Home Gevelrenovatie: Alle mogelijkheden en bijhorende prijzen Gevelrenovatie premie: waar heb je recht op in 2024?

Gevelrenovatie premie: waar heb je recht op in 2024?

Ontdek alles wat je moet weten over de premie voor gevelrenovatie en wat je kan verwachten in 2024. De gevel van je woning vernieuwen en isoleren zal niet alleen het uiterlijk van je woning verbeteren. Het zorgt ook voor heel wat energiebesparing.

Op welke premies kan je aanspraak maken bij gevelrenovatie?

Er bestaan verschillende premies om huiseigenaren te ondersteunen bij gevelrenovatie.

De EPC-labelpremie wil dat je renovaties uitvoert die de energiebesparing van jouw woning bevorderen, zoals een isolerende gevelrenovatie. Wanneer je de gevelisolatie verbetert worden de energieprestaties van jouw woning beter.

Veel gemeenten en provincies bieden specifieke premies aan voor gevelwerken. Deze premies verschillen afhankelijk van lokale initiatieven en beleidsmaatregelen.

Je neemt best contact op met de lokale overheid of bezoek hun officiële website. Daar kan je zien welke premies beschikbaar zijn voor gevelrenovatie in jouw omgeving. De premies zijn vaak gericht op het verbeteren van de leefomgeving.

Mijn Verbouwpremie voor buitenmuur is specifiek gericht op het ondersteunen van huiseigenaren bij gevelrenovaties. Je kan in aanmerking komen voor deze premie bij verschillende werken aan de gevel: bijvoorbeeld bij enkel plaatsen van isolatie, het vervangen van gevelbekleding en tegelijk isolatie plaatsen of het behandelen van vochtproblemen. Voor voegen, gevelherstellingen of reinigen van de gevel bestaan geen specifieke premies.

Zowel eigenaars als investeerders kunnen van deze premie genieten. Op voorwaarde dat de uitgevoerde werken voldoen aan de specifieke voorwaarden en vereisten.

Ontvang een premie voor gevelrenovatie

Mijn Verbouwpremie voor buitenmuur

De Mijn Verbouwpremie voor buitenmuur is beschikbaar voor elke eigenaar en investeerder die werken uitvoert aan een bestaande gevel en buitenmuurisolatie aanbrengt. Dit is steeds inclusief het verwijderen van asbesthoudende gevelbekleding.

Eigenaar-bewoners uit de laagste en middelste inkomenscategorieën en ook verhuurders aan een woonmaatschappij, kunnen een premie aanvragen voor andere werken onder de categorie buitenmuur. De voorwaarde is dat er voldoende isolatie aanwezig is.

De premie geldt voor renovaties van van bestaande woningen, appartementen, appartementsgebouwen, of niet-woongebouwen die in het Vlaamse Gewest gelegen zijn en is enkel voor gebouwen van minstens 15 jaar oud.

De premie is ook beschikbaar voor de realisatie van nieuwe woningen door herbestemming. Maar niet als gebouwen volledig worden gesloopt en herbouwd. Het gebouw moet ook hier minstens 15 jaar oud zijn op de dag dat je de premie premie aanvraagt. Dit controleren ze door de aansluitingsdatum op het elektriciteitsdistributienet te bekijken of de meest recente gegevens van de Federale Overheidsdienst Financiën te raadplegen.

Ontvang vrijblijvend advies van erkende specialisten
Vul het formulier onderaan de pagina in en kom in contact met professionals
arrow Ontvang gratis offertes

Belangrijkste voorwaarden voor de aanvraag

Alleen werken, uitgevoerd door een erkende aannemer, komen in aanmerking voor de premie. Zorg ervoor dat de gekozen specialist voldoet aan de vereiste certificeringen en normen.

Je kan slechts eens in de vijf jaar een premie aanvragen voor de categorie buitenmuur. Deze periode begint na de datum van de aanvraag van een eerdere Mijn Verbouwpremie voor dezelfde categorie. Aanvragen bij Fluvius hebben geen invloed op deze termijn.

Een premie kan je aanvragen bij het isoleren van een ruimte die verwarmd wordt of een ruimte die hieraan grenst binnen het beschermd volume van de woning. Het isoleren van gemeenschappelijke muren in het geval van halfopen of gesloten bebouwing komt helaas niet in aanmerking.

Alle soorten afwerking van buitenmuren met gevelsteen, bepleistering of andere materialen voor gevelbekleding komen enkel in aanmerking als dit gecombineerd wordt met het aanbrengen van buitenmuurisolatie langs de binnen- of buitenkant van de buitengevel.

Als eigenaar-bewoner in de middelste of laagste inkomensgroep, of als verhuurder aan een woonmaatschappij (sociaal verhuurkantoor), kan je alleen een premie krijgen voor andere werken aan de buitenmuren als de gevel is geïsoleerd. Als de isolatie in het verleden is uitgevoerd, moet je dit aantonen om in aanmerking te komen voor de premie.

Benieuwd naar de prijzen van gevelrenovatie en hoeveel je kan besparen dankzij de premies van de Vlaamse overheid? Contacteer dan vrijblijvend onze experten.

EPC-labelpremie bij energiezuinig renoveren van gevel

De premie is exclusief beschikbaar voor eigenaars en de hoogte ervan zal vanaf 2025 worden aangepast op basis van inkomenscategorieën. Het werkt dan vergelijkbaar met Mijn VerbouwPremie.

Belangrijk is dat deze premie gericht is op het stimuleren van renovaties die niet alleen het uiterlijk van de gevel verbeteren, maar ook de energie-efficiëntie van de woning vergroten.

De renovaties dienen aan een verwarmde ruimte plaats te vinden. De isolatie van gemeenschappelijke muren bij halfopen of gesloten bebouwing wordt ook hier uitgesloten.

De EPC-labelpremie benadrukt ook het belang van ventilatie. Eigenaars-bewoners ontvangen een hogere premie als er na de renovatie wordt voldaan aan minimale ventilatie-eisen, gecontroleerd via het EPC na de werken vanaf 2 januari 2024.

Kortom, deze premie moedigt eigenaars aan om niet alleen esthetische verbeteringen aan hun gevels door te voeren, maar ook te investeren in energiezuinige renovaties die het wooncomfort verhogen en de energiekosten verlagen. Je gaat best de specifieke voorwaarden en eventuele veranderingen in de regelgeving goed volgen bij het indienen van een aanvraag.

EPC-labelpremie berekenen voor gevelrenovatie

Belangrijkste voorwaarden

Enkel eigenaars van woningen of wooneenheden die in het Vlaams gewest zijn gelegen kunnen genieten van deze premie. Het gebouw moet ook vóór 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Deze focus op oudere gebouwen benadrukt het belang van energiezuinige renovaties voor deze specifieke woningen.

De facturen van de eerste investering moeten gedateerd zijn tussen 2017 en 2020. Als een eigenaar in 2020 een offerte heeft ondertekend voor een investering die meetelt voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 heeft ontvangen, kan de eigenaar kiezen tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus en de EPC-labelpremie. Deze flexibiliteit biedt eigenaars de mogelijkheid om het meest gunstige traject te selecteren.

Zorg ervoor dat je de investeringen uitgevoerd binnen een termijn van 5 jaar. Dit geeft eigenaars de vrijheid om verschillende renovatiewerken te plannen en uit te voeren binnen deze periode.

Op zoek naar een specialist?
Contacteer ze hier gratis & vrijblijvend

Gemeentelijke of provinciale premies voor gevelwerken

Gemeentelijke of provinciale premies voor gevelwerken kunnen grote financiële ondersteuning bieden aan huiseigenaren die hun gevels willen renoveren.

Hieronder een illustratief voorbeeld van het beleid in Beveren

De premie in Beveren richt zich op de renovatie van gevels aan de voorliggende weg, met uitzondering van garagewegen of voetwegen.
Renovaties kunnen verschillende vormen aannemen, waaronder het gebruik van nieuwe gevelstenen, crepi, verf, enzovoort.
Alle voorgevels die minimaal 40 jaar oud zijn en deel uitmaken van een woonpand komen in aanmerking. De premie is ook van toepassing op voorgevels van gesloten, halfopen en open bebouwingen.
In Beveren maak je kans op een premie voor onderstaande werken:
1. Bezetten of schilderen
2. Zandstralen of opnieuw voegen
3. Verwijderen en oprichten van nieuwe gevel
4. Voor geklasseerde, inventaris- en waardevolle gevels
5. Bijkomende isolatie

Vanaf 1 april 2024 zit de EPC-labelpremie geïntegreerd in de Mijn VerbouwPremie. Vanaf dat moment zal deze premie ook afhankelijk zijn van het inkomen. Hou hier zeker rekening mee wanneer je renovatiewerken aan je woning gaat plannen. Bespreek het met je geselecteerde vakspecialist.

Vind ze op de Premiezoeker van de Vlaamse overheid

Om de verschillende beschikbare premies voor gevelwerken te ontdekken, is de Premiezoeker van de Vlaamse overheid een goed instrument. Hier kan je specifieke informatie vinden over premies die beschikbaar zijn in jouw regio en voor jouw type renovaties.

Contacteer renovatie-experten in jouw buurt

Hoewel de premiezoeker een waardevolle bron is, is het toch interessant rechtstreeks in contact te treden met renovatie-experts.
Ze zijn op de hoogte van de laatste premies en geven ook gepersonaliseerd advies en offertes op maat.

Andere tegemoetkomingen voor gevelrenovatie

Naast de premies kan je voor gevelrenovatie ook genieten van andere tegemoetkomingen.

Ontdek voor welke tegemoetkoming je in aanmerking komt
Contacteer hier experten en krijg advies op maat van je renovatiewerken
arrow Ontvang offertes

Verlaagd btw-tarief

Stel dat jouw woning ouder is dan 10 jaar, als je jouw gevel vernieuwt of isolatiewerken laat uitvoeren dan heb je recht op het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van het standaardtarief van 21%. Dit is enkel van toepassing op privéwoningen. Woningen die deels gebruikt worden voor beroepsdoeleinden, minder dan 50%, komen ook in aanmerking.

Verlaagd btw-tarief – Toelichting

De uit te voeren werken moeten worden gedaan door erkende professionals. Alleen werken die zijn uitgevoerd door een aannemer komen in aanmerking voor het verlaagde tarief. 

De facturatie van de uitgevoerde werken moet worden verzorgd door de specialist zelf. De levering en plaatsing van het materiaal moet ook door dezelfde specialist worden gedaan. De aannemer is dus verantwoordelijk voor het leveren en plaatsen van het materiaal.

Zelf gevelwerken uitvoeren kan besparingen opleveren – vergeet zeker niet om ons klusadvies te bekijken – maar je maakt geen kans op tegemoetkomingen van de Vlaamse overheid en krijgt ook geen garanties. Een expert inschakelen is daarom altijd interessant.

Btw vermindering bij werken uitgevoerd door erkende aannemer

Renovatiekrediet met rentesubsidie

Het Renovatiekrediet met rentesubsidie is er om eigenaren van huizen of appartementen met een slechte energieprestatie (label E of F) te helpen energiezuinige renovaties te realiseren, nadat ze het pand hebben gekocht.

Dit renovatiekrediet kan je naast jouw hypothecaire lening voor de aankoop van het pand aangaan. Bij het aansluiten van het renovatiekrediet voorziet de Vlaamse overheid een rentesubsidie. Deze maatregel is enkel geldig tot en met 31 december 2024 en zal niet meer van toepassing zijn op aankopen vanaf 1 januari 2025.

In 2021 en 2022 kon je als eigenaar van een huis of appartement gebruik maken van een renteloos renovatiekrediet, maar sinds 2023 is dit omgezet naar een rentesubsidie. Dus nu krijg je een korting ten opzichte van de marktrentevoet. De groote van de rentesubsidie hangt af van de energiezuinigheid van de uitgevoerde renovaties. Een negatieve rente is soms dus mogelijk.

Let op:

Geld lenen kost ook geld!
Renoveer je de woning voldoende dan is het mogelijk een negatieve rente te ontvangen via de subsidie. Maar dit is niet altijd het geval. Let daarom goed op de extra kosten.

Ook interessant om te weten

Hoe dik moet muurisolatie zijn om een premie te krijgen?

+
Als je ervoor kiest om de gevel te isoleren, is het vereist dat het isolatiemateriaal een minimale Rd-waarde van 3 m²K/W heeft. Daarnaast moet je woning vóór 1 januari 2016 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Bij het aanvragen van de premie mag de factuur op het moment van indiening niet ouder zijn dan één jaar.

Zijn er ook premies voor een badkamerrenovatie? 

+
Ja, er zijn premies beschikbaar voor een badkamerrenovatie en in dit geval kan je gebruik maken van de Mijn VerbouwPremie die specifiek gericht is op elektriciteit en sanitair. Deze premie is gericht op het ondersteunen van renovatiewerken aan de elektrische installatie en sanitaire voorzieningen in je woning, inclusief badkamerrenovaties.

Wie komt in aanmerking voor een renovatiepremie?

+
Iedereen die voldoet aan de voorwaarden kan in aanmerking komen voor de Renovatiepremie, die nu bekend staat als de Mijn VerbouwPremie.

Welke premie krijg je in de bouw in Vlaanderen en wanneer?

+
In Vlaanderen kan je in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie bij verschillende categorieën van werken. Deze omvatten dakisolatie en renovatie, isolatie en renovatie van buitenmuren, vloerisolatie en renovatie, glas en buitenschrijnwerk voor ramen en deuren, binnenrenovaties zoals binnenmuren, plafonds en trappen, evenals elektriciteits- en sanitaire werken. Daarnaast worden ook hernieuwbare energieproducten zoals zonneboilers, warmtepompen, warmtepompboilers en gascondensatieketels (met een eindfactuur tot uiterlijk 31-10-2023) ondersteund.
Om deze premie aan te vragen, ga je de richtlijnen van het subsidiereglement moeten volgen. Het aanvraagproces verschilt afhankelijk van het type uitgevoerde werkzaamheden. Zorg ervoor dat je de geldende regels en voorwaarden raadpleegt om volledig op de hoogte te zijn van de ondersteunde bouwwerken en de bijbehorende aanvraagprocedures.
Premie drukt de kosten van gevelrenovatie en andere werken

Extra info nodig over het aanvragen van premies? Contacteer hier gratis onze experten 

Als je interesse hebt en meer informatie wilt met betrekking tot de verschillende renovaties en premies: gevelrenovatie-experts staan klaar om je te helpen. Zowel voor specifieke als algemene vragen zijn vakmensen beschikbaar om je te begeleiden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.