Crepi zelf plaatsen op de gevel: kan het? Hoe begin je eraan?

Crepi zelf plaatsen, kan dat? Het antwoord is: ja, dat kan zeker. Hoe je dit precies zelf doet en waar je het best rekening mee houdt, lees je terug in dit artikel. Ook bespreken we de verschillende soorten crepi en geven we informatie omtrent de kosten.

Crepi zelf op de gevel aanbrengen: stappenplan

Het aanbrengen van crepi op de gevel kan vrij complex zijn. Bovendien zijn er verschillende soorten crepi, die elk op hun eigen manier worden aangebracht. Het is daarom belangrijk om stapsgewijs te werk te gaan om een mooi en duurzaam resultaat te bereiken. Dit doe je als volgt:

crepi gevelbekleding villa

Stap 1: Muur en omgeving voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk, en al helemaal als je met crepi aan de slag gaat. Allereerst is het belangrijk om te garanderen dat je over al het materieel beschikt. Denk hierbij aan een afvalcontainer, steiger, het gereedschap zoals bijvoorbeeld een wapeningsnet, en alle benodigde machines.

Vergeet de gevel niet grondig te reinigen en eventueel te herstellen alvorens je begint aan de werken. Dit kan later heel wat problemen vermijden.

Wanneer je over alle benodigde middelen beschikt kun je beginnen met het afdekken van de omgeving. Staan er elementen in de buurt bij de voorgevel die je makkelijk kunt verplaatsen, dan is dat ook raadzaam. Zo voorkom je dat tuinspullen, opritten, voetpaden en terrassen beschadigd worden of vervuilt raken tijdens de werken. Ook kun je dan gemakkelijker het wapeningsnet aanbrengen, waar later in dit artikel verder op in gaan. Dek ook zeker je deuren, ramen, garagepoorten en eventuele tuinhekken af.

Toch liever hulp inroepen van een ervaringsdeskundige?
Contacteer ze gratis en wees zeker van een duurzame crepigevel
arrow Ontvang offertes

Stap 2: Plaats de hoekprofielen

Eenmaal het voorbereidende werk erop zit, kun je beginnen met het bevestigen van de zogeheten hoekprofielen. Deze fungeren als geleider van het pleistermateriaal en stabiliseren en verstevigen de gevelhoeken.

Een goede bevestiging van de hoekprofielen is onwijs belangrijk voor de stabiliteit en duurzaamheid van de gevel. Hiermee voorkom je dat er vocht onder terecht kan komen, wat flinke vorstschade kan opleveren tijdens de winter.

blauwe crepi voorgevel

Stap 3: Breng een wapeningsnet aan

Tenslotte is er nog een laatste stap voordat je met crepi aan de slag kunt. Zo is het voor een duurzaam en mooi resultaat verstandig om je buitenmuur te voorzien van een wapeningsnet. Deze overbrugt scheuren en barsten en zorgt dus voor een egale en strakke afwerking.

wapeningsnet crepi

Combineer je crepi met gevelisolatie? Bevestig dit dan eerst

Kies je naast de crepi afwerkingslaag ook voor gevelisolatie? Dan wordt er een isolatienet rechtstreeks bovenop de isolatieplaten bevestigd. Een vakman kan deze isolatieplaten met een speciale lijmsoort vastmaken aan de voorgevel.

Deze laag brengt veel voordelen met zich mee, waaronder het vasthouden van de kamertemperatuur en het weren van vocht.

Je voorgevel van crepi laten voorzien?
Vraag gratis en geheel vrijblijvende offertes aan

Stap 4: Crepi aanbrengen: methode is afhankelijk van de soort

Bij het plaatsen van crepi is het belangrijk te beseffen dat er verschillende methodes bestaan. Afhankelijk van de methode die je kiest, kunnen de werkzaamheden verschillen. We bespreken de verschillen tussen siliconen crepi en minerale crepi.

Gevelbekleder plaatst crepi op buitenmuur

Silicone pleister

Siliconenpleister, ook wel bekend als siliconen crepi, is een synthetische pleister gebaseerd kunsthars. Het is een zeer elastisch materiaal, waterdicht, licht van gewicht, maar kent tegelijkertijd een vrij robuust textuur. Zo is het uiterst goed bestand tegen krassen, scheuren en stoten. Tevens is het ook geschikt voor werkzaamheden gecombineerd met buitenmuurisolatie.

Doordat de crepi stevig is, kan het ook makkelijker gereinigd worden.

In de meeste gevallen wordt gebonden gevelpleister in drie lagen aangebracht:

 • De eerste laag die je aanbrengt, is de basispleister. Je kunt deze eventueel nog verstevigen met een wapeningsnet.
 • De 2e laag die je aanbrengt, is de hechtingslaag. Dit moet de basislaag en de laatste afwerkingslaag in staat stellen om goed aan elkaar te hechten.
 • De 3e is de afwerkingslaag, hiermee is de siliconen crepi zelf.

Het fijne bij deze kunstharspleister is dat je kunt kiezen uit een legio aan verschillende kleuren. Naast de verschillende kleuren waaruit je kunt kiezen, kun je ook de korrelgrootte volledig zelf bepalen. Vervolgens kun je dit zelf met de hand aanbrengen op de gevel, maar kun je er evengoed voor kiezen om dit met een spuitmachine te doen.

Interesse in een crepi gevel?
Ontvang gratis offertes op maat van elk budget

Minerale pleister

Minerale crepi wordt opgebouwd uit een mengsel van cement, zand en kalk. Dat betekent dat deze minerale pleisters dus volledig natuurlijk zijn. Het voordeel van dit materiaal gaat echter veel verder dan zijn lange levensduur. Minerale pleisters behouden hun kleur uitstekend en laten de gevel goed ademen nadat ze zijn aangebracht op de gevel.

In tegenstelling tot siliconen crepi breng je minerale crepi in slechts één laag aan. Door de laagdikte van 12 à 15 mm is er dus geen extra laag nodig. Wanneer deze volledig is opgedroogd, breng je met een zogeheten nagelpalet het gewenste patroon aan in het pleisterwerk. Hiermee creëer je de kenmerkende uitstraling van een minerale sierpleister.

Ondanks een minerale sierpleister een waterafstotend karakter heeft, kan er alsnog water van de grond worden geabsorbeerd. Om dit te voorkomen en het pleisterwerk te beschermen, bevestig je het best een speciale gevelplint.

Stap 5: Afwerking van de nieuwe gevelbekleding 

De laatste stap is het afdichten van de naden. Breng een geschikte siliconenkit aan op de plekken waar het pleisterwerk aansluit bij deuren en ramen. Loop alles nog eens goed na om er zeker van te zijn dat alles zorgvuldig gekit is.

Crepi dat op een gevel wordt aangebracht

Hoeveel kost crepi zelf plaatsen op de gevel van je huis?

Wanneer je ervoor kiest crepi zelf te plaatsen, is het belangrijk om te beseffen dat je al het materieel volledig zelf dient aan te schaffen. Dit kan, en al helemaal wanneer je ook een hoogtewerker zal moeten huren, flink wat kosten. De volgende elementen zijn nodig om deze klus volledig zelf te doen:

 • Een lader of steiger
 • Afdekmateriaal
 • Hoekprofielen
 • Crepi
 • Materiaal om de crepi aan te brengen
 • Primer
 • Kit
 • Eventueel een hoogtewerker

Het is niet mogelijk om hier een vaste prijs voor te geven. Zo is de kwaliteit van het materiaal dat je aanschaft doorslaggevend voor de prijs die je betaalt. Daarnaast kost een grote woning ook aanzienlijk meer geld dan een kleine woning. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met een professional om te bekijken wat de financiële mogelijkheden zijn.

Materiaal kan erg duur uitkomen: Vergelijk daarom tot 5 offertes en kom al snel goedkoper uit dan wanneer je zelf een crepigevel aanbrengt.

witte woning zwarte deuren ramen

Gemiddelde prijs crepi met isolatie laten installeren

De prijs voor het laten plaatsen van crepi, mét isolatie, verschilt afhankelijk van de pleistersoort die je kiest.

De prijzen voor een kunstharspleister of siliconenpleister, met isolatie, liggen gemiddeld tussen de € 90 en € 110 per vierkante meter (excl. btw). De richtprijs voor de plaatsing van minerale sierpleisters daarentegen ligt gemiddeld tussen de € 80 en € 100 per vierkante meter (excl. btw).

Het fijne aan deze klus is dat je woning er niet alleen beter uit komt te zien, maar dat je deze kosten op termijn zeker gaat terugverdienen. Zo neemt je energieverbruik aanzienlijk af door een verbeterde isolatie. Daarnaast verhoogt het ook de EPC-score van je woning, waardoor de waarde stijgt.

Kun je moeilijk kiezen uit de verschillende soorten crepi?
Vraag hier je gratis offertes aan om tot de ideale oplossing te komen
arrow Ontvang offertes

Crepi zelf plaatsen: tips

Natuurlijk wil je een zo duurzaam mogelijk resultaat voor je buitengevel. Het is natuurlijk best spannend om deze werkzaamheden volledig uit te voeren. Om je toch wat beter op weg te helpen, delen we enkele belangrijke tips:

Op welke ondergrond kan je crepi aanbrengen?

Er zijn verschillende types ondergrond waarop je crepi kunt aanbrengen. Het is echter belangrijk dat de crepi goed hecht om een langdurig gewenst resultaat te bereiken. Veelvoorkomende gevelmaterialen voor crepi zijn:

 • Beton
 • Baksteen
 • Houtvezelplaten
 • Cementpleister
 • Isolatieplaten (zoals XPS of EPS)

Omdat veel materiaalsoorten toch enigszins van elkaar kunnen verschillen, is het raadzaam om advies in te winnen bij een gevelspecialist. Deze kan gepast advies geven zodat je zeker weet dat de crepi langdurig zijn werk doet.

Is crepi de beste oplossing voor jouw gevel?

Afhankelijk van het resultaat dat je wilt bekomen en de ondergrond van je gevel kan je kiezen voor spuitkurk of zelfs gevelstenen in de plaats van crepi. Vraag advies aan ervaringsdeskundigen en ontdek de beste bekleding voor jouw woning.

Breng gevelpleister niet aan in de winter

Het aanbrengen van gevelpleisters tijdens de winterperiode is ten zeerste afgeraden. De elementen van gevelpleisters kunnen namelijk negatieve reacties vertonen door de kou. Dit gaat enorm ten koste van de duurzaamheid van de gevel.

Plaats je crepi tijdens een fout moment? Dan zal het sneller schade oplopen en moet je investeren in de herstelling van crepi.

Kies je voor de bereiding van pleisterwerk voor regen- of leidingwater?

Het is in principe prima mogelijk om zowel leidingwater als regenwater te gebruiken voor het pleisterwerk van je gevel. Echter, veel specialisten geven de voorkeur aan leidingwater, omdat er mogelijk vreemde stoffen in het regenwater zitten.

Vakmensen op stelling bezetten een buitenmuur met crepi

Gevelbekleding aanbrengen vraagt vakkennis: contacteer hier gratis experten uit je buurt

Door gratis en geheel vrijblijvende offertes aan te vragen, ontvang je een mooi overzicht van verschillende gevelspecialisten uit jouw regio. In deze offertes vind je onder meer informatie over de ervaring, de exacte tarieven en de beschikbaarheid. Vergelijk de offertes en vind een specialist op maat van je situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.