Metalen gevelbekleding: verschillende soorten [voordelen & kosten]

Droom je ervan om je moderne woning een mooie uitstraling te geven? Misschien is metalen gevelbekleding iets voor jou. Hier leer je alles over de verschillende soorten metalen gevels. Ontdek hoe jouw gevel hierdoor een mooi uiterlijk krijgt en van duurzaamheid geniet.

Welke soorten metalen gevelbekleding bestaan er?

Metalen gevels worden vaak gebruikt vanwege hun duurzaamheid en veelzijdigheid.

1. Aluminium gevel

Met aluminium gevelbekleding kan je van veel voordelen genieten. Het is sterk en licht tegelijkertijd, waardoor het makkelijk is te installeren en het zorgt voor stevigheid van de gevel. Daarnaast heeft aluminium niet veel onderhoud nodig.

Aluminium is ook beschikbaar in veel verschillende afwerkingen. Dit zorgt ervoor dat je jouw gevel kan aanpassen aan de stijl die je wenst. Wil je een moderne look of iets meer traditioneels, met aluminium heb je veel keuze.

2. Zink

Zink is een duurzaam metaal en het wordt niet enkel gebruikt voor gevelbekleding, maar ook voor dakbedekkingen bijvoorbeeld. Je kan het gebruiken in zijn natuurlijke grijze kleur of met een ander kleur naar keuze. Na verloop van tijd vormt zich een zilverkleurige patinalaag op het zink, die als natuurlijke beschermlaag werkt het beschermt tegen vocht en verdere corrosie.

Zink is relatief goedkoop, waardoor het interessant is voor verschillende budgetten. Zink is ook gemakkelijk te bewerken, je kan het dus gebruiken voor verschillende ontwerp- en installatiemogelijkheden.

3. (Roestvrij) stalen bekleding

Roestvast staal of inox, heeft verschillende afwerkingsmogelijkheden, zoals gezandstraald, gepolijst, gekleurd, mat of glanzend. Dankzij moderne technieken heb je een brede keuze aan kleur. Je kan kiezen uit antracietgrijs, kobaltblauw, brons, groen en zwart. Roestvast staal is bekend om zijn duurzaamheid en heeft een vrij aantrekkelijke prijs.

Je kan het gemakkelijk combineren met andere verschillende bouwelementen. Een ander groot voordeel is dat (roestvrij) staal niet corrodeert en niet lekt.

Leer meer over metalen gevelbekleding!
Ontvang advies op maat

Wat zijn voordelen en nadelen van metaal als gevelbekleding

Leer over de verschillende voordelen en nadelen van metalen gevelbekleding.

+ Weinig onderhoud

Een metalen gevel heeft weinig onderhoud nodig, waardoor jouw onderhoudskosten op lange termijn laag blijven.

+ Lange levensduur

Een metalen gevel heeft een lange levensduur, het is dus een betrouwbare keuze.

+ Bestaat in allerlei uitvoeringen en kleuren

Met metaal platen heb je de keuze uit veel ontwerpmogelijkheden, omdat het beschikbaar is in verschillende afwerkingen en kleuren. Je kan het dus aanpassen aan verschillende architecturale stijlen.

– Prijs van metalen platen kan hoog oplopen

De prijs van metalen platen kunnen vaak hoog zijn, wat ervoor zorgt dat je hogere initiële kosten hebt voor je bouwprojecten.

– Bepaalde metalen zijn niet milieuvriendelijk

Sommige metalen zoals bijvoorbeeld zink en koper, zijn niet milieuvriendelijk. Vooral wanneer ze in contact komen met regenwater, dit kan namelijk leiden tot vervuiling van bodem en water.

Metalen gevelbekleding: aluminium

Prijzen van metalen gevelbekleding

Een metalen gevelbekleding wordt steeds meer populair bij grote commerciële gebouwen. De prijs is sterk afhankelijk van de gekozen metaalsoort. Gemiddeld ligt de prijs tussen 50 en 150 euro per m².

Hieronder een overzicht van prijzen voor verschillende metalen:

MetaalGemiddelde Prijs (per m²)
Aluminium€ 100 – € 120
Zink€ 85 – € 150
Koper€ 120 – € 150
Inox (roestvast staal)€ 120 – € 180

Wat is het goedkoopste metaal?

Er worden veel verschillende metalen gebruikt voor gevelbekleding. Aluminium is een van de meest goedkope opties. Dit is een gevolg van verschillende factoren, zoals de beschikbaarheid van het materiaal. Het is heel makkelijk verkrijgbaar waardoor de prijs lager is.

Aluminium is een goede optie voor zowel kleine als grote bouwprojecten. Daarnaast heeft aluminium veel ontwerpmogelijkheden.

Door zijn lichte gewicht is aluminium gemakkelijk te plaatsen, dit zorgt ervoor dat er lagere arbeidskosten zijn.

Ten slotte is aluminium natuurlijk bestand tegen corrosie. Het heeft weinig onderhoud nodig en behoudt zijn mooi uiterlijk gedurende een lange tijd.

Metalen gevelbekleding

Wat kost aluminium gevelbekleding?

Je kan een gemiddelde prijs van 100 tot 200 euro per vierkante meter verwachten, inclusief btw en plaatsing. De prijs is afhankelijk van veel verschillende factoren.

Om zeker te zijn dat je niet te veel betaalt vergelijk je best offertes van meerdere gevelbekleders uit je buurt. Blijkt metaal wat te duur voor jouw project? Kies dan voor een goedkoper alternatief zoals hout, houtcomposiet, vezelcement of kunststof bekleding.

De aluminium gevelplaten worden aan de hand van het principe van de geventileerde gevel geplaatst. De platen worden geplaatst op een achterliggende draagstructuur via een onzichtbaar klik-, schroef-, of haaksysteem. Daarna wordt deze op zijn beurt aan de muur bevestigd. Verlijmen van de gevelbekleding is ook mogelijk.

Tussen de muur en de aluminium panelen komt er gedeeltelijk isolatiemateriaal. De ruimte die niet gevuld is, zorgt voor voldoende ventilatie van de gevel en biedt een uitweg voor regenwater.

Wil je de metalen gevel extra uniek maken? Dan kan je het combineren met een vliesgevel, keramische bekleding, leien handgevormde stenen of andere natuurstenen.

Vergelijk gratis offertes van plaatsers uit je buurt en vind gevelbekleding op maat van je budget

Het kiezen van de juiste gevelbekleding voor je project is niet altijd eenvoudig. Gelukkig bestaan er professionals in jouw buurt die je kunnen helpen om de perfecte oplossing te vinden.

Als je een professional inschakelt geniet je van veel voordelen. Professionals hebben de nodige kennis en ervaring om je te helpen bij het kiezen van het juiste materiaal en het ontwerpen van een gevel die aan jouw verwachtingen voldoet. Daarnaast kan je er zeker van zijn dat ze de gevelbekleding correct zullen plaatsen.

Vul onderstand offerteformulier in en ontvang offertes, vergelijk de prijzen en bespaar kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.