleuren. Je kan dus zelf een uniek uiterlijk bepalen voor jouw gevel.
Het kurkgranulaat is niet enkel interessant voor het esthetiek, het heeft ook zeer goede isolerende eigenschappen. Spuitkurk is hierdoor bestand tegen vocht en koude.
Voordelen van spuitkurk
De eigenschappen van kurkgranulaat geeft het gevelmateriaal goede temperatuur- en akoestische isolatie. Dit maakt het binnen jouw woning heel aangenaam met zachte temperatuur en weinig tot geen geluidsoverlast.
Met spuitkurk heb je minder last van de vorming van koudebruggen. Hierdoor geniet je van een betere nog isolatie van het gebouw en meer energiebesparing.
Daarnaast heeft spuitkurk waterafstotende eigenschappen. Jouw gevel is dus beschermd tegen vocht, maar laat damp wel door. Op die manier wordt condensatie verminderd en voorkom je schade aan de gevel. Hydrofobeer de gevel voor extra vochtbescherming of ga voor een geventileerde gevelopbouw.
Spuitkurk kan je op verschillende ondergronden aanbrengen zoals bijvoorbeeld beton, baksteen, hout, kunststof, en meer. Met zijn verschillende kleuren en korrelgroottes kan je daarnaast genieten van allerlei stijlen.
Als je kiest voor spuitkurk, maak je eigenlijk een milieuvriendelijke keuze. Aangezien kurk een natuurlijk hernieuwbaar materiaal is, verminder je de ecologische impact van jouw gevel. Combineer het met zonnepanelen aan de gevel of maak er een groene gevel van voor een extra milieuvriendelijke bekleding.
Ten slotte is spuitkurk heel flexibel en dus minder gevoelig voor scheuren en barsten. Het vraagt weinig onderhoud en het gaat lang mee.
Nadelen van kurk als gevelbekleding
Ondaks zijn isolerende eigenschappen wordt spuitkurk niet beschouwd als een volwaardige gevelisolatie. Om te genieten van echte volwaardige isolatie heb je aanvullende maatregelen nodig.
De effectiviteit van het aanbrengen van spuitkurk is afhankelijk van een schone en onbeschadigde gevel. Als er scheuren of andere gebreken aanwezig zijn, kan dit extra voorbereidende werkzaamheden vereisen, zoals reiniging en herstel. Door deze voorwaarden kunnen de bijkomende kosten oplopen en daarnaast kan de plaatsing ingewikkelder worden.
Vergelijk spuitkurk met de andere beschikbare soorten gevelbekleding zoals steenstrips, kaleien, gevelstenen, een gecementeerde gevel of speciale bekleding zoals rockpanel, hpl, sandwichpanelen of cortenstaal. Zo kan je een weloverwogen beslissing maken.
Wat kost spuitkurk per vierkante meter?
De gemiddelde prijs voor gespoten kurk ligt tussen 60 en 80 euro per vierkante meter. De uiteindelijke prijs voor het bekleden van jouw gevel met spuitkurk hangt af van verschillende factoren:
- Aantal lagen: de kosten zullen stijgen met het aantal lagen spuitkurk dat wordt aangebracht. Sommige projecten hebben meer lagen nodig om te voldoen aan bepaalde esthetische of isolerende behoeften.
- Totale oppervlakte van de gevel: hoe groter de gevel, hoe meer oppervlakte je gaat bekleden. Een groter oppervlakte gaat dus meer kosten met zich meebrengen.
- Bereikbaarheid van de gevel: als het moeilijk is om de gevel te bereiken, ga je extra arbeid of apparatuur nodig hebben. Dit gaat de prijs verhogen.
- Eventuele voorbereidende werkzaamheden: als je de gevel moet reinigen of herstellen vooraleer je deze kan bekleden, dan gaat dit meer kosten vragen.
Hoe rekening met deze factoren en je gaat best offertes aanvragen bij gespecialiseerde vakmensen. Zij zullen je helpen een nauwkeurige schatting te maken van de kosten voor jouw project.
Vraagt spuitkurk veel onderhoud?
Nee, spuitkurk vraagt over het algemeen weinig onderhoud. Het materiaal is zo ontworpen dat het weinig tot geen speciale zorg nodig heeft. Vuil dat zich op de gevel ophoopt, kan eenvoudig worden verwijderd met een tuinslang. In gevallen van iets hardnekkigere vervuiling is het mogelijk om een neutraal reinigingsmiddel te gebruiken.
Dankzij deze eigenschappen heeft een spuitkurk gevel weinig onderhoud nodig. Het vuil is makkelijk te verwijderen van de gevel. Hierdoor gaan de goede kwaliteiten van de gevel lang mee.
Je volgt best altijd de aanbevelingen van de fabrikant als het om onderhoud gaat. Op die manier zorg je ervoor dat de gevel in een goede staat blijft.
Hoe reinig je een spuitkurk gevel?
Gebruik een tuinslang of een hogedrukreiniger met een zachte straal om stof en oppervlakkig vuil weg te spoelen.
Als er hardnekkiger vuil is, meng dan een mild, neutraal reinigingsmiddel met water volgens de instructies van de fabrikant. Breng dit aan op de gevel met een zachte borstel of spons.
Gebruik een zachte borstel of spons om het reinigingsmiddel voorzichtig over de gevel te verspreiden en eventueel vuil los te maken.
Spoel de gevel opnieuw af met water om het reinigingsmiddel en het losgemaakte vuil weg te spoelen.
Indien nodig kan je het proces herhalen. Je vermijdt best agressieve schoonmaakmiddelen, schuurmiddelen of hogedrukstralen, omdat deze de spuitkurk kunnen beschadigen.
Hoelang blijft spuitkurk mooi?
Dit is afhankelijk van bepalde factoren zoals de kwaliteit van het materiaal of de omgevingsomstandigheden en de blootstelling aan de weersinvloeden. Spuitkurk staat uiteindelijk wel bekend om zijn duurzaamheid.
Regelmatig onderhoud en het voorkomen van schade zorgt ervoor dat je lang van jouw spuitkurk gevel kan genieten.
Waterdicht en thermisch isoleren met spuitkurk
Spuitkurk werkt niet alleen als esthetische gevelbekleding, maar biedt ook waardevolle eigenschappen op het gebied van waterdichtheid en deels voor thermische isolatie.
Hoe goed isoleert spuitkurk?
Spuitkurk heeft goede isolerende eigenschappen, hoewel de mate van isolatie afhangt van de laagdikte waarin het wordt aangebracht. Meestal wordt gespoten kurk in twee lagen van telkens 3 tot 4 millimeter aangebracht. Hoewel dit niet zo dik is als sommige traditionele isolatiematerialen, biedt spuitkurk wel een bufferende capaciteit die de isolatiewaarde verhoogt.
Spuitkurk zorgt ervoor dat er weinig temperatuurschommelingen zijn in jouw woning. In de zomer blijft het koel en in de winter blijft het warm. Het is misschien niet te vergelijken met echte isolatieplaten, maar het brengt zeker en vast comfort naar jouw woning.
Spuitkurk draagt bij aan de goede isolatiewaarde van je woning, maar het is geen volwaardig isolatiemateriaal. Gebruik het dus niet als enige buitenmuurisolatie, maar combineer het met een vorm van buitenmuurisolatie.
Spuitkurk in combinatie met isolatie plaatsen
Spuitkurk wordt niet alleen als gevelbekleding gebruikt, maar kan ook worden toegepast in combinatie met andere isolatiemethoden. De manier waarop spuitkurk wordt aangebracht, minimaliseert het risico op koudebruggen en voorkomt condensatieproblemen.
Veelgestelde vragen over spuitkurk
Is er een premie om de kostprijs van spuitkurk te drukken?
De criteria voor isolatiepremies worden vaak bepaald op basis van de mate van thermische isolatie die een materiaal biedt. Hoewel spuitkurk zeker thermisch isolerend is en voordelen heeft op het gebied van temperatuur, is de isolatiewaarde niet zo hoog als bij sommige andere isolatiematerialen. Hierdoor voldoet het niet aan de specifieke vereisten voor isolatiepremies.
In welke kleuren kan je spuitkurk vinden?
Naast de vooraf gemengde kleuren, is het ook mogelijk om de gespoten kurk naar wens te laten bijkleuren. Dit wordt gedaan door verschillende tinten vloeibare kurk te vermengen, waardoor een unieke kleursamenstelling ontstaat die perfect past bij de gewenste esthetiek.
Een interessante optie is dat je over spuitkurk heen kan schilderen als je nog meer flexibiliteit wilt in kleurkeuze. Om dit te doen, breng je eerst een laag fixatiemiddel aan. Voor het beste resultaat wordt aanbevolen om vervolgens verf te gebruiken die zowel elastisch als dampopen en ademend is.
Hiermee behoud je de oorspronkelijke eigenschappen van de spuitkurk, zoals de ademende werking en flexibiliteit, terwijl je tegelijkertijd de gewenste kleur toevoegt. Deze flexibiliteit maakt spuitkurk een mooie keuze voor diegenen die een unieke en gepersonaliseerde uitstraling willen creëren voor hun gevel.
Wat is beter: spuitkurk of crepi?
– Zowel spuitkurk als crepi reguleren vocht en zijn dampopen.
– Beide materialen bieden veel kleuropties.
– Zowel spuitkurk als crepi kunnen op diverse ondergronden worden aangebracht.
– Ze vertonen vergelijkbare esthetische kenmerken.
Verschillen:
– Crepi is arbeidsintensiever in installatie.
– Gespoten kurk is onderhoudsvriendelijker.
– Spuitkurk heeft over het algemeen een hogere isolatiewaarde dan crepi.
– De keuze tussen spuitkurk en crepi hangt af van jouw individuele voorkeuren, budget en specifieke isolatiebehoeften.
Overleg met professionals kan jou helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing.
Kan je spuitkurk aanbrengen op een ondergrond van beton?
Kies je voor een andere ondergrond, zoals bakstenen in wildverband? Dan blijf je deze opbouw na het aanbrengen van spuitkurk mogelijks nog zien.
Contacteer gevelspecialisten en ontdek of je spuitkurk kan aanbrengen op jouw gevel
Overweeg het inschakelen van een gevelspecialist voor het aanbrengen van spuitkurk op jouw gevel. Ze geven persoonlijk advies, afgestemd op de kenmerken van jouw gevel en jouw behoeften. Door gevelspecialisten te raadplegen, ontvang je nauwkeurige offertes, waardoor je de kosten in kaart kan brengen.
Door offertes te vergelijken krijg je een beter inzicht in de prijzen. Op die manier kan je de best keuze maken en een optimaal proces garanderen.