Gevelbekleding eik: is het materiaal geschikt? Prijzen + uitvoeringen

Gevelbekleding van eik komt de laatste jaren steeds vaker voor. Het is een ideale manier om een rustiek karakter toe te voegen aan je woning. De duurzaamheid van eik zorgt er immers voor dat je langdurig van een mooi resultaat kan genieten. In dit artikel lees je alle relevante zaken over eiken gevelbekleding.

Eikenhout als gevelbekleding gebruiken

Van oudsher is eikenhout al razend populair. Vroeger gebruikte men dit materiaal enkel voor de vloer of trap. Maar tegenwoordig komt eikenhout als gevelbekleding steeds vaker voor.

verticale eikenhout gevel

Is eiken geschikt als buitenmuurbekleding?

Hout van eiken kan prima gebruikt worden voor de bekleding van de buitenmuur. Bovendien valt eiken onder de noemer ‘hardhout‘ en dat zijn soorten bekend staan als duurzaam hout. Toch is regelmatig onderhoud vereist om een duurzaam resultaat te waarborgen. Zo voorkom je mosvorming en andere kwalen die schade aanbrengen aan je eiken gevelbekleding.

Ondanks de hoge kwaliteit van (tropisch) hardhout, hou je er het best rekening mee dat het hout na verloop van tijd verkleurt. Indien je fan bent van dit authentieke karakter is dat natuurlijk geen probleem. Is deze verkleuring nu net wat je wilt voorkomen? Dan ga je het best voor een kleurafwerking met beits.

Ontvang gratis offertes op maat van je gevel
Contacteer gevelbekleders uit je buurt en vind de meest voordelige offerte
arrow Ontvang offertes

Hoelang gaat onbehandeld eikenhout buiten mee?

De duurzaamheid van eik behoort tot duurzaamheidsklasse II. Dit betekent dat eikenhout, onbehandeld, zo’n 15 à 25 jaar meegaat. Door het eikenhout te voorzien van een duurzame afwerking zorg je ervoor dat de gevel beter bestand is tegen mos en ander vuil. Hierdoor verleng je de levensduur van je gevel aanzienlijk.

Voordelen van Europese eik als gevelbekleding

  • Duurzaamheid van eik: Eikenhout is een van de meest duurzame houtsoorten. Het gaat wel 15 tot 25 jaar mee en kan, bij fatsoenlijk onderhoud, nog langer meegaan.
  • Eenvoudige plaatsing. Over het algemeen is de bevestiging van eik op de gevel een relatief makkelijke opgave. Dit is te danken aan het feit dat er meestal voldoende aanhechtingspunten aanwezig zijn voor de plaatsing van het hout. Is er te veel afstand tussen de latten of zijn er enkele planken beschadigd? Dan valt dit gemakkelijk te herstellen.
  • Natuurlijke uitstraling en veelzijdigheid. Hou je van de rustieke en natuurlijke uitstraling van eikenhout en wil je dat dit ook terugkomt aan de buitenkant van je woning? Dan is eikenhout wellicht alles waarnaar je op zoek bent. Naast zijn natuurlijke uitstraling is eikenhout ook erg veelzijdig. Je kan kiezen voor verticale sidings, maar is een horizontale plaatsing evengoed mogelijk.
horizontale eiken gevelbekleding

Hoeveel kost eiken gevelbekleding?

Voor eiken gevelbekleding betaal je tussen 100 en 250 euro per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van de uitvoering, de kwaliteit van het hout en de gekozen specialist. Offertes aanvragen is daarom een heel interessante oplossing om makkelijk kosten te besparen.

Woon je in een rijwoning, hou dan rekening met een prijs tussen 6.000 en 7.200 euro. Voor een vrijstaande woning ziet de prijs er natuurlijk iets anders uit. Meestal betaal je hiervoor gemiddeld tussen 12.000 en 14.400 euro. De grootte van de gevel bepaalt mede de uiteindelijke totaalprijs.

Is eikenhout wat te duur voor jouw budget? Denk dan eens aan een kunststof gevel met houtlook. Bespreek de opties met een ervaringsdeskundige uit je buurt.

Op zoek naar een gevelbekleder op maat van je budget?
Contacteer vrijblijvend meerdere specialisten en vind een passende prijsofferte
arrow Ontvang offertes

Welke uitvoeringen bestaan er van eiken gevelbekleding?

Er zijn verschillende uitvoeringen en afwerkingsmogelijkheden wat betreft het bekleden van de gevel met eik. Denk hierbij aan de volgende opties:

Eiken planchetten

Een eiken gevelafwerking die vaak voorkomt, is met planchetten. Met behulp van het handige groef- en tandsysteem bevestig je de planken gemakkelijk op de juiste plaats. Hiermee bekom je de gewenste gesloten constructie voor je gevel.

Ook is er de mogelijkheid om te kiezen voor een smalle of brede voeg tussen de planchetten. Deze keuze is een pure kwestie van persoonlijke voorkeur.

horizontale plachetten eiken gevelbekleding

Houten latten

Een andere optie is het kiezen voor een afwerking met eiken latten. Een gevelspecialist bevestigt de latten op je gevel, waarbij er telkens een open ruimte tussen de voegen is. Hiermee creëer je een strak, maar tegelijk een chic schaduweffect. Ook hier kan je werken met diverse diktes en breedtes. Zo creëer je tot in detail een uitstraling die perfect aansluit bij je wensen.

Europees hardhout als blokprofiel

Anders dan effen planchetten van eikenhout kun je ook gaan voor planken met een blokprofiel. Door de lijnen die aanwezig zijn op de balken, krijg je het gevoel dat er 3 losse planken boven elkaar zijn bevestigd. Dit brengt een speelse look met zich mee.

Er zijn heel wat verschillende houtsoorten geschikt om als gevelbekleding te gebruiken. Ligt eikenhout je niet? Dan kan je een andere populaire soort kiezen zoals padoek, ceder of bamboe. Wil je liever een donkere gevel? Dan kan gebrand hout een match zijn voor jou.

Contacteer gratis experten en ontdek wat het beste hout is voor jouw gevel

Door de gratis en geheel vrijblijvende offertes aan te vragen bespaar je op onnodige kosten. Zo krijg je een duidelijk overzicht van erkende gevelspecialisten in jouw regio. Zaken die je hier verder terugvindt, zijn onder meer welke tarieven de specialisten hanteren en hoeveel ervaring ze hebben.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.