Home Bouwwerken Wat is de kostprijs van een veranda?

Wat is de kostprijs van een veranda?

Een veranda heeft geen vaste kostprijs. Veranda’s heb je in alle prijsklasses. Een goedkope standaardveranda van 12m² die aan het huis wordt gebouwd kan je al krijgen vanaf €9.000. Dan gaat het echter om een minder goed geïsoleerde veranda van een beperkte oppervlakte. Wil je een echte woonveranda die verwarmd is in de winter en uitgerust is met superisolerend glas, dan kijken we al naar een groter budget van om en bij de 20.000 euro.

Voor de meeste projecten is tussen de €15.000 a €20.000 een juist gemiddelde richtprijs voor een veranda. Prijzen variëren sterk naargelang oppervlakte, materiaal en kwaliteit van het glas. Zo hebben veranda’s met hoogrendementsglas een iets hogere kostprijs.

kostprijs veranda isolerend glas
Veranda’s met isolerend glas hebben een hogere kostprijs

Kostprijs veranda per m²

Een veranda heeft dus geen vaste kostprijs per m². Zo gaat een veranda van 5m² meer kosten dan een gelijkaardige veranda van 20m². Algemeen gesproken kost een veranda al snel 1.000 euro per m². Maar elk project is natuurlijk specifiek. Vraag en vergelijk daarom verschillende offertes.

Kostprijs online berekenen

Wilt u de richtprijs voor uw veranda correct kunnen inschatten? Maak dan gebruik van onze veranda calculator om de prijs van uw veranda online te berekenen.

Prijs voor uw veranda berekenen?

Benieuwd naar wat een veranda u zou kosten? Bereken hier de richtprijs voor uw project via onze veranda-calculator. U krijgt direct een richtprijs (gratis en vrijblijvend).

Prijs veranda per materiaal, soort en stijl

Bovenstaande richtprijzen zijn gemiddelden van alle mogelijke veranda’s. Er zijn echter grote verschillen tussen veranda’s onderling. Zo varieert de prijs van een veranda naargelang:

  • Stijl: Streeft u naar de eenvoud van een moderne veranda of valt uw voorkeur meer voor een landelijke stijl? Voor elk wat wils.
  • Soort: Is de aanbouw van uw nieuwe veranda als extra leefruimte bedoeld? Wilt u er zowel in de winter als in de zomer van kunnen genieten? Of kijkt u meer uit naar een terrasoverkapping of pergola?
  • Materiaal: Hout, aluminium, PVC, dubbel of hoogrendementsglas? De mogelijkheden zijn breed. Lees hier alles over de prijs per soort materiaal en bereken de prijs voor uw droomveranda.

Het gebruikte materiaal voor de profielen heeft de grootste invloed op de prijs van een veranda. Meestal is een veranda opgebouwd uit hout, PVC of aluminium. Elk materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen en prijs:

Kostprijs houten veranda

Een houten veranda is de duurste optie. Doorgaans schommelt de prijs van een houten veranda rond de 1.500 euro per m².  Dit komt omdat de afwerking in hout veel duurder is dan bij de andere materialen. In totaal gaat het dan om een prijskaartje van 15.000 tot 25.000 euro.

Daartegenover staat een prachtige, houten veranda die warmte en charme uitstraalt en esthetisch een zeer mooi effect heeft. Houten profielen vergen wel ook meer onderhoud. Lees hier meer over de voordelen van een houten veranda.

kostprijs-houten-veranda
Een houten veranda is mooi maar meestal ook iets duurder

Kostprijs PVC veranda

Een PVC veranda is het goedkoopst en daardoor een zeer populaire keuze. De prijs van een veranda in PVC schommelt tussen 1.000 en 1.200 euro per m². Dat is tot wel 30% goedkoper dan een veranda in hout. Afhankelijk van de grootte en de afwerkingsgraad moet je dus rekenen op een budget van 10.000 tot 20.000 euro voor een PVC veranda.

Bovendien isoleert PVC goed en is het erg onderhoudsvriendelijk. Bij PVC is het namelijk niet nodig om het materiaal jaarlijks te behandelen tegen vocht en kou.

Aluminium veranda prijs

Een aluminium veranda kost gemiddeld 10 tot 20% meer dan PVC. Dit komt neer op 1.250 tot 1.500 euro per m². Een veranda in aluminium plaatsen heeft dus een gemiddelde kostprijs tussen de 12.500 en 20.000 euro, afhankelijk van de oppervlakte, de afwerking en de beglazing.

In ruil krijg je wel waar voor je geld. Aluminium is veel sterker dan PVC, waardoor de profielen veel dunner kunnen zijn. Aluminium profielen ogen een pak eleganter, terwijl PVC snel goedkoop oogt. Het is het ideale materiaal voor een moderne veranda. Wens je een veranda met een landelijk karakter? Dan opteer je best voor een houten veranda.

Tips om kostprijs veranda te drukken

Ontbijten met zicht op de wintertuin, rustig een boekje lezen onder het ritmisch getik van een regenbui of samen genieten van de zonsondergang. Met een veranda gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.

Een veranda bouwen is en blijft een serieuze investering, maar toch hoeft de rekening niet zo gepeperd te zijn. Gemiddeld moet je dus rekenen op een budget van 1.000 à 1.500 euro per m² voor een degelijke veranda. Wat doet de kostprijs stijgen/dalen? En zijn er manieren om de kosten naar beneden te halen?

Veranda bouwen: het basispakket

Om een beeld te krijgen van de prijs moeten we de verschillende onderdelen van een veranda onder de loep nemen. Over het algemeen omvat een veranda 3 componenten.

Het dak

Het dak is bepalend voor het comfort van de veranda, maar ook voor het prijskaartje. Afhankelijk van het type van het dak (zadeldak, één helling, …), de isolatie en de lichtkoepels varieert de prijs enorm.

De wanden

Hier zijn 2 zaken van belang. Enerzijds zijn er de profielen. De meeste verandabouwers kiezen voor aluminium, omdat het niet uitzet en weinig tot geen onderhoud vereist. Bovendien is het goedkoper dan hout en gaat het langer mee.
Ook de beglazing heeft een belangrijke invloed op de prijs: van de oppervlakte tot de afwerking van de glaspartijen. Schuifdeuren zijn bijvoorbeeld duurder dan vaste, opendraaiende deuren. Hoogrendementsglas heeft zijn meerkost, maar betekent ook meer comfort en minder warmteverlies.

Prijs veranda: profielen en beglazing
De profielen en de beglazing van een veranda hebben een grote invloed op de eindprijs.

De verlichting

Onderschat dit laatste element niet: de verlichting maakt of kraakt de sfeer en het uitzicht van de veranda. Zo heb je de keuze uit goedkope basic buisprofielen aan de ene kant en sfeervolle spots of ledverlichting aan de andere.

Veranda laten plaatsen: verlaagd btw-tarief

Wie een veranda bouwt, moet niet de volle pot betalen van de overheid. Zo betaal je maar 6 i.p.v. 21% btw. Voorwaarde is wel dat je huis 10 jaar of ouder is. Dit scheelt dus al snel enkele duizenden euro’s!

Invloeden op de prijs van een veranda

Ondanks de verlaagde btw is en blijft een veranda bouwen een serieuze investering. Toch hoeft de rekening niet zo gepeperd te zijn. Door op de volgende zaken te letten betaal je alvast een pak minder. Naast het materiaal van de profielen zijn er nog een aantal factoren die de kostprijs van een veranda beïnvloeden.

De afmetingen: klein maar fijn

Het is een open deur intrappen, maar een grote veranda van 30 m² is duurder dan een kleine veranda van 10 m². Er is nu eenmaal meer materiaal nodig en het aantal werkuren zal meestal ook hoger liggen.

De complexiteit van de veranda

Er bestaan een aantal standaard veranda’s: denk maar aan de simpele rechthoekige veranda met plat dak of het klassiek model met grote lichtstraat en twee glazen erkers. Elke zichzelf respecterende verandabouwer kan dergelijke veranda’s plaatsen en zijn daarom relatief goedkoop.

Je kan ook kiezen om een veranda op maat te plaatsen. Dan heb je de vrije keuze over de vorm en het uitzicht van de veranda. Wens je bijvoorbeeld een leefveranda in een L-vorm? Dat kan perfect, maar bouwkundig complexe vormen doen het prijskaartje uiteraard wel oplopen.

De voorbereiding en de afwerking

Een veranda bouwen vergt enige voorbereiding, zoals een fundering leggen en eventuele breekwerken. Verandabouwers nemen deze afbreekwerken op zich, maar je kunt deze vaak zelf uitvoeren. Op die manier wordt de kostprijs van de veranda gedrukt.

Ook qua afwerking kunnen er grote prijsverschillen optreden. Een veranda bestaat in strikte zin uit een dakstructuur, wanden, beglazing, vloer en verlichting. Kies je bijvoorbeeld voor een sobere tegel of een dure natuurstenen variant? Plaats je dubbel glas of hoogwaardig zonwerend glas? Dit heeft allemaal een grote invloed op de kostprijs van de veranda.

Beken ten slotte ook kleur. Spelen met kleuren kan een wondermooi resultaat opleveren, maar stuwt de prijs vaak omhoog. Profielen met dezelfde kleur voor binnen- en buitenkant te plaatsen zijn veel goedkoper dan twee verschillende kleuren.

Let op voor dure opties

Een veranda kan zoveel meer zijn dan het basispakket: denk maar aan screens, airco of zonwering. Maak steeds de afweging of deze extra’s een toegevoegde waarde vormen. Past een bepaalde optie niet in je budget? Laat de verandabouwer dan de voorbereidingen treffen, zodat de investering later makkelijk uitgevoerd kan worden.

Het plaatsen van verwarming en airco is bijvoorbeeld een mogelijkheid. Veel mensen kiezen ervoor om hierin te investeren. Het verhoogt het comfort van de veranda sterk, maar is natuurlijk ook een meerkost.

Prijs veranda: accessoires
Voor elk huis en elk budget bestaat de perfecte veranda.

Extra kosten bij veranda plaatsen

Bij een veranda hebben ook nog heel wat andere aspecten effect op de kostprijs van een veranda. Zo moet je voor grotere bouwwerken altijd een architect inschakelen.

Is je veranda kleiner dan 40 m² en komt de nok niet boven de 4 meter? Dan heb je enkel een meldingsplicht. Anders heb je een vergunning nodig en moet je een beroep doen op een architect. Dat betekent dus een extra kost. Controleer ook of de gemeente geen bijkomende regels oplegt!

Wie van zijn veranda graag een verwarmde ruimte maakt, moet bovendien de kosten voor de aanleg van een extra radiator of de kost van een pelletkachel in rekening brengen. Ook de plaatsing van zonnewering heeft uiteraard een effect op de prijs.

kostprijs-veranda-architect
Voor een grote veranda moet je een architect inschakelen, dat verhoogt de kostprijs van zo’n veranda.

Veranda prijs: offertes vergelijken van aannemers uit de buurt

Een veranda is dus sowieso niet goedkoop. Het is wel verstandig verschillende offertes te vergelijken alvorens een keuze te maken. Via Mijn-Gemeente.be kan men offertes voor veranda’s in de buurt opvragen. Zo kom je snel tot een goede keuze. De keuze voor zo’n lokale specialist kan de kostprijs van een veranda sterk drukken.

Want een veranda laten bouwen is en blijft een zware investering. Ga dus niet over één nacht ijs, maar denk goed na over wat u wilt. Het is dus zeker een goed idee om verschillende verandabouwers te contacteren en uw plannen voor te leggen. Het is dan aan hen om u een eerlijk voorstel te doen. Vergelijk de voorstellen en ga voor het voorstel waar u zich het best bij voelt! Wilt u eerst en vooral een indicatie van het budget? Maak dan gebruik van onze verandacalculator. Onze diensten zijn gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type veranda wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.