Zelf metselen van je gevel: is het moeilijk? Tips en aandachtspunten

een gevel zelf metselen klinkt als een hele onderneming. Is het een klus waar je makkelijk zelf even aan begint of schakel je toch echt best een specialist in? In dit artikel leggen we duidelijk uit hoe je zelf een muur kan metselen. We geven we je nuttige tips en belangrijke aandachtspunten mee en leggen uit welke stappen er zijn in het proces. Zo kan jij snel aan het werk te gaan. 

De gevel metselen voor beginners: hoe begin je eraan?

Een gevel metselen is een behoorlijke taak. Je goed voorbereiden is dus belangrijk. Door je in te lezen, materiaal te verzamelen en een plan te maken, kom je al een heel eind. Daarna start het echte werk.  

Personen plaatsen zelf bakstenen muur

Hoe snel kan je een muur leren metselen?

Een basiskennis van metselen kan je redelijk snel opdoen. Een goede of unieke afwerking zal je echter niet verkrijgen bij de eerste paar keren metselen. Direct beginnen met het zelf metselen van een gevel is daarom niet het beste idee. Vraag een professional om je hierbij te helpen.

Het metselen zelf neemt afhankelijk van de muur minstens twee dagen in beslag. Dan moet je twee weken wachten alvorens je de muur kan voegen.

Wil je graag een strak afgewerkte gevel?
Contacteer dan vrijblijvend onze experten voor advies op maat
arrow Ontvang offertes

Buitenmuur zelf metselen: stappenplan

Er zijn drie stadia bij het zelf metselen: profielen stellen, metselen en tenslotte de voegen afwerken.  

man met handschoenen die met oranje baksteen en mortel een muurtje zet

Stap 1: Voorbereidende werken

Voordat je een muur kan metselen, heb je een stevige fundering nodig. Als die er nog niet is, moet je dat eerst doen. 

Tip: bakstenen muren vormen een stevige, brede gevel. Dit maakt ze niet zo geschikt voor een tijdelijke blinde gevel.

Als je de fundering hebt, kan je aan de slag. De eerste stap begint de dag voor het metselen. Je moet namelijk de stenen een dag op voorhand natmaken. De juiste vochtigheid van de stenen is nodig, om te voorkomen dat je muur uit elkaar valt. Bij te droge stenen zal de specie niet hechten. Als de stenen te nat zijn, loopt de specie er tussen uit. 
Om de vochtigheid te testen, druk je best twee stenen met wat specie ertussen tegen elkaar. Als er aan elke steen wat specie hangt, ben je klaar om te beginnen. 

Stap 2: Metselprofielen bevestigen en alles aftekenen

Om te zorgen dat je muur recht wordt gemetseld, moet je metselprofielen bevestigen. Hierbij moet je op elk uiteinde of elke hoek van de muur een houten profielbalk maken. Die metselprofielen staan rechtop en worden ondersteund door twee houten schoorlatten. De profielbalk moet op een plaatje staan dat in de grond vastgemaakt is.

De muur zal je tussen die twee profielbalken bouwen. Controleer met behulp van een waterpas of alles loodrecht staat. Vervolgens teken je op een meter boven de grond een 0 lijn op één metselprofiel. Trek de lijn door met een waterpas naar alle andere profielen. 

Geen tijd? Ontvang gratis offertes op maat van je budget
Vergelijk de prijzen van vakmensen uit je buurt en bespaar heel wat kosten
arrow Ontvang offertes

Stap 3: Bereken de lagenmaat

De volgende stap is het bepalen van de lagenmaat. De dikte van één laag moet gelijk zijn aan de dikte van de steen, plus één centimeter. Die centimeter is de voegdikte tussen de stenen. Bepaal dus de gemiddelde steendikte, om te weten hoe dik de stenen ongeveer zijn.

Teken de lagen op een verticale lat en neem ze over op de metselprofielen. 

Stap 4: Maak de metselspecie

Een belangrijke stap in het zelf metselen is het maken van de metselspecie. Die moet immers de juiste consistentie hebben. Gebruik handschoenen en volg de instructies op de verpakking. Zorg daarbij dat je telkens slechts een hoeveelheid voor twee uur metselen maakt. 

Spoel het materiaal dat in aanraking is geweest met de specie altijd goed af als je het niet langer gebruikt. Zo voorkom je vuil gereedschap voor de volgende klus. 

Metselspecie zelf maken

Stap 5: Span het metseltouw 

Span voordat je begint het metseltouw tussen de profielen, voor de volgende laag van stenen. Dat is je leidraad wanneer je begint te metselen. 

Stap 6: Breng metselspecie en stenen aan

Het is een goed idee om eerst te oefenen met een aantal stenen buiten je gevelproject om. Zo leer je om te gaan met een troffel, ontdek je hoeveel specie je moet gebruiken en krijg je de techniek in de vingers.  

Als je dat eenmaal onder de knie hebt, kan je je muur zelf metselen. Zorg dat de specie naar de vorige steen toe is aangebracht. Duw de specie ook een beetje tegen de kop van de steen. Plaats de steen dan met de bolle kant naar onder. Dat doe je door hem eerst wat schuin te houden en vervolgens in één beweging tegen de vorige steen te duwen.

Indien de steen niet recht staat, kan je hem recht zetten door er met de troffel tegen te tikken. Maak geen gebruik van je handen en wring de steen niet op zijn plaats.

Schraap de overtollige specie uit de voegen met behulp van de troffel. 

metselen van grijze stenen op basis van een metseltouw als leidraad

Stap 7: Herhaal vorige stap en controleer regelmatig

Herhaal die stap voor alle stenen en alle rijen. Controleer telkens of elke verticale voeg mooi onder elkaar staat. Let ook op het loodrecht en waterpas staan van de muur. 

Heb je de juiste hoogte bereikt, dan is de muur gemetseld. Je moet wel de voegen nog een centimeter uitkrabben en vervolgens twee weken laten drogen. Zorg dat er geen regen op je metselwerk komt, door je muur af te dekken. 

Stap 8: Breng voegmortel na 2 weken in muren aan

Nadat je de muur twee weken hebt laten drogen, is het tijd om de voegmortel aan te brengen in de voegen. 

De gevel afwerken stopt niet bij de voegmortel. Je kan hiernaast ook kiezen voor geveldecoratie voor een persoonlijke toets. Denk bijvoorbeeld aan gevelplanten. Best vraag je hierrond advies, gezien sommige planten, schade aanbrengen aan de gevel. Klimop verwijderen is daarnaast een moeilijke onderneming.

Specialist voegen laten aanbrengen?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Zelf metselwerk van je gevel uitvoeren: tips

Zelf metselen is geen gemakkelijk karwij. We zetten daarom nuttige info op een rijtje. 

Wat zijn de benodigdheden wanneer je zelf metselt? 

Je hebt best wel wat nodig om een muur te metselen. Voor de muur zelf gaat het om metselstenen en de specie. 

Daarnaast heb je ook nog wat gereedschap nodig. Een troffel en handschoenen kunnen niet ontbreken voor het plaatsen van de stenen. Voor de specie gebruik je best een betonmixer, een duimstok, een emmer en een speciekuip. Ook een kruiwagen kan handig zijn om zwaar materiaal rond te rijden. 

Om te meten gebruik je best een waterpas en een metselkoord

troffel, waterpas en ander gereedschap om zelf de gevel te metselen

Hoeveel lagen mag je per dag metselen?

Het maximum aantal lagen dat je per dag zelf mag metselen, hangt af van de zwaarte van de stenen. Je moet immers zorgen dat de specie tussen de stenen niet inzakt. Houd dus een oogje in het zeil en vraag advies aan een specialist, zeker indien er iets fout loopt. 

Kan je gedeeltes opnieuw metselen als de stenen verouderd zijn?

Het is mogelijk om bepaalde stukken opnieuw te metselen als ze niet meer mooi zijn. Hiernaast zijn er gelukkig ook makkelijkere oplossingen. Kies er bijvoorbeeld voor om de gevel te verven. De verf kan je na een tijd snel verwijderen en vervangen door een andere kleur.

Let op de juiste verhoudingen voor voegmortel

Mortel heeft twee ingrediënten, namelijk zand en cement. Om de juiste consistentie te bekomen, meng je best 3 eenheden zand met 1 eenheid cement droog door elkaar. Wanneer het mengsel een egale kleur heeft, kan je water toevoegen

Vermijd gevaarlijke situaties en vraag hulp aan een expert
Ervaringsdeskundigen kennen de perfecte verhoudingen voor een goede stabiliteit
arrow Ontvang gratis offertes

Fouten zijn snel gemaakt bij zelf metselen: waar moet je op letten? 

Het is belangrijk voor het uitzicht van je muur dat het zelf metselen zonder fouten gebeurt. Er zijn dus een aantal zaken waar je best op let. 

Zorg bijvoorbeeld dat de specie is afgestemd op het type baksteen dat je gebruikt. De stenen kunnen immers wat vocht opzuigen, waardoor je voegen kunnen verkruimelen. 

Een andere fout die je moet voorkomen is het niet uitkrabben van het metselwerk. Dit moet je onmiddellijk doen nadat je je muur hebt gemetseld. Zo kan je achteraf de voegen vullen. Zorg ook dat je de voegen gelijk uitkrabt.

Nog enkele aandachtspunten
1. metselen wordt moeilijker als je speciale stenen gebruikt. Kies je bijvoorbeeld voor niet gelijke recuperatie stenen?
2. Wil je de gevel volledig vernieuwen of enkel nieuwe stenen als buitenmuurbekleding? De techniek zal wat verschillen.
Vraag advies aan onze ervaren metselaars en geniet van een prachtige gevel.

Naast het uitzicht van je nieuwe gevel is het goed metselen ook belangrijk voor de functionaliteit. Goede gevelbekleding voorkomt namelijk vochtige muren en andere problemen. Vochtproblemen zorgen bijvoorbeeld dat je vaker mos moet verwijderen, wat de onderhoudskosten omhoog drijft. Een gevelplint onderaan de gevel zal er voor zorgen dat je stenen wat langer proper blijven.

Grote bakstenen woning

Liever belangrijke metselwerken van je huis laten uitvoeren door een professional? Contacteer ze hier gratis

Zelf metselen is een zwaar karwei. Het is daarom waarschijnlijk gemakkelijker en fraaier om dat over te laten aan vakmensen. Zo blijft jouw muur er zeer lang staan en ziet het er ook perfect uit. 

Om de professional te vinden die goed bij je past, vergelijk je best offertes. Zo krijg jij de perfecte specialist voor jouw project, aan een goede prijs! Combineer daarnaast renovatiewerken, zoals dak- en gevelrenovatie en ontvang extra kortingen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.