Vochtige buitenmuren: Is het een probleem? Wat doe je eraan?

Dit artikel is jouw gids door de wereld van vochtige buitenmuren en hoe je ze het beste kunt aanpakken. We delen een schat aan tools, tips, en do’s en don’ts om je te helpen bij vochtige muren. Blijf lezen en ontdek de antwoorden op je vragen.

Is het erg als je buitenmuur vochtig is?

Vochtige buitenmuren lijken misschien onschuldig, maar op lange termijn kunnen ze veel problemen veroorzaken. Permanente vochtplekken kunnen de uitstraling van je huis aantasten.

Voortdurend vocht kan ook je muurafwerking beschadigen, zoals pleisterwerk, behang en houtwerk, terwijl het ongedierte aantrekt zoals zilvervisjes en pissebedden, die overlast kunnen veroorzaken. Als er sprake is van vocht in de muren, kan dit leiden tot vochtige binnenlucht, wat dan weer ademhalingsproblemen kan veroorzaken door allergenen en schimmelsporen.

In ernstige gevallen kan vocht zelfs leiden tot salpeter, een witte uitslag op de stenen door een chemische reactie.

Wacht niet tot je problemen aan de buitenmuur ziet. Als je zelfs maar het kleinste teken van vocht opmerkt, is het tijd om in actie te komen. Voorkom ernstige schade en gezondheidsproblemen door snel te handelen. Lees verder voor een aantal handige oplossingen om vochtproblemen aan te pakken, zodat je buitengevel er weer als nieuw uitziet.

Vochtschade aan binnenmuren door vochtige buitenmuur

Wat veroorzaakt een vochtige gevel?

Vochtproblemen in uw buitenmuren kunnen diverse oorzaken hebben. We bespreken hier de meestvoorkomende boosdoeners.

Handel snel en vermijd gezondheidsrisico’s
Contacteer experten uit je buurt en maak snel komaf met vochtproblemen
arrow Ontvang offertes

1. Beschadigd voegwerk of poreuze stenen

  • Ouderdom: Vooral bij oudere woningen kan het voegwerk door de tand des tijds zijn aangetast, waardoor er scheurtjes en kieren ontstaan. Poreuze stenen, die van nature veel vocht absorberen, maken het probleem nog erger.
  • Gevelrenovatie: Zelfs na een gevel (of dak)renovatie, zoals zandstralen, kunnen vochtproblemen opduiken. Dit kan komen door onzorgvuldig of onprofessioneel werk.

2. Weersinvloeden

Gevels die gericht zijn op het zuidwesten, krijgen meer regen en wind te verduren. Dit kan leiden tot doorslaand vocht, vooral als de stenen poreus zijn of het voegwerk beschadigd is.

Heeft je woning een blinde gevel en is deze gericht op het zuidwesten? Vergeet dan zeker niet waterdichte bekleding, ook al is het tijdelijk, te voorzien.

3. Lekkages

  • Dakproblemen: Een beschadigde dakgoot, lek in de dakbedekking of verstopte afvoer kan leiden tot wateroverlast op je gevel.
  • Andere lekkages: Barsten in de stenen, een defecte dakgoot, lekkage bij de aansluiting tussen dakgoot en valpijp of het ontbreken van lekdorpels kunnen ook zorgen voor vochtige buitenmuren.

Installeerde je geveldecoraties fout en kreeg je daardoor vochtproblemen? Dan kan je best zo snel mogelijk een expert inschakelen.

4. Ontbrekende of defecte waterkering

Een waterkering is een cruciale barrière die vocht vanuit de grond tegenhoudt. Oudere woningen missen deze soms, of de waterkering is door de jaren heen aangetast.

Naast deze genoemde oorzaken, kunnen ook onvoldoende ventilatie, condensatie en onjuiste spouwmuurisolatie bijdragen aan vochtproblemen in jouw buitenmuren.

Ook mos en planten kunnen een gevel vochtiger maken. Verwijder mos daarom tijdig en vermijd of verwijder hardnekkige planten zoals klimop om problemen te vermijden.

Hoe kan je de buitenmuur beschermen tegen vocht?

Natuurlijk is het mogelijk om vochtwerende verf aan te brengen op je gevel. Maar het is wel zo dat dit maar een tijdelijke oplossing biedt en geen garantie tot oplossing van je probleem. Deed je dit eerder en is de verf niet meer in goede staat? Verwijder de verf dan en zoek en behandel je gevel opnieuw. Daarom raden we aan zo snel mogelijk aan de slag te gaan met het probleem. Wij halen hieronder enkele praktische mogelijke oplossingen aan. 

Vochtwerende behandeling voor en na

Wat doen om muur te behandelen en waterdicht te maken

Er zijn allerlei manieren om je vochtige buitenmuren te herstellen en waterdicht te maken. Hier zijn een paar opties en wat je kunt verwachten qua kosten

Voegen herstellen

Zijn je voegen los, poreus of oud? Dan is het slim om ze te repareren. Dit kan vochtproblemen oplossen en je muur er beter uit laten zien. Nieuwe voegen kosten ongeveer € 8 per vierkante meter. Het verwijderen van oude voegen kost tussen de € 33 en € 50 per vierkante meter. Zijn er ook bakstenen beschadigd? Dan kan je kiezen op een gedeelte opnieuw te metselen. Hiervoor gebruik je best recuperatiestenen om de kleur niet te sterk te laten veranderen.

Op zoek naar een expert?
Vergelijk offertes en bespaar heel wat kosten

Muur impregneren

Bij doorslaand vocht via de gevel is muurimpregnatie een goede oplossing. Hierbij wordt een speciale laag aangebracht die vochtinname tegengaat. Dit is handig als er vochtplekken op de bakstenen zichtbaar zijn. Het kost tussen de € 8 en € 15 per vierkante meter en gaat tientallen jaren mee.

Gevel impregneren of hydrofoberen tegen vocht

Vochtwerende verf

Naast impregneren kun je ook kiezen voor vochtwerende verf. Deze verf vormt een extra coating op de muur en is goedkoper dan impregneren. Reken op een gemiddelde prijs van € 5 tot € 10 per vierkante meter.

Wees zeker van een effectieve vochtbestrijding
Schakel een expert in en vergelijk vrijblijvende offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Opstijgend vocht in buitenmuur weren met muurinjectie

Muurinjectie is effectief tegen opstijgend vocht, vooral wanneer doorslaand vocht geen probleem is. Het vormt een barrière tegen vocht, waardoor het niet in de muur kan trekken. De prijs ligt tussen € 100 en € 150 per vierkante meter.

Om de onderzijde van de gevel wat droger en properder te houden kan je ook kiezen om gevelplinten te plaatsen.

Injecteer gevel als vochtbeschermer

Nieuwe, vochtwerende gevelbekleding

Als je muur flink beschadigd is, kan nieuwe bekleding een goede oplossing zijn. Je hebt keuze uit verschillende materialen en stijlen van buitenmuurbekleding, waardoor je gelijk een nieuwe look aan je huis geeft.

Een populaire oplossing is crepi. Naast een vernieuwde uitstraling biedt het isolatievoordelen. De prijs varieert van € 90 tot € 110 per vierkante meter voor crepi, en vanaf € 30 tot maximaal € 300 per vierkante meter voor andere materialen.

Hoe krijg je een natte buitenmuur weer droog?

Om je natte muur droog te krijgen, en doorslaand vocht te behandelen, ben je beter af aan het einde van de zomer omdat het dan een langere periode droog is. Maar het is ook mogelijk om de gevel eerst droog te blazen met een warmtekanon.

Warmtekanon om vochtige muur sneller te laten opdrogen

Ontvang gratis advies van gevelspecialisten uit jouw buurt en hou je gevel gezond

Vergeet niet om gratis advies in te winnen van gevelspecialisten in jouw buurt om je gevel gezond te houden. Het inschakelen van een vakspecialist is belangrijk om de juiste diagnose te stellen, het vochtprobleem efficiënt aan te pakken en toekomstige problemen te voorkomen.

Vergelijk verschillende offertes om de beste oplossing te vinden en laat je niet verrassen door onverwachte problemen in de toekomst.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.