Home Gevelrenovatie: Alle mogelijkheden en bijhorende prijzen

Gevelrenovatie: Alle mogelijkheden en bijhorende prijzen

Gevelrenovatie kan een flinke opfrisbeurt geven aan je huis, maar wat zijn eigenlijk de mogelijkheden en bijbehorende prijzen? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het gevelrenovatie, van het aanbrengen van nieuwe bekleding tot het herstellen van voegen en het reinigen van je gevel. 

Wat valt er precies allemaal onder gevelrenovatie?

Ben je van plan om je gevel op te knappen, maar weet je niet precies wat er allemaal bij gevelrenovatie komt kijken? Hieronder vind je een overzicht van de verschillende aspecten die onder gevelrenovatie vallen.

Nieuwe gevelbekleding aanbrengen

Is het tijd om je huis een frisse uitstraling te geven? Dan is gevelrenovatie dé sleutel tot een totale make-over! En als het gaat om het vernieuwen van je gevel, is nieuwe gevelbekleding de perfecte oplossing. Het geeft je woning een compleet nieuwe look en laat het stralen als nooit tevoren. Er zijn heel wat verschillende gevelmaterialen en hiermee kunnen allerlei soorten gevelbekledingen gerealiseerd worden. De drie populairste methoden zijn steenstrips, houten bekleding en crepi.

Gevelrenovatie: nieuwe bekleding aanbrengen

Gevelherstellingen

Gevelherstellingen kunnen variëren van kleine reparaties tot grotere renovaties, afhankelijk van de staat van je gevel en de ernst van eventuele schade. Een voorbeeld van een kleine gevelherstelling is het dichten van kleine scheurtjes met speciale vulmiddelen.

Deze scheurtjes kunnen ontstaan door temperatuurschommelingen of door de natuurlijke beweging van het gebouw. Voor grotere schades, zoals beschadigd metselwerk of losse stenen, kan het nodig zijn om een professionele gevelspecialist in te schakelen om de gevel te herstellen en te versterken.

Beschadigde gevel

Voegen herstellen 

Voegen herstellen is een veelvoorkomend werkje dat je zelf kan uitvoeren met de juiste materialen en technieken. Een voorbeeld van voegen herstellen is het verwijderen van oude, versleten voegmortel met een voegenkrabber en het vervolgens opnieuw aanbrengen van verse voegmortel. Om fouten te vermijden schakel je wel best een specialist in.

Voegwerken helpen niet alleen om de esthetiek van de gevel te verbeteren, maar zorgt er ook voor dat de stenen stevig aan elkaar blijven zitten en beschermd worden tegen vocht en andere schade.

Contacteer gevelexperten en ontvang advies op maat
Schakel professionals in en geniet van een verzorgde gevel
arrow Vergelijk gratis offertes

De gevel reinigen

“Gevelrenovatie” klinkt misschien als een hele klus, maar eigenlijk is gevelreiniging een essentieel onderdeel van het behoud van je gevel in topconditie. Het is als het fundament leggen voor een goed ogende gevel. Afhankelijk van de mate van vervuiling zijn er verschillende methoden beschikbaar om je gevel weer schoon en fris te krijgen.

Reinigen van een licht vervuilde gevel

Wanneer je te maken hebt met een licht vervuilde gevel, is een hogedrukreiniger vaak voldoende. Deze methode maakt gebruik van krachtige waterstralen om vuil los te maken en milde verontreinigingen te verwijderen. Het is een snelle en kostenefficiënte manier om je gevel op te frissen, zonder al te veel gedoe.

Opties bij een zwaar vervuilde gevel

Bij een zwaar vervuilde gevel kunnen hogedrukreinigers tekortschieten. Gelukkig zijn er andere reinigingsmethoden beschikbaar:

 1. Nevelstralen: Deze techniek maakt gebruik van een fijne nevel van water vermengd met een reinigingsmiddel om diepere verontreinigingen aan te pakken. De nevel wordt onder lage druk op de gevel gespoten, waardoor vuil en aanslag effectief worden verwijderd zonder schade aan het oppervlak.
 2. Stoomreinigen: Stoomreiniging is een milieuvriendelijke methode die gebruik maakt van hete stoom om vuil, vet en andere verontreinigingen te verwijderen. De hoge temperatuur van de stoom maakt het mogelijk om zelfs de meest hardnekkige vlekken en aanslag te verwijderen, terwijl het tegelijkertijd bacteriën en schimmels doodt.
 3. Chemisch reinigen: Bij extreem hardnekkige vervuiling kan chemisch reinigen de beste oplossing zijn. Hierbij worden speciale reinigingsmiddelen gebruikt die zijn ontworpen om verschillende soorten vuil en aanslag op te lossen en gemakkelijk te verwijderen. Het is belangrijk om deze methode met zorg toe te passen om schade aan de gevel te voorkomen.
Gevelrenovatie: reinigen van gevel

Gevelisolatie aanbrengen

Gevelisolatie is dé sleutel tot een aangenaam en energiezuinig huis. Hier zijn de drie meest voorkomende manieren om dat te doen:

 1. Spouwmuurisolatie: Als je snel en betaalbaar wilt isoleren, is dit je beste vriend. Bij isolatie in de spouw wordt het isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur gespoten, waardoor warmte binnenblijft.
 2. Gevelbekleding met isolatie: Dit is isoleren met stijl. Plaats kalkpleister op de buitenmuur en bedek het met een nieuwe gevelbekleding naar keuze. 
 3. Isolerende verf of coating: Voor een snelle fix is er isolerende verf. Gewoon aanbrengen op je buitenmuur en genieten van een warmer huis en een lagere energierekening.
Op zoek naar een specialist?
Vind snel een aannemer voor jouw project.

Hoeveel kost een gevelrenovatie gemiddeld?

Het antwoord hangt af van je doelen en behoeften. Gevelrenovatie komt vaak voor wanneer je je huis wilt beschermen of je gevels wilt opfrissen. Het kan ook een kans zijn om je isolatie te verbeteren. Hier vind je een overzicht van de verschillende mogelijkheden voor kleine gevelrenovaties en de bijbehorende prijzen per vierkante meter.

 • Gevel schilderen: € 20-€ 40
 • Kaleien: € 25-€ 40
 • Voegen uitslijpen/hakken en nieuw voegwerk: € 35-€ 50
 • Gevelrenovatie met spuitkurk: € 40-€ 60

Let op: deze prijzen zijn exclusief eventuele reinigingskosten. Bij grotere oppervlakken wordt vaak korting gegeven. Wil je precies weten wat jouw gevelrenovatie zal kosten? Neem dan contact op met professionals via ons offerteformulier voor een nauwkeurige prijsopgave.

Kostprijs nieuwe gevelbekleding

Sta je op het punt om je gevel een frisse uitstraling te geven? Dan wil je vast weten wat zoiets kost. Hier zijn enkele prijsindicaties om je op weg te helpen:

 • Steenstrips: Voor een moderne look kun je denken aan gevelrenovatie steenstrips, die variëren tussen de € 150 en € 200 per vierkante meter. Het geeft je huis een eigentijdse uitstraling met een vleugje luxe.
 • Houten gevelbekleding: Als je van een meer natuurlijke, authentieke look houdt, is houten gevelbekleding misschien iets voor jou. Prijzen schommelen hier naargelang de houtsoort tussen de € 100 en € 150 per vierkante meter. Het voegt warmte en karakter toe aan je woning.
 • Crepi gevel: Crepi, ook bekend als gevelpleister, is een populaire keuze vanwege zijn veelzijdigheid en betaalbaarheid. Prijzen variëren tussen de € 40 en € 80 per vierkante meter. Het resultaat is een strakke, moderne look.

Tip: Gevelbekleding met isolatie

Wist je dat nieuwe gevelbekleding vaak wordt gecombineerd met isolatie? Dit kan je huis niet alleen een nieuwe uitstraling geven, maar ook energiezuiniger maken. Met isolatie inbegrepen, kunnen de prijzen stijgen naar:

 • Steenstrips: € 200-€ 250 per m²
 • Houten gevelbekleding: € 120-€ 250 per m²
 • Crepi gevel: € 100-€ 140 per m²

Wat kost een gevel reinigen per vierkante meter?

Gevelreiniging kan behoorlijk variëren in prijs, afhankelijk van de methode die je kiest. Of je nu zachtjes of stevig wilt reinigen, er is altijd een optie die past bij de vervuilingsgraad van je gevel. Hier is een handige tabel met gemiddelde prijzen per vierkante meter, inclusief btw:

Soort gevelreinigingGemiddelde prijs per m²Vervuilingsgraad
Zandstralen€ 10-€ 20Hardnekkige vervuiling
Vochtstralen€ 12-€ 22Hardnekkige vervuiling
Nevelstralen€ 15-€ 20Milde tot middelzware vervuiling
Stoomreinigen€ 5-€ 10Milde vervuiling
Chemisch reinigen€ 15-€ 20Hardnekkige vervuiling

Gemiddeld liggen de kosten voor gevelreiniging tussen 5 en 22 euro per vierkante meter, inclusief btw. Kies de methode die past bij jouw gevel en laat hem er weer als nieuw uitzien.

Wat kost een gevel herstellen per m2?

De kosten voor het herstellen van een muur variëren afhankelijk van de renovatiewerken of methode die je toepast, waarvan de meeste hierboven al besproken zijn.

Als het gaat om het herstellen van voegen, zijn er twee soorten kosten waar je rekening mee moet houden. Allereerst betaal je voor het verwijderen van de oude voegen. De prijs hiervan kan variëren, afhankelijk van de methode die je kiest, ergens tussen de 32 en 50 euro per vierkante meter

Vervolgens komen de kosten voor het opnieuw voegen zelf, wat je ongeveer tussen de 8 en 13 euro per vierkante meter zal kosten. Natuurlijk hangt dit af van het type voeg dat je kiest en de omvang van het oppervlak dat je wilt laten herstellen.

Wat is de goedkoopste manier om een gevel te renoveren?

Het cementeren van je gevel is een populaire keuze voor een eenvoudige en betaalbare gevelrenovatie. Het wordt vaak gebruikt door vakmensen voor oudere gevels om ongelijkheden, barsten en kleurverschillen weg te werken.

Bovendien zorgt een cementering ervoor dat je gevel duurzaam en bestendig is tegen diverse weersomstandigheden. Het is een efficiënte manier om je gevel een frisse uitstraling te geven en die tegelijkertijd goed bestand is tegen weersomstandigheden.

Contacteer vrijblijvend gevelexperten & ontvang offertes
Vergelijk gratis tot 5 prijsoffertes op maat van je budgte en bespaar makkelijk kosten
arrow Ontvang offertes

Zijn er premies of subsidies in Vlaanderen voor gevelrenovatie?

Ontvang een premie en maak je gevel energiezuinig! Of het nu gaat om isolatie, reiniging of bekleding, er zijn verschillende mogelijkheden om je gevel te verbeteren en daarvoor beloond te worden. Het aanvragen van de premie is de eerste stap, maar vergt wel wat administratief werk. Denk aan het verzamelen van facturen en specificaties van het gebruikte materiaal.

De totaalrenovatiebonus heeft plaatsgemaakt voor nieuwe initiatieven zoals de EPC-labelpremie voor energiebesparende investeringen en de Mijn Verbouwpremie voor buitenmuren. Deze veranderingen markeren een verschuiving naar meer gerichte ondersteuning voor specifieke renovatieaspecten.

Bekijk dus zeker de voorwaarden om te zien of je in aanmerking komt voor deze premie en geniet van fiscale voordelen bij je investering.

Krijg tegemoetkomingen van de Vlaamse overheid

Nieuwe gevelbekleding of schilderen?

Overweeg je een update voor de buitenkant van je huis? Dan kom je al snel voor de keuze te staan: nieuwe gevelbekleding of simpelweg schilderen? Deze beslissing kan een grote impact hebben op de uitstraling van je woning. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van beide opties.

Kleine gevelrenovatie

Als je gevel wat extra aandacht nodig heeft maar je niet meteen een grote renovatie wilt uitvoeren, dan is een kleine gevelrenovatie precies wat je nodig hebt. Het is een snelle en relatief eenvoudige manier om je gevel weer een frisse uitstraling te geven, met soms verbluffende resultaten.

Verander het uitzicht van je gevel
Vergelijk offertes op maat van je budget

Buitenmuur schilderen

Een populaire keuze voor een kleine gevelrenovatie is het schilderen van de buitenmuur. Maar voordat je begint, is het belangrijk om de gevel goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat de muur schoon en vrij van beschadigingen is.

Kies vervolgens de juiste verf, afhankelijk van de structuur van je muren. Een dampopen verf is een goede keuze, omdat deze beschermt tegen vuil en vocht doorlaat, waardoor vocht zich niet ophoopt.

Een gevel schilderen is een werkje dat je al snel zelf kan uitvoeren. Klusadvies kan hier en bij andere ondernemingen interessant zijn.

Gevel kaleien of spuitkurk aanbrengen

Een minder bekende maar effectieve oplossing om je gevel te renoveren is door middel van kaleien of het aanbrengen van spuitkurk. Bij kaleien wordt een dun laagje kalkpleister op de gevel aangebracht, wat zorgt voor een landelijke uitstraling en bescherming tegen weersinvloeden.

Spuitkurk, gemaakt van kurk en acrylhars, wordt direct op de muur gespoten en biedt thermische en akoestische isolatie, naast een mooie uitstraling.

Spuitkurk op gevel aanbrengen

Grote gevelrenovatie: volledig nieuwe bekleding

Als je toe bent aan een drastische verandering voor de gevel van je huis, dan is het tijd om te kijken naar nieuwe gevelbekleding. Deze renovatieoptie geeft je woning een compleet nieuwe uitstraling en frist het uiterlijk helemaal op. Zoals gezegd zijn er drie populaire methoden om nieuwe gevelbekleding te laten plaatsen of renoveren: 

Crepi, steenstrips of houten bekleding

Crepi, steenstrips of houten bekleding bieden allemaal unieke voordelen voor de renovatie van je gevel.

Crepi, een muurpleister op basis van mineralen of kunsthars, creëert een strakke en moderne look voor je huis. Naast het esthetische aspect biedt crepi ook functionele voordelen, zoals isolatie, waardoor het een veelzijdige keuze is voor gevelrenovatie.

Steenstrips behouden de authentieke charme van een bakstenen muur en bieden tegelijkertijd een breed scala aan ontwerpmogelijkheden. Hierdoor kun je de uitstraling van je gevel aanpassen aan je persoonlijke smaak, terwijl je profiteert van de duurzaamheid en isolerende eigenschappen van baksteen.

Houten gevelbekleding voegt warmte en natuurlijke schoonheid toe aan je woning. Deze optie creëert een gezellige en uitnodigende sfeer, terwijl het gemakkelijk te combineren is met isolatiemateriaal voor een energiezuinige oplossing.

Heb je een vergunning nodig om de gevel te renoveren?

Of je al dan niet een vergunning nodig hebt voor gevelwerken hangt af van verschillende factoren, waaronder de aard van de werkzaamheden en de regelgeving in jouw specifieke regio. Over het algemeen geldt dat wanneer de aanpassingen het uitzicht van de straat veranderen, zoals bij ingrijpende veranderingen aan de voorgevel, meestal een vergunning vereist is.

Voor werken aan de zij- of achtergevel is doorgaans geen vergunning nodig, tenzij deze werkzaamheden stabiliteitswerken omvatten. Het is echter altijd verstandig om eerst contact op te nemen met je gemeente voor advies dat specifiek is voor jouw situatie.

Tip: Door vooraf contact op te nemen met de gemeente kun je verrassingen voorkomen en ervoor zorgen dat de gevelwerken probleemloos worden uitgevoerd. Zo ben je goed voorbereid en kun je zonder zorgen aan de slag met de renovatie van je gevel.

Benieuwd wat gevelrenovatie jou zal kosten? Contacteer hier aannemers en ontvang offertes op maat

Wil je weten wat gevelrenovatie voor jouw huis zal kosten? Neem contact op met aannemers en ontvang offertes. Zo kun je precies zien wat gevelrenovatie voor jou zal kosten en kun je met vertrouwen aan de slag met het vernieuwen van je gevel.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.