Home Gevelrenovatie: Alle mogelijkheden en bijhorende prijzen Gevelrenovatie prijs: wat kosten de verschillende methoden gemiddeld?

Gevelrenovatie prijs: wat kosten de verschillende methoden gemiddeld?

Gevelrenovatie kan heel interessant zijn als je de look van je huis wilt verbeteren of als je de duurzaamheid wilt vergroten. In dit artikel krijg je een beter zicht op de prijs van een gevelrenovatie. Je leert over de verschillende methoden zodat je een goed overwogen beslissing kan nemen.

Hoeveel kost het renoveren van een gevel gemiddeld?

De prijzen van een gevelrenovatie kunnen sterk uiteenlopend zijn. De prijs hangt af van de de omvang van het project, het soort bekleding, het type gevelmateriaal en de staat van de bestaande gevel. Herstelling van de buitenmuur zal vaak nodig zijn alvorens andere werken uit te voetren. Daarnaast kunnen specifieke vereisten of extra wensen de prijs ook verhogen.

De prijzen voor gevelrenovatie starten gemiddeld bij zo’n 1.500 euro. Voor die prijs laat je kleinere renovatieprojecten, projecten met minimale ingrepen of gevelreiniging uitvoeren.

Gemiddeld kost een gevelrenovatie 7.200 euro. Dit is de gemiddelde prijs van een standaard renovatieproject.

De maximale kosten kunnen al snel oplopen tot 12.000 euro. Dit is vooral bij grotere of meer complexe projecten. Het omvat meestal ook extra werkzaamheden of hoogwaardigere materialen.

Raadpleeg een gevelspecialist uit je buurt
Laat een nauwkeurige kostenschatting doen en verkrijg offertes op basis van jouw situatie
arrow Ontvang offertes

Wat kost een gevelreiniging per vierkante meter? 

De prijs is sterk afhankelijk van de gekozen reinigingsmethode. 

Bij stoomreinigen wordt warm water onder hoge druk tegen de gevel gespoten. Die methode gebruik je best bij lichte vervuiling, zoals mos op de gevel. De prijs voor stoomreinigen ligt tussen 5 euro en 15 euro per vierkante meter

Bij chemisch reinigen ga je een chemisch middel op de gevel aanbrengen met een borstel, daarna ga je de gevel reinigen onder hoge druk. Bij een gemiddelde vervuiling, zoals de aanwezigheid van roet en as, is de reiniging ideaal. De prijs voor chemische reiniging ligt tussen 5 euro en 15 euro per vierkante meter.

Bij zandstralen ga je een mengsel van water en zand onder hoge druk op de gevel spuiten. Die manier van reinigen is perfect voor vervuiling dat je moeilijk weg krijgt zoals graffiti. De prijs voor zandstralen ligt tussen 10 euro en 20 euro per vierkante meter.

Raadpleeg een ervaren gevelspecialist en ontdek welke reiniging geschikt is voor jouw woning.

Gevel reinigen met hogedrukspuit voor en na

Prijs voor het beschermen van de gevel na reiniging

Nadat je jouw gevel hebt gereinigd is het best dat je deze ook beschermt. Dit kan je doen door je gevel te impregneren. Zo bescherm je de gevel tegen verschillende weersomstandigheden. Gevelimpregnatie verbetert daarnaast de weerstand van jouw gevel tegen vorst, hevige regen en zorgt ervoor dat vocht niet kan binnendringen.

Gevelimpregnatie kost gemiddeld 9 euro per vierkante meter. Een combinatie van gevelreiniging en impregnatiekost ongeveer 19 euro per vierkante meer.

Het kan soms zijn dat je extra werken gaat moeten uitvoeren, zoals voegen bijvoorbeeld. Het combineren van reinigen, impregneren en voegen kost gemiddeld 35 euro per vierkante meter.

Gevel impregneren: bescherming tegen vocht

Wat kost bekleding van een gevel vervangen?

Als je jouw gevelbekleding wilt vervangen kan je een gemiddelde prijs tussen 65 euro en 200 euro per vierkante meter verwachten. De prijs is afhankelijk van het type materiaal, de complexiteit van het installatieproces en eventuele extra werken.

Je kan kiezen uit verschillende materialen waaronder hout, steenstrips, crepi en metaal. Hout biedt een authentieke uitstraling aan de gevel. Thermohout en hardhout zijn veelgebruikte soorten vanwege hun duurzaamheid.

Steenstrips worden gezaagd uit echte bakstenen en bieden een natuurlijke uitstraling met minimaal ruimteverlies bij renovatie.

Crepi is een veelvoorkomende gevelbekleding die een compleet nieuwe uitstraling aan jouw woning geeft. Er zijn twee soorten: minerale crepi en siliconen crepi. Ze zijn beide verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Ten slotte heb je gevelbekleding in metaal. Dat geeft een moderne en stoere uitstraling. Je kan kiezen uit verschillende metalen, zoals koper, aluminium, zink, en roestvrij staal.

Vergelijk gratis offertes op maat van jouw gevel
Contacteer hier experten uit je buurt voor advies en prijsoffertes
arrow Ontvang offertes

Afhankelijk van het gekozen materiaal 

Prijs crepi

Crepi, ook bekend als sierpleister, is een bekende keuze voor gevelbekleding door de veelzijdigheid en het moderne uiterlijk. De kosten zijn afhankelijk van de gewenste afwerking en of isolatie is inbegrepen. De prijs zonder isolatie ligt tussen 40 euro en 80 euro per vierkante meter, terwijl de prijs inclusief isolatie tussen de 100 euro en 140 euro per vierkante meter ligt.

Prijs steenstrips gevel

Steenstrips zorgen ervoor dat je de look van echte bakstenen hebt maar met meer ruimte bij het renoveren. Zonder isolatie kan je rekenen op een gemiddelde prijs tussen 150 euro en 200 euro per vierkante meter en met isolatie tussen 200 euro en 250 euro.

Kosten houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding biedt een authentieke uitstraling, en de prijzen worden beïnvloed door het type hout en of isolatie is opgenomen. De gemiddelde kosten per vierkante meter liggen tussen 100 euro en 150 euro zonder isolatie en tussen 120 euro en 250 euro inclusief isolatie.

Hout geeft een authentieke look aan jouw gevel. De prijs is afhankelijk van het type hout en of je isolatie erbij wilt. Gemiddeld kan je rekenen op een prijs die tussen 100 euro en 150 euro ligt zonder isolatie, met isolatie ligt dat tussen 120 euro en 250 euro.

Onderhouden van houten gevel

Prijs kunststof gevel

Met kunststof gevelbekleding kan je genieten van veel verschillende voordelen. Kunststof is duurzaam en vraagt weinig onderhoud, daarnaast kan je kiezen uit verschillende ontwerpmogelijkheden. Je kan het verkrijgen in imitaties van verschillende materialen zoals hout en metaal. De gemiddelde kosten per vierkante meter voor kunststof gevelbekleding liggen tussen 75 euro en 125 euro.

benieuwd welk materiaal best past bij je situatie?
Vergelijk vrijblijvend offertes en vind een prijs op maat van je budget
arrow Ontvang offertes

Richtprijs buitengevelisolatie

Bij buitengevelisolatie wordt de buitenkant van jouw woning geïsoleerd en daarna afgewerkt met de gevelbekleding. Dit proces zorgt voor een upgrade van het uiterlijk van de gevel en verhoogt de energiebesparing dankzij de isolatie.

De gemiddelde kostprijs voor volledig renoveren, inclusief isolatie en nieuwe bekleding, ligt tussen 100 euro en 250 euro per vierkante meter. Het bedrag is exclusief btw maar inclusief de kosten voor de plaatsing.

De gemiddelde prijs voor het volledig renoveren van de buitengevel, dus isolatie, nieuwe bekleding en plaatsing ligt tussen 100 euro en 250 euro per vierkante meter. De prijs is exclusief btw.

De prijs hangt af van het soort isolatiemateriaal, de gekozen gevelbekleding en de complexiteit van de plaatsing.

Isoleren bespaart kosten

Bespaar op je energiekosten met gevelisolatie.

Neem contact met een aannemer of gevelspecialist. Krijg professioneel advies en gedetailleerde offertes op basis van jouw specifieke behoeften en de omstandigheden van jouw woning.

Wat kost het hervoegen van een gevel?

Het hervoegen van de gevel is een belangrijk onderdeel van een goede gevelrenovatie. Beschadigde voegen kunnen al snel een slechte impact hebben op de hele gevel. Hieronder vind je de gemiddelde kosten per vierkante meter voor voegwerk, inclusief btw:

 1. Platvol gladde/geborstelde voeg: €10 per m²
  • Deze voeg komt vaak voor en is uitgelijnd met de gevelstenen, waardoor een glad en gelijkmatig uiterlijk ontstaat.
 2. Glad verdiepte voeg: €10 per m²
  • De voeg ligt dieper dan de steen. Dit creëert een mooie uitstraling.
 3. Schaduwvoeg: €11 per m²
  • Dit voegwerk creëert een schuin aflopende hoek, waardoor er een schaduwaccent op de horizontale lijnen ontstaat.
 4. Daggestreep: €45 per m²
  • Optimaliseert het verloop van de stenen door middel van een streep in de horizontale voeg, waardoor grilligheid wordt weggewerkt.
 5. Snijvoeg: €55 – €85 per m²
  • Ideaal voor oudere panden, zoals monumentale gebouwen, waar onregelmatigheden in de stenen met het blote oog zichtbaar zijn. Snijvoegen verbergen deze onregelmatigheden.
 6. Knipvoeg: €55 – €98 per m²
  • Lijkt op de snijvoeg, maar het voegwerk steekt meer uit de gevel door een strakke belijning. Dit voegt een decoratief element toe.
Voegen van een bakstenen gevel

Hoe besparen op de kosten per m2 van gevelrenovatie?

De prijs van een gevelrenovatie kan je verlagen door slimme strategieën toe te passen. Het groeperen van renovaties met buren kan leiden tot groepskortingen van erkende gevelspecialisten. Dit kan resulteren in mooie besparingen voor alle betrokken partijen.

Overweeg daarnaast om de gevel te isoleren tijdens de renovatie. Gevelisolatie wordt aangemoedigd door de Vlaamse overheid vanwege de positieve effecten op de energierekening. Controleer of je kans maakt op de bestaande premies of subsidies.

Een populaire methode om te besparen is het zelf uitvoeren van enkele werken. Zorg dat je voldoende klusadvies opzoekt en vraag raad aan specialisten. Gevelwerken vereisen expertise en kleine fouten kunnen al snel grote gevolgen hebben.

Neem contact op met experten uit jouw omgeving
Ontdek hoe je makkelijk kan besparen op kosten
arrow Ontvang offertes

Kiezen voor goedkope alternatieven en materialen

Als je zoekt naar de goedkoopste oplossingen voor gevelrenovatie, bestaan er verschillende strategieën en alternatieven die je kan gebruiken.

Overweeg budgetvriendelijke gevelbekledingsmaterialen zoals vinyl of kunststof lamellen. Deze materialen zijn vaak veel goedkoper dan luxe opties, maar ze kunnen nog steeds een mooie verbetering opleveren.

Schilderen of kaleien in de plaats van gevelbekleding vervangen

Je kan ook overwegen om je gevel te schilderen of te kaleien in plaats van het te vervangen. Deze alternatieven zorgen voor een nieuwe look en minder kosten.

Het schilderen van de gevel is de goedkoopste optie. De gemiddelde prijs ligt hier tussen 20 euro en 40 euro per vierkante meter (exclusief btw, inclusief plaatsing). Dampopen verf is essentieel om vochtproblemen te voorkomen. Het na-isoleren van de spouw wordt ook aanbevolen om de luchtcirculatie te verminderen.

Kaleien, of het aanbrengen van kalkpleister op de gevel, is ideaal om ongewenste oneffenheden te verbergen. De prijs is vergelijkbaar met de gevel schilderen (€25 – €40 per m²) en het geeft een authentieke, rustieke uitstraling die goed past bij landelijke woningen.

Ga voor goedkopere materialen

Je kan veel kosten besparen bij het renoveren van je gevel door goedkopere materialen en reinigingsmethoden te gebruiken.

Het reinigen van je gevel met water in plaats van zandstralen is vaak een goedkopere optie. Waterreiniging is geschikt voor lichtere vervuiling, zoals mos, en kan een goedkopere manier zijn om de gevel op te frissen.

Crepi (sierpleister) kan een voordeligere keuze zijn als gevelbekleding in vergelijking met leien of andere bekleding. Crepi is beschikbaar in verschillende kleuren en texturen. Het aanbrengen ervan is over het algemeen minder arbeidsintensief dan het plaatsen van leien.

Crepi als voordelige optie voor gevelrenovatie

Wanneer kom ik in aanmerking voor een premie voor gevelrenovatie?

Gevelrenovatie kan heel duur zijn, maar je hebt wel de mogelijkheid om premies en subsidies te krijgen. Als je tijdens jouw gevelrenovatie ook vochtbestrijdingsmaatregelen wilt nemen kom je soms in aanmerking voor premies. Vraag dit zeker na.

Combineer gevel renoveren met isolatie

Een effectieve manier om niet alleen te besparen op energiekosten maar ook het in aanmerking komen voor premies te maximaliseren, is door gevelrenovatie te combineren met isolatiewerken.

Door het isoleren van de gevel kan je in aanmerking komen voor premies en subsidies, zoals die gericht op energie-efficiëntie. Door renovatie en isolatie samen uit te voeren, vergroot je de kans om deze premies te verkrijgen.

Je neemt best contact op met lokale overheden en instanties om na te gaan welke specifieke premies beschikbaar zijn en om professioneel advies in te winnen bij gevelspecialisten. Zorg ervoor dat de uitgevoerde werken voldoen aan de voorwaarden om te kunnen genieten van eventuele premies.

Sparen voor gevelwerken

Vergelijk offertes van gevelspecialisten uit je buurt 

Om het meeste uit je budget te halen is het slim om offertes van gevelspecialisten uit je buurt te vergelijken. Een gevelspecialist geeft je waardevol advies over materialen, methoden en de meest goedkope aanpak op basis van jouw behoeften.

Door offertes te vergelijken, krijg je niet alleen inzicht in de kosten, maar kun je ook de expertise en reputatie van verschillende specialisten vergelijken en zo de beste keuze maken voor de best mogelijke prijs. Zo zorg je ervoor dat de prijs van de gevelrenovatie binnen je budget past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.