Ben je van plan je gevel te renoveren, of ben je al bezig? Een gevelplint plaatsen is een interessant idee om de gevel creatief af te werken. Hier kom je te weten waarom de plaatsing ervan een goed idee is en welke soorten er bestaan. Ontvang daarnaast tips om een gevelplint succesvol zelf te plaatsen.
Inhoud
Waarom een gevelplint aan je woning plaatsen altijd interessant is
Een gevelplint plaatsen heeft veel voordelen. Ten eerste is een gevel heel gevoelig aan de onderkant. De gevelplint beschermt het tegen opspattend water en vuil. Daarnaast beschermt de schuine kant van de gevelplint tegen opstijgend vocht en mosvorming.
Het vermindert ook deels warmteverlies. Dit is misschien maar miniem, maar nog steeds een mooie bijdrage aan de thermische isolatie van jouw woning. Het is daarom zelfs interessant bij tijdelijke blinde gevels.
Ten slotte zijn gevelplinten beschikbaar in verschillende kleuren, maten en materialen. Een sterk esthetisch pluspunt voor jouw gevel dus.
Tip: gevelplinten zijn niet enkel mooi bij effen gevelbekleding. Ze zijn ook een meerwaarde bij een (zelf gemetselde) stenen gevel, zeker wanneer dit klassieke recuperatiestenen zijn.
Welke gevelplinten bestaan er?
Met gevelplinten heb je een breed assortiment aan keuze.
Populairste materialen zijn natuursteen: blauwe steen en arduin
Je hebt natuurlijk de klassiekers zoals de gevelplint in arduin of blauwe steen. Deze zijn van hogere kwaliteit en geven jouw muur extra bescherming. Hiervoor betaal je wel een hogere prijs, omdat ze worden gezien als duurzaam en luxueus.
Als je eerder iets goedkoper wilt kan je voor een gevelplint in Belgische hardsteen gaan of voor een gevelplint in natuursteen. Een gevelplint in kunststof is ook een mogelijkheid. Ze zullen allemaal een meerwaarde zijn voor jouw woning.
Hoe plaats je een materiaal als blauwe steen veilig
Om een veilige plaatsing te garanderen, schakel je altijd best een specialist in. Een professionele gevelwerker heeft de nodige kennis en ervaring om de gevelplint correct, veilig en snel te plaatsen. Hij of zij zal de klus gegarandeerd beter uitvoeren dan de gemiddelde doe-het-zelver.
Daarnaast ontvang je advies op maat van de professional. Dit brengt vaak hogere kosten met zich mee. Vergelijk daarom gratis en vrijblijvend offertes en bespaar heel wat kosten.
Gevelplinten cementeren
Als je nog goedkoper wilt gaan, kan je voor gecementeerde gevelplinten kiezen. Die zijn in verschillende structuren beschikbaar. Je kan ze ook vlot laten overschilderen.
Vele afwerkingsmogelijkheden
Er bestaan veel afwerkingsmogelijkheden voor gevelplinten. Je kan bijvoorbeeld een gevelplint in blauwe steen schuin afzagen. Op die manier blijft er geen water op de plint staan, het vermindert ook mosvorming, waardoor je minder vaak moet ontmossen, verkleuring en helpt een vochtige buitenmuur voorkomen.
Gecementeerde plinten kan je bijvoorbeeld gladschuren of voor een grovere structuur gaan.
Overschilder je (oude) gevelplint in de gewenste kleur
Als je dat wenst kan je zeker ook je oude gevelplint overschilderen in een kleur naar keuze. Dit kan een nieuwe en unieke uitstraling geven aan jouw woning. Kies zeker voor een kwalitatieve gevelverf. Die blijft niet enkel langer mooi, maar de verf verwijderen zal, indien gewenst, ook vlotter verlopen.
De installatie van gevelplinten: tips
Hieronder krijg je een paar tips te lezen als je jouw gevelplint zelf wil plaatsen.
Welke lijm gebruik je?
Je kiest best voor een sterke en duurzame lijm die geschikt is voor buitengebruik. De lijm moet ook geschikt zijn voor de materialen van de gevelplint en de gevel. Een polyurethaanlijm of een speciale constructielijm is een goede keuze.
Hoe hoog komt een gevelplint ongeveer?
De standaard hoogtes van gevelplinten kunnen 30, 40, 50 of zelfs 60 cm zijn. Maar eigenlijk is alles mogelijk. Hoe hoger de gevelplint, hoe hoger de kosten. Probeer dat te onthouden tijdens je kostenraming.
Vergeet gevelplinten niet af te werken
Wanneer je de gevelplint hebt geplaatst kan je deze afwerken. De afwerking is heel belangrijk, want het zorgt voor een duurzaam resultaat.
Een gecementeerde gevelplint kan je afwerken met marmerkorrel. Je kan deze gladschuren of een grove structuur behouden. Een gevelplint in arduin kan je afkitten.
Plaats isolatie achter je gevelplint en verlies geen warmte
Als je van een betere isolatie wil genieten en dus minder warmteverlies hebt plaats je best isolatie achter de gevelplint. Dit zorgt ervoor dat nog minder warmte ontsnapt onderaan de buitenmuur.
Gevelplinten als geveldecoratie
gevelplinten zorgen dat je lichtgekleurde buitenmuurbekleding langer proper blijft, maar daarnaast hebben ze ook een esthetische functie. Combineer ze met gevelplanten of andere decoratie om een authentieke sfeer te krijgen.
Let op: klimop is populair, maar moeilijk te verwijderen. Kies best een andere klimplant.
Toch liever gevelplint door specialisten laten plaatsen? Contacteer ze hier gratis
Laat je liever jouw gevelplint plaatsen door vakmensen? Vul dan onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in. Een professional geeft je advies op maat om een weloverwogen keuze te maken. Op die manier weet je welke materialen of afmetingen je nodig hebt.
Daarnaast zorgt een professional voor een correcte plaatsing. De gevelplint zal perfect aansluiten op de muur en de grond.
Ontvang tot 5 gratis offertes en advies op maat. Door de prijsoffertes te vergelijken vind je snel de beste optie op maat van je budget. Vergelijk tegelijk de prijzen voor een dak- en gevelrenovatie en ontdek hoeveel je met deze combinatie kan besparen.