Verschil minerale en keramische steenstrips: hoeveel kosten ze per m2?

Wat is nu precies het verschil tussen minerale en keramische steenstrips? Dit is een veelvoorkomende vraag. En inderdaad, zo eenvoudig is het ook niet. Beide alternatieven hebben verschillende kenmerken en er is ook een verschil in prijs. Wat al deze verschillen precies zijn, lees je in dit artikel.

Wat is het verschil tussen minerale en keramische steenstrips voor de gevel?

Zowel minerale steenstrips als keramische steenstrips zijn erg populair wanneer het aankomt op gevelbekleding. Toch verschillen ze op een aantal gebieden.

Als we het hebben over minerale steenstrips op de gevel, is het handig om te weten dat ze een erg natuurlijke en ruwe look met zich meebrengen. Dit is in de meeste gevallen zeer vergelijkbaar met natuursteen of baksteen. Ze zijn overigens verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen, wat het uiterst geschikt maakt op natuurlijke stenen na te bootsen.

Kies je toch liever voor keramische steenstrips op de gevel, houdt er dan goed rekening mee dat deze gladder ogen, met dank aan het bakproces. Ook deze zijn wederom verkrijgbaar in een ruim assortiment aan kleuren en afwerkingsstijlen. Of je nu voorkeur geeft aan een klassiek of juist modern ontwerp, met keramische steenstrips is het allemaal mogelijk.

Keramische of minerale steenstrips op woning

Duurzaamheid

Zowel keramische strips als minerale strips hebben een duurzaam karakter. Ze zijn beide bestand tegen verschillende weersinvloeden, waardoor ze lang meegaan. Toch zijn keramische strips nog net wat duurzamer. Deze zijn buitengewoon bestand tegen verschillende weersinvloeden en mechanische schade. Dit resulteert niet alleen in een lange levensduur, maar ook aan onderhoudsvriendelijkheid. Natuurlijk neemt dit niet weg dat ook minerale steenstrips erg duurzaam zijn. Echter, wanneer we het vergelijken met keramische strips, zit daar toch een klein verschilletje in.

Dikte en gewicht

Ook wat betreft de afmetingen en het gewichten van beide alternatieven, is er een verschil. Minerale strips zijn over het geheel genomen wat dunner en lichter. Hiermee zijn ze dus ideaal weggelegd voor gebruik op lichte ondergronden of bovenop isolatiemateriaal.

Daarentegen, zijn keramische steenstrips dikker en zwaarder. Dit kom door het bakproces en het materiaal zelf waaruit keramische strips ontstaan. Het is daarom verstandig om extra ondersteuning te bieden bij het aanbrengen van de steenstrips op de gevel.

Benieuwd naar de mogelijkheden met steenstrips?
Raadpleeg een professional voor bijkomend advies over minerale en keramische steenstrips

Installatie

De wijze waarop beide soorten steenstrips worden aangebracht is wederom verschillend. De minerale variant is door zijn lichte gewicht vrij gemakkelijk te bevestigen aan de gevel. Je kunt deze strips lijmen en vervolgens aanbrengen op een voorbereidde muur of bovenop een isolatielaag.

Het bevestigen van keramische strips op de gevel kan wat complexer zijn. Ze zijn wat zwaarder van gewicht, maar ook een stuk dikker. Dit zorgt ervoor dat het installatieproces een stuk langer duurt. Wat de installatie betreft, zijn de minerale strips dus in het voordeel.

De prijs van steenstrips is deels afhankelijk van de plaatsing ervan. Vergelijk daarom offertes bij meerdere specialisten en vind offertes op maat van elk budget.

steenstrips installatie specialist

CO2-uitstoot

Tot slot is er, op het gebied van CO2-uitstoot, een verschil tussen beide soorten steenstrips. Bij het produceren van keramische steenstrips wordt er gewerkt met hoge temperaturen om de klei te bakken. Echter, leiden deze temperaturen tot een hogere CO2-uitstoot dan dat van de productie van minerale steenstrips. Kortom, wat betreft ecologisch verantwoordelijkheid, zijn de minerale steenstrips in het voordeel.

Wat betaal je voor minerale versus keramische strips?

Over het algemeen schommelen de prijzen voor de plaatsing van steenstrips tussen de € 200 à € 250 per m². Keramische steenstrips zijn overigens duurder dan minerale steenstrips. Voor een nauwkeurige schatting is het raadzaam om contact op te nemen met een gevelspecialist. Zij kunnen, op basis van je noden, wensen en situatie, een exacte prijsofferte geven.

rode baksteen steenstrips

Installeer je best keramische of minerale steenstrips op de gevel?

Welke soort steenstrips je het beste kunt installeren, hangt voornamelijk af van het resultaat dat je wilt bereiken. Daarnaast spelen duurzaamheid en de aanschafprijs een grote rol. Hecht je veel waarde aan een lange levensduur en onderhoudsvriendelijkheid? Dan zijn keramische steenstrips wellicht de beste optie. Ze kosten iets meer dan minerale steenstrips, maar bieden een duurzaam resultaat.

Wil je juist zo goedkoop mogelijk uit zijn en vind je het geen probleem om frequenter onderhoud te verrichten? Dan zijn minerale steenstrips wellicht wat je zoekt.

Al met al bieden beide soorten steenstrips veel afwerkmogelijkheden, zodat je altijd de juiste bekleding voor je gevel kunt vinden.

Interesse in steenstrips op je gevel?
Vraag gratis & geheel vrijblijvende offertes aan en vind een prijs op maat van je budget
arrow Ontvang offertes

Welke steenstrips zijn het meest geschikt om te combineren met isolatie?

Veel mensen kiezen bij de installatie van steenstrips ook voor extra isolatie. Je kunt gevelisolatie het best combineren met keramische steenstrips. Dit heeft alles te maken met het feit dat keramische steenstrips een buitengewoon duurzaam karakter hebben, en daarnaast veel onderhoudsgemak en weerstand tegen klimatologische invloeden bieden.

Het is verstandig om je ideeën met een professional te bespreken. Een gevelwerker heeft namelijk veel ervaring met dit soort klussen en kan je daarom van gepast advies voorzien.

keramische steenstrips gevel

Interesse in steenstrips voor jouw gevel? Contacteer gevelspecialisten uit je buurt en ontvang offertes

Door de gratis en geheel vrijblijvende offertes aan te vragen, ontvang je een overzicht van verschillende erkende gevelspecialisten uit jouw regio. Ontvang tot 5 offertes, vergelijk de prijzen en bespaar makkelijk honderden euro’s. Daarnaast leveren vakdeskundigen garantie op de geleverde werkzaamheden. Zo hoef je je dus nergens meer zorgen over te maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.