Muurbekleding voor buiten: ontdek de talloze opties

Ben je op zoek naar een geschikte muurbekleding voor buiten? Dan wil dat nog wel eens een moeilijke zoektocht zijn. Je wilt immers zoveel mogelijk kosten besparen, maar toch een mooi en duurzaam resultaat krijgen. Goed nieuws: dat is nu net waar we in dit artikel dieper op in gaan. Lees je in over de verschillende opties omtrent het bekleden van je buitenmuur en krijg de gevel van je dromen.

Welke gevelbekleding is het makkelijkste zelf te monteren?

De installatie van gevelbekleding kan nogal een uitdaging zijn. Het zal daarom snel heel wat tijd kosten om de panelen correct op de buitenmuur te bevestigen. Daarom geven veel mensen de voorkeur aan makkelijk te monteren gevelbekleding.

Heb je een blinde gevel die nog een hele tijd zal leegstaan? Ook dan is snel te monteren gevelbekleding populair.

Gelukkig zijn er veel makkelijke afwerkingsmogelijkheden beschikbaar. En omdat je het, zeker deels, zelf kunt doen bespaar je al snel heel wat kosten.

Benieuwd wat die makkelijk te installeren gevelbekledingen zijn? We sommen ze hieronder voor je op:

Houten gevelpanelen

Houd je van een rustiek en warme uitstraling? Dan is gevelbekleding met hout wellicht iets voor jou. Zo kun je bijvoorbeeld prima je opbergruimte in de tuin voorzien van dit materiaal. Maar hetzelfde geldt voor de gevelbekleding van je hele woning. Het fijne is dat gevelbekleding met hout een relatief eenvoudige klus is. Dit maakt het geschikt om, als je een beetje handig bent, zelf te installeren.

Als je twijfelt of je in staat bent deze klus zelfstandig uit te voeren, is dat natuurlijk geen schande. Een gevelspecialist kan de houten panelen snel en professioneel bevestigen, waardoor de kosten zo laag mogelijk blijven.

Niet enkel het vergelijken van offertes geeft je de kans veel te besparen op de gevelbekleder. Help de professional voor (met de voorbereiding) of tijdens de installatie om de werken vlotter te laten verlopen.

Meer advies nodig over het aanbrengen van gevelbekleding?
Contacteer gratis en vrijblijvend deskundigen uit je buurt
arrow gratis advies en offertes

Zelf kaleien of crepi aanbrengen

Voor het aanbrengen van crepi of kalei, heb je behoorlijk wat materiaal nodig. Denk hierbij aan gereedschap als een steiger, afvalcontainer en natuurlijk sierpleisters om het een en ander af te plakken.

Je hebt daarnaast bepaalde middelen nodig om zelfstandig crepi te maken, naast de crepi zelf. Denk hierbij aan hoekprofielen, om de hoeken van de gevel te beschermen, en een wapeningsnet. Hiermee voorkom je dat er na verloop van tijd barsten en scheuren ontstaan in de gevel. Een wapeningsnet maakt het overigens ook goed mogelijk om echt een strak resultaat te bekomen. Kortom, ideaal voor een glanzende gevel.

Na al de voorbereidingen is het zo ver: het aanbrengen van crepi of kalei.

Het is belangrijk om te weten dat je de crepi best in 3 lagen aanbrengt. Maar ook kaleien heeft een mooier resultaat wanneer de applicatie gespreid wordt over enkele dunne lagen.

Het aanbrengen van crepi en kalei vraagt enige ervaring. Het is een klus die je het best voorzichtig uitvoert voor een professioneel resultaat. Heb je weinig ervaring met dit soort werkzaamheden of twijfel je of je dit wel zelf kunt? Dan kan je eenvoudig de gratis en geheel vrijblijvende offertes aanvragen om in contact te komen met gevelspecialisten.

Gele crepi muurbekleding

Kunststof/ pvc wandbekleding

Een andere mogelijkheid is het bekleden van je buitenmuur of gevel met kunststof. Hiermee creëer je een levendige uitstraling voor je woning. Bovendien is dit type materiaal licht van gewicht en heeft het een goede beschermende werking. De originele muur wordt afgeschermd tegen uv-straling en klimatologische invloeden. Het schild dat ontstaat voorkomt problemen zoals schimmelvorming. Dit type wandbekleding is daarnaast onderhoudsvrij en heeft een levensduur van gemiddeld 30 jaar.

Het zelfstandig aanbrengen van kunststof of pvc op de buitengevel is overigens vrij eenvoudig. Dit komt deels door het lichte gewicht van de bekleding.

Je begint met voorbereidend werk, zoals het op maat zagen van de panelen. Door hier mee te beginnen, kun je straks in een fijn tempo doorwerken bij de plaatsing van de panelen.

Gebruik voor je ondergrond een waterdichte damp-open folie waarboven je een frame van laten monteert. Het is van belangrijk dat de latten minimaal 20 milimeter dikte hebben, om een goede ventilatie te waarborgen. Eenmaal het regelwerk voltooid is, breng je de basisprofielen aan. Werk met kwalitatieve en speciale bevestigingsschroeven voor een duurzaam resultaat.

Hierna wordt de gevelbekleding geplaatst. Schuif de panelen eenvoudig op de juiste plaats met behulp van de bevestigingsschroeven. Afhankelijk van het gewenste resultaat werk je horizontaal of verticaal. Wanneer alle panelen geïnstalleerd zijn wordt aangeraden afwerkprofielen aan te brengen, zodat eventuele kieren en naden succesvol worden weggewerkt.

Voor de montage van pvc of kunststof gevelpanelen geldt wederom dat je dit prima zelf kunt monteren. Tóch vereist het enige ervaring met klussen. Twijfel je of je dit wel zelf kunt? Dan kun je altijd beroep doen op een gevelspecialist. Zo ben je zeker dat je kan genieten van een strak eindresultaat.

Meer advies nodig over de beschikbare gevelmaterialen?
Contacteer vrijblijvend experten en ontvang prijsoffertes op maat van je budget
arrow Ontvang offertes

Kies voor een 3D wandpaneel in je favoriete gevelbekleding

Tot slot is er nog een interessant, modern alternatief wat betreft het makkelijk bekleding van je gevel. 3D wandpanelen maken het gemakkelijk te genieten van het uitzicht van eender welke gevelbekleding, terwijl het eigenlijk slechts een strip is die de show steelt. Dankzij de technieken en technologieën van tegenwoordig zijn de 3D wandpanelen moeilijk te onderscheiden van de nagebootste materialen. De meest populaire wandpanelen bootsen stenen gevels na.

Een wandpaneel met bakstenen look is makkelijker te installeren dan een gevel zelf metselen. Daarnaast moet je minder rekening houden dat de stenen bij elkaar passen. Dat kan moeilijk kan zijn met authentieke recuperatiestenen, maar ook met nieuwe stenen.

3d wandpaneel van baksteen als muurbekleding

3D panelen van hout nabootsen

Past een houten gevelbekleding dan weer beter bij jouw wensen en de rest van je woning? Dan is dat evengoed mogelijk. Er zijn 3D wandpanelen beschikbaar die diverse houtsoorten nabootsen. Of je nu liever eikenhout of beukenhout hebt, met 3D wandpanelen boots je het professioneel na.

3d houtstrips als muurbekleding gevel

Hoe je gevel snel van een nieuwe look voorzien: kies voor een nieuwe kleur

Wil je snel de gevel vernieuwen? Dan kan je gaan voor duurzame gevelverf. Dit geeft de mogelijkheid snel van gevel te veranderen Verwijder de gevelverf met onze tips, wil je na verloop van tijd een andere kleur proberen.

Wat betreft kleuren voor je gevel is er vandaag de dag onwijs veel mogelijk. Er zijn eindeloos veel kleuren beschikbaar en je kunt verschillende kleuren combineren voor een uniek resultaat. Denk bijvoorbeeld aan een gevelafwerking met onderstaande kleuren.

Ontvang je graag offertes van erkende gevelspecialisten?
Vul dan snel het offerteformulier in
arrow Ontvang offertes

Tijdloze witte of zwarte gevel

De kleuren zwart en wit worden al decennia lang veel gebruikt voor gevels. Het zijn zeer stabiele en neutrale kleuren, waardoor je vrijwel altijd verzekerd bent van een mooi resultaat. Indien je dus houdt van een bescheiden uitstraling, zijn deze kleuren nog altijd een goede keuze.

Bovendien gaan de kleuren goed samen met verschillende interieurstijlen, kleuren en allerlei geveldecoratie of planten. Met zwart of wit creëer je dus moeiteloos een samenhangend geheel in je hele woning.

Kies je een witte gevelbekleding? Overweeg dan een gevelplint onderaan de gevel Dit houdt vuil tot op zekere hoogte tegen, waardoor je net wat minder tijd zal besteden aan het onderhoud.

witte woning gevel

Kies voor een tijdloze gele of rode kleur

Doe je het graag helemaal anders en wil je graag opvallen tussen de woningen van je buren? Kies dan voor een gele of rode kleur voor je gevel. Deze kleuren maken een zeer opvallende indruk, waardoor je vrijwel direct het middelpunt van de straat bent. Natuurlijk kun je ook meerdere kleuren met elkaar combineren. De keuze ligt volledig bij je eigen wensen.

Wat is de goedkoopste gevelbekleding die je best zelf kan plaatsen?

De verschillende soorten gevelbekleding kunnen behoorlijk in prijs verschillen. Bovendien houd je ook het best rekening met de arbeidsduur van een gevelinstallatie.

ga je de woning volledig renoveren? Combineer dan de dak en gevelrenovatie en betaal minder dan wanneer je de werken zou opsplitsen.

Over het algemeen blijft crepi of kalei nog altijd het goedkoopste alternatief om je gevel mee te bekleden. De aanschafprijs van dit materiaal is relatief laag en het is bovenal makkelijk zelf aan te brengen. Ook vergt het weinig onderhoud, wat het interessante bekleding maakt. Na verloop van tijd breng je een nieuwe laag crepi of kaleien aan, waarna je wederom voorzien bent van een mooi en duurzaam resultaat.

Wil je daarentegen per se hout als gevelbekleding, maar wel zoveel mogelijk besparen en dit zelf installeren, houdt er dan rekening mee dat er diverse houtsoorten op de markt zijn. Deze kunnen behoorlijk in verschillen in prijs en eigenschappen. Het best bespreek je met een specialist welke houtsoort het best aansluit bij je wensen.

Op zoek naar een goedkoop alternatief om de gevel op te fleuren? Dan moet je niet steeds nieuwe bekleding plaatsen. Denk maar aan geveldecoratie of planten op de gevel. De installatie van die opties is een stuk goedkoper.
Aandachtspunt: kies je een groene gevel? Ga dan niet voor moeilijk te verwijderen klimop en zie een mosgevel niet als decoratief. Beide kunnen de gevel stevig aantasten en voor vochtige muren zorgen.

Vergelijk offertes van je buitenmuur bekleding naar keuze en bespaar kosten

Door de gratis en geheel vrijblijvende offertes aan te vragen, bespaar je maximaal op je gevelrenovatie. Je ontvangt een mooi overzicht van verschillende gevelspecialisten uit jouw regio. Zaken die je hier onder meer terugleest zijn hoeveel ervaring de specialisten hebben, welke tarieven ze hanteren en per wanneer ze beschikbaar zijn.

Zit je nog met vragen omtrent het type muurbekleding dat je overweegt of de totale kostprijs van de klus? Geen probleem. De gevelspecialisten staat klaar om je persoonlijke situatie te bespreken. Samen met de specialist kijk je naar een gepaste oplossing voor een optimaal resultaat op maat van je budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.