Gebrand hout gevelbekleding: hoe wordt het gemaakt? Welke voordelen heeft het?

De afgelopen jaren heeft gevelbekleding met gebrand hout aanzienlijk aan populariteit gewonnen. Hout was van oudsher al favoriet onder velen. Echter kwam gebrand hout op de gevel weinig voor. Tegenwoordig is het echter uitgegroeid tot een natuurlijke en unieke manier om van je woning een echte eyecatcher te maken.

Hoe komt gebrand hout aan de uiterlijke kenmerken?

De vlammen verkolen de toplaag van het hout, waardoor de planken bijzonder sterk worden en een fantastische doorleefde uitstraling krijgen. De verkoolde laag beschermt het hout tegen schimmels, insecten en vuur, en maakt het zeer goed bestand tegen alle weerselementen. De duurzame kenmerken maken gebrand hout geschikt voor de afwerking van moderne huizen. Het is dus niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar heeft ook veel functionele voordelen.

Diep gebrand hout losstaande woning

Typische zwarte kleur van Shou Sugi Ban

Gebrand hout als gevelbekleding komt steeds vaker voor. Het proces is afkomstig uit Japan en staat in de eeuwenoude Japanse traditie bekend als Yakisugi of Shou Sugi Ban. Het resultaat is opvallend: houten planken met een unieke zwarte kleur. Bij de speciale gevelbekleding worden de houten planken blootgesteld aan vuur, waardoor ze een karakteristieke textuur krijgen. De verkoolde laag die ontstaat, geeft de planken een kenmerkende uitstraling. Dit maakt Shou Sugi Ban een populaire keuze voor moderne gebouwen die een onderscheidend uiterlijk aan hun buitenkant willen geven.

Interesse in een unieke zwarte gevel?
Contacteer gevelspecialisten uit je buurt en ontvang offertes op maat van je budget
arrow Ontvang offertes

Verschillende uitvoeringen

Bij Shou Sugi Ban gaat het om een speciale behandeling van hout, maar er zijn ook andere alternatieven beschikbaar. Dit kan variëren afhankelijk van de gekozen houtsoort, de natuurlijke kleur van het hout en de specifieke afwerkingsmethode. De diepte van het brandproces bepaalt mede de kenmerken van de koollaag. Hoe dieper het hout wordt gebrand, hoe anders de koollaag eruit zal zien. Later zullen we deze verschillende uitvoeringen in detail bespreken.

Afhankelijk van de gekozen houtsoort

Het uiterlijk van gebrand hout kan flink verschillen en is, zoals we eerder zeiden, deels afhankelijk van de houtsoort die je gebruikt. Diverse houtsoorten reageren namelijk anders op het brandproces en vertonen unieke elementen na behandeling. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten zachthout zoals ceder of beuken. Deze verkolen veel gemakkelijker dan hardere houtsoorten zoals maple of eiken. Als gevolg hiervan, kan het resultaat van het branden van beuken of cederhout een diepere en meer uniforme verkoolde laag tonen. Eikenhout of maple daarentegen, vertonen doorgaans een subtielere en gevarieerde vorm van verkoling.

Gebrand hardhout als gevel van losstaande woning

Afhankelijk van de mate van verkoling

De kwaliteit van gebrand hout voor gevelbekleding wordt sterk beïnvloed door zowel de mate van verkoling als de diepte ervan. Het soort hout dat je gebruikt, is een doorslaggevende factor bij het bepalen van hoe diep de verkoling kan doordringen. Bij zachthout, zoals beukenhout, is diep branden vrij eenvoudig en zorgt voor een diepere verkoling. Dit resulteert in een intensere zwarte kleur van de koollaag en een meer gelijkmatige textuur.

Zie je toch liever hardhout op je gevel? Houdt er dan goed rekening mee dat het verbranden hiervan vrij complex is. Dit omdat hardhout een vrij compacte structuur kent. Hierdoor kunnen er textuur en kleurvariaties optreden, iets wat bij zachthout anders is. Kortom, de diepte van de verkoling speelt een belangrijke rol bij het uiteindelijke esthetische effect van je gevel.

Contacteer vrijblijvend gespecialiseerde gevelbekleders
Ontdek welke houtsoort het meest geschikt is voor jouw gevel
arrow Gratis advies en offertes

Afhankelijk van de afwerking na branden

Het eindresultaat van gebrand hout wordt niet alleen beïnvloed door de houtsoort en de diepte van de gebrande koollaag. Ook de afwerking na het brandproces speelt hier een grote rol in. Zo kun je na het branden kiezen uit verschillende afwerkingsopties, die elk een speciaal effect hebben op de specifieke textuur en kleur van het gebrande hout. Een optie is het inzetten van natuurlijke oliën, die het gebrande hout beschermen en tegelijkertijd de natuurlijke kleur en textuur accentueren. Deze oliën bieden het gebrande hout een diepere kleur en benadrukken de textuur.

Na verloop van tijd kan het zo zijn dat het uiterlijk van het gebrande hout verandert. Hierdoor kunnen de kleuren vervagen en kan de textuur veranderen. Het kiezen van de juiste afwerking en het regelmatig onderhouden ervan is daarom erg belangrijk om de gewenste uitstraling van het gebrande hout te behouden.

Het branden van hout

Wat kost een gebrande houten gevel?

Gebrand hout staat bekend als het budgetvriendelijke alternatief van ongebrand hout. Dit omdat het veel langer meegaat door zijn stevige toplaag. Voor gebrand hout betaal je doorgaans een prijs die varieert tussen 70 en 100 euro per vierkante meter.

Het best raadpleeg je een specialist voor meer informatie over de prijzen. Er zijn namelijk verschillende houtsoorten verkrijgbaar, die elk een andere afwerkingswijze vereisen. Een ervaren specialist kan je dan gepast advies en een nauwkeurige offerte geven op maat van je budget.

Vind een prijs op maat van je budget
Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Welke voordelen hebben gebrand houten planken als gevelbekleding?

Gebrand hout als gevelbekleding heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen, en dat is niet voor niets. Zo kent deze afwerkingsstijl een aantal voordelen die voor velen als doorslaggevend worden beschouwd. Denk hierbij aan de volgende zaken.

Gebrand hout met ouderwetse lamp

Duurzaam en onderhoudsvriendelijk

Gebrand hout als gevelbekleding biedt verscheidene voordelen op het gebied van duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Het verse hout wordt verbrand, wat resulteert in een verhoogde duurzaamheid. Dit komt doordat de verkoolde toplaag minder vatbaar is voor insecten, schimmels en rot. Het hout hoeft hierdoor veel minder snel vervangen te worden.

Weersbestendig, insectenvrij en brandveilig

In tegenstelling tot vers hout, vereist gebrand hout aanzienlijk minder onderhoud. De verkoolde laag biedt stevige bescherming tegen aantasting, waardoor er geen noodzaak is om dit frequent te behandelen. Hiermee bespaar je niet enkel geld en tijd, maar hoef je ook geen beroep te doen op milieuvervuilende producten.

Unieke uitstraling

Gebrand hout staat erom bekend dat het zijn schone esthetiek langdurig behoudt, zelfs zonder regelmatig onderhoud. De textuur en kleur van het hout kunnen echter wel licht veranderen naarmate de tijd vordert. Dit komt door de invloed van klimatologische factoren. Desondanks draagt dit juist bij aan een natuurlijke en charmante uitstraling, wat velen als een pluspunt beschouwen.

Op zoek naar een unieke houten gevel, maar ben je geen fan van een zwarte gevel? Dan zijn er nog vele andere houtsoorten beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan rode padoek of ceder, milieuvriendelijke bamboe of duurzame Europese eik. Daarnaast kan je ook kiezen voor een houtlook, dit is in alle mogelijke kleuren en vormen beschikbaar.

Gebrande toplaag hout

Contacteer gratis experten en ontdek welke houtsoort het beste is voor jouw woning

Door de gratis en geheel vrijblijvende offertes aan te vragen, vergelijk je eenvoudig verschillende professionals. Zo kun je in een oogopslag zien hoeveel ervaring de gevelwerkers hebben, welke tarieven ze hanteren en wanneer ze beschikbaar zijn. Het fijne is dat al deze erkende vakmensen in jouw regio actief zijn. Hierdoor bespaar je al meteen op voorrijkosten. 

Heb je nog enkele vragen waar je het liefst antwoord op krijgt, alvorens je een beslissing neemt? Dat is begrijpelijk. Je kunt de beoogde specialist raadplegen voor bijkomend advies. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissing maakt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.