Vezelcementplaat gevel: voordelen, soorten en plaatsing

Een vezelcementplaat op je gevel, wat is dat precies? Het is een vraag die we regelmatig voorbij horen komen. Vezelcementplaten zijn een modern type gevelbekleding met zeer veel voordelen. Ze zijn in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar, en je kunt ze op verschillende manieren monteren.

Hoe wordt vezelcement gemaakt?

Vezelcement bestaat uit een mengeling van verschillende natuurlijke grondstoffen. De verhouding van de grondstoffen ziet er als volgt uit:

  • 60% portlandcement
  • 30% lucht
  • 6% water
  • 2% cellulose
  • 2% vezels

De elementen worden samengevoegd en gemixt tot een speciale soort vezelcement. Daarna filtert men het mengsel tot er een dun filtraat ontstaat. Vervolgens worden er op de rol van een accumulator diverse lagen van de film op elkaar gestapeld tot er een robuuste plaat ontstaat.

Tot slot worden de vezelcementplaten op maat gesneden, geschuurd en gecoat. De overgebleven resten worden gerecycled en hergebruikt voor nieuwe platen.

vezelcementplaten op gevel van modern gebouw
Vezelcementgevel gecombineerd met een vliesgevel

De voordelen van vezelcementplaten

Vezelplaten kennen vele voordelen. Dit gaat echter veel verder dan enkel esthetische schoonheid. Denk hierbij aan de volgende punten:

  • Ze zijn onwijs sterk en goed bestand tegen schimmel, bacteriën, verrotting en roest. Dit zorgt voor een duurzame levensduur van soms wel meer dan 50 jaar.
  • Het is een ecologisch verantwoord alternatief voor de meeste houten gevelbekleding. Ook is het, in tegenstelling tot hout, niet aantrekkelijk voor knaagdieren en insecten.
  • De platen hebben brandwerende kenmerken. Ze branden niet en veroorzaken ook geen rook wanneer er sprake van brand is.
  • Vezelcementplaten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, stijlen en kleuren, mét uv-bestendige verf die worden aangebracht in meervoudige lagen. Hierdoor veranderen de platen niet van kleur na verloop van tijd.
  • Tot slot zijn ze zeer eenvoudig schoon te krijgen. Je reinigt de platen zeer eenvoudig met water en een mild schoonmaakmiddel.

Groot voordeel aan vezelcement is dat het makkelijk te bewerken is achteraf. Ben je het uitzicht beu? Dan kan je de bekleding makkelijk bewerken met bijvoorbeeld een metalen laag, composiet of een kunststof. Natuursteen (zoals handvormstenen) en keramische gevelbekleding zijn dan weer moeilijke opties door het zware gewicht.

Op zoek naar een goede gevelspecialist?
Vraag gratis en geheel vrijblijvende offertes aan

Hoe duurzaam is vezelcement?

Vezelcement staat bekend als een duurzaam alternatief voor veel andere gevelbekleding. Het is bestand tegen verschillende weersomstandigheden, en evengoed tegen biologische degradatie. Vezelcementplaten gaan daardoor vaak langer mee dan 50 jaar, zonder reparaties. Ten slotte is het ook nog eens recyclebaar, wat dit materiaal ook nog eens uiterst milieuvriendelijk maakt.

gevelbekleding van vezelcementplaten

Wat voor soorten vezelcement kan gebruikt worden als gevelbekleding?

Er zijn verschillende soorten vezelcement op de markt waarmee je de gevel kunt bekleden. We bespreken de 3 meest voorkomende:

Vezelcement gevelpanelen

Gevelpanelen van vezelcement zijn snel beschikbaar in standaardafmetingen. Daarnaast kun je ze ook laten zagen in een ander gewenst formaat. Ze zijn erg dun en licht van gewicht, met als gevolg dat ze naadloos aansluiten op gevels die met weinig dikte zijn opgebouwd. Ten slotte passen ze ook perfect boven op isolatieplaten.

Vezelcement sidings

Sidings van vezelcement zijn gevelstroken die je zowel verticaal als horizontaal kunt bevestigen. Deze keuze staat centraal bij de uitstraling van je gevel. Een verticale bevestiging van de sidings staat bekend om zijn moderne uitstraling.

De sidings zijn beschikbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. Het plaatsen hiervan vergt wel is waar meer tijd door hun beperkte omvang. Toch zorgt het kliksysteem voor een snelle installatie.

Vezelcementleien

Ook leien van vezelcement kunnen een strakke gevelbekleding vormen voor je woning. Dankzij verschillende bevestigingspatronen is er een ruim aanbod aan ruitvormige en rechthoekige leien. Dit maken de esthetische mogelijkheden werkelijk eindeloos.

De plaatsing hiervan vergt behoorlijk meer inspanning dan bovengenoemde varianten, maar maken van je woning een echte eyecatcher.

Gevelspecialist nodig?
Vul het offerteformulier in en profiteer van gratis en vrijblijvende offertes
arrow Ontvang offertes

Hoe verloopt de plaatsing van vezelcementplaten?

Het bevestigen van nieuwe vezelcementplaten op je gevel dient zorgvuldig te gebeuren. Hoe je het best te werk gaat, is als volgt:

Voorbereidende werken

Begin met het voorbereiden van de buitenmuren. Dit omvat het opvullen van eventuele barsten of scheuren. Het is van cruciaal belang om je buitenmuren grondig te controleren alvorens je begint met klussen. Is de buitenmuur ook vervuild? Begin dan ook met een uitgebreide reinigingsbeurt.

gebouw met gevel van vezelcementplaten

Isolatie plaatsen

Wanneer het voorbereidende werk erop zit, kan het isoleren van de gevel beginnen. Hiermee verkrijg je een vochtbestendige en duurzame laag om te kunnen genieten van een optimaal binnenklimaat. Een veelgebruikte optie zijn PUR- of PIR-platen. Daarna plaatst de gevelspecialist nog een extra vochtwerende membraan.

Onderliggende constructie

De onderliggende constructie die de specialist vervolgens plaatst, dient puur als gevelventilatie. Dit bestaat meestal uit een onderconstructie bestaand uit hout of metaal, en bevindt zich bovenop de isolatielaag. Hiermee verklein je de kans op eventuele vochtproblemen aanzienlijk.

Platen op gevel monteren

Wanneer je klaar bent met het afwerken van de ondergrond, is het moment aangebroken om de vezelcementplaten te monteren. Afhankelijk van de soort bekleding bevestigt een gevelspecialist deze met pluggen, schroeven of via een kliksysteem. Daarna werk je de gevel af met dak-, hoek- en randprofielen voor een naadloos geheel.

Vezelcementplaten horizontaal op gevel installeren

Vezelcementplaten kopen? Contacteer onze gevelexperten en vind een offerte op maat

Door de gratis en geheel vrijblijvende offertes aan te vragen, ontvang je een overzicht met verschillende erkende gevelspecialisten uit je regio. Zaken die je hier onder meer terugleest zijn hoeveel ervaring de specialisten hebben en natuurlijk welke tarieven ze hanteren.

Is je situatie vrij complex en kom je het liefst in contact met een specialist alvorens je een beslissing neemt? Onze vakmensen staan te allen tijde klaar om jouw specifieke situatie te bekijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.