Soorten voegen gevelsteen: welke voeg past het beste bij jouw woning?

Wanneer je je woning renoveert, moet je rekening houden met de kleinste details. Zo kunnen zelf de soorten voegen van je gevelsteen het verschil maken. Zeker omdat de voegen uiteindelijke 20% van je gevels zullen uitmaken. Daarom kun je in dit artikel alle opties voor het voegen van je gevel ontdekken. Je leert hier de soorten voegen kennen en welke voeg het beste past bij jouw gevel.

[CTA]

Welke soorten voegen bestaan er voor gevelstenen?

Er zijn verschillende soorten voegen mogelijk voor een gevelsteen. Het kiezen van de juiste voeg hangt af van jouw gevel, het budget en het resultaat dat je wil behalen.

We zetten de soorten voegen voor een gevel hier op een rijtje.

Geborstelde voeg

Een eerste optie is de geborstelde voeg. Het is een variant op de standaardvoeg, maar met een ander uitzicht. Geborstelde voegen staan immers bekend om hun ruwe afwerking. Dat ruwe effect past ook bij een groot aantal gevels. De voegen zijn heel populair, omwille van hun lagere prijs. Maar ze blijven kwalitatief en daarom een goede keuze.  

Holle voeg

Een andere optie is kiezen voor een holle voeg. Dit is ideaal voor oudere gebouwen, waarvan de gevel een verfraaiing kan gebruiken. Bij deze techniek zal een gevelspecialist de bestaande voegen immers verwijderen, om ze te vervangen door nieuwe voegen. 

De naam “holle voeg” komt van het feit dat ze een lichte holling aanbrengen aan de voeg. Hierdoor gaat de voeg in een halfronde vorm naar binnen lopen, millimeters dieper dan de gevel zelf.  Hierdoor treedt er een schaduweffect op. Zo komen de stenen meer tot hun recht. Dat zet de bestaande gevel in de verf en geeft een interessant uiterlijk. 

Rode bakstenen gevel met grijze voegen

Schaduwvoegen

Gelijkaardig aan de holle voeg gaat ook bij een schaduwvoeg de voeg dieper liggen. De techniek en uitvoering zijn echter anders. 

Bij een schaduwvoeg wordt de voeg aangebracht in een hoek van 45 graden. Dit wil zeggen dat de onderkant van de voeg gelijk begint met de steen. Daarna loopt de voeg schuin af naar boven. De bovenkant van de voeg ligt dan dieper dan de stenen.

Daardoor wordt een mooi schaduwspel gecreëerd, wat textuur geeft. Schaduwvoegen passen mooi bij gevels met lange, platte gevelstenen.  

Schaduwvoeg: populaire soorten voegen voor gevelsteen

Knipvoegen

Indien je graag een groot contrast hebt tussen de stenen en het voegwerk, is een knipvoeg een goed idee. Daardoor krijgt je gevel een zeer strak en mooi afgelijnd uiterlijk. De specie steekt ook een klein stuk uit voorbij de stenen van je gevel. Elke steen wordt hierdoor benadrukt en scherp omlijnd. Een knipvoeg zorgt dus voor diepte in jouw gevel. 

Het is echter een soort voeg dat niet bij elk type woning past. Als je dit soort voegwerk wenst, is het best om de plaatsing ervan door een ervaringsdeskundige te laten doen. 

Knipvoeg

Snijvoeg

Een zeer mooie voeg die je voor je woning kan kiezen, is de snijvoeg. In vergelijking met de knipvoeg zal de gevelspecialist de specie of het voegmiddel hier niet voorbij de muur laten komen. Vervolgens wordt de specie aan de onder- en bovenkant schuin afgesneden

Zo ontstaat er een naad in het midden van de voeg. Dit zorgt voor diepte en een mooie, chique afwerking.

Weet je niet welk soort voeg te kiezen?
Onze experten helpen je graag op weg: contacteer ze gratis en vrijblijvend
arrow Ontvang advies

Stootvoeg 

Een voeg die niet gericht is op schoonheid, maar op functionaliteit is de stootvoeg. Deze voeg wordt vaak gebruikt wanneer er op een bepaalde plaats in de muur verluchting nodig is.

Het idee van een stootvoeg is simpel. De voeger laat een van de verticale voegen tussen twee stenen volledig weg

Dat heeft een grote invloed op de ventilatiemogelijkheid. Een stootvoeg kan heel belangrijk zijn om de spouw achter de gevel de verluchten. Ook kan dergelijke voeg water afvoeren. 

Stootvoegen worden meestal kort onder het dak of boven de ingemetselde waterkeringen. Ook worden ze recht boven het maaiveld geplaatst. 

Stootvoeg voor ventilatie

Elastische voegwerken

Bij elastische voegwerken wordt er geen gebruikgemaakt van traditionele materialen, maar van silicone of een ander elastisch materiaal.  Die elastische of soepele voegen zijn lucht- en waterdicht, waardoor er geen vocht in de gevel kan sijpelen.

Deze elastische of soepele gevels kunnen ook worden gebruikt om scheuren en voegen in gevels te herstellen en zijn dus ideaal voor het renoveren van gevels in een slechte staat.

Platvolle voeg

Een platvolle voeg is een andere populaire keuze. Hier vult de gevelwerker de voeg zo op dat het naadloos aansluit met de rest van de gevel. De voegen zitten dus niet in de muur of komen voorbij de stenen, maar alles heeft een gelijk, even oppervlak.  Ook de platvolle gladde voegen geeft je woning een modern en strak uiterlijk. 

Benieuwd welke soort voeg het beste past bij je gevel?
Contacteer gratis onze gevelwerkers en ontvang gratis advies
arrow Ontvang offertes

Hoe weet je welke voeg het mooiste is bij jouw gevel? 

Het uitzicht van jouw gevel wordt bepaald door de kleur van je gevel, de gevelsteen en de voegen. En bij die laatste is er niet alleen mogelijkheden rond de soorten voegen van de gevelsteen, zoals hierboven besproken. Ook zijn er immers veel mogelijkheden rond de afwerking, door met kleur te spelen.

Verschillende kleuren gevelstenen met zwarte voegen voor extra contrast

Kies de juiste voegkleur

Een voegkleur kan het uitzicht en karakter van een gevel helemaal veranderen.

Zo kun je ten eerste kiezen voor een voegkleur die dicht aanleunt bij de originele kleur van de gevel. De meeste leveranciers bieden immers een aantal standaardkleuren aan. Het gaat bijvoorbeeld om grijs en beige. Dat zijn kleuren die vaak worden gebruikt in gevels. Daar krijg je kant-en-klare voegmortel, waar je geen kleur aan moet toevoegen. 

Dat is wel het geval als je zou opteren voor een gevel met meer contrast. Gevels waarbij de kleur van de voegen sterk afsteekt tegen de stenen, geven een speelse en creatieve look aan je huis. Het is ook mogelijk om je voegen in elk mogelijke kleur te laten zetten. Om de gewenste kleur te bekomen, zal de aannemer of fabrikant cementkleurstof in de juiste kleur toevoegen. 

Vraag advies aan een vakspecialist

Je hebt waarschijnlijk een idee in je hoofd van welke kleuren je op je gevel wil hebben. Toch is het belangrijk om je tijd te nemen. Niet alle kleuren gaan immers goed samen, of geven het resultaat waar je op hoopte. Ze passen ook niet allemaal bij de soorten voegen en de gevelstenen.

Daarom is het een goed idee om voor een dergelijk project advies te vragen aan een ervaringsdeskundige. Zij kunnen je niet alleen helpen met het vullen van de voegen. Ook hebben ze kennis over hoe het project er uiteindelijk zal uitzien en welke materialen, kleuren en soorten voegen daar het beste toe dienen.

Advies nodig over voegen?
Ontvang offertes van specialisten

Welk soort voegsel gebruik je voor een buitenmuur?

Bij het voegen van je buitenmuur heb je de keuze uit twee soorten voegsel, namelijk kant-en-klaar voegsel en eigen bereide voegmortel

Kant-en-klaar voegsel

Met kant-en-klaar voegsel neem je het voegsel van de fabriek over. Dat voegsel heeft immers een vaste consistentie en een even samenstelling. Hierdoor geeft het voegsel overal hetzelfde effect en dezelfde sterkte. 

De samenstelling van kant-en-klaar voegsel kan verschillen. Toch zitten vaak dezelfde elementen in het voegsel, namelijk: kalksteen, kwartskorrels, cement, minerale kleurstoffen en vochtwerende stoffen. 

Eigen bereide voegmortel

Een tweede optie is het eigen bereide voegmortel. Dat maakt het mogelijk om eender welke voegkleur te bekomen. Om die droge voegmortel in een klassieke kleur te bekomen, mengt de voeger cement en zand. De kleur hangt dan af van de oorsprong van het zand. Zo zorgt duinenzand voor een crèmekleur, terwijl rijnzand voor grijze voegen zorgt.

Als uitbundige kleuren de juiste keuze zijn voor jouw woning, dan wordt die nog aan de voegmortel toegevoegd. Als je voor een specifieke kleur, of voor papvoegen wil gaan, ben je aangewezen op de eigen bereiding.

Een specialist brengt speciale soorten voegen aan tussen gevelsteen.

Meer advies nodig? Contacteer gratis en vrijblijvend gevelvoegers uit je buurt.

Als je een mooi uitziende gevel wilt met jouw favoriete soorten voegen tussen de gevelsteen, schakel je best een professional in. Zij hebben immers de techniek en kennis om jouw project tot een prachtig einde te brengen. 

Om de beste gevelspecialist te vinden, vergelijk je best offertes. Zo vind je de beste vakmensen in jouw buurt, tegen de beste prijs! 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.