Gevelbekleding bamboe: duurzaam alternatief op tropisch hardhout 

Woningen met gevelbekleding van bamboe kom je tegenwoordig meer tegen dan ooit. En dat is wegens de vele voordelen dat het met zich meebrengt ook helemaal niet zo gek. Bamboe heeft een lange levensduur, is onderhoudsarm en volledig recyclebaar. Het is daarmee helemaal van deze tijd. Echter beperkt het materiaal zich niet enkel tot die voordelen. In dit artikel bespreken we alles wat je over bamboe moet weten.

Wat maakt bamboe gevelbekleding zo duurzaam?

Bamboe groeit ongeveer 1 meter per dag en is daarmee de snelstgroeiende plant ter wereld. Door de hoge groeisnelheid, zorgt het dus niet voor ontbossing na het kappen ervan.

Professioneel advies nodig over duurzame gevelbekleding?
Ontdek gratis of een bamboe gevel past bij jouw situatie en budget
arrow Ontvang offertes

Wat is de levensduur?

Bamboe heeft van nature een hoge dichtheid en is erg stevig, het heeft hierdoor een lange levensduur. Wanneer je bamboe op correcte wijze installeert, kun je er probleemloos 25 jaar van genieten.

Een luxe woning met een gevel van bamboe

Voordelen bamboe gevelbekleding

Hieronder hebben we de grootste voordelen van bamboe als gevelbekleding voor je op een rijtje gezet:

  • Lange levensduur
  • Duurzaam en milieuvriendelijk
  • Hoge stabiliteit
  • Natuurlijke uitstraling
  • Brandveilig
  • Schimmelvrij
  • Onderhoudsarm
  • Volledig recycleerbaar
  • Diverse afwerkingen mogelijk
Op zoek naar een gevelspecialist in jouw regio?
Vul het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes.
arrow Ontvang offertes

Bamboe of traditioneel hout?

Bamboe is een extreem snel hernieuwbaar materiaal en kan dus gekapt worden zonder dat het aan ontbossing bijdraagt, wat vaak wel het geval bij traditioneel hout is. Het is dus een goed ecologisch alternatief voor hout. Daarnaast is bamboe sterker dan de meeste houtsoorten, het heeft hierdoor een langere levensduur. Ook is het beter bestand tegen vocht en schimmels.

Isolerende eigenschappen

Bamboe staat bekend om zijn isolerende karakter. Als je de planken op correcte wijze op de gevel monteert, profiteer je van een hoge energie-efficiëntie

Een grote woning met bamboe gevelbekleding

Wat is het meest duurzaam: hout of bamboe?

Bamboe is van nature steviger en vochtbestendiger dan traditioneel hout, het zal hierdoor dan ook langer meegaan. Je kunt bamboe dus beschouwen als een duurzaam alternatief voor hout.

Wat kost bamboe gevelbekleding? Gemiddelde prijs

De prijs voor gevelbekleding wordt meestal per m² berekend. Bamboe kan voor ongeveer 90 euro per vierkante meter (incl. btw) verkregen worden. 

Plaatsing van bamboe gevelbekleding

Je kunt bamboe planken zowel verticaal als horizontaal plaatsen. Beide methodes leveren een ander resultaat op en dienen dus goed overwogen te worden.

Verticaal of horizontaal?

Het verticaal plaatsen houdt in dat je de planken rechtopstaand op de gevel plaatst. Het voordeel hiervan is dat het regenwater sneller afgevoerd kan worden. Een ander voordeel is het esthetiek. Verticale planken hebben een moderne uitstraling, verbergen naden en leggen de focus meer op de lengte van de woning. Ook bieden verticale planken een goede stabiliteit. Horizontale planken hebben daarentegen een traditionelere uitstraling en leggen de nadruk meer op de breedte van de woning. 

Tip: Raadpleeg een vakspecialist voor impregnatie, om de kans op doordringend vocht, dat met verloop van tijd op kan treden, tegen te gaan. 

Probleem met je gevel?
Raadpleeg een expert & krijg gratis en vrijblijvend advies

Heeft bamboe gevelbekleding veel onderhoud nodig?

Bamboe heeft een hoge dichtheid en neemt daardoor amper tot geen water op. De structuur zorgt er voor dat schimmels minder kans hebben om op de gevel te groeien en het op lange termijn aan te tasten. Je hoeft er zelf dus vrijwel niets aan te doen om er lang van te profiteren, al kan het frequent reinigen zeker geen kwaad.

Bamboe vergrijst net als hardhout

Bamboe krijgt na blootstelling aan de buitenwereld met verloop van tijd een natuurlijke grijze uitstraling

Hou je niet van de uitstraling die bamboe een gevel biedt? Dan heb je gelukkig nog vele andere opties. Kies voor de natuurlijke look van padouk, eik, ceder of een zwart gebrande gevel. Liever geen echt hout? Dan kan je een onderhoudsvriendelijk houtlook gevelbekleding kiezen in alle mogelijke uitvoeringen.

Meer informatie over bamboe gevelbekleding? Contacteer gratis ervaringsdeskundigen

Het kan handig zijn om advies op maat aan gevelspecialisten uit je buurt te vragen. Vul het onderstaande formulier in en kom in contact met verschillende vakmensen om alle mogelijkheden bespreken. Een specialist heeft veel kennis, ervaring en professioneel gereedschap en kan de gevel in hoge kwaliteit naar wens renoveren. 

Ook kun je de offertes gebruiken om prijzen van de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Zo kun je een professionele renovatie realiseren tegen de beste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.