Zonnepanelen gevelbekleding: Info, aandachtspunten en werking

Zonnepanelen in de vorm van gevelbekleding zijn pas kort op de markt, maar desondanks al razend populair. Veel muren en daken van woningen worden voorzien van zonnepanelen uit een kleur naar keuze. Maar hoe werken panelen aan de gevel precies? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de zonnegevel.

Hoe werken zonnegevels?

Zonnepanelen die op gevelbekleding worden geplaatst, zetten zonlicht om in energie, net zoals traditionele zonnepanelen dat doen. Echter zijn zowel de locatie als de installatiemethode anders dan wat we normaal gesproken gewend zijn. Hieronder bespreken we de verschillen:

Zonnepanelen geïntegreerd in gevelpanelen

Gevelbekleding zonnepanelen zijn zonnepanelen die in de buitenste laag van gevelpanelen geïntegreerd zijn. Dit betekent dus dat de panelen niet op de daken als aparte eenheden zichtbaar zijn, maar daadwerkelijk een deel van de gevel zijn.

Zonnepanelen geïntegreerd in gevelpanelen

Zonnepanelen verticaal gemonteerd als gevelbekleding

We spreken ook van zonnepanelen als gevelbekleding, wanneer de panelen verticaal tegen de zijkant van een gebouw gemonteerd zijn.

In tegenstelling tot de vorige optie heb je hier een degelijke gevelbekleding nodig alvorens de panelen te installeren. Je hebt heel wat makkelijk te installeren onderlagen zoals spuitkurk, crepi, kaleien of een gecementeerde gevel. Maar ook een volledige gevelplaat zoals sandwichpanelen, rockpanel, cortenstaal of hpl-gevelbekleding zijn een interessante basis.

Zonnepanelen verticaal als gevelbekleding

Zonnepanelen met montagedriehoek aan de gevel maken

Een montagedriehoek wordt gebruikt om de zonnepanelen stevig aan de muur vast te maken, zodat ze goed kunnen functioneren en in geval van heftige weersomstandigheden vast blijven hangen. In België is deze methode momenteel nog de enige rendabele manier om panelen aan een gevel te installeren.

Bij deze installatiemethode is de onderliggende gevelbekleding beter te zien dan bij de methode hierboven. Hier kan je daarom ook goed kiezen voor mooi afgewerkte natuurstenen, bakstenen gevelbekleding met speciale plaatsing, zoals wildverband of als steenstrips.
Of ga voor open gevelbekleding of een ventilerende gevel. Zo krijg je niet enkel een energieleverende gevel, maar ook een ademende.

Hieronder lees je hoe dit het best gedaan kan worden:

  1. Kies een locatie waar veel zonlicht op valt
  2. Reinig de gevel voordat je begint met installeren
  3. Installeer de montagedriehoeken aan de muur
  4. Plaats de panelen op de montagedriehoeken en sluit ze vervolgens aan
Zonnepanelen met montagedriehoek aan gevel

Wat kosten gevel zonnepanelen?

De kosten voor gevel zonnepanelen zijn van meerdere factoren afhankelijk en kunnen daardoor sterk verschillen:

  • Het type gevelpaneel
  • De grootte van systeem
  • De installatiekosten
  • De garanties en de kwaliteit van de installatie
  • Premies
  • Overige bijkomende kosten

Om een nauwkeurige schatting van de kosten te krijgen, kan het worden aangeraden om contact met een ervaren installateur op te nemen.

Op zoek naar een gevelspecialist?
Vraag dan hier jouw offertes

Aandachtspunten van zonnepanelen aan de muur

Zonnegevels aan de zijkant van het gebouw brengen vele voordelen met zich mee, echter zijn er enkele punten waar rekening mee gehouden moet worden. Hieronder hebben we de aandachtspunten voor gevelpanelen op een rijtje gezet:

Plaats de panelen aan de goede zijde van het gebouw

Plaats de gevelpanelen aan de zijde waar dagelijks het meeste zon op komt, zodat een maximaal rendement behaald kan worden. 

Installatie

Zorg ervoor dat de panelen op professionele wijze geïnstalleerd worden, zodat ze in geval van extreme weersomstandigheden niet los kunnen raken.

Niet enkel de zonnepanelen verdienen goede zorg. De gevel waarop ze geplaatst worden moet ook in goede staat blijven. Werk daarom met beschermende producten zoals hydrofuge of coating. Zeker als je naast milieuvriendelijke panelen ook wil bijdragen aan biodiversiteit met enkele groene gevelplanten.

Hebben verticale zonnepanelen een goed rendement?

Verticale zonnepanelen hebben een lager rendement dan traditionele zonnepanelen. Dit komt doordat ze aan muren van een gebouw bevestigd zijn en vaak veel minder zon vangen. Voor een maximaal rendement kunnen de panelen dus het beste op het dak geplaatst worden.

Ontdek of gevelpanelen een interessante optie zijn voor jou
Contacteer gratis en vrijblijvend ervaringsdeskundigen
arrow Ontvang offertes

Kunnen ze tegen een stootje?

Zonnepanelen, zowel voor aan de gevel als op daken zijn duurzaam ontworpen en dus goed bestand tegen stoten.

Vergunning nodig om zonnepanelen aan de gevel te maken?

Ja, voor het plaatsen van zonnepanelen aan de gevel kan het zijn dat er vergunningen voor nodig zijn. Het is het beste om de plaatselijke bouwschriften te controleren voordat je met de installatie aan de slag gaat.

Zonnepanelen als deel van de gevel

Contacteer specialisten en ontdek of zonnepanelen aan jouw gevel een goed idee zijn

Als je na het lezen van dit artikel meer wilt weten over zonnegevels, raden we je aan contact op te nemen met onze ervaren installateurs. Je ontvangt dan gratis advies op maat van jouw project. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om alle kosten te bespreken. Vergelijk je de offertes van meerdere vakmensen, dan bespaar je daarnaast heel wat kosten.

Het inschakelen van aan specialist kan gezien de complexiteit van de klus, erg handig zijn. Een professional beschikt namelijk over veel kennis en competenties en kan de woning voorzien van een zonnegevelinstallatie van hoog kwaliteit.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.