Een gevel vernieuwen, is dat wel echt nodig? Dat hangt af van diverse factoren. Er zijn heel wat verschillende dingen die je kunt doen om je gevel een flinke glow-up te geven. In dit artikel lees je uitgebreid welke mogelijkheden er zijn. Daarnaast lees je ook welke werkzaamheden je al dan niet met vergunning uitvoert, afhankelijk van je regio.
Inhoud
Renoveer je gevel en creëer een volledig andere stijl
Een gevelrenovatie is de ideale mogelijkheid om je woning te voorzien van een nieuwe persoonlijkheid. Er zijn diverse materialen, stijlen en kleuren waarmee je je gevel kunt afwerken, wat de beslissing voor de juiste muurbekleding alsmaar moeilijker maakt. Om je een beetje op weg te helpen, bespreken we verschillende populaire stijlen voor het afwerken van je gevel.
Zo beslis je weloverwogen welke uitstraling het best past bij je huis en wensen.
Wil je de gevel van een volledig nieuwe stijl voorzien? Zorg dan dat de materialen en stijl nog een samenhorigheid hebben met het dak. Je kan er daarom aan denken om een dak- en gevelrenovatie te combineren. Je bespaart kosten en weet zeker dat je een prachtig resultaat zal krijgen.
Moderne gevel
Indien je erg mee bent met de huidige trends, sluit een moderne gevel waarschijnlijk goed aan bij je interesses. Er vallen echter verschillende afwerkingsstijlen onder het mom ‘moderne gevel’. Zo kun je je gevel op een moderne manier afwerken met de volgende materialen.
- Steen- of houtstrips zijn niets anders dan strips die de originele look van een bakstenen of houten muur nabootsen. Je plakt deze over de egale buitengevel voor een strak en duurzaam resultaat. Steen- of houtstrips zijn nauwelijks van echt te onderscheiden, terwijl ze aanzienlijk goedkoper zijn dan het materiaal dat ze nabootsen. Bovendien beschikken ze over een bestendig karakter tegen allerlei weersomstandigheden. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over de weerbaarheid van de strips.
- Houten gevelbekleding komt, ook bij moderne gevelafwerkingen, vaak voor. Hoewel vroeger vooral gebruikt werd voor een landelijke stijl, kun je het met de juiste houtsoorten en extra afwerkingsopties evengoed gebruiken voor een modern resultaat.
- Metalen gevelbekleding is een van de nieuwste trends. Vroeger kwam metaal uitsluitend voor in fabrieken en garages. Met de moderne creativiteit en technologieën komen ze nu ook steeds vaker voor op gevels van woningen. Het is dus prima geschikt voor het afwerken van je woning in een hedendaagse stijl. Populaire metaalsoorten voor de gevel zijn onder meer staal, aluminium en koper.
- Gevelbekleding van kunststof heeft zijn populariteit te danken aan diverse factoren: het is hedendaags, er zijn veel verschillende afwerkingsmogelijkheden en het vereist zeer weinig onderhoud. Ook niet geheel onbelangrijk is dat het zeer voordelig is. Laat je gevel afwerken met een beton- of metaallook zonder de hoofdprijs ervoor te betalen.
- Gevelpleisters met crepi komen veel voor bij moderne woningen. We kunnen deze afwerkingsstijl onderverdelen in 2 soorten: crepi op basis van kunsthars en minerale pleister crepi. Zowel met crepi op basis van kunsthars als met gevelbepleistering werk je gemakkelijk oneffenheden weg van de buitengevel en geef je je buitenmuur een strakke ‘glow-up’ in de gewenste kleur.
Industriële gevel
Het hebben van een industriële buitengevel is populairder dan ooit. Bij aluminium, metalen en zinken gevelbekleding worden zowel eenvoudige als geïsoleerde technologieën ingezet. De plaatsing hiervan kan zowel verticaal als horizontaal, met zichtbare of onzichtbare bevestigingen.
Bij de geïsoleerde methode wordt eerst een binnenframe tegen de achterliggende constructie bevestigd, met de mogelijkheid om te kiezen voor gesloten of geperforeerde structuur. Voordat de metalen platen dus geïnstalleerd worden, wordt er een isolerende laag toegebracht.
De metalen gevelplaten die er bovenop komen vormen als het ware een schild tegen allerlei weersomstandigheden. Ook zijn ze beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingsvormen. Ze worden tot in detail naar wens afgewerkt.
Klassieke gevel
Er zijn verschillende methoden om een gevel op klassieke wijze af te werken. Hierbij staat het voegen van de bakstenen altijd centraal. Tijdens dit proces is het belangrijk dat de metselaar een voegdikte van 10 à 12 millimeter hanteert, wat betekent dat gemiddeld 20% tot 25% van je gevel uit voegsel bestaat.
Omdat het voegsel min of meer net zo aanwezig is als de bakstenen zelf, is het belangrijk om goed na te denken over de kleur van het voegsel dat je aanbrengt. Voor professioneel advies is het verstandig om een gevelspecialist te raadplegen. Een specialist heeft namelijk veel ervaring met dit soort werkzaamheden en kan daarom passend advies geven voor een stralende kleurcombinatie tussen baksteen en voeg. Ook is vakkundig werk belangrijk bij het voegen en is regelmatig onderhoud aan te raden.
Landelijke gevel
De keuze van baksteen is doorslaggevend voor het bepalen van de uitstraling van je huis. Voor een landelijke stijl komen zachtere aardetinten het beste tot hun recht. Felrode bakstenen worden vaak vermeden, terwijl een blekere variant meer geschikt is. Getrommelde of gerecupereerde bakstenen kunnen worden overwogen voor een rustieke uitstraling, waarbij lichte imperfecties een doorleefde esthetiek bieden.
Het hanteren van traditioneel metselwerk is van cruciaal belang. Zo legt het de aandacht op de fijne details die het verschil maken en zo het visitekaartje van de woning vormen. Zelf een gevel metselen gaat daarom enkel met voldoende ervaring.
Daarnaast verdient het voegwerk voldoende aandacht, aangezien diverse voegmethoden een significant effect hebben op het uiteindelijke resultaat. Het is prima mogelijk om de oude gevel nieuw leven in te blazen door aandacht te besteden aan de maten van vervuiling en de eventuele gaatjes in het voegwerk. Bij het plannen van een gevelrenovatie is het van belang om rekening te houden met het beschikbare budget, maar ook om te zorgen voor een resultaat dat het visitekaartje van de woning waardig is.
De details maken soms de stijl beter af. Denk er daarom aan om te investeren in de juiste buitenmuurdecoratie, deels geverfde muren of gevelplinten. Met enkele kleine aanpassingen kan je bijvoorbeeld al snel in Amerikaanse sferen terechtkomen. Vraag advies aan een ervaringsdeskundige over de juiste accenten.
Je hebt niet altijd een volledige gevelrenovatie nodig
In sommige gevallen is het niet per se nodig om de gehele gevel te vervangen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de staat van de gevel of de functie. Blinde gevels hoeven geen dure renovatie te ondergaan als ze binnen enkele maanden of jaren verdwijnen. Ga daarom na of de volgende taken wellicht uitkomst kunnen bieden, alvorens je aan een uitgebreide klus begint.
De gevel grondig reinigen kan wonderen doen
In sommige gevallen is het helemaal niet nodig om je gevel volledig te vernieuwen. Het hangt allemaal af van de staat van de buitenmuur en andere elementen. Zo kun je soms met een grondige gevelreiniging het uiterlijk van je gevel een frisse uitstraling bieden.
Door gebruik te maken van verscheidene opties, zoals chemische reiniging of zandstralen, verwijder je oppervlakkige vuilophopingen op een effectieve wijze. Dit is perfect mogelijk en kan helpen om de goede staat van het materiaal te waarborgen. Een snelle reiniging kan je makkelijk zelf uitvoeren, maar ook bij het inschakelen van een specialist is een reiniging de beste eerste optie.
Een grondige gevelreiniging kost doorgaans minder dan een volledige vernieuwing, vaak slechts een paar euro per vierkante meter. Vooral bij hardnekkig vuil is zandstralen een uitstekende optie. Hierbij wordt onder hoge druk zand tegen de gevel gespoten om aanslag en vuil weg te werken. Ook verouderde gevelverf verwijderen kan je met een hogedrukreiniger.
Het resultaat is vaak verbluffend en geeft de gevel een compleet nieuwe uitstraling. Kortom, een grondige gevelreiniging biedt in veel gevallen een kosteneffectieve oplossing om je gevel een opfrisbeurt te geven en het materiaal in goede staat te houden.
Ook voor specifieke reiniging kan je best een specialist aanvragen. Gevels krijgen vaak te maken met mosaanslag, zeker wanneer je een vochtige buitenmuur hebt. Verwijder je mos tijdig dan zorgt het niet voor problemen. Een ervaren reiniger kan je hier bij helpen.
Mos is niet het enige groen dat schade kan toebrengen. Populaire gevelplant klimop vervang je in sommige gevallen beter voor een gevelvriendelijke variant.
Voorzie je huidige gevelbekleding van een laag verf
Wil je een nieuw uitzicht voor je gevel, maar investeer je liever niet in een volledig nieuwe bekleding? In dit geval kan het opnieuw verven van de gevel een goede optie zijn om een nieuwe look te geven aan je woning. Hoewel dit enige kosten met zich meebrengt, is het toch een goedkoper alternatief om een volledige renovatie uit te voeren.
De gevel verven kan je in vele gevallen deels) zelf. Er zijn verscheidene mogelijkheden voor verf die speciaal ontworpen zijn voor buitengebruik en diverse weersinvloeden.
Ben je niet zeker in welke verf te investeren? Vraag dan advies aan vakdeskundigen.
Reinig de gevel grondig voor je verf aanbrengt. Het zandstralen van je buitenmuur is een doeltreffende optie om je gevel grondig te reinigen en een propere ondergrond te krijgen. Na het zandstralen kan het voorkomen dat het uitzicht van de straat esthetisch aangetast oogt, hoewel de muur fysiek gezien in goede staat blijft. Zorg daarom dat je zeker bent dat je wil schilderen voor je de gevel gaat zandstralen.
Vernieuw of kleur de voegen van je gevel
Na het reinigen van je gevel is het mogelijk dat er enkele lichte schadeplekken zichtbaar worden op de buitenmuur. Ook kan het voorkomen dat er enkele stukken bakstenen ontbreken. Het is belangrijk om de schade eerst te herstellen en eventuele gaten op te vullen. Zo vermijd je verdere problemen en breng je de voorgevel in een optimale staat.
Afhankelijk van de aard van de schade, kunnen er verschillende technieken ingezet worden om de muur weer in goede staat te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het opvullen van gaten en scheurtjes met een speciaal vulmateriaal. Of het vervangen van bakstenen en het herstellen van aangetaste voegen.
Het kan soms zo zijn dat de muur over het algemeen in goede staat is, maar de voegen verkleurd zijn. In dat geval is het raadzaam om de voegen opnieuw te kleuren. Zo maak je van je voorgevel een mooi geheel.
Heb je een vergunning nodig om aan de voorgevel van de woning te werken?
Voor je begint aan een gevelrenovatie, is het belangrijk om te achterhalen of deze wel in overeenstemming is met de geldende wetgeving. Hierbij kunnen er verschillen optreden tussen regelgevingen in het Vlaams Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest. Het is belangrijk om te beseffen dat bepaalde werkzaamheden zonder vergunning kunnen worden uitgevoerd, terwijl andere werkzaamheden wel een vergunning vereisen. We bespreken de diverse werkzaamheden aan de voorgevel:
Gevel verven of kaleien
Voor het schilderen van de voorgevel heb je in Brussel, Vlaanderen en Wallonië geen vergunning nodig. Ga je de voorgevel afwerken met een andere kleur? Dan is het raadzaam om advies te winnen bij je gemeente alvorens je begint met verven.
Gevel isoleren
Wat gevelisolatie betreft, kunnen de regels verschillen. In Vlaanderen en Brussel heb je beide een vergunning nodig om isolatiewerkzaamheden aan de buitengevel uit te voeren. Dit heeft alles te maken met het feit dat het uitzicht van je straat, al is het maar minimaal, verandert.
In Wallonië daarentegen hoef je geen vergunning aan te vragen, mits je de voorgevel weer op ongeveer dezelfde manier afwerkt. Verandert het uitzicht van je voorgevel sterk? Dan heb je wél een vergunning nodig.
Gevel bepleisteren of bekleden
Woon je in Brussel of Vlaanderen en ga je de voorgevel bepleisteren of bekleden? Dan dien je een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Dit heeft als reden dat het mogelijk het uitzicht van je straat verandert.
Wanneer een verplicht een architect raadplegen?
In de volgende gevallen is het verplicht om beroep te doen op een architect:
- Bij constructieve ingreep
- Bij een verandering van de stabiliteit van de woning of het gebouw
Het is raadzaam om bij dit soort gerelateerde klussen de gemeente te raadplegen. Zo ben je er zeker van dat je werkzaamheden wettelijk toegestaan zijn.
In Wallonië zijn de regels wederom soepeler. Je hoeft geen vergunning aan te vragen voor het uitvoeren van gevelbekleding of bepleistering als het uitzicht van je straat hierdoor onveranderd blijft. Komt de voorgevel er wél anders uit te zien? Dan dien je een vergunning aan te vragen bij de gemeente.
Gevel reinigen
Het reinigen van de gevel is in zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel toegestaan. Je hoeft hiervoor dus geen vergunning aan te vragen.
Vernieuw je de gevel toch volledig? Dan isoleer je best tegelijk
Indien je bezig bent met een uitgebreide gevelrenovatie, is het verstandig om tegelijk isolatiewerkzaamheden uit te voeren. Zo hoef je in de toekomst niet opnieuw een gevelspecialist te raadplegen om de gevel van een geïsoleerde afwerking te voorzien. Na het vernieuwen van de gevel zijn alle werkzaamheden afgerond en kun je dus niet alleen genieten, maar ook zeker besparen met een geïsoleerde buitengevel.
Schakel voor gevelwerken met isolatiemateriaal een erkende aannemer in. Alleen op die manier geniet je van een verlaagd btw-tarief én premies van de Vlaamse overheid.
Veelgestelde vragen
Heb je een vergunning nodig voor gevelrenovatie?
Wat kost het om een gevel te laten metselen?
Wat kosten gevelrenovatie en isolatie?
Krijg de gevel die je altijd al wilde met de hulp van onze ervaren gevelspecialisten
Door het onderstaande formulier in te vullen, kun je gratis en eenvoudig in contact komen met erkende gevelspecialisten uit jouw regio. Ook kun je de prijsoffertes gratis en vrijblijvend vergelijken. Zo vind je altijd de juist vakman, terwijl je zelf bepaalt hoeveel dat mag kosten.