De gevel van een woning kan met veel verschillende soorten materialen worden bekleed. Veel huishoudens vragen zich dan ook af: welke nieuwe buitenmuur kan ik best kiezen, crepi of gevelsteen? We zien dat gevelsteen een veelvoorkomende keuze is voor Belgische gevels. Maar ook crepi, een materiaal dat een betonlook geeft en heel wat voordelen meeneemt. In dit artikel bespreken we beide materiaalsoorten en hun prijzen.
Inhoud
Wat is goedkoper: crepi of gevelsteen?
Crepi is goedkoper dan gevelsteen omdat het aanbrengen minder arbeidsintensief is. Dit resulteert dan ook in een lagere installatieprijs. Als je een nieuwe buitenmuur wilt, en graag extra kosten wilt besparen, is de keuze voor crepi interessant.
Hieronder geven we een duidelijk overzicht van de prijzen van crepi en gevelsteen, met en zonder isolatie:
Materiaalsoort | Prijs in euro per m² |
Crepi | 60 euro |
Crepi + isolatie | 120 euro |
Gevelsteen | 80 euro |
Gevelsteen + isolatie | Tussen 100 en 250 euro |
Crepi met een baksteenmotief?
Crepi met een baksteenmotief vraagt net wat meer vakdeskundigheid dan gladde crepi. De prijs van de bekleding ligt dan ook net wat hoger als bij gewone crepi. Reken daarom op een gemiddelde prijs tussen 120 tot 160 euro.
Door crepi met een steenmotief te combineren, kun je de woning voorzien van een strakke en egale uitstraling. Je profiteert daarom van de voordelen van beide materialen.
Wil je zo veel mogelijk besparen? Contacteer dan onze ervaren gevelspecialisten en ontvang offertes op maat van je budget.
Waarom is het aanschaffen van Crepi gevelbekleding een goede keuze?
Een nieuwe buitenmuur van crepi, wat zijn de voordelen?
Crepi heeft een esthetische meerwaarde. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen en kan gemakkelijk worden aangepast aan het architectonisch ontwerp van de woning. Wil je een betonlook of een stenen gevel creëren? Met crepi is dat allemaal mogelijk.
Crepi is bekend om de flexibiliteit als gevelbekleding. Dit zorgt ervoor dat gevelspecialisten veel mogelijkheden hebben bij het ontwerpen van de gevel. Ook is het installatiegemak van flexibele gevelbekleding een voordeel. Dit maakt het een mogelijk zelf te plaatsen bekleding, mits enkele kluservaring.
Crepi is makkelijk combineerbaar met allerlei isolatiematerialen en kan zo omgevingsgeluid sterk verminderen. Wanneer je een woning hebt in een levendige wijk of langs een drukke weg, kan het bekleden met isolatie en crepi een ideale oplossing zijn om geluidsoverlast wat te verminderen.
Crepi als gevelbekleding zal nooit voldoende isolerend werken om geluidsoverlast volledig te vermijden. Gelukkig is crepi makkelijk combineerbaar met verschillende akoestische (en thermische) isolatiematerialen. Contacteer experten voor advies.
Een groot voordeel van crepi is de weerbestendigheid. Het materiaal is bestand tegen alle weersomstandigheden en daarmee goed geschikt als gevelbekleding voor woningen. Crepi is daarnaast ook erg duurzaam en onderhoudsarm, wat betekent dat het geschikt is om langdurig in goede staat te blijven. Maar occasionele reiniging zorgt wel dat je crepi een langere levensduur heeft. Schade is daarnaast makkelijk snel te herstellen.
Crepi is verkrijgbaar voor een lagere prijs dan gevelsteen. Daarnaast biedt crepi een grote flexibiliteit, waardoor het gemakkelijk op de gevel kan worden geplaatst. Door de eenvoud kunnen gevelspecialisten hun werk sneller uitvoeren, wat resulteert in lagere arbeidskosten. Het aanschaffen en plaatsen van crepi is dus aanzienlijk goedkoper dan heel wat andere gevelbekleding.
Hoelang gaat crepi mee?
Hoogwaardige crepi kan gedurende 20 tot 30 jaar in goede staat blijven. Het is echter belangrijk om te weten dat de levensduur niet alleen afhankelijk is van het materiaal, maar ook van andere factoren zoals:
De kwaliteit van de installatie: een professionele installatie zorgt voor een langere levensduur van de gevelbekleding. Daarom is het aan te raden om offertes van verschillende vakmensen te vergelijken om een hoogwaardige installatie te realiseren.
De weersomstandigheden: hoewel crepi goed bestand is tegen alle weersomstandigheden, kunnen vorst en een vochtig klimaat de levensduur van de bekleding na verloop van tijd enigszins verminderen. Bespreek met een gevelspecialist welke mogelijkheden er zijn om de levensduur ervan te verlengen.
Alternatief: kies voor kaleien (wat is het verschil?)
Een ander populair alternatief voor gevelbekleding is kaleien. Kaleien gevels zijn afgewerkt met een dunne laag kalkpleister en hebben een ruwere textuur en een rustieke uitstraling. Het materiaal is verkrijgbaar in verschillende natuurlijke kleuren.
Crepi daarentegen bestaat uit cement en zand en heeft een meer gestructureerd oppervlak. Daarnaast is crepi in net wat meer kleuren beschikbaar dan kaleien.
Kaleien of crepi?
Wanneer kies je nu kaleien in de plaats van crepi? Dat is vooral afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Crepi is wat strakker en gladder, en kost meer dan kaleien.
Hou je van crepi, maar wil je een iets meer isolerende afwerking? Dan kan je kijken naar spuitkurk.
Wanneer zijn gevelstenen de betere optie?
Als je een traditionelere afwerking voor de woning wenst, dan zijn gevelstenen een interessante optie. Gevelstenen hebben namelijk een klassieke en tijdloze uitstraling en passen bij veel verschillende architectonische stijlen van de woning.
Kiezen tussen baksteen en natuursteen
Natuursteen
- Elegante en luxe uitstraling
- Hoge duurzaamheid
- Vereist regelmatig onderhoud
- Duur
- Lage beschikbaarheid
Baksteen
- Traditionele en tijdloze uitstraling
- Iets minder duurzaam dan natuursteen
- Onderhoudsarm
- Relatief goedkoop
- Hoge beschikbaarheid
Alternatief: steenstrips (wat is goedkoper?)
Zowel crepi als gevelstenen hebben zo hun eigen voordelen. Een materiaal dat wat tussen deze twee in zit zijn de steenstrips. Wil je de typische uitstraling van een stenen gevel, maar is de fundering niet stevig genoeg? Of heb je de ruimte niet om in de breedte uit te breiden? Dan zijn steenstrips voor jou. Maar hoe zit het met de prijs in vergelijking met crepi?
- Kijk je naar de installatiekost? Dan kies je beter voor crepi
- Is de ondergrond niet effen? Kies dan crepi. De afwerking voor je steenstrips kan aanbrengen brengt anders nog meerkosten mee.
Tip: naast steenstrips zijn er nog vele andere waardige alternatieven. Contacteer een specialist en bespreek alle mogelijkheden.
Verschillen tussen crepi en gevelsteen op een rijtje
Crepi eigenschappen | Gevelsteen eigenschappen |
· Bestaat uit cement en zand | · Bestaat uit beton, klei en soms natuursteen |
· In verschillende kleuren en texturen verkrijgbaar | · In verschillende soorten kleur en vormen verkrijgbaar |
· Gladde structuur | · Natuurlijke structuur en egale look |
· Arbeidsarm · Snelle installatie | · Arbeidsintensiever · Plaatsing duurt langer |
· Combinatie met gevelisolatie mogelijk | · Heeft een natuurlijke isolatie · Combinatie met gevelisolatie mogelijk |
· Onderhandsarm | · Onderhoudsintensief |
· Goedkoop | · Duur |
Meer advies nodig? Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren gevelbekleders
Als je meer wilt weten over gevelbekleding, kan het handig zijn om in het onderstaande formulier gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. Hierdoor zullen gevelspecialisten contact met je opnemen en alle mogelijkheden met je bespreken.
Een ervaringsdeskundige beschikt over veel vakkennis en kan advies op maat geven. Ook kun je de vrijblijvende offertes met elkaar vergelijken om de beste keuze te maken en een gevelbekleding te vinden op maat van je budget