Home Ventilatie Kostprijs ventilatiesysteem D

Kostprijs ventilatiesysteem D

Een slechte luchtverversing in huis kan leiden tot 20% warmteverlies. Het plaatsen van een ventilatiesysteem D vermindert dit verlies aanzienlijk en zorgt ervoor dat u heel wat kunt besparen op uw energierekening.

In dit artikel geven we u graag wat meer informatie over de kostprijs van een ventilatiesysteem D. Zo kunt u ook voordeel trekken uit een gezond binnenklimaat.

Ventilatiesysteem D: een energiebesparende keuze

Werking en kostprijs ventilatiesysteem D

Het ventilatiesysteem D zorgt voor een optimale luchtverversing die het warmteverlies van 70% tot 90% beperkt.

De werking van dit systeem is heel simpel. De luchtaanvoer en –afvoer gebeurt volledig mechanisch via twee ventilatoren en een warmtewisselaar. De eerste ventilator zuigt de vervuilde binnenlucht naar buiten terwijl de tweede ventilator de koude buitenlucht binnenvoert. Warmteverliezen worden beperkt doordat de vervuilde binnenlucht de koude buitenlucht kruist via de warmtewisselaar en deze opwarmt vooraleer het in de kamer wordt aangevoerd.

Dit systeem verbetert tevens de luchtkwaliteit in huis door, via ventilatiefilters, stofdeeltjes te filteren en zodoende de kans op allergische reacties te voorkomen. Om een verontreiniging van de luchtkanalen tegen te gaan dienen deze filters echter regelmatig gereinigd te worden.

Een ventilatiesysteem D garandeert dus zowel een efficiënte ventilatie als een behoorlijke besparing op de verwarmingskosten.

Welke factoren bepalen de kostprijs van een ventilatiesysteem D ?

Een ventilatiesysteem D is duurder dan de voorgaande systemen. Dit systeem is namelijk veel meer dan één enkele unit. De totaalprijs hangt zodoende af van een aantal factoren:

  • De luchtkanalen: De spiraalkokers en ventilatiebuizen voor instortsystemen zijn de meest gebruikte soorten kanalen. De keuze van het luchtkanaal hangt van het budget die u eraan wilt spenderen. Spiraalkokers zijn goedkoop, hebben een lage installatiekost maar zijn lastig weg te werken. De ventilatiebuizen voor instortsystemen bevinden zich daarentegen in de vloeropbouw . De kostprijs is echter wel hoger.
  • Het vereist debiet: Het ventilatiesysteem moet, door de EPB-wetgeving, voldoen aan een aantal normen. Afhankelijk van de grootte van de woning is een bepaald debiet vereist die bij elk systeem ingeregeld moet worden. De prijs voor het inregelen van een ventilatiesysteem D bedraagt gewoonlijk tussen de € 190 en €210.
  • De moeilijkheidsgraad van de plaatsing: Deze plaatsingskosten verschillen ook naargelang de grootte van de woning. Dient een grotere hoeveelheid luchtkanalen geïnstalleerd te worden, dan zullen niet alleen de materiaalkosten maar ook de werkuren van de aannemer hoger oplopen.
  • De oppervlakte van de woning
  • Het gekozen merk

Wat zijn de richtprijzen en premies voor een ventilatiesysteem D?

De prijs van een ventilatiesysteem D kan sterk uiteenlopen en wisselt af tussen de € 3.000 en € 6.000, zonder de plaatsing. Laat u het ventilatiesysteem plaatsen door een professionele vakman, dan kan het bedrag oplopen tot € 8.000. Een plaatsing door een vakman is echter aangeraden wilt u genieten van een financiële steun.

Hoewel dit nog slechts in een bepaalde aantal gemeenten van kracht is, kan u genieten van een gemeentelijke premie voor de installatie van een ventilatiesysteem D. Op premiezoeker kun je opzoeken of deze premie nog van toepassing is in uw gemeente.

De overheid steekt echter ook een handje toe door een verlaagd BTW-tarief aan te bieden voor huizen die minstens 10 jaar oud zijn. U kan zodoende genieten van een BTW-tarief van 6% voor zowel de kostprijs van het ventilatiesysteem D als de plaatsing ervan. Dit is echter niet het geval voor het onderhoud en de reiniging.

Tevens kan je een Energielening aanvragen met een lage intrest van maximum 2% en een terugbetaling op 5, 8 of 10 jaar, afhankelijk van de doelgroep. Meer info over de Energielening vindt u op de site van de Vlaamse overheid. Deze twee voordelen zorgen ervoor dat u het financiële plaatje wat kunt drukken.

Kostprijs reiniging ventilatiesysteem D

Kostprijs reiniging ventilatiesysteem

U dient er rekening mee te houden dat een ventilatiesysteem, na het plaatsen ervan, ook een regelmatig onderhoud vraagt. De ventilatiekanalen dienen inderdaad om de drie à vijf jaar gereinigd te worden.

Hoewel u het ventilatiesysteem zelf kunt onderhouden wordt dit gewoonlijk liever uitbesteed aan een vakman. Een onderhoudscontract wordt dan afgetekend die een jaarlijks of tweejaarlijkse reiniging omvat.

De kostprijs voor het onderhoud van een ventilatiesysteem D kan hoger oplopen doordat er meer luchtkanalen gereinigd dienen te worden. Doorgaans je je echter verwachten aan een prijs van 200 à 250 euro.

Kostprijs ventilatiesysteem D: vergelijk de beste offertes

Een ventilatiesysteem D is dus een slimme investering die u snel kan terugverdienen. Voordat u hier echter in investeert, is het belangrijk verschillende offertes te vergelijken zodat u de juiste keuze maakt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.