Home Gevelrenovatie: Alle mogelijkheden en bijhorende prijzen Soorten gevelbekleding: Op welke manier kan je de gevel bekleden? Sandwichpanelen gevel: wat kost het? Uitvoeringen, aandachtspunten en installatie

Sandwichpanelen gevel: wat kost het? Uitvoeringen, aandachtspunten en installatie

Sandwichpanelen zijn een goede manier om een gevel af te werken en te isoleren. Ze zijn duurzaam en zorgen voor een strakke afwerking. Daardoor zijn ze populair bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. 

Dit artikel legt uit hoeveel sandwichpanelen kosten, waarom ze een goede oplossing zijn voor de bekleding van gevels en hoe de installatie verloopt.

Wat kost een sandwichpaneel per m2: gemiddelde prijs

De scherpe prijs van een sandwichpaneel wordt berekend per vierkante meter. Als je je gevel met sandwichpanelen bekleedt, betaal je gemiddeld 20 tot 30 euro per vierkante meter. Die moeten bevestigd worden met speciale schroeven aan de hoeken. De prijs van de schroeven komt neer op 25 tot 30 euro voor 100 stuks.

Bepaalde factoren kunnen de prijs van sandwichpanelen voor de gevel beïnvloeden. Zo kunnen de afwerking van de platen en de kleuren van de schillen een effect hebben. Ook het materiaal waaruit de panelen worden gemaakt en het soort isolatiemateriaal spelen een rol.

Je moet ook nog betalen voor de plaatsingskosten. Die zijn niet inbegrepen in deze prijzen. Maar ook de panelen zelf installeren kost geld. Je moet immers de juiste materialen huren en veel tijd steken in de voorbereiding en de plaatsing. 

Daarom is het aangeraden om de sandwichpanelen niet zelf te plaatsen, maar het over te laten aan een professional. Die beschikt over het nodige materiaal en de kennis om het project feilloos uit te voeren. Een goede plaatsing zorgt ervoor dat de sandwichpanelen langer meegaan. Als je de specialist wilt vinden die het best bij je project past, vergelijk je best verschillende offertes. 

Woning met sandwichpanelen als gevelbekleding

Waarom sandwichpanelen als gevelbekleding van woning? 

Er zijn verschillende redenen waarom sandwichpanelen populair zijn voor een gevel of dak. De makkelijke installatie, goede isolatie en vele opties maken het een goede keuze. 

Interesse in offertes voor het plaatsen van sandwichpanelen?
Contacteer dan vrijblijvend experten uit je buurt
arrow Ontvang offertes

Makkelijke installatie van de gevelpanelen

Sandwichpanelen zijn makkelijk te plaatsen. Dat komt doordat de panelen het isolatiemateriaal en de afwerking al hebben ingebouwd. Het zorgt ervoor dat je huis mooi wordt afgewerkt in enkele simpele stappen, zonder dat er veel werk aan te pas komt. 

Wil je graag makkelijk te installeren gevelpanelen, maar ben je geen fan van sandwichpanelen? Dan kan je nog kiezen voor metalen bekleding (zoals cortenstaal panelen), rockpanel of hpl gevelbekleding.

Niet enkel de installatie verloopt gemakkelijk, ook het onderhoud is eenvoudig. De platen hebben geen nood aan vochtbescherming zoals hydrofuge. Af en toe een grondige reiniging zorgt dat de panelen jaren meegaan.

Sandwichpanelen zijn geïsoleerde gevelplaten

Het grote voordeel van de gevelplaten is dus het feit dat ze meteen afwerken en isoleren. Isolatie is belangrijk om een aangename temperatuur te behouden binnen jouw huis. Het is goed voor je energierekening, doordat warmte niet kan ontsnappen. Het is niet alleen goed om de temperatuur stabiel te houden, maar ook voor de geluidsdemping.

Je kan, afhankelijk van jouw noden, kiezen voor verschillende isolatiematerialen. Rotswol is een goede keuze als je een goede geluidsisolatie zoekt, terwijl PUR of PIR een zeer hoog isolatievermogen hebben voor temperaturen. 

Maak van de sandwichpanelen een groene gevel of combineer met zonnepanelen op de gevel. Zo krijg je een extra ecologische woning.

Alle mogelijke kleuren en afmetingen

Er zijn ook niet alleen veel mogelijkheden qua isolatie. Je kan je gevel ook volledig naar jouw hand zetten met de kleur en het materiaal van de buitenschil. Je kunt opteren voor houten, pvc of metalen schillen. Er zijn daarbij ook verschillende soorten metalen, zoals inox, staal of aluminium. 

De panelen kwamen initieel voor in de industrie en agrarische sector, maar zijn ze ook populair bij woningen. Er zijn veel opties: de schillen zijn immers beschikbaar in verschillende RAL-kleuren. Ook kun je kiezen voor effen platen of platen met geribbelde afwerking. Ook blok- of trapeziumprofielen zijn mogelijk. 

Wil je graag een speciaal uiterlijk zonder veel onderhoud? Dan zijn sandwichpanelen ideaal. Je kan ze ook vinden in steenlook met elke mogelijke uitwerking. Zelfs het populaire wildverband is een optie.

Sandwichpanelen in verschillende kleuren

Sandwichpanelen plaatsen: aandachtspunten

Dikte sandwichpanelen 

Niet alle sandwichpanelen zijn even dik. De dikte varieert van 40 tot 160 millimeter. 

Dat is vooral belangrijk voor de isolatiewaarde. Dikkere platen isoleren immers beter. 

Als je opteert voor een dunner type platen, zijn die vaak iets minder stevig. Ook zijn er bij de plaatsing van de sandwichplaten meer schroeven nodig. De dikte van de panelen heeft ook invloed op hoe lang de schroeven moeten zijn. 

De dikte van de panelen bepaalt hoe ver de gordingen uit elkaar mogen staan. 

Achterliggende structuur voor montage

Bij de plaatsing van de sandwichpanelen is het belangrijk om rekening te houden met de gordingen van het gebouw. De panelen worden daar immers aan vastgemaakt. Je kan kiezen uit verschillende types gordingen. 

Een eerste optie is een houten gording. Houten gordingen zijn best minstens 6 cm dik. Bij houten gordingen moeten de schroeven zeer diep zitten. 

Een andere optie zijn metalen gordingen. Daar moeten de schroeven minder diep zitten. Ook zijn metalen gordingen duurzamer, roesten minder snel en zijn gemakkelijk te installeren. 

Met behulp van de achterliggende structuur kan je een ventilerende gevel maken of een unieke open gevelbekleding.

Op zoek naar een specialist die sandwichpanelen kan bevestigen?
Contacteer ze gratis en ontvang offertes voor je project
arrow Ontvang offertes

Hoe bevestig je sandwichpanelen?

Wil je je gevel bekleden met sandwichpanelen, dan heb je twee opties om de panelen te bevestigen, namelijk blind en zichtbaar bevestigen. 

Zichtbaar bevestigen

Als je kiest om de sandwichplaten zichtbaar te bevestigen, dan zullen de schroeven zichtbaar zijn. Ze worden immers door de buitenschil op het achterliggend profiel bevestigd. Om te voorkomen dat er water in de gaten sijpelt, wordt er een dichtring geïnstalleerd. 

De schroeven kunnen later eventueel nog verborgen worden met afdekkapjes. Je kunt hen ook in dezelfde kleur lakken als de buitenschil. 

Sandwichpanelen met schroeven

Blind bevestigen

Als je wilt dat de bevestiging verborgen is, dan opteer je best voor het blind bevestigen van de sandwichpanelen. Hierbij begint de aannemer het monteren bij een van de hoeken van de panelen. 

De gebruikte sandwichpanelen zullen dan voorzien zijn van voegen. Die voegen zorgen voor een naadloze aansluiting met de andere panelen. Dat type panelen is dan gemakkelijk in elkaar te schuiven. De schroeven die gebruikt worden om het paneel te bevestigen, worden dan afgedekt door een volgende plaat. Op het einde moet enkel nog worden gezorgd voor de hoekafwerking. 

Geen fan van zichtbare bevestiging, maar ook niet van gevelpanelen? Kies dan voor een gladde crepi, kaleien, spuitkurk of gecementeerde gevel.
Of kies voor een klassiek uiterlijk met gevelstenen zoals bakstenen of steenstrips.

Wil je sandwichpanelen kopen als gevelbekleding? Krijg gratis advies op maat 

Indien je sandwichpanelen wil laten installeren op je gevel, kun je gratis advies op maat krijgen. Door offertes te vergelijken, kun je de specialist vinden die het best bij jouw project past. Zo bekomt u een professioneel resultaat aan een scherpe prijs, dat lang mee zal gaan. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.