Home Gevelrenovatie: Alle mogelijkheden en bijhorende prijzen Gevelherstelling: opties, prijzen & stappenplan

Gevelherstelling: opties, prijzen & stappenplan

Sta je voor de keuze tussen gevelherstelling of een volledige renovatie? Gelukkig ben je hier aan het juiste adres om de beste aanpak voor jouw gevelproblemen te ontdekken. Of je nu te maken hebt met kleine barstjes en vochtplekken of ernstige structurele schade, wij helpen je de juiste keuze te maken. 

Kies je voor een gevelherstelling of een volledige renovatie?

Geconfronteerd met gevelschade? Het is tijd om actie te ondernemen voordat het erger wordt. Kleine problemen kunnen snel escaleren, dus wat te doen?

Kleine herstellingen zijn ideaal om barsten en vochtplekken op te lossen. Ze zijn snel, kosten minder en voorkomen verdere problemen. Maar bij ernstige schade zoals structurele problemen of vochtschade kan een volledige renovatie noodzakelijk zijn.

Vermijd dure gevelwerken en herstel de gevel tijdig

Pak gevelschade tijdig aan om dure werken te vermijden. Kleine reparaties zijn doorgaans goedkoper dan een volledige renovatie. Zo snel mogelijk handelen bij de eerste tekenen van een beschadigde gevel voorkomt verdere problemen en verlengt de levensduur van je gevel. Een goed onderhouden gevel verbetert bovendien de uitstraling en waarde van je woning.

Ontvang je graag advies op maat van je situatie?
Contacteer dan gratis onze ervaren deskundigen
arrow Ontvang offertes

Wat kost het herstellen van een gevel gemiddeld?

Benieuwd naar de kosten van een gevelherstelling? Het hangt allemaal af van wat je precies nodig hebt. Laten we eens kijken naar de prijzen voor verschillende soorten werkzaamheden:

 • Nieuwe voegen: Dit kan variëren van 10 tot 100 euro per vierkante meter. Verwijderen van voegen kost tussen 30 en 50 euro per vierkante meter.
 • Gevelstenen vervangen: Reken op ongeveer 12,50 euro per steen. Let op: speciale voegingen kunnen extra kosten met zich meebrengen.
 • Stucwerk herstellen: Dit kost gemiddeld 30 tot 50 euro per vierkante meter.
 • Voegen verwijderen/repareren: Ook hier mag je rekenen op 30 tot 50 euro per vierkante meter.

TIP: kies bij het herstellen of renoveren van je gevel voor een combinatie met gevelisolatie. Gevelrenovatie kan soms rekenen op een premie van de Vlaamse overheid als er tegelijk werken voor een energiezuinigere woning plaatsvinden.

Hoeveel kost de gevel renoveren?

Overweeg je een volledige gevelrenovatie? Hieronder vind je de gemiddelde kosten per type renovatie en per type gevelmateriaal, inclusief btw en arbeidskosten. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat je kunt verwachten:

Type renovatie voorgevel | Gemiddelde prijs per m²

 • Voorgevel schilderen: € 20 à € 40
 • Voorgevel kaleien: € 25 à € 40
 • Voegwerk uitkappen/uitslijpen: € 32 à € 35
 • Voegwerk herstellen (hervoegen): € 8 à € 13
 • Gevelreiniging: € 5 à € 15

Type gevelbekleding | Gemiddelde prijs per m² (incl. btw & plaatsing)

 • Crepi: € 40 à € 80
 • Hout: € 100 à € 150
 • Metaal: Vanaf € 50
 • Pvc/kunststof: Vanaf € 25
 • Steenstrips: € 150 à € 200
 • Leien: € 75 à € 125
 • Groengevel: Gemiddeld € 400

Niet enkel het gevelmateriaal, maar ook de uitwerking en dus het soort gevelbekleding is belangrijk voor de prijs.

Houd er rekening mee dat het renoveren met nieuwe bekleding over het algemeen duurder is dan een eenvoudige gevelherstelling.

Gevelherstelling door professional

Gevelherstelling: stappenplan

Klusadvies nodig voor het zelf herstellen van kleine schade aan je gevel? Of schakel je toch beter een expert in? Ontdek hoe je gevelschade effectief aanpakt met dit eenvoudige stappenplan.

Stap 1: Reinig de te herstellen gevel grondig

Voordat de gevelmake-over begint, moet de gevel een grondige schoonmaakbeurt ondergaan. We zetten reinigingsmiddelen in om niet alleen mossen en algen te verwijderen, maar ook hardnekkig roet en ander vuil. Pas als de gevel brandschoon is, gaan we over tot het echte werk.

Stap 2: Scheuren en barsten in buitenmuur herstellen: hoe doe je het?

Doorslaand vocht is een echte boosdoener, vooral als het veroorzaakt wordt door barsten in de gevel. Die kleine scheurtjes lijken misschien onschuldig, maar ze laten water binnenkomen, met alle ellende van dien. De gevelstenen zuigen zich vol met vocht en geven het vervolgens door aan de binnenmuren. 

Je buitengevel laten herstellen?
Contacteer hier ervaren specialisten

Er bestaan gelukkig verschillende manieren om deze scheuren en barsten te herstellen. Hieronder bespreken we de voornaamste:

1. Met mortel en siliconen

Kleine scheuren in je gevel? Ga voor steenreparatiemortel of siliconemortel, verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken. Ze zijn in verschillende kleuren beschikbaar voor een bijna onzichtbare reparatie, en zijn perfect voor zowel verticale als horizontale scheuren die niet groter worden. Zorg zeker voor een schone ondergrond voor optimale hechting.

2. Met verankering

Bij ernstige scheuren die de gevel bedreigen, gaan we voor scheurverankering. Gebruik reparatiemortel en roestvrije spiraalankers op maat. Slijp nadien losse voegen uit, maak 50 cm sleuven langs beide zijden van de scheur en breng eerst ankermortel aan.

Daarna plaats je het spiraalvormige voegijzer, werk je af met ankermortel en gebruik je reparatiemortel in bijpassende kleur. Zo verdelen de ankers de krachten in het metselwerk, zelfs op de hoeken van je woning.

3. Steenherstelling

Bij ontbrekende grote stukken gevelsteen kun je nieuwe of gebruikte stenen gebruiken. Voor het herstellen van baksteen is steenreparatiemortel ideaal. Het vult scheuren op, herstelt afgebroken stukken en repareert stenen en hoekstenen.

Verkrijgbaar in verschillende kleuren die je kunt aanpassen door ze te mengen. Voeg water toe en je kunt aan de slag. Zorg voor een ruw oppervlak voor een goede hechting.

4. Door injecties

Een meer professionele optie? Laat het herstellen met muurinjecties over aan de experts. Speciale vloeistoffen of harsen worden in de muren geïnjecteerd, waardoor ze als het ware weer één geheel vormen. Voor betonproblemen door gewicht, krimp, beweging of temperatuurverschillen zijn er betoninjecties.

Muurinjectie tijdens gevelherstelling

Stap 3: Voegwerk herstellen

Het voegwerk verdient ook aandacht. Na verloop van tijd wordt het poreus en absorbeert het gemakkelijk vocht. Vooral na vorstperiodes kunnen sommige voegen barsten. Alle gebarsten voegen moeten zorgvuldig worden verwijderd en vernieuwd, waardoor zwakke plekken worden geëlimineerd en regenwater geen kans meer krijgt om binnen te dringen.

Stap 4: Bescherm de herstelde gevel

Nadat de gevel weer als nieuw is, geef je hem best een hydrofuge behandeling. Dit is dé oplossing tegen regendoorslag. Experts brengen een waterafstotende laag aan op de gevel, die diep doordringt in de bakstenen en een nieuwe waterdichte barrière vormt. En het beste van alles? De gevelimpregnatie is volledig onzichtbaar. 

Gevel beschermen tegen vocht met hydrofuge

Alternatieve stap: Nieuwe gevelbekleding aanbrengen

Als de buitengevel ernstig beschadigd is, zijn kleine reparaties of een eenvoudige gevelherstelling niet meer voldoende. Tijd voor nieuwe gevelbekleding. Opties zijn onder andere houten bekleding, leisteen, steenstrips of een nieuwe gevel.

Populairst is het aanbrengen van crepi of pleisterwerk, geliefd bij zowel landelijke als moderne woningen. Het geeft je huis een totale make-over naast het herstellen van de gevel.

Nieuwe gevelbekleding gevelherstelling

Kom gratis in contact met gevelherstellers in jouw buurt en ontvang advies op maat

Als je een expert nodig hebt voor een gevelherstelling, ben je bij ons aan het juiste adres. Ontvang gratis advies op maat van gevelherstellers in jouw buurt en vergelijk offertes om de beste optie te vinden voor jouw project. Het vergelijken van offertes bespaart niet alleen kosten, maar zorgt er ook voor dat je de perfecte vakman vindt voor de klus.
 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.