Klimop verwijderen van de muur is een klus die je het best voorzichtig uitvoert. Het lijkt misschien eenvoudig, maar de manier waarop je dit doet kan grote gevolgen hebben voor de staat van je muur. In dit artikel bespreken we daarom uitgebreid hoe je het best te werk gaat en wat de mogelijkheden zijn.
Inhoud
Hoe best klimop definitief van muren verwijderen?
Klimop verwijderen van de muren kan een uitdagende klus zijn. Het is daarom belangrijk om stapsgewijs te werken om de klimop te verwijderen, maar natuurlijk ook te voorkomen dat je na verloop van tijd weer met klimopproblemen kampt.
Om klimop tegen te gaan, begin je met het vochtig maken van de plant. Dit doe je het best met een tuinslang. Hierdoor worden de wortels, stammen en takken zachter, waardoor het een stuk eenvoudiger is de plant te verwijderen. Afhankelijk van de dikte hak je met een bijl door de stam van de klimop heen. Of is de hoofdtak nog relatief dun, dan gebruik je best een snoeischaar om de stam door te knippen. Hiermee voorkom je eventuele schade aan je gevel.
Eenmaal de hoofdtak losgemaakt is, verwijder je deze van de muur. Dit doe je van bovenaf, omdat de plant daar verminderde weerstand biedt. Het is verstandig om handschoenen te dragen wanneer je bezig bent met het verwijderen van deze plant. Hiermee bescherm je je handen tegen insecten en andere dieren die mogelijk verstopt zitten in en onder de klimop.
Vervolgens schrob je de muur goed af. Zo verwijder je de overgebleven tak resten van de gevel. Dit doe je het best met een zogeheten staalborstel. Ga voorzichtig te werk om eventuele gevelschade te vermijden. Heb je nog resten verf op je gevel? Dan is dit het moment alle verf te verwijderen.
Klimop definitief verwijderen
Na het verwijderen van de klimop wil je natuurlijk dat het niet meer teruggroeit. Om hiervoor te zorgen heb je vooral wat geduld nodig.
- Giet een mengsel van kokend heet water over de ondergrondse wortels van de klimop. Herhaal dit proces enkele opeenvolgende dagen om de wortel van de plant te laten afsterven.
- Haal de wortels van de plant uit de grond en herhaal dit zo vaak als nodig.
Let op: maak zelf geen onkruidbestrijdingsmiddel. Javel, azijn en zout zijn slecht voor de flora en fauna en doen meer kwaad dan goed. Houd die middeltjes daarom zowel bij het verwijderen van mos als van klimop zo ver mogelijk van het buitenleven vandaan. Dit zal de gevel beschadigen waardoor je al sneller last krijgt van een vochtige gevel.
Optie 1: Hechtwortels van levende plant van muren losmaken
De beste methode om klimop te verwijderen is wanneer de plant nog leeft. Dit doe je door hem nat te maken. Knip best niet te vroeg de wortels en stammen door. Dit zorgt er namelijk voor dat de plant sterft en opdroogt. Dat resulteert al snel in hardnekkige achterblijfselen op de gevel.
Na het natmaken van de plant begin je met het ‘ontkoppelen’ van de hechtwortels van de muren. Wanneer al deze wortels al levend van de muren zijn verwijderd, knip je de stengelbasis door. Deze werkwijze is enkel mogelijk wanneer je zeer stevige gevelbekleding hebt. De stevige hechtwortels van je gevel trekken kan anders zorgen voor onherstelbare gevelschade.
Optie 2: Stam doorknippen en afgestorven resten van muur verwijderen
Een andere methode is het laten afsterven van de klimop. Dit doe je simpelweg door de plant door te knippen. De werkwijze is vooral bestemd voor gevoelige of reeds beschadigde muren. Na het doorknippen van de klimop wacht je een paar weken tot de plant volledig dood is. Vervolgens verwijder je de afgestorven takken en de overgebleven hechtwortels in hoeverre dat mogelijk is. Het vergt erg veel tijd en inspanning om de gevel volledig te egaliseren en een naadloos resultaat is hierbij erg moeilijk te bereiken.
De methode is best geschikt voor een zelf gemetselde gevel, een gevoelige blinde gevel of een buitenmuur met veel decoratie, zoals verlichting en gevelplinten. Breng je een bakstenen gevel toch schade toe? Dan zijn er recuperatie gevelstenen om de vernieuwing niet te laten opvallen.
Kan klimop je muur beschadigen?
Klimop kan een esthetische meerwaarde vormen wanneer je het goed onderhoudt. Helaas kan klimop de muren ook flink beschadigen wanneer je er niet genoeg aandacht aan besteed. Het grote probleem is dat er sporen ontstaan op de muren, die je moeilijk of niet meer kunt wegwerken. In het ergste geval kunnen de wortels in de voegen groeien, wat ook kan leiden tot vocht- en schimmelproblemen. Het is dus essentieel dat je de klimop op tijd snoeit om dergelijke problemen te voorkomen.
Groene gevel als ecologische trend van het moment: kies je voor klimop?
Er zijn verschillende redenen die klimop interessant of juist oninteressant maken. Indien je waarde hecht aan de volgende elementen, kan klimop wellicht interessant zijn:
- Je vindt klimop een esthetisch aantrekkelijke toevoeging voor je woning
- Klimop brengt een isolerend karakter met zich mee
- Klimop neemt geluid op
- Het is een ecologisch verantwoorde manier om je woning te versieren
Redenen waarom klimop mogelijk niet aantrekkelijk is:
- Klimop kan de voegen beschadigen
- Klimop kan vochtproblemen met zich meebrengen
- Klimop vereist veel onderhoud
Hoe zorg je ervoor dat klimop niet terugkomt?
Zoals reeds besproken kan klimop, afhankelijk van je wensen, erg interessant zijn. Toch zijn er genoeg redenen waarom je er mogelijk voor kiest om klimop voorgoed te verwijderen. Dat kan middel van de volgende methodes:
Klimop laten doodgaan met behulp van een brander
Om klimop van de muur te verwijderen kun je een speciale brander inzetten. Het is een vrij gemakkelijke methode om snel en eenvoudig takken, hechtwortels en stammen van de gevel te verwijderen. Hou er echter wel rekening mee dat deze techniek mogelijk ook andere planten in de omgeving verband. Daarnaast is het werken met een brander niet aanbevolen voor bomen en schuttingen.
Heb je houten gevelbekleding? Dan kies je natuurlijk ook beter voor een andere optie.
Hoe de wortels grondig verwijderen?
De beste natuurlijke methode om ervoor te zorgen dat de klimplant niet meer teruggroeit, is door de wortels permanent te verwijderen. Je krijgt er weliswaar vieze handen van, maar door goed te graven en de gehele wortel van de klimop uit de grond te halen, ben je hopelijk in een keer van de plant af.
Best geen huis-tuin-en-keukenmiddeltjes als bleekmiddel, javel en azijn
Zoals eerder besproken in dit artikel, zijn er verschillende middelen die je kunt inzetten om de wortels van klimop te doden. Met het oog op ecologische verantwoordelijkheid, zet je hier het best geen azijn, javel en bleekmiddel voor in.
Wil je klimop kost wat kost voor goed verwijderen, maar milieubewust te werk gaan? Dan kan het gebruik van kokend heet water wellicht een optie zijn.
Behandel je jouw buitenmuur te vaak met deze agressieve middeltjes dan zal de gevel al snel veel schade oplopen. Is dat al het geval? Kies dan voor een volledige vernieuwing van de gevel, plaatselijke nieuwe gevelbekleding of ga je buitenmuur verven.
Jouw gevel in de best mogelijke conditie? Contacteer hier gratis gevelexperten voor advies op maat
Heb je genoeg van de klimop op de muur en de restjes die de hechtwortels achter laten? Zeer begrijpelijk. In dat geval kan het verstandig zijn om gratis en geheel vrijblijvende offertes aan te vragen. Je ontvangt dan een overzicht van verschillende erkende vakmensen voor dak en gevelrenovaties uit jouw regio. Zaken die je hierin terugleest zijn onder meer hoeveel ervaring de professionals hebben, wanneer ze langs kunnen komen en natuurlijk welke prijzen ze hanteren.
Kom je liever in contact met een professional alvorens je een beslissing neemt? Ook dat is geen probleem. De experts staan te allen tijde klaar om je te helpen.