Buitenmuur verven ideeën en tips 

Wanneer het aankomt op het verven van de buitenmuur, zijn er veel mogelijke ideeën. Er is een ruim aanbod aan kleuren die je apart gebruikt, maar ook kan combineren voor een uniek resultaat. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijke afwerkingen, prijzen en hoe je dit allemaal zelf op de gevel aanbrengt. Lees dus zeker verder.

Welke kleur kies je voor je buitenmuur?

Het kiezen van een kleur op je buitenmuur is een belangrijke keuze. Zo is toevoegen van een kleur nota bene het meest opvallende element wat betreft esthetiek. Vandaag de dag zijn er ontelbaar verschillende kleuren waar je je buitenmuur van kunt voorzien. Hou bij de kleurkeuze goed rekening met de volgende aspecten:

Mogelijke kleur ideeën voor je buitenmuur

Hou rekening met de stijl van je huis

Allereerst is het, bij een kleurkeuze, belangrijk om rekening te houden met de stijl van je huis. Bepaalde kleuren komen namelijk beter tot hun recht wanneer ze worden gebruikt op authentieke of juist moderne woningen. Ook het materiaal speelt hier een grote rol bij. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat bepaalde kleuren een verschillend resultaat opleveren, afhankelijk van het type buitenmuurbekleding waar je de verf op aanbrengt. Waar er bij hout vaak gekozen wordt om niet met kleuren te werken en zo de traditionele uitstraling te behouden, zijn metalen of bakstenen gevels verven mogelijk juist wel interessant.

Ontdek welke kleuren je woning tot z’n recht laten komen
Ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat van ervaringsdeskundigen
arrow Ontvang offertes

Let op de delen van het huis die je niet zal schilderen

Ook is het raadzaam goed rekening te houden met zaken die je juist niet schildert. Een mooi resultaat bestaat immers niet alleen uit een mooie kleur voor je gevel, maar vooral uit een mooie samenhang tussen verschillende elementen, zoals de gevel, raamkozijnen, deuren, geveldecoratie en eventueel een terras of tuin. Door ervoor te zorgen dat alle kleuren goed met elkaar matchen maak je een ware eyecatcher van je woning.

Heb je gevelplanten of mos? Dan zal je die moeten verwijderen voor je begint aan de schilderwerken. Ontdek onze tips voor het verwijderen van klimop of het verwijderen van mos.

Wat wil je bereiken met de kleur?

Ten slotte is het belangrijk om jezelf af te vragen wat je precies wilt bereiken met een specifieke kleur, alvorens je begint te klussen. Door met bepaalde kleuren te spelen kun je een woning groter of kleiner laten ogen. Daarnaast brengt donker ook een hele andere sfeer met zich mee dan wanneer je kiest voor lichte of felle kleuren. Echter vallen deze kleuren ook zeer goed te combineren. Zo gaat zwart goed samen met zo een beetje elke kleur, wat het dus evengoed mogelijk maakt op donker met licht te combineren.

wit schilderen van huis met unieke rode touch

Vergeet je persoonlijke touch niet

Natuurlijk is het, ondanks enkele ongeschreven regels wat betreft kleurencombinatie, belangrijk om jezelf te zijn. Of met andere woorden: vergeet zeker je persoonlijke touch niet. Er zijn een aantal standaarden waar je het best aan voldoet voor een mooi resultaat, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat er geen ruimte is voor eigen inbreng en creativiteit.

Contacteer deskundigen voor gratis advies op maat
Werk samen met ervaren experten en ontdek hoe jouw ideale woning eruit ziet
arrow Ontvang offertes

Kies voor een donkerdere kleur aan de onderkant van je gevel

Een van de reeds besproken “standaarden” is het gebruik van een donkere kleur aan de onderkant van je gevel. Dit heeft alles te maken met opspattend vuil wat hierdoor vrijwel onzichtbaar is. Het zou namelijk erg zonde zijn als je gevel er schoon en strak uitziet, maar je non-stop kamt met ‘vuilproblemen’ aan de onderkant van je gevel. Om dat de wereld uit te helpen kies je het best voor een donkere kleur of een hiervoor ontworpen gevelplint.

Donkere verf onderkant gevel

Kies je een andere kleur voor je voegen?

Vroeger was het vanzelfsprekend dat voegsel grijs van kleur is. Tegenwoordig is dit helemaal anders. Er zijn vandaag de dag onwijs veel verschillende kleuren beschikbaar. Dit maakt de kleurkeuze voor voegen wellicht moeilijker, maar zorgt er wel voor dat je precies bereikt wat je wilt bereiken met je muur.

Voegsel neemt ongeveer 15 à 25 % van het muuroppervlak in beslag. Dat betekent dat dit dus een zeer aanwezige factor is voor de aanblik van je buitenmuur. De combinatie van bruinrode bakstenen met grijze voegen komt van oudsher veel voor. Tegenwoordig kiest men echter steeds vaker voor een voegkleur die hetzelfde is als de kleur van de stenen zelf. Hiermee creëer je een strak geheel waarbij voeg en steen als één worden beschouwd.

Het wil nog wel eens lastig zijn om een keuze te maken. In dat geval kun je te allen tijde een professional raadplegen. Een professional heeft veel ervaring met dit soort werkzaamheden en kan daarom gepast advies geven voor een naadloze buitenmuurafwerking.

Stel jezelf enkele vragen voor je aan de schilderwerken begint

Het schilderen van je buitenmuur is een verstandige overweging om je gevel een flinke glow-up te geven. Voordat je hier echter aan begint, is het verstandig om jezelf enkele dingen af te vragen. Denk hierbij aan de volgende zaken:

Een erkende gevelspecialist nodig?
Vraag gratis offertes aan en ontvang advies op maat

Wat is de structuur van de ondergrond?

Het is raadzaam om de staat van de structuur van de ondergrond mee te nemen in je beslissing. Zo zijn sommige verfsoorten prima geschikt voor een bepaald materiaal, terwijl je voor een ander materiaal het best een andere verfsoort gebruikt.

Dit geldt overigens ook voor de kleuren die je gebruikt. Bepaalde kleuren komen beter tot hun recht, afhankelijk van de materiële structuur van de buitengevel. Het is verstandig om advies te winnen bij een kenner of professional alvorens je hieraan begint. Op deze manier ben je zeker van een duurzaam resultaat en voorkom je dat je achteraf problemen krijgt.

Is je gevel in goede staat?

Vervolgens is het belangrijk om eens na te gaan of je buitengevel in goede staat is. Zaken die je hierbij aftoetst zijn onder meer of er scheuren of barsten aanwezig zijn, of er sprake is van vochtproblemen en of je de muur goed kunt schoon krijgen. Dit is erg belangrijk, aangezien het achterlaten van hardnekkige vuilrestjes invloed kan hebben op de esthetiek van je gevel.

Ook is het verstandig om te controleren of de voegen nog in goede staat zijn. Indien nodig, herstel je de voegen voordat je begint met schilderen. Dit kan een vrij lastige klus zijn, maar het is wel doorslaggevend voor de esthetiek van je buitenmuur.

Herstel eerst scheuren en voegen

Mogelijks is er heel wat schade aan de stenen en moet je gedeeltelijk muur gedeeltelijk opnieuw metselen. Kies dan best voor recuperatiestenen.

Zowel het herstellen als het begrijpen van de oorzaak van het mogelijke probleem aan voegen of bakstenen vergt specifieke kennis. Voor de meeste mensen is het moeilijk om te achterhalen wat de reden van deze schade is.

Daarentegen, voor professionals, is dit een stuk eenvoudiger. Zo kunnen gevelspecialisten achterhalen wat de aard van de schade is en de gepaste handelingen uitvoeren om de gevel weer in goede staat te brengen.

Kortom, het gaat hierbij dus zeker niet enkel om herstelwerkzaamheden, ook is er specifieke en technische kennis nodig om te begrijpen wat er precies aan de hand is, en zo met de gepaste oplossing te komen.

Bakstenen muur met barsten

Heb je een vergunning nodig om de gevel te schilderen?

Of je een vergunning nodig hebt om je buitengevel te schilderen, hangt af van een aantal zaken.

Allereerst kan de wetgeving verschillen, afhankelijk van of je in Vlaanderen, Wallonië of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont.

Een andere factor die hiermee samenhangt, is of de renovatie al dan niet zichtbaar is en het uitzicht van de straatkant verandert. In Wallonië is men hier wat soepeler mee en zijn veel werkzaamheden aan de buitengevel toegestaan, mits de gevel zijn uiterlijk behoudt. In Brussel en Vlaanderen wil de wetgeving nog wel eens wat strikter zijn en heb je dus wél een vergunning nodig voor vergelijkbare klusjes.

Hoe dan ook, het is altijd verstandig om je gemeente te raadplegen om er zeker van te zijn dat je correct handelt volgens de wet.

Schakel een expert in en slaap op je twee oren
Onze professionals zijn op de hoogte van alle wetgeving
arrow Ontvang offertes

Heb je gekozen voor goede kwalitatieve verf?

Een belangrijk element om zeker rekening mee te houden is de kwaliteit van de verf die je gebruikt. Het is waarschijnlijk duurder, maar het aanschaffen van kwalitatieve verf zorgt voor een significant duurzamer resultaat dan wanneer je de buitenmuur afwerkt met goedkope verf. Hiermee voorkom je dat de verf zal scheuren en afbladdert, wat afbreuk doet aan de schoonheid van je muur.

Bovendien brengt het opnieuw kosten met zich mee om regelmatig verf te verwijderen en de muur te moeten bijwerken. Daarom raden gevelspecialisten aan om kwalitatieve verf te gebruiken voor je gevel.

Strakke afwerking buitenmuur woning met rode kleur crepi/ kaleien/ verven

Wat is de beste verf de muren buiten?

Ga je de buitenmuur verven, dan doe je dit het best met zogeheten dampopen verf. Deze verfsoort beschikt over een aantal eigenschappen die belangrijk zijn voor een duurzaam resultaat, zoals weerbaarheid tegen verschillende weersomstandigheden en onderhoudsvriendelijkheid. Tot slot is de verf ook bestand tegen uv-straling, waardoor het zijn glanzende kleur behoudt.

Hou je niet van de structuur van je gevel? Dan kies je best voor een dikkere laag over de bestaande bekleding. De beste opties zijn een gevel kaleien of crepi aanbrengen.

Wat zal de kost zijn van het schilderen van je buitengevel?

De totaalprijs voor het schilderen van je buitenmuur is afhankelijk van de grootte van het muuroppervlak. Meestal ligt de prijs tussen 20 en 40 euro per vierkante meter. Hierbij zijn 1 primerlaag en 2 verflagen inbegrepen.

Hoeveel je exact betaalt, hangt daarnaast ook af van de expertise en ervaring van de specialisten, evenals van de voorrijkosten die ze in rekening brengen. Door offertes aan te vragen, kun je zelf bepalen uit welke regio je een vakdeskundige inhuurt. Zo houd je de kosten zo laag mogelijk.

Gevelspecialist uit je buurt nodig?
Contacteer ze gratis en vrijblijvend en vind een specialist op maat van je budget
arrow Ontvang offertes

Hoe ga je te werk bij het schilderen van een gevel?

Wil je beginnen met het schilderen van de buitenmuur, dan is het een must om stapsgewijs te werk te gaan. Hiermee garandeer je een duurzaam resultaat en voorkom je dat je achteraf dingen moet aanpassen. Je volgt het best de volgende stappen:

Stap 1: Bescherm de omgeving 

Allereerst begin je met het beschermen van je omgeving. Dit omvat het leggen van een plastic zeil op de grond, het afplakken van raamkozijnen en deuren en het verplaatsen meubels in de omgeving.

Stap 2: Bereid de gevel voor

Nu het voorwerk er op zit, begin je met de laatste fase van de voorbereidende klussen. Reinig de gevel grondig met een krachtig schoonmaakmiddel en voer, indien nodig, herstellingen uit. Het is belangrijk dat je een waterdragend reinigingsmiddel gebruikt zodat de primer goed kan hechten aan de buitenmuur. Hierdoor komt het duurzame effect van de verf ook beter tot zijn recht en geniet je dus van een duurzaam resultaat.

vakspecialist verft woning

Stap 3: Breng eerst een primer aan

Je begint met het aanbrengen van een primerlaag. Hierbij is het wederom raadzaam om voor een kwalitatieve primer te kiezen. Deze is iets prijziger dan de doorsnee primer, maar zorgt wel voor een stevige hechting van de verf die je er straks op aanbrengt.

Houd er ook goed rekening mee dat je de juiste soort primer gebruikt. Er zijn namelijk diverse soorten primer verkrijgbaar, waarbij de eigenschappen kunnen verschillen.

Om er zeker van te zijn dat je de juiste primer gebruik kan je best een gevelwerker raadplegen voor professioneel advies.

Stap 4: Breng de eerste laag verf aan en herhaal zo veel als nodig

Eindelijk is het dan zo ver, het schilderwerk. Voor een mooi resultaat werk je het best met dampopen muurverf, een roller en een blokkwast. Je begint met het verven van het oppervlak. Dit doe je met een roller. Vervolgens werk je de voegen nog eens goed af met een blokkwast. Je voorkomt hiermee dat moeilijk bereikbare delen in de voegen onbehandeld blijven. Heb je de eerste verflaag aangebracht? Wacht dan tot de buitenmuur opgedroogd is. Afhankelijk van van het resultaat kun je eventueel beslissen om de muur meerdere keren te verven.

Buitenmuur verven in verschillende felle kleuren

Een ervaren gevelschilder weet als geen ander welke verf het beste past bij je woning: neem gratis contact op

Door gratis en geheel vrijblijvende offertes aan te vragen, vind je met minimale moeite de interessantste gevelspecialist voor jouw situatie. Zo ontvang je offertes van specialisten uit jouw regio, vergelijk je hun prijzen gratis en bespaar je tot wel honderden euro’s.

Onze experten helpen je met alle mogelijke werken, van gevel en dakrenovaties, volledig vernieuwen van gevelbekleding tot het tijdelijk bekleden van een blinde gevel.

Heb je een vrij specifieke situatie en ontvang je graag bijkomend advies op maat voordat je een keuze maakt? Geen probleem. In dat geval kun je persoonlijk contact opnemen met een gevelspecialist. Samen met de specialist bespreek je jouw persoonlijke situatie om tot de beste oplossing te komen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.